BikeGremlin pretraga...
Home » Osnove » Biciklistički rečnik » Pitanja & Odgovori

Pitanja & Odgovori

Za generalna pitanja preporučujem 2bike.rs forum – najbolji biciklistički forum na našem jeziku (i bikeforums.net za one koji barataju engleskim). Tu aktivno učestvujem pod nickom “BikeGremlin”. Tamo ima još dosta stručnjaka koji besplatno daju savete i pomoć, tako da možete čuti više mišljenja. Na forumu se odgovor dobija u roku od dan-dva (ili brže), barem od strane drugih stručnih članova, čak i ako ja ne (po)stignem.

Ako imate pitanja vezana za određeni članak, iskoristite polje za komentar koje se nalazi pri dnu svakog članka. Takođe, u dnu ove stranice, u polju za komentare, možete pitati šta vas zanima. Uz molbu: pre postavljanja pitanja, probajte pretragu na sajtu – možda na vaše pitanje već postoji odgovor:


U sekciji za komentare ispod, pitanje možete postaviti i anonimno – jednostavno unesite ime koje god želite.
Pravila za postavljanje pitanja i komentara.

U posebnim člancima, objasnio sam:

Odgovaram čim stignem – ali u zavisnosti od obaveza, to može potrajati i preko nedelju dana. Ako je pitanje baš hitno, ili želite privatne 1 na 1 konsultacije, vidite moju stranicu za konsultacije.

Spisak poslednjih 100 komentara na sajtu

Uputstvo: kako postaviti sliku u komentaru

Kako je najbolje formulisati pitanja vezano za biciklizam/popravke/probleme:

Pomoć i saveti - Q&A 8


Vreme provedeno u odgovaranju na pitanja na sajtu i YouTube kanalu, po alatu Clockify:

Mesecsati : minuta
Godina 2021
Jun7:14
Jul7:06
Avgust4:56
Septembar8:21
Oktobar4:08
Novembar6:55
Decembar4:56
Godina 2022
Januar7:59
Februar4:50
Mart7:39
April4:34
Maj7:43
Jun6:31
Jul4:25
Avgust4:58
Septembar7:20
Oktobar4:07

220 misli o “Pitanja & Odgovori”

  • Ćao Vladimire,

   Ovo pitanje mi deluje kao reklama za pomenuti bicikl. Bez ljutnje. 🙂

   Za slučaj da grešim:
   Capriolo, i Polar nude bicikle sličnog koncepta (6-7 brzina pozadi, uspravan položaj sedenja, točkovi od 26″).
   Dovoljno je otići na sajt Capriolo-a, ili Planet Bike-a i videti šta nude od gradskih i “ženskih” bicikala.
   Capriolo Metropolis i Polar Grazia mi prvi padaju na pamet (korpe i blatobrani se po želji mogu poskidati 🙂 ).

 1. Relja,

  Zahvaljujem se na izdvojenom vremenu i brzom odgovoru.

  Na osnovu odgovora i identičnog izgleda gradskog (ženskog) bicikla u domaćoj prodaji i onog na američkom tržištu , pretpostavljam da su razlike minimalne ili nepostojeće.

  Reklamirani “Flat Foot Technology frame” patent verovatno ima za cilj da ograniči prodaju konkurentskih bicikala identičnog rama na američkom tržištu.

  Odgovori
  • Moguće da je taj “Flat Foot” dizajn blizu starom dizajnu ramova sa dosta nisko postavljenim patronama pogona.

   Tj. da se može dohvatiti pod nogama čak i kada je sedlo postavljeno na optimalnu visinu (a ne prenisko).

   Mane toga su što se lakše pogonom udara o podlogu ako se vozi preko balvana, kamenja i sl, kao i nemogućnost pedalanja i pri umerenom nagibu (jer će pedale udarati o podlogu).

  • Ćao Borise,

   Da, ovo su dosta nezahvalna pitanja za dati pametan odgovor, barem meni. Nisam dobar trgovac. 🙂

   Ako je bicikl u dobrom stanju (piše i izgleda da je nov), cena je ispod cene novog iz radnje.
   Meni se lično ne sviđa što ima disk kočnice, ali ima ko to voli.

   Ko želi takav bajs i ima te novce, isplatiće se ako se vozi. A neće se isplatiti ni za 100 evra ako se ne vozi.

   Poređenja radi, ja sam sklapao sebi bajs po meri, od što novih, što polovnih delova, uz puno vremena i strpljenja, i izašlo je sve oko 600 evra bez dinamo nable i svetala (s tim bi se nakarikalo još oko 150 evra za novo, kvalitetno).

   Na kraju je ipak kupac taj koji odlučuje da li je cena visoka ili ne.

 2. Veliki Pozdrav, zasto mi karika na lancu ne ulazi u zub lancanika (prednji)I stalno mi skljoca.Na sva tri lancanika pa dva zuba ista mi skljoca.Da li je do lanca?

  Odgovori
 3. Pozdrav, hoću da kupim nov bicikli, spram informacija koje sam dobio od vaših videa, shvatio sam otprilike šta mi je potrebno, ali ne u potpunosti. Bajs bi služio za vožnju po NS, isključivo po gradu, oko 10km dnevno, nekad manje nekad više. Visok sam 193cm, budžet za kupovinu je oko 300e, ali sam fleksibilan da platim više ako potrebe budu iziskivale veći kvalitet. Koliko sam mogao da zaključim za ovakav profil vi preporučujete level 9.0 https://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2014-2015-2016-2017-2018-2019/mtb-29/level-90-crno-zeleno , zanima me da li bi dobar izbor bio, i koje su prednosti ako bih se odlučio za monitor fs man https://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2014-2015-2016-2017-2018/mtb-26/monitor-fs-man-crno-zeleno i ukoliko postoji neka skuplja a kvalitetnija opcija ako možete da je navedete.

  Postoje još dve stvari koje me brinu a to je da li je preporučljivo da vozim bajs s obzirom da sam trenutno težak 130kg.

  A druga je to da sam primetio kako kritikujete nulti servis koji se radi u radnjama pre kupovine, šta savetujete da uradim pri kupovini onda, da odmah negde platim da mi urade servis i namontiraju bicikli kako treba? U tom slučaju sam opet u problemu jer nemam mnogo iskustva sa biciklima i ne znam kako treba da izgleda potpuno namešten bajs, ne bih primetio nedostatke. I treba da napomenem da nemam mogućnosti da ga okačim negde i nemam alat potreban da bih mogao da pratim uputstva i video klipove kako bi ga sam namestio.

  Odgovori
  • Ćao Nemanja,

   Odlična i logična pitanja, na koja, na žalost, nemam baš sve odgovore, ali pomoći ću koliko mogu. Redom:

   Težina nije problem ako je bicikl kvalitetan i vozač zna da vozi. Na šta mislim pod ovim drugim? Recimo – rasteretiti prednji točak pre nailaska na bankinu, pa onda ustati sa sedla i rasteretiti zadnji točak kada on naiđe na bankinu. Ovo važi nevezano za težinu vozača, ali kod težih vozača bicikl manje “oprašta greške” da tako kažem.

   Tu dolazimo do ovog drugog. Robusno i kvalitetno ne mora biti skupo, ali na žalost, ni jedan proizvođač više ne sklapa bicikle da budu robusni i dugotrajni. Već decenijama u nazad sebi sklapam bicikle sam, iz delova (ovo često izađe skuplje, čak i uz puno znanja i strpljenja da se vijaju polovni i delovi na popustu).

   Eto, ako neko zna nekog u nekoj bici kompaniji, bio bih rad sastaviti specifikacije za gradski/treking/drumaš/mtb i pomoći oko marketinga, uz simboličnu naknadu. 🙂

   Pošto se to neće desiti u ovom veku, ostaje da se gleda od onoga što postoji na tržištu.
   Za Novi Sad, može poslužiti i bicikl sa jednom brzinom (“singl spid” što kažu mladi 🙂 ).
   Samo da je sa krštenim delovima.
   Idealno, da omogući i vikend vožnje po Fruškoj, kao i duže vožnje po okolini, neki treking, po mogućnosti bez amortizera i disk kočnica (koji otežavaju i poskupljuju bicikl, kao i kasnije održavanje istog).

   Zbog težine, bilo bi dobro da je zadnja nabla sa freehub sistemom – razliku sam objasnio u poglavlju Nable sa frivilom i freehub (kasetne nable) sa kasetom.
   Bilo bi dobro i da su felne jake, aluminijumske, duplozidne (većina novih točkova je sa takvim, pristojno jakim felnama) i sa po 36 žbica (ovo već nije uvek slučaj).
   Uz dobro zategnute žbice, i po mogućnosti kvalitetnije, barem na zadnjem točku.
   Ovo u 99% slučajeva traži da dobar majstor napravi točak i košta oko 100 evra po točku (ruke + delovi, samo dobre žbice su oko pola evra komad – Sapim Race na primer).

   Monitor je lošiji bajs od Level 9.0 jer ima krš amort viljušku.

   Oba bicikla imaju dosta loše kočnice – vredelo bi zameniti i ručice, i čeljusti kočnica, verovatno uz kvalitetnije (Shimano) sajle i bužire kad se to već radi.
   Cirka 100 evra sa delovima i rukama (ako ne i više, sve je poskupelo).

   Oba bicikla imaju račnu (frivil) pozadi, pa će se verovatno kriviti zadnja osovina i rešenje je pravljenje krštenog zadnjeg točka – cirka 100+ evra za ruke i delove.
   Takođe, moraće se menjati i ručica zadnjeg menjača, pošto kaseta nema za 6 brzina, samo za 7 i više. Nakarika se i tu.

   Opet, kad gledam šta trenutno zaista postoji na stanju u prodavnicama kod nas, ne pada mi na pamet ništa pametnije.

   Vredi baciti oko na Goranovu ponudu bicikala – kad naleti željeni tip bicikla u željenoj veličini.
   On prodaje bicikle u takvom stanju da se usuđujem preporučiti i ljudima za koje ne znam koliko su stručni pri pregledu polovnog bicikla, tj. pošten je čovek i normalan (moraću stvarno tražiti da mi daje procenat od svakog prodatog bicikla hahah 🙂 ).
   Za ostale polovne – uz detaljan lični pregled stanja (samostalno, ili uz pomoć ako se čovek ne razume dovoljno). Ima puno mački u džaku (ima i puno dobrih prodavaca, naravno, a i puno onih koji prodaju i dobre, i falične, pa kako se kome zalomi – samo nemam puno iskustva sa većinom drugih, ili barem ne puno pozitivnih, a ne volim javno pljuvati ljude, više volim samo hvaliti one koji su carevi 🙂 ).

   Za servis: ja ne znam nikog ko je dovoljno blesav da ovo radi sa kupljenim biciklom, čak i ako mu/joj se plati.
   Ipak, mislim da vredi barem zamoliti dobar servis da urade kompletan (“veliki,” “generalni”) servis bicikla.
   Koji je dobar servis bicikala?
   – na žalost nemam bolji odgovor od toga, voleo bih da je drugačije. Eventualno, ako baš moram nekog izdvojiti, Vector kod sajma i Bleša u Veterniku (ulica Kosovke Devojke). Te ljude poznajem & veoma cenim lično, tako da sam svakako veoma pristrasan i uzeti preporuku sa velikom rezervom.

   Nadam se da sam više pomogao, nego zbunio. 🙂

 4. Dragi Relja,
  Da li je svaki luft u srednjem pogonu za zamenu ili postoji nešto što se smatra dozvoljenim, tj “nije još za zamenu”. Pri vožnji nije nikakav problem, ali kada probam rukama osećam mali luft, ja ga procenjujem kao 1mm :-). Da li eventuralo kašnjenje sa zamenom može napraviti problem i da li me može “ostaviti na putu”. U pitanju je Campagnolo centaur.
  Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori
  • Ćao Miodraže,

   Kod pogona sa punom osovinom, rizik od pucanja osovine usled problema sa ležajem je minimalan – samo se luft vremenom pojačava, dok vozača ne počne toliko ometati da se odluči na zamenu (utiče i na rad prenjeg menjača, usled šetanja pogona sa sve lančanicima).

   Pogoni sa šupljom osovinom su osetljiviji na probleme sa ležajem – lakše se desi da se osovina pohaba, i pukne (što zna biti neprijatno i iznenadno, mada ne uvek bez ikakve “najave”). Pri tom sam luft (usled pohabanog ležaja) tu nije toliko kritičan, koliko je nezgodno ako ležaj zapinje (ne vrti se glatko), pa se osovina dere o unutrašnji deo (blokiranog) ležaja.

   Caka kod Campagnolo pogona je što, u zavisnosti od konkretnog modela, traže i po 60 Nm silu zatezanja, što deluje prejako pod rukom, kad se zateže. Moguće je da samo treba sve montirati i zategnuti po specifikacijama proizvođača. 🙂

   Svakako računam da vredi to rasklopiti, očistiti, pregledati, pa ako ležajevi deluju OK pod rukom, sastaviti i zategnuti preporučenim obrtnim momentom.

 5. Poštovani Relja,
  Imam problem sa viljuškom, poske svake vožnje se pojavi mali luft. Odgledao sam detaljno tvoj video “ukgradnja viljuške” i pročitao članke… Sve uradim kako si preporučio, ali luft se javlja posle svakih 50ak kilometara. Nekada je dovoljno da se odviju šrafovi od lule i ponovo stegnu i luft nestane(bez dotezanja šrafa kapice). Skoro sam menjao ležajeve viljuške (pre 300-400km) i majstor mi je rekao da treba malo vremena da sve legne, ali kod mene to za moj pojam malo duže leže.
  Pitanje je da li negde grešim, ako uopšte može da se zaključi na osnovu ovoga što sam napisao. Hvala unapred

  Odgovori
  • Ćao Miodraže,

   Koja vrsta viljuške je u pitanju (sa navojem, ili ahead) i da li je sa, ili bez amortizera?

   Po ovom opisu mi zvuči kao ahead. Ako je to slučaj:
   Ukoliko ima lufta, treba popustiti šrafove lule, dotegnuti kapicu na vrhu za 1/8 kruga, pa ponovo zategnuti šrafove lule.

   Može se testirati u mestu, ali kome je to nepraktično, ili ne zna kako da oseti – nije loše rešenje ni probna vožnja.
   Ako luft postoji i nakon probne vožnje, ponoviti proceduru – opet za 1/8 kruga.

   Naravno, puno je brže to testirati stiskanjem prednje kočnice i guranjem bicikla napred-nazad, da se pod rukom oseti kada je nestalo lufta.
   Ja obično podesim na najlabavije predopterećenje koje eliminiše luft (ako sam dobro objasnio na šta mislim).

   Kod viljuški bez amortizera, ako imaju uske gume na višem pritisku, luft se može osetiti i kad se prednji deo bajsa podigne i pusti da lupne točkom o beton (šta je kome lakše).

 6. Sve si lepo objasnio, i sve sam razumeo
  Ahed je u pitanju, bez amortizera, tanke gume-drumaš na 8 bari. Proverim ja lepo sa prednjom kočnicom… Ali kada dotegnem još malo onda se volan malo teže okreće. Kada podignem bicikl ne ide baš sam levo-desno da prati gravitaciju gde je nakrenut, pa se plašim da nije pretegnuto, tj preveliko opterećenje na ležajeve….
  Pitanje je sledeće, kada se pojavi luft jel dovoljno da otpiustim šrafove lule i dotegnem šraf kapice za 1/8 ili moram da otpustim praf kapice skroz, pa ceo postumak ispočetka?
  Hvala unapred na izdvojenom vremenu.

  Odgovori
  • Ćao Miodraže,

   Šraf kapice služi za podešavanje predopterećenja. Ako se ide ka eliminaciji lufta, onda nema potrebe otpuštati ga (to samo otežava posao).

   Dakle, kapica treba da stoji tu gde je. Zatim treba otpustiti šrafove lule – kako bi kapica na vrhu, kada se dotegne, mogla pomeriti lulu ka dole i povećati predopterećenje ležaja.

   Kada se kapica zavrne za 1/8 kruga (ako je veći luft, može i 1/4, ali računam da je lakše ako se ide postepenije, da se ne pretera – posle nekih 100 podešavanja, može se brže, “šacometrijski” oceniti, ali 1/8 je “sigurica” što kažu), treba ponovo zategnuti šrafove lule, pošto su oni ti koji drže podešavanje (a i lulu) na mestu.

   Ako, nakon što ima lufta, i kapica se (kako sam objasnio iznad) zategne za svega 1/8 kruga, korman neće glatko da ide, onda je moguće da ležajevi nisu dobri, ili da sam ram nema paralelne prihvate šolja.

   Ispravnost šolja se obično oseti pod rukom dok se sve sklapa, a pomaže i vizuelni pregled ležajeva pre ugradnje.

   Ako je problem do rama, u tom slučaju – prikazao sam rešenje (ne baš idealno, ali ipak na kraju uspešno 🙂 ) u ovom videu (link bi trebalo da otvori video na 36:55, gde prikazujem tu operaciju):
   Ravnanje čeone cevi rama Unior alatom

   Bilo je dosta bicikala kod kojih je tu prikazani zahvat bio neophodan kako bi sve radilo kako treba.

 7. Zdravo Relja,
  Potrebna mi je pomoc: zelim da kupim bicikl za odlazak na posao i rekreativnu voznju (po Beogradu uglavnom). Imam 55 godina. Volela bih neki lagan i udoban bicikl sa dobrom amortizacijom. Trenutno vozim neku nasledjenu Capriola 26-icu bez brzina. Koji bi izbor za moje potrebe imao najbolji odnos cena/vrednost? Unapred zahvalna na savetu.

  Odgovori
  • Ćao Tanja,

   Situacija na tržištu je takva (od 2020. godine, sad već pune dve godine) da velik procenat modela koji se vidi na sajtovima ne bude zaista dostupan u prodaji. Zbog toga, mislim da ima smisla da uputim na svoj vodič za kupovinu treking bicikla.

   Mislim da bi za opisanu namenu treking bicikl bio dobar izbor, a u gore-linkovanom članku sam objasnio na šta sve treba obratiti pažnju, kao i kakve modele preporučujem za različite budžete (pa ima smisla tražiti najsličnije, ako ti konkretni nisu više u prodaji).

   Dotaći ću se ovog cena/vrednost:

   Generalno, ako je lagan bicikl bitan kriterijum, treba znati da amortizeri drastično otežavaju bicikl. Amortizer-viljuška koja nije baš preteška košta nekoliko stotina evra, a i dalje je teža od jeftine obične čelične viljuške.

   Slično tome, i najskuplje disk kočnice su teže od najobičnijih V-brake kočnica (kad se poredi težina celog kočionog sistema, sa sve kočionim diskovima).

   Moj bicikl za odlazak do posla, prevoz po gradu, pijacu i slično na sebi ima uvek barem jednu dobru bravu koja teži nekoliko kilograma. Uz paktreger (po meni obavezan za tu namenu), nogaru, blatobrane (da se ne moram presvlačiti na poslu ako projurim kroz neku baricu) i svetla, taj bicikl nikako nije lagan, i ne može biti, zbog te dodatne opreme, čak i da sam uzeo najskuplji, najlakši, karbonski ram i pogonski sklop visoke klase.

   Završne napomene:
   Danas proizvođači ne nude bicikle koji su sklopljeni “zdravorazumski” da tako kažem – t.j. bez nepotrebne skuplje (i teže, pogotovo u budžet varijanti) opreme. Shvatam kakav bicikl bi verovatno odgovarao za opisanu namenu, ali izuzetno je tanka ponuda kvalitetnih bicikala za to, nevezano za budžet (barem po mom mišljenju). Ali tražio bih nešto poput bicikla prikazanog u ovom videu (i video ponudu prodavca polovnih bajseva spomenutog u tom videu):
   Najbolji polovni bicikli u Srbiji

 8. Postovanje,
  Imam da kazem konkretno pitanje za vas,obzirom da smatram da jedino tako mecu pogresiti ..
  Zelim da kupim nov bicikl,za dnevne voznje od 10+ km,vikend povremene ture sa drustvom,prevoz do posla. 15+ km u jednom smerunekad i brzu voznju,tipa treninga..
  Gledao sam preporuke,cene … I opet je sve konfuzno….
  Visok sam 183,tezina od 83-86 kg + 14 kg kada je princeza raspolozena ?
  Gledajuci sve do sada ideja je da uzmem manje zlo pa da ga nadogradim…
  Druga opcija je da uzmem sve u delovima,po vasoj preporuci opet,sklapanje u vasoj reziji i kompletna priprema za voznju da se odradi kod vas..
  Ne stremim top klasi,medjutim zelim udoban,pouzdan sklop koji ce se redovno odrzavati i koristiti dosta.
  Obzirom da ste upuceniji u dostupnost delova,setova,kompatibilnosti…Smatram da je ovo jedini pravi nacin za mene da dobijem maksimum za dat novac,bez promasaja ( kao sto su bili dosadasnji )
  Svestan sam da je potrebno dosta vremena ,tako da cu stepljivo sacekati na vas odgovor.
  Hvala unapred i nadam se saradnji.

  Odgovori
  • Ćao Dzero,

   Mogao bih gotovo doslovce ponoviti svoj odgovor Tanji (na istoj ovoj strani). To je suština.

   Pogledao sam ponudu novih i polovnih – trenutno ne vidim neki koji bih se usudio preporučiti (a da veličina bicikla odgovara za biciklistu visine 183 cm). 🙁

   Za sklapanje bicikla – za ovu godinu nemam prostora za dodatne takve projekte. Ako se do tada ne nađe neki (bilo nov, bilo polovan) bicikl koji odgovara, vredi da se čujemo u januaru, da vidim hoću li barem malo isplivati iz gužve (ne smem ništa obećavati unapred). Uz napomenu da je sklapanje bicikla po pravilu skuplje od kupovine odgovarajućeg sklopljenog, čak i ako se nalaze polovni delovi. I zna se odužiti mesecima (za moj gravel bicikl trebalo je oko godinu dana da napecam sve delove).

   Meni je sklapanje bicikla lep i zanimljiv projekat, ali traži puno vremena (i nakarika se troškova).

 9. Hvala puno na brzom odgovoru.
  Nije mi hitno a zelim da sve bude odradjeno detaljno.Nije mi u planu da uzimam polovne vec nove delove,novi ram i naravno vase ruke..Svestan sam da je potrebno vreme,zato sam i zeleo na vreme da vidim koja je bolja opcija,gledano iz ugla strucnjaka i u skladu sa mogucnostima realizujem zacrtano.Pregledao sam sve ponude domacih proizvodjaca..Te nema velicina,ako ima velicina postoje drugi problemi..(amortizer,disk kocnice,klasa menjaca,kocnica…)Zato i smatram da je realnija opcija iz delova,ispravite me ako gresim..Ipak poznajete materiju u sitne detalje i smatram da je to jedini nacin za best buy ?,udobnost i kvalitet za dat novac.
  Hvala jos jednom na brzom odgovoru i svim informacijama koje su dostupne zahvaljujuci vama.

  Odgovori
 10. Dobar dan! nadam se da je ovo lako pitanje i da vam nece oduzeti mnogo vremena; vozim kasetu 105 CS-R7000 11-brzina 11-28 i hocu da je zemenim sa 105 CS-R7000, 11 brzina 11-30 (napred 50-34, ako ima neke veze); ima li tu sta tehnicki problematicno (neko mi spomenu, treba da se proba?) ili je ipak samo obicna zamena, jer je po meni laicki sve isto?

  hvala unapred

  Odgovori
 11. Dobra večer, pozdrav iz BiH!
  Planiram uzeti bicikl pa me zanima Vaše mišljenje o ovim specifikacijama.

  Specifikacije: HEAD-X-Rubi II”:
  Okvir: Alloy 6061 HT, DB
  Viljuška: RST Aerial RL 100mm + remote lock
  Pogon: Shimano Deore 2×10
  Točkovi: 29″
  Headset: Neco H398
  Mjenjači: Shimano Deore SLM4100/5100 2x10S
  Prednji mjenjač: Shimano Deore FDM4100 side-swing
  Zadnji mjenjač: Shimano Deore RDM4120 10 speed
  Kaseta: Sunshine MTB-CS-HR10-42 11-42
  Prednji pogon: Shimano FCM4100 36-26/175mm
  Prednja osovina: HBC QR 100mm
  Zadnja osovina: HBC QR 135mm
  Felge: RRX 32h
  Gume: Impac Smartpac TwinSkin 29×2.1”
  Kočnice: Clarks M2 160/160
  Upravljač: HBC Pro 720/31.8mm
  Lula volana: HBC Pro 70-100/31.8mm
  Šticna: HBC Pro 350-400/31.6mm
  Sjedište: HBC Pro VL-3381
  Pedale: Wellgo M272T DU
  Boja: crna mat/zelena
  Veličina okvira: 44/48/52/56 cm

  Unaprijed hvala i lijep pozdrav!
  Vinko

  Odgovori
  • Ćao Vinko,

   Deluje kao OK bicikl sa OK opremom. Mada jesu štedeli na nekim delovima. Tipa:
   Nable (nisu Shimano), kočnice (Clarks), pa i prednji amortizer.

   Za neki baš ozbiljan off-road (brže, agresivnije, mimo utabanih šumskih staza) bi verovatno trebalo staviti bolji prednji amortizer (tj. viljušku), i bolje kočnice (ne znam zašto fabrički nisu stavili odmah Shimano Deore ili bar Acera kočnice), ali za ostale namene bajs deluje sasvim OK.

   Bilo bi lepo i da su točkovi sa po 36 žbica, ali to sada izlazi iz mode (bez opravdanog razloga po meni).

 12. Dobar dan

  Zanima me dali sam dobro prosao sa kupovinom bicikla. Evo nekih specifikacija

  Odstojnici 1-1/8″*10mm,2pcs
  Delovi glave xr w01
  Ram 27,5″alloy ,heda tube 50*44,mid tube 31.8
  Viljuška 27,5″ suspension fork mode 711g v+d cp crown+inner tube ∮25.4*28.6*155mm thread 40mm h=435
  Nožica 27,5″ mid kickstand 285l
  Prednji zupčanik xh p013
  Lanac kmc z33
  Pedale bs reflector,9/16“ with ball
  Uložak srednje glave d type,5pcs,3s axle
  Zadnji menjač shimano rd-tz50 datt
  Prednji menjač shimano tz30-ts7
  Ručice menjača shimano rs35-7
  Broj brzina 21
  Zadnji zupčanik shimano rs35-7
  Glava prednjeg točka joy tech steel jy433 w/fn
  Glava zadnjeg točka joy tech steel jy434 w/fn
  Žice cp spokes 36/14g w/cp nipples
  Gume trayal 27,5*2,10
  Felne crosser x3 dable wall
  Upravljač swallow handlebar ,22.2*600mm,1.8t,h=30,bore 25.4, black matt
  Lula upravljača combined stem ext:80mm 15° h=50 25.4 for handlebar 28.6 for fork 2.0t black matt
  Rukohvati herrmans ude 92a/b
  Sedište ed,with clamp ,
  Šelne sedišta ed,with clamp 31,8 qr black matt
  Stub sedišta ∮27,2*300*1.8t steel black
  Prednja kočnica black disc 6holes ∮160, screw m6*16
  Zadnja kočnica black disc 6holes ∮160, screw m6*16
  Ručice kočnica logan ll-327ae 2,5 finger lever ,bottom black,sliver lever

  Odgovori
  • Ćao Mateja,

   Bicikl je loša kupovina ako ne odgovara (po veličini, ili za željenu vrstu vožnje), ili ako se ne vozi.

   Svaki koji se vozi dosta je odlična kupovina, po meni. 🙂

 13. Poštovani Relja,
  Problem je sledeći (?): dešava se da spada lanac pri primeni brzine na zadnjem menjaču, kada prebacim na najmanji zupčanik. Ali me čudi što lanac spadne sa prednje šajbne (moda se podrazumeva ali da napomenem sa velike i naravno sa spoljne strane). U pitanju je campagnolo centaur 2×10. Ranije je spadao pri promeni na prednjem menjaču, ali sam to rešio štelovanjem graničnika. Jel bi mogao sada da mi daš ideju za rešenje problema? Veliki pozdrav i hvala za sve dosadašnje savete.
  PS: ne zahvaljujem se po datom odgovoru da ne bih remetio preglednost pitanja i odgovora.

  Odgovori
  • Ćao Miodraže,

   Pozdravljam uviđavnost vezano za odgovore – tako i ja mislim da je najbolje. 🙂

   Vezano za problem, prva stvar koja mi pada na pamet je linija lanca (šta je i kako se meri).
   Moguće je da pogon stoji previše “ka unutra,” pa da prebacivanje lanca pozadi na lančanik koji je najviše ka spolja, dovodi do svlačenja lanca (efektivno, skoro kao da ga je prednji menjač pomerio ka spolja).

   Pretpostavljam da je u pitanju drumski bicikl (Campagnolo oprema 🙂 ), sa kraćim međuosovinskim rastojanjem (tj. rastojanjem osovine zadnjeg točka u odnosu na osovinu pogona manjim od 42 cm). To pojačava efekat nesavršenosti linije lanca i problem ukošenosti lanca generalno (pri bilo kojoj kombinaciji lančanika napred i pozadi).

   Ako se izmeri i utvrdi da je prednja linija lanca previše ka unutra u odnosu na zadnju, često se problem može rešiti dodavanjem spejsera (bilo samo sa jedne strane, bilo sa obe, radi simetričnog rastojanja kurbli), ili zamenom osovine odnosno patrone pogona (kod pogona na četvrtku i sličnih).

 14. Postovanje,
  U slucaju kupovine sledeceg bicikla :

  https://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2014-2015-2016-2017-2018/mtb-29/level-90-crno-zuti
  Koje komponente preporucujete,gde ih nabaviti ..Kako bi se bicikl prilagodio svakodnevnoj voznji ?
  Gledajuci vas sadrzaj video sam da je bilo preporuke u odredjenom momentu za ovaj model,kao opciju za nadogradnju.
  Znacilo bi ako se mogu dobiti konkretne komponente koje bi vi odmah stavili da je za vas.Kao i gde se iste mogu kupiti.
  Hvala unapred.

  Odgovori
  • Ćao Dzero,

   U suštini, za neku gradsku (ili ne preterano agresivnu off-road) vožnju, bicikl je OK takav kakav jeste.

   Što se promena tiče, to je dosta subjektivno, ali ovo bi bio neki moj izbor:

   Ručice kočnica – polovne, prastare Shimano Deore LX (iz 3×9 perioda, rade i za cantilever, i za V-brake, tj. podesive su) – slika:
   Stare Shimano Deore LX ručice kočnica

   Frikcione ručice menjača – omiljene su mi XT SL M732, ako se nađu polovne, vrede (mislim da se ne prave već decenijama). Od novih, Microshift pravi OK – nabavljive su po inostranstvima, uz malo sreće i guglanja.

   Nova zadnja nabla (Shimano Deore) da se preplete točak, uz dodavanje 7-fazne kasete (umesto račne).

   Krštena nogara i paktreger. 🙂

   Ako služi za prevoz do posla i slično, gume bih zamenio nekim za asfalt (oko 35 do 37 mm širine, što ćelavije), i dodao neke dobre blatobrane.

   Nakarikalo bi se da bude “idealan,” ali bi kasnije takav bajs tražio minimum ulaganja (robusno, dugotrajno, jeftino za održavanje).

 15. Postovanje,

  obzirom da je kupovina obavljena sada idu konkretna pitanja 🙂
  Nakon odredjenog broja sati pronasao sam neke stvari koje zelim da nabavim pa me interesuje strucno misljenje (slobodno preporucite nove komponente koje smatrate da su bolje,bolji odnos placeno dobijeno ….)
  Pa da krenemo :
  https://www.bike-discount.de/en/shimano-deore-br-t610-v-brake-set
  https://www.bike-discount.de/en/shimano-deore-bl-t610-brake-lever-set
  https://www.bike-discount.de/en/sks-germany-bluemels-style-28-fender-set
  https://www.bike-discount.de/en/topeak-uni-super-tourist-dx
  https://jankovic-comp.rs/shop/buschmuller-lumotec-luxos-u/
  https://jankovic-comp.rs/shop/buschmuller-line-plus/
  Sto se tice dinamo nable,pogonskog seta,guma (idealna guma za maksimalnu udobnost i dimenzije),Zadnje nable i pogonskog seta,ocekujem preporuku sa vase strane .i sve ostalo sto bi trebalo promeniti sa https://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2014-2015-2016-2017-2018/mtb-29/level-90-crno-zuti
  Zelja mi je da se biciklo opremi,prekontrolise i spremi za voznju od vase ruke ako je izvodljivo ?
  Znam da ste vec pisali neke preporuke, medjutim zelim nove delove i ako smatrate da postoje bolje opcije ,otvoren sam za sugestije.
  Opet ponavljam, zelim da sve sto budem uzeo ako je moguce instalirate vi i izvrsite kompletnu proveru bicikla.
  Ako naravno imate prostora za tako nesto i volje, uz nadoknadu koliko vi odredite.

  Hvala unapred.

  Odgovori
  • Ćao Dzero,

   Kočnice i ručice kočnica su kvalitetne. Lično najviše volim one kraće ručice (za samo dva prsta), ali to je sad praktično nemoguće naći novo u kvalitetu.

   Blatobrani su mislim odlični.

   Paktreger je po meni među najboljim koji se može danas kupiti (otkako je Topeak prestao praviti isti takav model sa oprugom od gore 🙁 ).

   Svetla su kvalitetna, ali mislim da se u Nemačkoj mogu naći po dosta nižoj ceni (ako postoji mogućnost za da neko donese).
   Ovo se meni odlično pokazalo, redom:

   Prednje svetlo
   Busch + Müller Lumotec IQ Cyo Premium T Senso Plus Front Light – 1752QTSNDI
   https://www.bike24.com/p267804.html

   Zadnje svetlo
   Busch + Müller Toplight Line brake plus LED Rear Light – 323/5ALTV / 323/8ALTV
   https://www.bike24.com/p225270.html?sku=92772

   Dinamo nabla
   Shimano Alivio DH-T4000-1N Hub Dynamo – Rim Brake – QR 9x100mm – silver
   https://www.bike24.com/p2183712.html

   Gume

   Za asfalt samo
   Continental Grand Prix 4-Season Folding Tire (u širini od 32 mm)
   https://www.bike24.com/p2428.html
   https://www.bike24.com/p2428.html

   Za (manje) blato i gravel
   Continental Terra Trail ProTection – Gravel Folding Tire – 40-622
   https://www.bike24.com/p2359812.html

   “Univerzalna” šara, sa dobrom zaštitom od bušenja, pogodna za duža putovanja:
   Continental Contact Plus Travel Wire Bead Tire – 28×1.6
   https://www.bike24.com/p2262059.html

   Manje putna (nešto lakša i brža) varijanta u odnosu na onu iznad
   Continental Contact Plus E-Bike Wire Bead Tire ECE-R75 (o širini od 37 mm, eventualno 42 za teže vozače i natovarene bicikle)
   https://www.bike24.com/p2197786.html?sku=702671

   Nabla (na žalost, ne nađoh krštenu u srebrnoj boji 🙁 ):
   Shimano Deore Trekking FH-T610 Rear Hub – QR 10x135mm
   https://www.bike24.com/p297969.html?sku=366234

   Za ručice menjača (pošto nema 6-faznih kaseta), najbolje naći dobre polovne frikcione.
   Od novih:

   SunRace SLM96 2/3-speed Thumb Shift Lever left
   https://www.bike-discount.de/en/sunrace-slm96-2/3-speed-thumb-shift-lever-left
   SunRace SLM96 8-speed Thumb Shift Lever right
   https://www.bike-discount.de/en/sunrace-slm96-8-speed-thumb-shift-lever-right

   Kaseta:
   Shimano CS-HG41-8 Cassette 8-speed
   https://www.bike24.com/p2120974.html?sku=445267

   Za pogone je trenutno loša ponuda (nema ničeg smislenog na stanju), tako da to ne bih ni dirao bez preke potrebe.
   Isto važi za patronu pogona.

   Dobra varijanta su 2x pogoni sa zubima 46-30, ali još uvek koštaju preko 100 evra, ako se uopšte i uspeju naći.
   Trenutno vozim 50-34, OK je za sportskiju vožnju, ali ne i za putovanja natovarenim biciklom (barem ne sa mojom trenutnom formom 🙂 ).
   Od pogona sa osovinom na četvrtku, mogu se naći OK Shimano tripl pogoni, a broj zuba tu zavisi od ličnih preferencija (tj. koliko mali mora biti najmanji lančanik).

   Što se ugrađivanja tiče, ja do daljnjeg ne radim uslužno servis.
   Problem je nedostatak vremena, a ne novac (srećom, ili na žalost 🙂 ).

Komentiraj