Home » Osnove » Biciklistički rečnik » Pitanja & Odgovori

Pitanja & Odgovori

Ažurirano: 28/04/2021.

U dnu ove stranice, u polju za komentare, možete pitati šta vas zanima. Uz molbu: pre postavljanja pitanja, probajte pretragu na sajtu – možda već postoji odgovor:

Pretraga sajta BikeGremlin
Pretraga sajta BikeGremlin


U sekciji za komentare ispod, pitanje možete postaviti i anonimno – jednostavno unesite ime koje god želite.
Pravila za postavljanje pitanja i komentara.

Odgovaram čim stignem – ali u zavisnosti od obaveza, to može potrajati i preko nedelju dana. Ako je pitanje baš hitno, ili želite privatne 1 na 1 konsultacije, vidite moju stranicu za konsultacije.

Spisak poslednjih 100 komentara na sajtu

Podeli ovaj članak...

80 misli o “Pitanja & Odgovori”

 1. Poštovani Relja,

  Prvo da Vam se zahvalim na sajtu i svim Vašim klipovima u kojima detaljno dajete sva objašnjenja u vezi održavanja, popravljanja i zamene delova na bicikli, kao i nasvim korisnim tekstovima koje sam dosad uspeo da pročitam. Verujem da sam samo jedan u masi koji Vam se zahvaljuje, što je potvrda da radite dobru i korisnu stvar. Svaka čast!

  Obraćam Vam se jer mi treba savet za moj bicikl. Ja imam drumac, GIANT karbonski ram, sa sledećim delovima:

  Zadnji menjač: Campagnolo Mirage,

  Prednji pogon: Shimano 600 (53-39)

  Prednji menjač: Campagnolo Record

  Šifteri: Campagnolo Mirage

  Kočnice: Shimano 600

  Zadnja nabla: Miche Magnum team, 36 rupa

  Kaseta: Capagnolo, 9 brzina (26, 24, 22, 20, 19, 17, 15, 14, 12)

  S obzirom da je počeo da preskače u vožnji, jasno je da treba da zamenim kasetu i lanac, za početak. Ako to ne bude rešilo problem, moraću i prednji pogon. S obzirom da imam problem sa nabavkom Campagnolo delova, ja bih prešao na Shimano (da li mislite da grešim?). Svestan sam da to traži da se svi ključni delovi menjaju (menjači i šifteri, nabla i kaseta, novi točak). Plan mi je da to radim u nekim fazama, kako bih lakše podneo finansijski momenat.
  Moje pitanje je da li mogu da zamenim postojeću nablu sa, na primer SHIMANO SORA FH-RS300 8-10 BRZINA, 36 rupa, s obzirom da je OLD na mojoj 120 mm, a na shimanovoj 130 mm. Doduše, kod mene postoji nešto što pretpostavljam da su neki spejsri (šaljem i sliku da se bolje vidi). Naravno, vrlo sam spreman da čujem i neki vaš predlog u vezi delova.
  Napominjem da su moje biciklističke sklonosti skromne kao amatera, entuzijaste koji pređe oko 150 km nedeljno.

  Hvala!
  S poštovanjem
  nor11000

  Odgovori
  • Prelazak na Shimano je po meni dobar izbor, pošto su Campagnolo delovi puno skuplji, a teži za nabaviti (pogotovo u Srbiji, ali ni napolju nije tako lako kao sa Shimano delovima).

   Campagnolo kasete ne mogu se montirati na nable koje prihvataju Shimano kasete (i obrnuto).
   Isto tako, Campagnolo šifteri (i menjači) ne rade lepo sa Shimano kasetama – najčešće.
   Što u izvesnoj meri komplikuje situaciju.

   Zamena kasete za Shimano bi tražila odmah i zamenu zadnjeg točka (tj. nable), kao i šiftera, a i menjača.
   Ono što se može uraditi (po informacijama koje imam, radi sasvim dobro, iako nije idealno) je sledeće:
   Rastavljanje stare Campagnolo kasete.
   Rastavljanje nove Shimano kasete.
   Pakovanje nove Shimano kasete sa spejserima uzetih sa stare Campagnolo kasete.

   Na taj način, pored samog točka (nable) i delova koji su već pohabani i za zamenu (kaseta i lanac), šifter i menjač se mogu ostaviti od stare, Campagnolo grupe.

   Što nas dovodi do druge “začkoljice” – širina nable.
   120 mm je stari standard, čudi me da postoji karbonski ram sa zadnjim dropom širine 120 mm. To bih svakako premerio da proverim. Ako je drop širine od 127,5 mm do 132,5 mm – onda super, nabla sa OLD 130 mm će pasovati bez problema.

   Ako to nije slučaj, onda se stvar komplikuje. Kod nable sa šupljom osovinom, čak i ako se izvadi neki spejser, osovina će možda štrčati previše ka napolje, pa neće moći dobro da se zabrave brzom spojkom (quick release). To bih proverio tako što izmerim spoljnu dimenziju dropova. Ako je barem 129 mm, onda će se moći zabraviti (Shimano QR zatvarači imaju malo upuštene krajeve, pa ako osovina štrči do 0,5 mm, i dalje se mogu pritisnuti lepo uz ram, najčešće).

   Dodatna mana vađenja spejsera je što se točak mora centrirati navlačenjem felne ka desno (pošto se spejseri mogu skidati samo sa leve strane, sa desne strane mora ostati mesta za kasetu). To traži dotezanje žbica sa desne strane, a i dodatno slabi zadnji točak. O tome sam pisao u članku o prednostima i manama 1x sistema.

   Kod čeličnih ramova, dropovi se mogu razvući i poravnati na željenu širinu. Kod aluminijumskih i karbonskih, ovo nije preporučivo (oštetiće se ram). Tako da ostaje prerada nable i točka, uz prihvatanje mogućnosti da ne podnosi baš najbolje bočna opterećenja, a i da je inače točak nešto slabiji (leve žbice će biti puno manje zategnute). To se da prevazići korištenjem veoma jake felne, kao i korištenjem žbica tanjenih na sredini, barem za levu stranu nable.

   Nadam se da sam dovoljno dobro objasnio sve – ako treba nešto da se dopuni, pitajte. 🙂

  • Pozdrav Relja

   Unaprijed se zahvaljujem na pomoci!

   Naime imam kompletnu Sora grupa na bajku, samo zadnji mjenjac mi je Tiagra 4700. trenutno imam kazetu 9 brzina 11-32, mislio sam staviti 11-40 – 10 brzina kazetu, da li znas da li je to moguce jer jedan majstor kojeg sam zvao rekao je da se to ne moze napraviti bez da mjenjam rucicu mjenjaca koja je sora, a drugi mi je rekao da se veca kazeta uopce ne moze staviti ni 9 ni 10 brzina ako je veci broj zubi.Takodjer me zanima ako ne moze 10 brzina 11-40, da li mogu staviti 9 brzina 11-36 ili 11-40 da ne moram mjenjat rucicu mjenjaca.

   Da li trebam koristi extender zadnjeg mjenjaca https://m.aliexpress.com/item/32893307679.html?pid=808_0000_0131&spm=a2g0n.search-amp.list.32893307679&aff_trace_key=&aff_platform=msite&m_page_id=9530FCW-WdnXKZ7Gnk73dIyhl1j9-PkA_hKy4OW-wEgefnyl0NTQsV7fOGfbKXN5ov241596230785449&browser_id=8526597d68bd44208a2cf39ae5103897&is_c=Y

   Frame type: A2-SL compact double-butted alloy w/ hydroformed top tube & down tube, integrated head tube, double water bottle mounts, A2-SL alloy tapered seatstays/chainstays w/ rack mount, forged-road dropout w/ 1 eyelet and replaceable derailleur hanger
   Fork type: FC-770 carbon integrated w/ 1 1/8″ alloy steerer
   Rims type : Vera Corsa DPM27, double wall, 700C
   Hub front: Formula, 24h
   Hub rear: Formula, 32h
   Tyres: Vera Helios, 700 x 25, 60tpi
   Front derailleur: Shimano Sora
   Rear derailleur: Shimano Tiagra, 9/10-speed
   Crankset: FSA Tempo, 50/34T
   Cassette: Shimano HG50 , 11-32T, 9-speed
   Pedals: Shimano
   Bottom bracket: FSA, sealed cartridge bearing
   Seat post: Oval Concepts 300, 3D-forged 6061 alloy, 27.2mm, double-bolt micro-adjust
   Saddle: Oval Concepts R300 w/ steel rails
   Handlebars: Oval Concepts 301, butted 6061 alloy, 31.8mm
   Stem: Oval Concepts 313, 6061 3D-forged alloy, 31.8mm, +/- 7°
   Headset: FSA, 1 1/8″ integrated
   Brakes: Alloy dual pivot, 47mm-57mm reach, rim calipers
   Chain: KMC X9, 9-speed

  • Poslušao bih majstora i Vojka! 🙂
   OK, malo šale, a evo odgovora:

   – Ukratko –
   Menjač i ručica menjača, kao i kaseta, moraju biti kompatibilni (tj. usaglašeni).
   Dakle – za 10 brzina pozadi, moraće 4700 menjač (sa dužim kavezom ako se koristi veća kaseta) i 4700 ručica menjača.
   Za 9 brzina – moraće menjač za 6 do 9 brzina (svi Shimano pasuju), ili stariji drumski 10-fazni menjač (105 za 10 brzina, ili Ultegra za 10 brzina).

   Za 40 i više zuba pozadi, najčešće je potrebno staviti taj produžetak kuke zadnjeg menjača. Takođe, kako bi menjač mogao pokupiti sav višak lanca, poželjno je da bude dužeg kaveza, ako se koristi “velika” kaseta. Poželjno je i lanac da bude duži.

   – Puno opširnije –
   (po principu daj čoveku burek i nahranićeš ga za jedan dan, daj mu burek sa sirom i Bosanci će ga celog života ubeđivati da to ne postoji 🙂 ):

   Optimalna dužina lanca za bicikle sa brzinama (i šta ako je predugačak za menjač, ili prekratak za lančanike).

   Napisao sam niz članaka o kompatibilnosti (tj. šta se sa čim može kombinovati).
   Ovo je neka vrsta uputstva kako koristiti te članke – da čovek može sam za sebe videti šta je bolje, šta se više isplati i sl, u zavisnosti od raspoloživih delova:
   Uvod u kompatibilnost delova pogonskog sklopa bicikla

   Ukratko: menjač Tiagra 4700 traži više povlačenja sajle za 1mm pomeranja menjača, u odnosu na menjače za 9 brzina.
   Zbog toga, čak i sa kasetom za 9 brzina pozadi, uz šifter za 9 brzina, taj menjač će se pomerati premalo za svaki klik šiftera, pa neće dobro menjati brzine.

   Slično važi i za kasetu sa 10 brzina, uz ručicu menjača za 9 brzina. Ona, u kombinaciji sa menjačem za 9 brzina, povlači sajle tačno koliko treba da se menjač premesti sa jednog, do drugog lančanika.
   Međutim, ako se stavi kaseta za 10 brzina, tu su lančanici gušće poslagani, pa će pomeranje menjača sa svakim klikom šiftera biti preterano – pa opet neće raditi lepo.

   U gore linkovanim člancima postoje tabele, na kraju svakog članka – sa podacima koliko mm sajle vuku šifteri po jednom kliku, za koliko mm se menjač pomera po 1 mm povlačenju sajle, kao i o tome na koliko mm su poslagani lančanici na kojim kasetama.
   Jednostavnom aritmetikom, mogu se izračunati kombinacije koje nisu standardne, ali rade – bitno je samo da:
   [povlačenje sajle šiftera] * [pomeranje menjača po 1 mm povlačenja sajle] = [razmak na kojem su poslagani lančanici kasete].

   Poseban članak objašnjava detaljno zadnji menjač bicikla.
   Tu sam objasnio šta je to kapacitet menjača, kao i druga ograničenja, poput veličine najvećeg lančanika koji menjač može obuhvatiti.
   Specifikacije proizvođača za najveći lančanik budu često previše “konzervativne”, tj. menjač često hoće da obuhvati i 2 zuba više, ali ako se ide dosta preko toga, onda će verovatno morati da se stavi, ili menjač sa dužim kavezom (koji može obuhvatiti veći lančanik), ili pomenuti ekstender zadnjeg menjača (nekad i jedno i drugo).

   Sad, pošto sam i sam radoznao za ovu konkretnu kombinaciju, malo sam računao, po tabelama:

   9fazna kaseta ima lančanike složene na 4,35 mm.
   9faz. šifter povlači 2,5 mm sajle, a menjač ima indeks pomeraja 1,7, dakle: 2,5 mm *1,7 = 4,25 mm – što znači da moji podaci iz tabele nisu precizni u delić mm, trebalo bi da se dobije 4,35, mada u nedostatku zvaničnih podataka proizvođača, merenje nije uvek savšreno precizno.

   Tiagra 4700 menjač ima indeks pomeraja 1,4, a 10-fazna kaseta ima lančanike složene na 3,95 mm.

   Ako se taj menjač upari sa 9-faznim šifterom, dobija se:
   2,5 mm * 1,4 = 3,5 mm
   To je dosta manje od 3,95, tako da ne verujem da će raditi sa 10-faznom kasetom.

   Nadam se da sam dobro objasnio, ali ako ima još pitanja, tu sam. 🙂

 2. Aha, ja sam bio malo nprecizan u svom tekstu. Tek kada sam pročitao Vaš odgovor, shvatio sam gde sam bio neprecizan. Naime, moja nabla je starija i našao sam na internetu negde podatak da je OLD 120 mm, pa sam to tako i naveo. Međutim, izmerio sam šublerom rastojanje na zadnjem dropu na mom biciklu i iznosi 132 mm. Zaključujem da ne bi trebalo da bude problema kod menjanja nable.

  U svakom slučaju, vrlo jasan odgovor ste dali i hvala još jednom.

  Odgovori
  • Za svaki slučaj, da pitam kako se kači menjač – ako je na kuku, onda treba tražiti menjač sa kukom (videti članak zadnji menjač bicikla ).

   Ako je kaseta sa 14 do 28 zuba, radiće svaki od njih.
   Ako je sa 11 (ili 12) do 32 (ili 34) i sl, onda će raditi oni kao taj pod 2 i slični.
   Opet – sve pod uslovom da na ramu postoji kuka na koju se šrafi ovaj menjač (direktno).

  • U pitanju je zadnji denjač sa montiranjem na kuku. Ima na ramu predvidjeno mesto za srafljenje.

  • Ipravka******
   U pitanju je zadnji menjač sa direktnim montiranjem. Ima na ramu predvidjeno mesto za srafljenje.

  • Ako je to slučaj, radiće svaki od navedenih menjača.
   Ni jedan nije vrhunskog kvaliteta, ali ako se ne planira stavljanje kasete sa više zuba (tipa 14-32 i sl.), onda bih uzeo najjeftiniji od njih.
   Ako se želi mogućnost montiranja i kasete sa više zuba, onda bih uzeo menjač pod 2.

 3. Pozdrav imam problem sa zadnjom nablom ne mogu da nadjem kontabilnu nablu za sram 406. Ako imas neki savet ili predlog dobro bi dosao…. Pozdrav

  Odgovori
  • Kakva je to nabla? Tj:
   Prednja, ili zadnja?
   Koliko je široka (strane koje naležu na unutrašnji deo rama)?
   Kako se kači – quick release, ili puna osovina, ili thru osovina (šuplja koja se kači u ram)?
   Ako ima disk kočnicu – da li se disk kači sa 6 šrafova, ili samo jednom maticom (centerlock)?
   Ako je zadnja – koliko lančanika ima pozadi na biciklu?

  • To je quick-release kasetna zadnja nabla, na koju se disk montira pomoću 6 šrafova.
   Sa 32 žbice.
   Za 8 do 11 brzina MTB kasete.
   Širine 135 mm.

   Sa tim podacima bi u bici-radnjama trebalo da znaju šta da (pro)daju.

   Na primer: ovako nešto će odgovarati (Planet Bike kaže da nije na stanju, ali vredi videti po ostalim radnjama):
   https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/glavcine/nabla-zadnja-shimano-deore-xt-fh-m756a-32h-8-10-brzina-disk-6-bolt-crna-1.html

   Na žalost, ne mogu sa sigurnošću reći hoće li odgovarati stare žbice. Treba premeriti postojeću nablu, pa uporediti sa dimenzijama nove. Pogotovo širinu prihvata za žbice (tj. prečnik kruga na kojem su poslagane rupe za žbice). Kako se meri nabla. Ne pamtim te stvari – mada sam počeo zapisivati dimenzije nabli, to je još samo mali broj od relativno skoro.

   Krypton felne sa Quando nablama (Fanatic i Vector u NS to prodaju) se često mogu naći da su za kasetnu glavu, sa prihvatom za disk na 6 šrafova. Tako da je to OK budžet opcija (ceo točak je oko 4000, bez potrebe za pretplitanjem točka).

 4. Apsolutno se slazem sa tobo tako sam i ja mislio. Iskreno potrebni su mi samo lezajevi i konusi za moju staru nablu, jer sam pre neki dan poskidao da ih podmazem i video sam da su poceli da gube cementaciju. (konusi) tako da sam krenu dalje da vidim sta bi jos mogao da sredim . Posto sam vec menjo lezajeve i konuse isto ovako , bio sam narucio slicnu nablu bez diska ( sa istom sirinom i debljinom shimano deore ) pa rekoh sebi da iskorostim ( gde dodje kaseta ne znam kako se zove 😀 ). Odvio sam taj deo sa nove nable i video da je zenski, takod a sam skinuo sa moje stare nable i video da je muski i plus skroz drugacije se monitra samim tim i skida.
  Zanima ma me da li je i ova ti sto si je naveo zenskog pola?

  Odgovori
  • Konusi često ne odgovaraju kada se uzimaju sa drugih modela nabli. Nekad su dovoljno slični, nekad nisu. Kako po pitanju širine – što se da nadomestiti različitim platnama / maticama, tako i po pitanju krivine po kojoj idu kuglice (što se ne da nadomestiti).

   Ako se menja ceo freehub mehanizam (ako je šolja u njemu oštećena), onda je isto “zabavno”. Treba skinuti originalni, pa videti ko pravi takav. Plašim se da će za to odgovarati samo deo istog proizvođača.

 5. Da toga sam se i ja plasio. Usustini javicu ovde sta sam i kako sam napravio .
  Najbolje bi bilo da ovu novu nablu koju narucim da je prepredem, ali ja to ne znam. Gledao sam tvoj video na you tube. Deluje mi bas komplikovano. 😀

  Odgovori
 6. Poštovani,
  imam problema sa ”preskakanjem” menjača. Barem ja to tako osećam. To se dešava, ako na vreme nije prebačeno na odgovarajući prenos mada je dovoljno i naići lagano na neku manju uzbrdicu. Ako je ostala kombinacija najveći zupčanik napred, a recimo 5 pozadi počinje preskakanje. Dešavalo mi se to i na ravnom u petoj brzini. Tada sam uočio da on u stvari ne prebaci u zadatu brzinu. Malo sam podešavao šrafove menjača i sad prebacuje kako treba, ali i dalje ”preskače”. U početku sam mislio da je problem u zupčaniku, lancu ili sajli, ali što sam više razmišljao kao zaključak mi se nameće da menjač ne može da izdrži potrebnu snagu za savladavanje uspona. Da li sam u pravu? Bicikl ima 3×6 brzina. Na menjaču piše Ventura. Brzine od 1-6 se prebacuju na kliktanje, a ove tri napred na guranje.
  Vidim da cene menjača variraju od 20-30 do 200-300 eura, a to je za amatera kao što sam ja previše. Koji bi bio dovoljno dobar za beogradska brda, pod uslovom da je stvarno u pitanju menjač.
  Pozdrav
  Dušan

  Odgovori
  • Preporučujem za početak gledanje videa o tome kako se menjaju brzine na biciklu (link).
   Tu sam, između ostalog, objasnio zašto kombinacija najveći napred i (drugi) najveći pozadi nije baš najzgodnija za vožnju.

   U drugom videu sam detaljno objasnio kako se šteluju menjači bicikla (link).
   Trudio sam se obuhvatiti sve moguće scenarije, tj. objasniti zbog čega se šta radi. Tako da, iako ne mogu videti bicikl, ko god da je pored bicikla i proveri sve objašnjeno u tom (podužem) snimku, računam da bi trebalo da može otkriti i otkloniti problem.

   Menjač ne podnosi teret pedalanja, čak ni uzbrdo – to rade lančanici i lanac. On samo usmerava lanac.
   Ako je dobro podešen (sa dobrim i dobro rutiranim sajlama i bužirima), i ako se pravilno koristi, eventualne probleme uzrokuje najverovatnije nešto drugo.

   Proverio bih još jednu stvar: ako sajle menjača idu preko donjeg dela bicikla (ispod patrone pogona), da li tu postoji vođica za sajle, da ne klize samo slobodno preko rama bicikla. Ako ne postoje vođice, može se desiti da malo uvijanje rama pri jačem pedalanju dovodi do efektivnog povlačenja sajle i menjanja brzina.

  • Hvala. Samo da kažem da je brzina koju sam opisivao najveći napred i drugi najmanji pozadi.
   Proveriću za sajlu.

 7. Pozdrav, potrebni su mi konusi za FB-M530 prednju Deore glavu.
  Da li imate informaciju gde je moguce naci ove konuse po nekoj pristojnoj ceni.
  Nasao sam ih u par internet prodavnica ali cena konusa i kuglica prevazilazi cenu nove nable.

  Dusan

  Odgovori
  • Na žalost ne znam. Cene nisu preterano povoljne ni napolju (još kad se dodaju potšarine, carine…). Kod nas je veoma teško naći. Tako da je muka. Shimano je korporacija koja želi profit/zaradu. Deluje mi da su korisnici, pogotovo oni koji nemaju “švajcarsku platu”, na drugom (poslednjem?) mestu. Na žalost, ni drugi nisu bolji. Ono za šta kod nas ima uvek delova, po povoljnoj ceni, su kineske Quando nable. Traju iznenađujuće dugo, spram cene, ali jesu puno nižeg kvaliteta u odnosu na nižu/srednju klasu Shimano delova.

   Tako da, što se kaže: “kako god se okreneš, dupe ti je pozadi”. Voleo bih da mogu naći lepši komentar, ali tako je kako je.

 8. Relja postovanje i hvala za pomoc.
  Imam stari Scott 26″ a volan mi je malo nizak pa sam kupio i ugradio (produzetak), tj. tzv. nastavak.
  Kada sam stavio gore volan i sve zategnuo, u viljuski imam puno lufta…
  Mozes li pomoci? Gdje sam pogrijesio i sta trebam uraditi?
  Jos jednom hvala puno

  Odgovori
  • U ovom videu sam objasnio kako se podešava predopterećenje ležajeva Ahead viljuške:
   Ugradnja viljuške bez navoja

   Na 8:00 sam objasnio kako se to radi kod sistema sa navojem (ako je to na biciklu).

   Ovde sam to objasnio na sajtu, u slici i reči:
   Podešavanje visine kormana.

   To je suština. Ako ovo nije dovoljno da pomogne, za neki konkretniji savet bih morao znati kakva je viljuška u pitanju (tj. kakav ležaj – s navojem, ili ahead), kao i kakav adapter se montira.

 9. Postovanje,
  Imam problem sa stelovanjem menjaca zadnjeg, bicikl je KTM Life track model za 2011god, zadnji menjac je Shimano deore, kaseta 11-32 hg40 lanac je Sram PC830 a prednji menjac je Shimano fd m191 tri zupcanika napred, radio sam kompletan servis sve rasturio ocisti i podmazao, dosta sam se mucio sa stelovanjem zadnjeg menjaca za stelovanje ima samo burence na samom menjacu kacenje je na kuku, problem je npr. kada menjem od najveceg ka najmanjem zupcaniku preskace drugi zupcanik i odmah ode na treci po redu a kada vracam sa treceg normalno se popne na drugi po velicini u cemu moze biti problem? Jedino sto mi pada napamet jeste to sto zadnji tocak nije bas centriran ako to moze biti smetnja? centrirao sam ga ranijih godina dva puta u dva razlicita servisa ali brzo ponovo pocne da baca, ima li neki video kako se moze malo ucentrirati tocak bez stalka? Hvala i veliki pozdrav uzivam u svakom videu.

  Odgovori
  • Pozdrav,

   Centriranost točka nije nešto na šta bih sumnjao. Ako nije nešto ekstremna, ne bi trebalo da ima ikakvog uticaja (a možda čak ni ako je ekstremna).
   Ono što bih prvo proverio je poravnatost kuke menjača, kao i stanje sajli i bužira (ako je sve vizuelno naštelovano kako treba).
   Napravio sam dosta dugačak i detaljan snimak na temu: kako naštelovati menjače bicikla.
   Mislim da sam tu obuhvatio sve moguće komplikacije, probleme i kako se rešavaju. Dosta detaljno. Verujem, ako se odgleda video (jeste dugačak) i odradi/proveri sve po redu (metodom eliminacije), menjači moraju raditi (osim ako nema nekih oštećenja, ili nekompatibilnosti delova, što ovde koliko shvatam nije slučaj).

   Vezano za centriranje, napravio sam odeljak sajta vezan za pravljenje točkova bicikla.
   “Matični” članak, koji objašnjava sve što je bitno, sa linkovima ka drugim člancima (i video snimcima sa praktičnom demonstracijom) za potrebne detalje (kako kome šta zatreba), zove se “Osnove pravljenja točkova bicikala“.

   Jedino što bi vredelo dodati u odnosu na te članke je da se ram bicikla može koristiti kao stalak za centriranje. Obično koristim one zip-vezice za to. Vežem ih za ram, skratim na potrebnu dužinu, i onda njih koristim kao referentne tačke za centriranje. Puno sporije, nepraktičnije, ali radi posao.

 10. Hvala na brzom odgovoru, buziri i sajle su novi stavljeni za oba menjaca kao i lanac, jedino do sada kasetu nisam menjao, moracu polako da idem sa sajlom popustanje i proba vise puta nema mi druge, prednjem sam podesio visinu i radi kako treba ali ovaj zadnji malo teze ide da ga ustelujem, gledao sam video (vise puta neke delove) i zaista jeste sve detaljno objasnjeno, skidao sam i menjac i kuku jedino vizuelno da proverim ili kuku da prislonim na nesto ravno, sto se tice tocka on mi je problematican jer dosta baca dok sam podmazivao konuse i kuglice video sam jednu zicu koja je bila skroz labava, probacu nesto da uradim (upravo gledam video za centriranje) ali to do sada nisam radio jer mi to deluje najkomplikovanije na biciklu a nemam stalak, ako ne moracu da ga odnesem u neki servis a ovde u mom kraju toga slabo ima niko ne radi bas detaljno i posveceno najblizi malo ozbiljniji servis mi je u Zajecaru, pozdrav i svako dobro u novoj godini i nadam se jos detaljnih i korisnih videa.

  Odgovori
 11. Poštovanje,

  uzeo sam drugaru da centriram točak, pošto mi iskustva iz servisa u BG govore da obično centriranje rade preko “one stvari”, malo dotegnu da bude prav na oko, a posle 3 dana opet na dotezanje. Elem, još pre nego što sam počeo raditi dosta sam se infomisao o temi, naučio teoriju, nabavio tenziometar, srafciger za niple, ostali alat. Opet, nisam serviser, ali volim drugarima i sebi da održavam bajseve kao neki hobi.

  Točkovi su Rolf Sestriere sa Rolf nablom i uparenim žicama (24kom, 2×12 pari). Proizvođeni 1997-2001 (da, rekao sam drugaru da menja točkove zbog 20 godina zamora materijala, šta god ja uradio) i nema puno informacija o njima, ali je proizvođač (Trek) bio ljubazan da mi prosledi servisno uputvo iz tog vremena za točkove sa uparenim žicama. Ne preterano korisno, ali neke detalje sam pohvatao kao i procedure, više je bilo na informativnom nivou. Tačan podatak sile zatezanja za felnu nisam našao, pa sam pretpostavio da idem na sigurno oko 120-130kg.

  Elem, nakon dana i dana agonije jedan par zica je zadavao problem i nisam mogao da ga nateram ni u 20% devijacije od srednje vrednosti. Strana sa zupcanicima je morala da se nategne baš dosta (pukao je navoj na nipli u jednom trenutku, mislim na oko 145kg sile zatezanja), dok za to vreme druga strana čim se malo dotegne (recimo 50kg) odmah izbacuje točak iz pravca. Sve sam 10x odvrtao, merio, zavrtao, beležio da bi na kraju potpuno raspleo točak, koliko god sam hteo to da izbegnem. Kada sam ga raspleo i položio na pod primetio sam da se na mestu gde je problematična žica felna blago krivi i da to “radi” na stranu gde nisu zupčanici. E sad, kako točak ima uparene žice prosto nemam žica da njima probam malo da “pripomognem” na problematičnom mestu, tako da mi je jedina opcija da ispravljam felnu. Kada točak prislonim uz pod i nagazim na jednu stranu, druga strana se podigne od poda 6-7mm.

  Ispravljanje felne je potrebno da neko to uradi kako treba, znaci da zagreje felnu i polako ispravlja. U najvećem fensi servisu za bicikle u BG-u (da ne imenujem) su mi rekli da oni alat za to nemaju, da pitam po starim servisima, gde mi je opet sumnja da će neko to uraditi propisno zbog samog aluminijuma. Da je čelik već bih skakao preko neke poluge dok ne ispravim. Ja iskreno ne znam nikoga ko bi se uhvatio u koštac sa ovim po biciklističim servisima, pa mi je palo mi je na pamet da probam kod ovih što ispravljaju automobilske felne, ali ne znam njihovu tehnologiju i da li mogu. Štap-kanap opcija mi je da odnesem felnu u selo, stavim na smederevac i opteretim nekom pločom i ciglama pa se možda ispravi tako. Verovatno nije dovoljna temperatura za nešto ozbiljnije da se uradi, ali ložim pa ložim, ništa me ne košta da probam.

  Druga opcija koja mi je pala na pamet je da probam sa debljim zicama (recimo 2.2mm) jer iz tabele za tenziometar vidim da se mogu više nategnuti. Ono što ne znam je da li onda menjati sve žice na 2.2mm ili samo te problematične da stavim deblje i da li nabla može da podnese deblje žice. Ne deluje mi kao preporučljiva stvar, ali kakvih sam se budženja nagledao na biciklima koje zapravo rade ništa me više ne iznenađuje, pa ni različite debljine žica na točku.

  Treća opcija o kojoj razmišaljem je da stavim dužu zicu (294mm umesto 288mm). Ideja mi je potekla od toga da sam skinuo niple na te dve žice dok je točak bio upleten i primetio da jedna ulazi u felnu a druga ne (izgledalo je kao da nisu iste dužine), pa ne znam da li bi time možda mogao kompenzovati to krivljenje, tj da li duže žice istog prečnika možda mogu ispraviti više ili će samo ostati manje navoja da viri ispod niple, a da se suštinski ništa neće desiti.

  Traženje felne za uparene žice je nemoguća misija (što kod nas, što u inostranstvu, pogotovu nove) tako da ne razmatram preterano tu opciju. Našao sam da se može kupiti felna za Shimano R501 koje imaju 24 rupe, ali nisu uparene, pa ne znam da li bi postojao problem kompatibilnosti nable i felne.

  Sad, nemam ovde neko konkretno pitanje u vezi situacije, dosta sam razložio na “sitna crevca” i problem i rešenja o kojima razmišljam, ali bi dobro došlo mišljenje u vezi ovoga i opcija ili skretanje pažnje na nešto što možda previđam ako ste imali iskustva sa ovakvim stvarima. U svakom slučaju taj drugar bi menjao točkove, ali meni je prosto žao bacati ovakve stvari, a ne ni ide prodavati kriv točak, treba mirno spavati.

  Pozdrav,
  sve najbolje,
  Igor

  Odgovori
  • Pozdrav Igore,

   Zamena felne
   Prvo solomonsko rešenje. 🙂
   Ako nabla ima rupe za žbice na ravnomernim razmacima, onda nema potrebe za felnom sa uparenim žbicama – što je inače rešenje koje služi više za šminku, nego što daje neke praktične prednosti (naprotiv).

   Ispravljanje felne
   Ako je nabla isto “egzotična”, onda vredi razmišljati o ispravljanju felne. Kako to uraditi?

   Potrebne su dve drvene štafle. Idealno je ako je felna raspletena, da se tačno vidi na koju stranu vuče.
   1) Obeležiti deo koji ide na stranu: početak tog dela, njegov kraj, i “sredinu”, gde je krivina najizraženija, tj. najviše štrči u stranu.
   2) Uzeti dve drvene štafle (daske).
   3) Nasloniti felnu tako da početak i kraj dela koji je kriv stoje naslonjeni na prvu štaflu (da krivina “visi” izvan štafle), a suprotan kraj felne da je naslonjen na drugu štaflu.
   Krivina treba da “gleda” na gore.
   Tako će felna stajati sa delom koji je kriv izvan prve štafle, a ostatak felne će biti između štafli. Kao neka vrsta mosta, s tim što stubovi nisu na krajevima felne, već je prvi na jednom kraju felne, a drugi se završava nešto ranije, na delu gde počinje i završava se krivina felne.
   4) Stati pažljivo nogom (u patikama) na drugu štaflu – tu gde je kraj felne naslonjen.
   Drugom nogom stati na suprotan kraj felne, gde je krivina – na sam njen kraj.
   Blago pritiskati nogom felnu na dole i proveriti je li se ispravila – ako nije, ponoviti sa većom silom.

   To sve ukoliko je krivina vidna – tipa felna “beži” na tom delu za 1 mm, ili više.
   Ako beži manje – tipa 0,5 mm i manje, onda mislim da vredi ispraviti dotezanjem i popuštanjem žbica, pa po cenu da razlike u tenziji budu i malo preko 20% (najujednačenije što se može postići).
   Generalno govoreći, iskrivljena felna se menja, ne ispravlja se, ako postoji ikakva mogućnost.

   Pretpostavljam i da se servisi ovime ne bave iz više razloga – vreme (spram cene felne, većina su dosta jeftine), rizik od oštećenja (pogotovo ako je skupa felna), zaštita od odgovornosti u slučaju neke nezgode kasnije i sl.
   Na kraju krajeva: potpuno je druga priča kad čovek radi za sebe (i za, da tako kažem: “normalne ljude”) – i kada se radi u servisu, tj. registrovanoj firmi, za klijente koje ne poznaješ kakvi su ljudi.

   Grejanje felne
   Ako se alu felna greje, koliko se razumem u metalurgiju, nakon toga potrebna je termička obrada cele felne, kako ne bi bila oslabljena.

   Žbice različitih dužina i promera
   Postoje situacije kada ima smisla ići sa žbicama različitih promera i dužina… uglavnom na loše dizajniranim “egzotičnim” točkovima. 🙂
   Navešću par smernica, na osnovu kojih računam da se može izvući zaključak, spram namene:
   a) Što se žbica jače zateže (tj. što ima veću tenziju), to se više izdužuje (tj. to je bliže izlasku kroz suprotni kraj niple).
   b) Idealno je da nipla drži žbicu svim svojim navojima (detaljnije o tome: značaj korištenja žbica optimalne dužine).
   c) Što je žbica tanja, to će se više istezati pri istoj sili (tj. tenzij, u kilopondima).
   d) Vezano za to, deblje žbice se ne istežu mnogo. Ukoliko se felna u vožnji uvije (džomba, bočno opterećenje i sl.), žbica koja nije dovoljno istegnuta može u potpunosti izgubiti tenziju, privremeno (one koje su više istegnute se ponašaju malo nalik federima), pa vremenom može doći do laganog odvrtanja nipli.

   Završne napomene
   145 kiloponda nije sila na kojoj bi žbica trebalo da pukne. Dobre žbice mogu izdržati i do 300 kiloponda.
   Da li su navoji žbice (i ležište nipli u felni) bili podmazani pre dotezanja i centriranja?
   Da li je žbica izvirila iz niple prilikom zatezanja za više od 1-2 mm?
   Ako nije, a navoji su bili podmazani, možda je samo u pitanju falična žbica.

 12. Relja,

  hvala na brzom i opširnom odgovoru. Probaću tu varijantu sa daskama, pa kako bude. I ovako i onako felna je neupotrebljiva, tako da nema gubitka preteranog.

  Nabla je “egzotična” izgleda. Našao sam sliku na oglasu gde je neko prodaje (ne ja). Izgleda ovako, vidi se da su sa jedne strane uparene i rupe tako da pretpostavljam da felna sa jednakim razmacima ispada iz priče. Ne znam zašto su sa druge strane useci

  https://media.2bike.rs/market/img/classifieds/26758oBQg3798478065_5df8ab8d24afb.jpeg

  Što se tiče žbica, one su fabričke DT Swiss, sve su tačne dužine 288mm (toliko i piše na točku da treba, a i premerio sam) srebrne od nerđajućeg čelika i njih bi zadržao, mislim da nisu falične. Nekako sam navikao da kod nas šta god tražim od delova, a da nije lanac za 7 brzina, najčeće nema, pa tako ni ovih žbica, ni i ovoj dužini ni boji. Jedna ispravka je da nije pukla žbica već nipla, navoj se ojeo prilikom zatezanja i žbica je izletela iz felne (uz prasak).

  Sve niple sam podmazao, iako ova felna ima ugrađene podloške na rupama tako da nipla ne dodiruje felnu nego se rotira po podlošci .

  Vrh žbice prilikom zatezanja nije mogao da dohvati ni do rupe u felni, a kad se zategne ostaje još se vidi navoj na žbici kako viri iz niple, tako da sigurno nije izvirivala na gore, nego je i falilo još oko 1/3 da navoj skroz uđe u niplu.

  Još jednom puno Vam hvala,

  pozdrav,
  sve najbolje
  Igor

  Odgovori
 13. Pozdrav još jednom Relja,

  ispravljanje felne je proteklo relativno ok, dovoljno je bilo ispravljeno da sam uspeo da prihvatljivo centriram (oko +-0.5mm bočno i vertikalno). Kasnije su u servisu ispravili još malo na mašini i to mu je to. Hvala još jednom na pomoći oko toga.

  Sad je došao red i da sebi sredim nešto na biciklu, tema je šoljica viljuške i, iako sam pročitao sve što si pisao na sajtu, i dalje imam određene nedoumice. Sve što sam napišem imam dokumentovano i poslaću link za slike na kraju komentara. Šoljice su bez navoja.

  Ceo volan se prilikom vožnje malo klacka, kao da ima lufta, što sam potvrdio kad sam demontirao viljušku. Na donjem ležaju se prvo vide lageri da su se utisnuli u zatpivku, a onda se i pod prstim oseća blago klackanje, pa sam rešio da zamenim šoljicu da me ne boli glava, a i nije skup deo. Klackanje je jako malo, ali može se osetiti na cimanje bicikla napred nazad, verujem da kasnije utiče i na prenos vibracija sa puta, što na ram, što na moje zglobove.

  Ono oko čega me je zabolela glava su opet svi oni standardi. Ono što meni izgleda da se nalazi na biciklu je šolja sa eksternim ležajem izgleda kao budža na cevi i definitivno nema nikakav uklop u cev. Ispod te budže se nalazi nešto što mi liči kao da je za integrisane ležajeve, kao malo proširenje cevi na ramu. Ovako kako je stajalo do sad, osim tog klackanja koje traje od kad je bicikl kod mene, nije pravilo nikakav problem u vožnji.

  Da li je moguće da je neko uglavio šolju sa eksternim ležajem u cev predviđenu za šolje sa integrisanim ležajem? Ili je možda taj prošireni deo samo dekor koji nije za integrisani ležaj?

  Ovde sam okačio slike sa svim merenjima i komentarima, pa ako može neki komentar na ovo. Napravio sam nalog na Flickr kako bi slike trajno bile tu i sve koje su tu trenutno se odnose na ovaj problem. Ima 10tak slika gde sam što bolje probao da uslikam situaciju.

  https://www.flickr.com/photos/[email protected]/

  Pozdrav
  Igor

  Odgovori
 14. Pozdrav Relja, zamolila bih te za pomoc. Htela bih da kupim bicikl koji bi mi koristio za gradsku voznju ali i rekreaciju, cenovnog ranga oko 30.000,00
  Uslov je Planet bike, pa se dvoumim izmedju sledecih:
  https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-athena-rigid.html
  https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-athena-1.html
  https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-forester-comp-zenski-1.html
  https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-scott-sportster-x40-lady-black-white-purple.html
  E sad, ono sto me zanima je da li se na njih može staviti dečja korpa napred, kasnije i nazad, kao i pak tregeri?
  Da li možda imaš neki drugi predlog, rešenje kad je u pitanju odabir?
  Hvala unapred

  Odgovori
  • Ponuda nije sjajna, ali onaj prvi – Athena Rigid je po meni najmanje loš izbor za namenu. Ima lulu sa orahom, što je mana.
   S tim što ne vidim kako je sprovedena sajla zadnje kočnice, tj. da li će se moći montirati zadnje dečije sedište koje se drži šapom za ram (što je po meni najbolje rešenje) – pisao sam opširnije o tome u članku o prevozu dece na biciklu. To bi verovatno vredelo pitati odmah u prodavnici.

   Ovaj bicikl nema brzine, pa nije zgodan za brdovit teren, ali tu mi deluje da bi i prednje i zadnje sedište mogli bez problema da se montiraju:
   https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-maccina-avenue.html

   Generalno je ponuda nekih da kažem “zdravorazumskih” bicikala za obične smrtnike katastrofalna – globalno, ne samo kod nas. Kad je krenuo ovaj Kung-flu prošle godine, potražnja je drastično premašila ponudu i situacija je još uvek takva. Čak i da se ne ograničim samo na Planet Bike, nisam pametan koji bicikl preporučiti da je zaista dobar za prevoz dvoje dece, a i za rekreaciju – čak i nevezano za cenu.

   Sa vedrije strane: pak tregeri bih rekao da se mogu montirati na sve te linkovane bicikle. 🙂

 15. Poštovani,

  Prvo sve pohvale za ovaj fenomenalni sajt! Svaka čast!
  Imam Polar Matrix team (XL ram) i Polar Mirage Pro (M ram). Da li se može prepakovati oprema sa manjeg na veći ram odnosno obrnuto, koliko je zahtevan posao i da li je potreban poseban alat?

  Hvala

  Odgovori
  • Potencijalni problemi mogu biti:
   Montiranje prednjeg menjača (ako jedan ram ima širu cev). Postoje adapteri doduše. Zavisi od konkretnog menjača, načina na koji je montiran i razlike između ramova.
   Kočnice: da li ramovi koriste isti tip kočnica. Mnogi ramovi prihvataju samo disk, ili samo kočnice koje koriste felnu kao kočionu površinu. Neki imaju prihvate za oba sistema, većina novijih to nema.
   Nove sajle će verovatno biti potrebne. Za provlačenje sajli kroz postojeće bužire su generalno dovoljne samo pristojne sečice da se iste skrate na kraju – i imbus ključevi za pričvršćivanje sajle na kraju.
   Izuzetak su ramovi kojima sajle idu kroz sam ram – tu nekad treba poseban alat, ili da se improvizuje – kako bi se magnetom spolja mogla provlačiti sajla kroz ram. Moguće je i iskoristiti staru sajlu da se provuče nova, uz malo improvizacije (pre nego što se stara skroz izvuče).

   Način montiranja zadnjeg menjača – da li je sa kukom, ili se direktno montira (na kuku koja već postoji na ramu).

   Pogon – kakvu osovinu, odnosno patronu koristi. Ako se razlikuju, da li postoji odgovarajuća za drugi ram (na koji se premešta), ili se čak postojeća može odmah prebaciti. Zavisi od konkretnog standarda.

   Uglavnom, nije ništa strašno, niti komplikovano, samo ima puno raznih sitnica koje mogu, a ne moraju da komplikuju stvari. Neke se lako reše, tj. lako se nabavi šta treba – a neke teže.

   Već sam pisao članke o standardima patrona pogona, vrstama viljuški, prihvata kočnica, sve o menjačima i njihovom načinu montiranja itd.
   Ostaje da se prouče detalji delova na oba bicikla, pa vidi šta bi moglo odmah da pasuje, šta uz adapter, a za šta nema rešenja (ako bude takav slučaj).

   Bukvalno ići od dela do dela, videti kako je montiran, pa gledati da li isto tako može na drugom biciklu da se stavi.

   Varijanta B je da se sve isfotka, na oba bicikla, da se napiše koje oznake pišu na kojem delu, premere prečnici cevi na koje je montiran menjač, pa to sve postavi u novoj temi na 2bike.rs forumu, u odeljku “Servis.” I ako ja ne stignem, neko će sigurno odgovoriti šta i kako može, uz kakve eventualne komplikacije.

 16. Pozdrav, naravno prvo pohvale za rad i promociju biciklizma.

  Moje pitanje je da li imate iskustva sa Shimano Nexus mehanizmom i da li planirate u narednom periodu uraditi video vezan za Shimano Nexus prenos (prednosti, mane, održavanje i potencijalni problemi). Posedujem gradski bicikl sa Nexus 7 i zanima me održavanje istog. Hvala unaprijed.

  Odgovori
  • Pozdrav Žarko,

   Planiram snimiti (i napisati članke) o svemu vezanom za bicikle i biciklizam – samo je pitanje vremena.

   Za Nexus (i brzine u glavi generalno) sam baš tokom ove zime pokušao napraviti saradnju sa nekim servisima u gradu. Računajući da, dok ne krene prolećna gužva, njima napravim neku vrstu dobre reklame, a sebi olakšam posao jer bih tada samo držao kameru i pričao, umesto da montiram kameru na stalak, pomeram i proveravam je li sve u kadru, i radim, i još se koncentrišem na objašnjavanje.

   Očigledno da nisam dobar pregovarač – nula bodova. 🙂

   Tako da uglavnom radim sam, kad šta stignem, uz redovan posao vezan za računare. 🙂

   Jagoda na šlagu torte su tehnički problemi sa opremom za snimanje koje sam imao prethodnih meseci. Dobra oprema za snimanje je dosta skupa, a pošto želim ostati nezavistan i objektivan, pregovori o eventualnim sponzorstvima idu dosta teško (u suštini insistiram samo na tome da govorim isključivo ono što mislim, i da obavezno spomenem i uočene bitne mane proizvoda).

   Zbog svega toga ne mogu obećavati nikakve rokove, ali svakako planiram i Nexus (generalno sisteme sa brzinama u glavi).

   Relja

 17. Relja pozdrav,
  Prvo bih pohvalio tvoj sajt i generalno sve što radiš! Stvarno je za svaku pohvalu, vidi se da radiš iz ljubavi sa željom da pomogneš i zainteresuješ što vise ljudi za biciklizam generalno, svaka čast!
  Moje pitanje kako do prednjeg amortizera? Ovako, imam cube aim sa točkom od 29 in. Prednji amortizer je mlo sr suntour xct i ima puno lufta i za zamenu je (kako su mi rekli u 2 servisa ovaj model ne može da se servisira). Problem je što je to amortizer sa v-brake kočnicama. Pretrazio sam sve domaće sajtove (što proizvođača, što sajtova za prodaju polovnih delova i svega sto sam uspeo da pronađem na google-u), servise (koji su rekli da su se trudili da mi nađu deo kako u maloprodaji tako i u veleporodaji) ali jedno veliko NIŠTA.
  Dalje, pokušao sam da pronađem deo na netu van Srbije ali nisam nešto uspešan…
  Prvo pitanje da li imaš neki site u inostranstvu za preporučiti gde mogu potražiti ovakav amortizer?
  Ukoliko i dalje ne pronađem deo šta je tvoja preporuka, definitivno da ubacim amortizer sa diskom. Ali, trenutno mi je ručica menjača i kočnice 2 u 1, da li da idem na disk sa sajlom ili da sve menjam na hidrauliku. Kakva su tvoja iskustva sa disk kočnicom na sajlu? Ovo bi bilo ozbiljnije ulaganje: ručica menjača, ručica kočnice, sajla, bužir, disk, kočiona čeljust, nabla (za disk), žbice kao i ruke da se sve to uradi, da li sam dobro nabrojao sta mi sve treba?
  Bio bi tih zahvalan za bilo koji predlog sugestiju šta da radim i kako da rešim problem… Mogu i navratiti do tvoje garaže da uživo vidiš bicikl i daš mi neki savet, ako imas vremena i živaca za tako nešto?
  Hvala unarped,
  Pozdrav Gavrilo

  Odgovori
  • Pozdrav Gavrilo,

   Najbrže rešenje je da se uzme viljuška sa disk kočnicom – jer su proizvođači po svemu sudeći odlučili da moramo i ne nude ništa drugo. 🙂

   Mehaničke disk kočnice, poput Avid BB7, pa čak i nešto slabijih Avid BB5 su sasvim dobre. Radiće sa V-brake ručicom kočnice, pa se to onda ne mora menjati.
   U tom slučaju trebaće:
   – Nova viljuška (naravno).
   – Točak za disk, ili preplitanje postojećeg sa nablom za disk (u tom slučaju trebaće nabla, možda i nove žbice, a felna se može sačuvati ako je dobra).
   – Čeljusti disk kočnice i sam kočioni disk.

   Ako se ide na hidraučične disk kočnice, uz sve ovo trebaće i:
   – Ručica kočnice (obično ide u kompletu sa čeljustima, sa sve bužirom, tj. crevom).
   – Ručica menjača (pošto se u tom slučaju postojeća kombinovana ručica menjača i kočnice verovatno mora izbaciti… osim ako radi brusilica 🙂 ).

   Druga varijanta je da se uzima kruta viljuška sa nosačem za V-brake, veće dužine, tj. viljuška koja kompenzuje za dužinu amortizera (duža od “obične”) – kako se ne bi poremetila geometrija bicikla.
   Poput ove:
   viljuška za zamenu amortizera

   Živaca imam, samo je vreme problematično. 🙂
   Od nedelje sam najverovatnije posle 4 popodne u garaži – ali treba proveriti.

   Relja

 18. Pozdrav Relja,
  trebala bi mi mala pomoć oko izbora novog bicikla 🙂
  Nakon mnogo godina tj. nakon dvoje dece i supruge došao je red da se i ja ponovim novim bajkom.Želim MTB jer planiram da se vozim po gradu i po Fruškoj Gori ,ništa ekstremno. Ono što se meni svidelo na oko, a na žalost ništa se ne razumem u odnos kvaliteta i cene, je ovaj bajk https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/mtb-bicikli/bicikl-scott-aspect-970-yellow.html
  E sad ono gde meni treba pomoć je tvoje mišljenje da li ovo vredi taj novac i da li bi ti imao preporuku za nesto bolje/kvalitetnije u tom cenovnom rangu. Zaista sam duduk za delove, kvalitet, cene ali mi marka bicikla ne igra ama baš nikakvu ulogu.
  U napred sam zahvalan na bilo kakvom savetu.

  Odgovori
  • Pozdrav Nikola,

   Ovih dana pišem vodič za kupovinu planinskog bicikla – nešto nalik već napisanom vodiču za kupovinu drumskog bicikla.
   Ne smem obećavati nikakav rok, pošto mi je haos ovih dana, ali cela prva tri poglavlja u tom članku o drumašima se u velikoj meri odnose i na planinske bicikle (gotovo sve sem preporuka za kupovinu iz 4. poglavlja).
   Možda uz članke o prednostima i manama disk kočnica, kao i prednostima & manama amortizera.

   Na brzinu gledajući oglase i ponudu, rekao bih da ovaj Polar Tsunami daje nešto bolji odnos plaćeno-dobijeno… ako ga zaista imaju na stanju, sa ramom u odgovarajućoj veličini.

   Naravno, zbog više klase delova, i održavanje će biti skuplje i nešto zahtevnije, tako da nije baš 100% win-win, što se kaže (o takvim stvarima sam “kukao” u prva 3 poglavlja članka o drumašima – situacija kod planinskih bicikala u suštini nije ništa bolja).

   Nadam se da ovo bar malo pomaže (i da ću do kraja meseca završiti planirani članak). 🙂

   Relja

 19. Hvala Relja!!
  Pomaže, naravno da pomaže.
  Sačekaću članak o kupovini i u medjuvremenu ću listati sajtove i oglase.

  Još jednom, hvala na pomoći.

  Svako dobro!

  Odgovori
 20. Zdravo Relja, zanima me bicikl Mirage BICIKL POLAR MIRAGE COMP. Zanima me tvoje misljenje o ovom biciklu i da li bi mi ga preporucijo.Ili pak neki drugi po slicnoj ceni.

  Odgovori
  • Zdravo Luka,

   Za koju namenu (kakvu vrstu vožnje) se traži bicikl?
   Za koju visinu vozača?

   Vezano za Polar Mirage, pomogao bi mi link ka konkretnom modelu koji se razmatra (ako je nov).

   Relja

 21. Poštovani Relja, zamolio bih vas za savet. Vršio sam neke izmene na biciklu pa sam tako stavio nov zadnji menjač, nove ručice menjača (kao i sajle) i nov lanac. Javlja se problem prilikom menjanja brzina, nikako ne mogu da naštelujem menjač, ne menja brzine kako treba, šta god sam pokušao ne daje rezultat. Menjač je Shimamno tourney SIS index, ručice menjača takođe Shimano tourney SIS index, lanac je KMC index. Sve tri navedene komponente su za 6 brzina. Jedino što meni pada na pamet da bi mogao biti problem je račna koja nije shimano već neki kinez. Šta bi po vašem mišljenju mogao biti problem i da li da kupim shimano račnu i promenim i nju?
  Hvala unapred na odgovoru.

  Srdačan pozdrav.

  Odgovori
  • Pozdrav Vlado,

   “Ne menja brzine kako treba” je dosta širok pojam. Ono što mogu preporučiti je sledeće:
   1. Video objašnjenje kako menjati brzine (da se to eliminiše kao moguć uzrok problema)
   2. Video objašnjenje kako naštelovati menjače – sa svim detaljima, mogućim uzrocima problema i sl. Veoma dugačak, ali mislim da sam tu obuhvatio sve moguće kombinacije.

   Krenuo bih od pregleda postojećeg sistema, redom, kako sam objasnio na snimku, tj. eliminaciji potencijalnih uzroka problema.
   Lično izbegavam račne nižeg kvaliteta od najniže Shimano klase, ali ako račna ne šeta kada se pedala unapred, ako nema vidljivog lufta, ne verujem da je do nje problem (naravno, ništa nije nemoguće, možda su lančanici urađeni iznenađujuće loše, van standarda).

 22. Pozdrav… Imam cestovno biciklo s kontta kocnicom i tri brzine i unutrasnjim. Sistemo mjenja ja brzina ima neka osovinica s navojem koja se zavije u unutrasnjis nabe ta osovinica se veze na lancic a lancic ima ba sebi nastavak koi se navija na sajlu joja ima navoj na sebi sad ta sajla mi je duga kako je mogu skratit kad su zi nastavci fiksni vezani sa sajlu i lancic a mjenjac je torpedo….

  Odgovori
  • Da li se stoperi bužira na ramu mogu pomerati ako se olabave? Ako da – na taj način se podešava zategnutost saje.
   Zatezanje se radi sa menjačem u 3. brzini – kada je sajla najopuštenija.
   Ako je sistem drugačiji, obično postoji način da se sajla fiksira na taj deo sa finim navojem – pa se na tom mestu može popustiti, ili zategnuti.
   Taj navoj na sajli staviti da je otprilike na sredini kada se inicijalno zateže sajla (da može i da se zateže, i da se popušta).

   Fino štelovanje se, nakon toga, radi sa menjačem u 2. brzini.
   Treba naštelovati tako da “osovina” koju taj lanac povlači tek-tek izviruje kada se gleda od gore, kroz rupu na matici za zatezanje (pričvršćivanje) zadnjeg točka (ili sa strane, u zavisnosti od toga kako matica “stane” kada se zategne.

   Kad se sve podesi kako treba, stegnuti kontra-maticu na tom delu sa navojima, da se ne bi pomeralo samo od sebe.

 23. Hvala nna odgovoru… Ali sajla je fiksna ne znam kako da objasnim ali na kraju je zaletovana ili navarena za taj navoj A lancic je vezan za osovinicu pa se lancic i sajla navrne i tako spoje jedno za drug kad sam promjenio volan ta sajla mi ke postala duga za nekih 5.6 cm postavio bih vam sliku kako to sve izgleda ako je moguce

  Odgovori
 24. Poštovani Relja,
  Moje ime je Nikola,trazim novi bicikl pošto je moj u prilično lošem stanju.Koristim bicikl povremeno za vožnju sa prijateljima,većinom Offroad ali i on-road.Moja visina sa 24 godine je 192 a težina 84 kilograma.Kompanija ili vrsta bicikla mi nije previse bitna ali poželjna vrsta bicikla bi bila MTB ili Hybrid.Budžet mi je oko 30 hiljada nije mi problem dodati 2 do 5 hiljada dinara ako je bicikl dosta bolji i kvalitetniji.Voleo bih čuti tvoju preporuku za bicikl u ovom cenovnom rangu.

  Zahvaljujem, Dusan.

  Odgovori
 25. Puno vam hvala… nadam se da cu uspjet naci ove dijelove koji mi fale do sad sta sam god trazio za ovo biciklo bilo je da je biciklo staro i da njema djelova za njega u BiH

  Odgovori
 26. Zdravo
  Trazim biciklu tipa MTB do 45000 hiljada neke preporuke?
  Visok sam 187 i tezak 78 KG.
  Bicikla bi se koristila za grad i za selo.
  Hvala

  Odgovori
 27. Hvala na odgovoru.
  Ali mi budzet ne prelazi navedenu cenu.
  Da li ima nekih polovnih bicikla za tu cenu da se kvalitetniji?
  Nemoras traziti oglase nego samo ime pa cu ja traziti.

  Odgovori
 28. Zdravo,
  Zanima me sta misliš o Rog Senioru.
  Visok sam 187, 65kg.
  Da li može na njega kasnije da se stavi neka novija patrona pogona?

  Odgovori
 29. Poštovani Relja,

  Imam pitanje koje sam okačio i na forumu 2bike, al bih želeo da čujem i Vaše mišljenje.

  Naime, nov sam pri kupovini bicikla i želeo bih da uzmem jedan za sebe da imam u gradu da vozim.

  Želeo bih da kupim polovan bicikl, ali sam načuo priče da oni mogu biti ukradeni i da ja nakon kupovine mogu biti kao odgovorno lice koje je ukralo taj bicikl.

  Da li je ovo istina? Ako jeste, kako to izbeći i koliko često se zapravo tako nešto zadesi?

  Takođe, gledao sam uglavnom bicikle na oglasima kod sajtova kao što su kupujemprodajem.com.
  Verujem da oni imaju manje šanse da su ukradeni, nego bicikl sa neke pijace u gradu.

  Za bilo kakvu pomoć i savet bih vam bio zahvalan.

  Odgovori
  • Ćao Marko,

   Nisam pravnik, tako da ovo uzeti sa ogradom, tj. “koliko sam ja upoznat.”

   Postoji institucija “savesnog kupca.” Prosto rečeno:
   ako roba nije sumnjivo jeftina, ili ne postoje druge sumnjive okolnosti, kupac te robe ne može znati da je ukradena.
   U tom slučaju kupac ne snosi krivičnu odgovornost – ali i dalje mu se može oduzeti roba i vratiti zakonitom vlasniku, a on se posle može slikati (u Srbiji, privatna tužba prodavca za odštetu je piši-propalo).

   U praksi, realno su male šanse za probleme u tom smislu, svodi se sve na savest – ko sa čim može mirno da spava.

   Sad, kod nas se bicikli srednje i više klase, koji novi koštaju od 1000 evra (pa na više, je li), često prodaju u pola cene novog, čak i kada su svega godinu-dve dana stari.
   To bi značilo da je neko taj bicikl prodao našem preprodavcu, ovaj ga dovukao u Srbiju i prodaje ga po datoj ceni, uz zaradu. Da li stranci prodaju godinu-dve stare bicikle za 1/3, ili 1/4 cene kupovine?
   Ne znam.

   Druga varijanta su bicikli koji traže puno ulaganja. O tome sam pisao u članku: Polovni (jeftini) “bicikli iz Nemačke”
   Takvi bicikli, u takvom stanju, se često mogu dobiti besplatno, samo da stranac ne brine o recikliranju i rešavanju tog bicikla.
   Često završe kod nas na tržištu za tipa 50 do 200 evra (u zavisnosti od izgleda, opreme i sl.).

   Što se tiče pijace i oglasa:
   U Novom Sadu mnogi ljudi koji prodaju bicikle na najlon pijaci i sl, oglašavaju te bicikle po kupujemprodajem, 2bike berzi i sl.
   Ima i dosta preprodaje. Jedan donese gomilu bicikala, proda ih na veliko, a onda drugi (pre)prodavac to nudi na pijaci, ili preko oglasa (jedno ne isključuje drugo).

   Lično izbegavam bicikle koji su “sumnjivo jeftini.” Sve preko toga je nemoguće skontati – ipak je to posao za policiju, ne za kupce.
   Inače, ne pamtim da me je neko zaustavio da pogleda i proveri bicikl je li kraden, da li se traži.

   Relja

 30. Postovanje, imamo dete 3,5 godine ne hoda ali vozi triciklic skoro je naucio pa je presrecan. Trebaju nam pedale sa pojasevima, videli smo kod tebe na sajtu da li bi mogao da nam pomognes.

  Odgovori
 31. Zdravo Relja, sta mislis o Kross Level 3.0 3×9 ( 2018 ) 27.5. konkretno ovaj
  https://www.kupujemprodajem.com//bicikli/mountainbike/kross-level-3-0-3×9-2018-27-5-m-size/oglas/116891562
  i Kilimanjaro Alu Mission 29R ( 2020 )
  https://www.kupujemprodajem.com/bicikli/mountainbike/kilimanjaro-alu-mission-29r-2020-l-size-novo/oglas/117284399#photoBig
  Gledam da uzmem bicikl u ovom cenovnom rangu uglavnom polovne i da li bi imao neku preporuku?
  Gledao sam i KTM Chicago ali nema velicine za mene a da je u BG ili okolini od 100 km.

  Odgovori
  • Ćao Pedja,

   Svaki ima prednosti i mana. Bicikli su različitih veličina ramova, a i opreme (jedan ima V-brake, drugi disk kočnice, na primer).
   Trudio sam se objasniti suštinu u članku “Koji MTB da kupim?
   Spram toga ostaje da svako za sebe izvaga šta je najbolje rešenje za njega/nju.
   U članku sam dao neke preporuke (za različite budžete i namene), i trudio se objasniti suštinu – šta kako utiče na šta, šta gledati i sl.
   Sa idejom da pomognem ljudima da sami za sebe procene.

   Ako se kupuje polovni, ima još jedna bitna stvar o kojoj sam pisao: pregled stanja bicikla pre kupovine.
   Tu isto teško mogu pomoći preko slika na oglasu. OK, za Cross vidim da je imao pad na strani menjača, pa bih tu gledao je li zadnji menjač stoji pravo (vertikalno) na dole, ili je ukošen.
   I proverio bih kako menja brzine pozadi (mada to svakako treba proveriti na biciklu pre kupovine, kako sam pisao u članku).

   Relja

 32. Poštovani Relja,

  Dosta sam čitao i gledao klipove na temu bezbednosti bicikla na vašem sajtu i yt kanalu, stoga sam odlučio da kupim rasklopivu bravu modela Tonyon usled nedostatka novčanih sredstava za neku viseg ranga kao sto je Abus Bordno npr. Međutim poučen nekim losim iskustvima a i svega onoga sto sam pročitao i video na internetu, mislim da to nikako nije dovoljno da zaštitu bicikla.

  Razgledajuci oglase na internetu naišao sam na alarm za bicikl, i pomislio da bi to možda bila prava stvar. Pogledao sam vise modela, ali nijedan mi ne uliva poverenje, imam utisak da se veoma lako može izmanipulisati njime. Zanima me kakvo je vaše misljenje o alarmu za bicikl i da li možda imate iskustva s njim. Takodje koje bi bile moguce alternative za tako nesto, kao npr. neki GPS tracker ili ipak jos jedna brava ili lanac?

  Bicikl ne vezujem često osim kada odem do studentske menze na nekih 15-20min, ali uskoro planiram da radim dostavu hrane pa ce to verovatno biti dosta češće.

  Bio bih zahvalan na bilo kakvom odgovoru i savetu.

  Srdačan pozdrav,
  Vukašin Stanković

  Odgovori
  • Ćao Vukašine,

   Za GPS sam već odgovorio na YouTube kanalu, pa ću taj deo samo copy/paste:

   Da se ogradim u startu: nisam još ni jedan testirao.
   Takve stvari postoje za automobile, rade preko GPS-a, i za to su prilično dobri, pouzdani.
   Ne znam kakvi su konkretni modeli koji se prodaju za bicikle.
   Neki koje sam viđao rade preko Bluetooth-a, i ostalih “lokalnih” mreža, što traži da u dometu postoji telefon koji to podržava.
   Mislim da su oni sa GPS prijemnikom i svojom SIM karticom, barem u teoriji, puno bolje rešenje – dovoljno je samo da je uređaj u dometu mobilne mreže (i da je napolju, zbog GPS signala). Kod njih je najveći problem briga oko baterije.

   Vezano za alarme:
   Kolege su moj motor, od preko 200 kila, sa sve uključenim alarmom, preneli nekih 50-ak metara dalje, jer su neki majstori došli da kopaju nešto na ulici.
   Niti sam ja čuo alarm, niti je iko od prolaznika pitao šta se dešava.
   Tako da lično nemam baš nekog poverenja u alarm. Ako je na slabom lancu, koji se seče – verovatno je samo za nijansu bolje od slabog lanca koji se lako seče a nema alarm, ali mislim da je više maltretiranje (ako neko pomeri slučajno bicikl, vezuje pored svoj i sl.), nego što nešto puno pomaže za bezbednost (opet – moje mišljenje, na osnovu mog iskustva).
   Puno više poverenja imam u dobar lanac, nego u osrednji, ili slab, sa alarmom.

   15-20 minuta:
   Ja da kradem bicikle, čekao bih da vlasnik uđe u neki objekat. Onda znam ko je vlasnik, od koga treba da bežim, a i znam na koju stranu da gledam dolazi li.
   Za slabije lance i sajle je dovoljno par sekundi sečicama.
   Za one koji traže više cimanja, gledao bih lakše mete, ne bih se mučio sa brusilicom, ili testerom (inače, 20 do 30 minuta je dovoljno za većinu lanaca, ako se ima dobra ručna testera i malo se čovek oznoji 🙂 ).

   Za posao dostavljača bih tražio dobar lanac (oko 100 evra za kršten Abus, sa karikama debljine 10 mm), jer omogućava vezivanje za šta god je pri ruci (najfleksibilniji je), teže se seče brusilicom (jer landara), a dovoljno je jak za većinu sečica koje koriste novosadski lopovi (ne znam za druge gradove).

   Dobar lanac (ili druga vrsta brave) je puno bolji od dva, ili tri loša (nemogućnost sečenja sečicama, naspram “posla” od 3 puta po 3 sekunde).
   Dva dobra lanca, ili dobar lanac i dobra potkovica (lično preferiram folding brave za tu dodatnu zaštitu – lakše ih pakujem i nešto su fleksibilnije od potkovice) su naravno puno bolji, ali više loših lanaca nije neka zamena za jedan dobar.

   Dobar prijatelj je relativno skoro iskusio da jako ružan i jeftin bicikl nije bezbedan sa jeftinim (lošim) lancem. Ne znam jesu li za njegov bajs mogli dobiti 20 evra, ali to je dobra satnica za sekund posla (ko voli time da se bavi).

   Voleo bih da nađem jeftin, a dobar lanac, ili bravu. Čim pronađem tako nešto, pisaću o tome na sajtu, da znaju ljudi. Do sad nisam uspeo.
   Surovo je – skupi su dobro bicikli, skupe su dobre brave, a kod nas se baš dosta krade.

   Ovo je otprilike najjeftinije rešenje koje iole valja:
   https://fanatic.rs/u-lock-abus-facilo-32-150hb-230-ush32-brava-za-bicikl-sa-kljucem.html

   Najpovoljnije cene tih Abus brava sam našao u novosadskoj prodavnici Tempus (sajt nikako da srede kako treba 🙂 – ali cene brava su dosta povoljnije od onih u biciklističkim radnjama).

   Relja

 33. Pozdrav Relja,

  Planiram da zamenim prednji menjac na drumasu i da od ravnog pravim krivi volan sa samaraljkama.
  Buni me koja je razlika izmedju shimanovog prednjeg menjaca Claris 2400 i R2000.
  Pogon na mojoj bicikli je Shimano Claris FC-2450, 50X34T. Zadnji menjac je https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/alivio-m4000/RD-M4000.html
  Planiram da stavim ove samaraljke https://bikesport.rs/shop/rucice-menjaca-kocnica-shimano-2400-st-2400-8×3-brzina-inner-shift-cable-2000-1700mm-outer-casing-sp41-600-600-300mm-black-brake-cable-670-800-1400-1250m-sm-sp18-m5-ind-pack/ i prednji menjac Claris 2400.
  E sad, da li bi to sve radilo kako treba, s’obzirom da su samaraljke iz serije R2000, a prednji menjac iz serije 2400 a i pogon nije iz serije R2000. To jest da li je preporucljivo mesanje serija R2000 i 2400 uopste? I sta biste mi Vi preporucili kao najbolju opciju?

  Hvala Vam unapred

  Ivan Boskovic

  Odgovori

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.