KRENITE odavde
Home » Tehnički deo » Pravljenje točkova » Osnove pravljenja točkova bicikala

Osnove pravljenja točkova bicikala

Kako centrirati točak bicikla? Kako napraviti dobar točak koji dugo traje? Koje žbice i felne su najbolje? To su neka od pitanja na koja sam odgovorio ovim člankom.

U posebnom članku preporučio sam alate za pravljenje točkova bicikala.


Za prikaz proizvoda koristiću Amazon affiliate linkove za kupovinu i zaraditi procenat od kvalifikovanih kupovina (zašto Bike Gremlin koristi Amazon affiliate).

Sadržaj:

 1. Uvod u pravljenje točkova za bicikl
 2. Izbor kvalitetnih komponenata
  2.1. Nable
  2.2. Felne
  2.3. Žbice
  2.4. Niple
 3. Način šniranja (pletenja) žbica
  3.1. Kako ukršteno pleteni točkovi prenose opterećenje
  3.2. Optimalan broj ukrštanja
  3.3. Kako radijalno pleteni točkovi prenose opterećenje
 4. Značaj izbora optimalne dužine žbica
 5. Računanje optimalne dužine žbica
 6. Značaj ujednačenosti tenzije žbica
 7. Prihvatljive tolerancije pri pravljenju točka bicikla
  7.1. Radijalna centriranost
  7.2. Lateralna centriranost
  7.3. Poravnatost felne
  7.4. Prihvatljive tolerancije centriranosti, i ujednačenosti tenzije žbica
 8. Izvori – toplo preporučeni


1. Uvod u pravljenje točkova za bicikl

Ovaj članak je zamišljen kao “matični”, vezano za pravljenje točkova bicikala. U njemu sam se trudio objasniti sve bitne stvari i pojmove. Ako želite naučiti praviti dobre točkove za bicikl, mislim da ga vredi pročitati od početka do kraja. Sadržaj barem 4 knjige i 20ak godina iskustva ovde su sažeti u nekoliko strana veličine A4 – najkraće što mogu, a da bude jasno i početnicima.

U drugom prelazu članka, vredi kliktati na linkovane članke, koji detaljno objašnjavaju određenije aspekte. Naravno, mogu se koristiti i kasnije, po potrebi.

Puno kraće, samo osnovno o načinu na koji točkovi bicikla nose opterećenje i šta je važno da bi bili dobri i izdržljivi (izbor kvalitetnih komponenata), pisao sam u članku: Točkovi bicikla – koliko žbica? Možda je najbolje ipak prvo pročitati taj članak, da se shvate osnove.

U poslednjem, 8. poglavlju, stavio sam linkove ka odličnim izvorima na ovu temu, kao i sa svojim video snimcima koji praktično demonstriraju ono o čemu ovde pišem. Meni lično je lakše i brže nešto naučiti kada prvo pročitam i vidim slike/grafike, ali svakako sam se trudio napraviti i praktičnu demonstraciju jer to zaokružuje celu priču.

Članak jeste dugačak, ali nadam se da će pomoći onima koje ovo zanima, jer sadrži sve potrebne detalje, a bez neke egzotike i preteranog udubljivanja koji su više primereni knjizi, nego članku.


2. Izbor kvalitetnih komponenata

Ako se menja samo felna, ili nabla, izbor je u izvesnoj meri “olakšan”, jer su mnoge stvari određene ostalim komponentama. Zato ću u ovom tekstu poći od pretpostavke da se nov točak pravi “od nule”.

Na engleskom sam napravio YouTube snimak u kojem objašnjavam vrste, kvalitet i izbor komponenata za pravljenje točka bicikla.


2.1. Nable

Počeo bih od izbora nable. U zavisnosti od toga da li je točak prednji, ili zadnji, da li je za drumski bicikl, ili za MTB, da li se želi disk kočnica – izbor nable će biti različit. Izbor nable zavisi i od rama – da li ram prihvata nable sa quick-release mehanizmom, ili traži punu osovinu.

Zatim, ako se radi o zadnjoj nabli, treba videti kolika je širina zadnjih dropova, pa tražiti odgovarajuću nablu. U posebnom članku pisao sam o standardnim širinama zadnje nable. Ovo će dodatno suziti izbor nable.

Još jedna stvar koju treba utvrditi je da li ram bicikla prihvata disk, ili “obične” kočnice (linkovani članak objašnjava prednosti i mane jednih u odnosu na druge). Pošto postoje nable za disk kočnice. One će raditi i sa “običnim” kočnicama, ali su (nepotrebno, ako se koriste “obične” kočnice) skuplje i teže.

Kod zadnjih nabli, nije sve jedno ni koliko zadnjih lančanika se koristi, pa čak ni koja marka menjača je u pitanju (Shimano, SRAM, ili Campagnolo). To sam objasnio u članku o kompatibilnosti zadnjih nabli.

U okviru svih ovih zadatih parametara, koji u najvećoj meri zavise od toga za kakav se bicikl točak pravi, ostaje da se izabere koliko žbica. Po pitanju lakog nabavljanja felni, a i izdržljivosti točka, preporučio bih da se ide sa 32, ili 36 žbica. Od izabranog broja rupa za žbice na nabli, naravno, zavisiće i to kakva felna se traži (za koliko žbica).

Ovde bih napomenuo i da postoje “egzotične” nable za “egzotične” žbice, koje često traže i egzotičnu felnu. Evo jednog primera:

Egzotična nabla, sa skroz pravim žbicama
Egzotična nabla, sa skroz pravim žbicama
Slika 1
Egzotične žbice imaju i egzotičnu cenu
Egzotične žbice je teže naći, a obično imaju i egzotičnu cenu
Slika 2
Standardna nabla, sa standardnim žbicama, koje su savijene na "laktu"
Standardna nabla, sa standardnim žbicama, koje su savijene na “laktu”
Slika 3


2.2. Felne

Kod felni je važno da imaju isti broj žbica (tj. rupa za niple) kao i izabrana nabla (i obrnuto).

Mislim da su duplozidne aluminijumske felne među jačim, dugotrajnijim, a nisu previše ni skupe, ni teške.


2.3. Žbice

Ne preskupo, a dobro rešenje su standardne, savijene u laktu, čelične, prečnika 2 mm. Idealno je ako su tanjene na sredini na 1,8 mm.

Pri tome, žbice prečnika 2 mm, ali tanjene na 1,5 mm (ne 1,8) se previše uvijaju prilikom pravljenja točka i zatezanja, a ne donose neku prednost.

Uže žbice, prečnika 1,8 mm na krajevima, su nešto malo laganije, više aerodinamične, ali manje dugotrajne. Neke od ovih žbica prave se da budu na sredini stanjene na 1,5 mm. Za razliku od širih žbica, od 2 mm, tanjenih na 1,5 mm na sredini, u ovom slučaju to ne otežava pravljenje točka previše, a donosi izvesnu prednost po pitanju dugotrajnosti. I dalje su žbice prečnika 2 mm na krajevima, a tanjene na 1,8 mm na sredini, puno jače.

Kako tanjena sredina čini žbicu jačom? Tako što je čin ielastičnijom, na tom srednjem delu, pa rasterećuje krajeve žbica, koji su inače pod većim stresom i obično oni pucaju. Zato su ove tanjene žbice (2 mm na krajevima, a 1,8 mm na sredini) jače od onih koje su istog prečnika celom dužinom. Jeste malo kontraintuitivno, ali tako je. Treba još napomenuti da se ovo tanjenje radi u fabrici, valjanjem, a ne brušenjem, kako bi se očuvala struktura čelika i kako se ne bi stvorila slaba tačka na kojoj bi žbica pucala.

Vezano za temu prečnika (“debljine”), vredi pomenuti i žbice koje su široke 2,3 mm na laktu, 1,8 mm na sredini, a standardnih 2 mm na delu gde ide nipla (gde su navoji). Poput DT Swiss Alpine III (Amazon affiliate link). Ove žbice su najjače što postoji. Em imaju tanjenu sredinu (što ojačava i one od 2 mm), em su dodatno podebljane na laktu (na 2,3 mm). Jer laktovi su delovi na kojima žbice obično pucaju. Pored toga što je deblji lakat jači sam po sebi, dodatno pomaže što bolje naleže na rupe na nabli – koje se prave da budu previše široke danas – po 2,6 mm najčešće. Što sprečava “obične” žbice širine 2 mm da lepo, “tesno” nalegnu.

Kod žbica, još jedan važan atribut je njihova dužina, ali o tome malo kasnije.

Lično sam imao odlična iskustva sa Sapim i DT Swiss žbicama (Amazon affiliate linkovi).

Napomena: Savremene žbice većine proizvođača prave se sa uglom od 90 stepeni, ili tupljim (95 stepeni i sl.).

Problem sa previše tupim uglom na laktu žbice
Tup ugao lakta žbice
Ležanje žbica u nabli (1), glava žbice (2), i krivina lakta žbice (3)
Slika 5

Na slici 5 je prikazana žbica sa uglom glave od 94 stepena. Ovakav dizajn ubrzava pletenje, a pomaže i žbicama da bolje nalegnu ako je rupa na nabli prevelikog prečnika (što je često slučaj). Sapim pravi ugao od 95 stepeni, dok DT Swiss koristi 90 stepeni.


2.4. Niple

Niple treba da odgovaraju žbicama. Žbice od 2 mm na kraju sa navojima, tražiće i niple za navoj prečnika 2 mm. Ovakve niple će stati i na žbice prečnika 1,8 mm, ali će spoj biti slab i navoji se mogu iskidati pod dejstvom sile zatezanja.

Niple prečnika navoja 1,8 mm, naravno, neće stati na žbice prečnika 2 mm.

Dužina nipli, ako felna ne zahteva drugačije, najbolje da je od 12 mm. Najbrže se prave točkovi i spoj je čvrst i dobar. Postoje i duže niple – od 14 i 16 milimetara.

Napomena: Sapim i DT Swiss prave niple dužine 14 i 16 mm sa dužim navojem. Ovo je loš dizajn. Zašto? Dužina navoja na žbici obično ide do nekih 10 mm. Ako niple imaju duži navoj, žbice neće moći da prođu do kraja niple.

Sapim i DT Swiss niple dužine 14 i 16 mm, sa dužim navojem, umesto dužim šupljim delom unutar niple
Sapim i DT Swiss niple dužine 14 i 16 mm, sa dužim navojem, umesto dužim šupljim delom unutar niple
Izvor: Professional Guide to Wheel Building, Roger Musson
Slika 6


Dve leve niple na slici 6 (16 i 14 mm dužine) ne mogu se zavrnuti tako da žbica dođe do kraja. Ne bez da telo žbice (bez navoja) ošteti donje navoje niple i drastično oteža zavrtanje. Ako se ostave ovako, unutrašnji deo vrha niple ostaje šupalj, bez žbice da ga podržava, pa se može odlomiti u vožnji. Sa time sam imao iskustva: problem sa Sapim i DT Swiss niplama dužine 14 i 16 mm.

Što se materijala tiče, postoje aluminijumske i mesingane. Aluminijumske su nešto lakše, ali su manje jake i podložnije su galvanskoj koroziji (članak sa Vikipedije), pa ih radije izbegavam.


3. Način šniranja (pletenja) žbica

U ovom videu sam (na 2 minuta i 48 sekundi), na engleskom, objasnio načine pletenja žbica (link bi trebalo da otvori YouTube snimak na 2:48). Ali ovde je objašnjenje u tekstualnom formatu.

Egzotiku na stranu, postoje dva načina pletenja točkova bicikala: radijalno, i ukršteno. Pre detaljnijeg objašnjenja, par slika koje govore više od reči:

Radijalno pleten točak
Radijalno pleten točak
Slika 7


Kod radijalno pletenih točkova, žbice idu od nable direktno do najbliže rupe za žbice na felni.

Ukršteno pleten točak
Ukršteno pleten točak
Slika 8


Kod ukršetno pletenih točkova, žbice idu pod određenim uglom do rupe za žbice na felni, ukrštajući se sa drugim žbicama. Broj ukrštanja može biti veći, ili manji, o tome više kasnije, ali naš točak ima 4 ukrštanja.

Broj ukrštanja žbica
Broj ukrštanja žbica
Slika 9


Kada broje ukrštanja na točku, ljudima često promakne prvo ukrštanje, sa žbicom koja je odmah susedna (obojena plavom bojom na slici 9).

Ako je sve ostalo identično, ukršteno pleteni točak može podneti puno više opterećenja od radijalno pletenog. Radijalno pleteni točkovi praktično služe samo zbog izgleda (i minimalne uštede u masi, zbog nešto kraćih žbica). Objasniću i zašto.

Video u kojem (na srpskohrvatskom) objašnjavam i demonstriram pletenje točka bicikla:

Zamena nable i pletenje točka bicikla [0079]
Pletenje točka bicikla


3.1. Kako ukršteno pleteni točkovi prenose opterećenje

Postoje dve vrste sila. Jetda je u osi točka, kada se pod silom pedalanja nabla pokušava rotirati, oko svoje osovine, u odnosu na felnu – ili, u slučaju kočenja disk kočnicom, kada se felna pokušava rotirati u odnosu na nablu.

Slika 10 pokazuje primer dejstva sile pedalanja – točak je slikan sa leve strane. Kod kočenja disk kočnicom, sila deluje u suprotnom smeru, preko uticaja kojim tlo “gura” felnu prilikom kočenja.

Uticaj sile pedalanja i način na koji ukršteno šnirane žbice prenose tu silu na felnu
Uticaj sile pedalanja i način na koji ukršteno šnirane žbice prenose tu silu na felnu
Slika 10


Žbice koje su vučene (na engleskom “trailing”) se zatežu, dok se vodeće (eng. “leading”), šnirane u suprotnom smeru olabavljuju.

Deo gde se vučene i vodeće žbice ukrštaju, je mesto gde dodatno zategnuta vučena žbica jače pritiska vodeću žbicu, čime se smanjuje količina labavljenja vodeće žbice. Ovo je jedna od prednosti ukrštenog šniranja.

Druga sila koja deluje je bočni pritisak na felnu, u odnosu na nablu.

Uticaj bočnog pritiska na felnu
Uticaj bočnog pritiska na felnu
Slika 11


Na primeru sa slike 11, zamislimo da sila deluje sa desne strane felne, u smeru od gledaoca, ka tim plavim vratima. U tom slučaju, žbice koje su bliže nama, na mestu blizu tačke delovanja sile, će se zatezati (pošto felna “beži” od njih). One dalje od gledaoca, bliže vratima, će se labaviti.

Zbog ovakvih sila, žbice se pletu pod uglom u odnosu na nablu, kako bi se nabla koristila u funkciji poluge.

Nabla koja deluje kao poluga
Nabla koja deluje kao poluga
Slika 12


Što je žbica pod većim uglom (tj. što ima više ukrštanja), to će poluga biti veća i točak će lakše podnositi lateralne pritiske. Zamislite da crvena žbica sa slike 12 ide skroz preko glave susedne žbice (obojene plavom bojom i označene crvenom strelicom). To bi činilo polugu još dužom. Međutim, tada bi bilo teško zameniti puknutu žbicu (jer je pristup blokiran). Takođe, glava žbice bi krivila žbicu koja prelazi preko nje, čime bi se ta žbica slabila. Zato je važno birati optimalan broj ukrštanja. Slika 12 prikazuje malo preklapanja – na granici prihvatljivog.


3.2. Optimalan broj ukrštanja

Broj ukrštanja treba da je toliki da se dobije najveći mogući ugao žbice u odnosu na nablu, ali do granice da žbica ne prelazi preko glave susedne žbice.

Tačan broj ukrštanja kojim se ovo postiže u najvećoj meri zavisi od ukupnog broja žbica (i, u manjoj meri, od prečnika nable i felne). Na koji način?

Točak sa 36 žbica ima ugao između svake rupe od po 10 stepeni (360/36). Svaka rupa na nabli, sa svake strane, je na duplo većem uglu od susedne rupe (pošto pola žbica ide sa jedne strane nable, a pola sa druge).

Ako je točak sa 20 žbica, tj. ima svega 20 rupa na felni, rupe se nalaze na po 18 stepeni na felni, odnosno na po 36 stepeni na nabli.

Žbice idu u grupama od po 4:

Grupe žbica od po 4
Grupe žbica od po 4
Slika 13


Uvek idu po dve, gotovo paralelne vodeće (ili vučene), po jedna sa svake strane nable.
Zatim dve vučene (ili vodeće), po jedna sa svake strane nable.
I tako u krug. Koliko god da ima žbica i sa kolikim god brojem ukrštanja da se pravi točak – ove grupe od po 4 žbice su uvek prisutne.

Ukrštene žbice su 1 i 3, kao i 2 i 4.

Da bi se izračunao ugao žbica, treba pomnožiti ugao rupa na nabli sa brojem ukrštanja. Kod točka sa 36 žbica, to bi bilo 20 stepeni puta broj ukrštanja.

Ali kako znati kada je ugao prevelik i kada će doći do preklapanja? U praksi, za većinu nabli i felni, ugao do 75 stepeni ne dovodi do preklapanja.

Jednostavan, praktičan način za utvrđivanje optimalnog broja ukrštanja:
podelite broj žbica sa 9 i zaokružite na prvi manji ceo broj (odbacite decimale).

Izuzeci su točkovi sa 36 žbica, gde sa 4 ukrštanja (36/9) često dolazi do manjeg preklapanja (kao što se vidi na slici 12). I točkovi sa 16 žbica, gde se može proći i sa 2 unakrst (jer su rupe za žbice na nabli pod velikim uglom i razmakom).

Radi olakšavanja posla, evo i tabele:

Broj žbicaOptimalan
broj ukrštanja
161 x (2 x nekad)
202 x
242 x
283 x
323 x
363 x (4 x nekad)
404 x
484 x
Tabela 1


3.3. Kako radijalno pleteni točkovi prenose opterećenje

Loše, nikako!

Kod radijalno pletenih točkova, dolazi do (okom neprimetnog) uvijanja nable, te dobijanja loše kopije ukrštenog pletenja radi prenošenja sila. Na slici ispod sam nacrtao položaj žbica, kada se istegnu i zarotiraju (u smeru koji zavisi od smera delovanja sile). Prenaglašeno je da bi se objasnila poenta (i nisam nacrtao pomeraj felne, koja se kreće sa žbicama, naravno).

Primena sile torzije na radijalno pletenom točku
Primena sile torzije na radijalno pletenom točku
Slika 14


Tu ima dosta uvijanja i frikcije koji mogu pokidati žbice. Zato se ovako pletu samo prednji točkovi, na biciklima koji ne koriste disk kočnice (i leva strana nekih egzotičnih zadnjih točkova).

Druga mana ovog načina pletenja je što previše napreže nablu – žbice nastoje da je iskidaju. Pogledajte na slici ispod kako tenzija žbica kod unakrst pletenog točka praktično sabija materijal nable, dok ga tenzija radijalno pletenog točka pokušava razvući ka spolja, iskidati:

Sila tenzije žbica radijalno - i unakrst pletenog točka
Sila tenzije žbica radijalno – i unakrst pletenog točka
Slika 15

Video objašnjenje zašto se točkovi pletu i prave ovako kako preporučujem:

Nauka iza žbica - točak bicikla
“Nauka iza žbica” 🙂


4. Značaj izbora optimalne dužine žbica

Idealno je da žbice budu takve dužine da cela dužina navoja niple bude iskorištena za nošenje opterećenja. Uz to, predugačke žbice mogu probušiti gumu na felnama koje nisu duplozidne, ako štrče previše. Isekao sam jednu niplu na pola kako bih ovo demonstrirao. Obeležio sam početak i kraj navoja niple i žbice, pošto se ne vidi jasno na svim slikama.

Prikaz navoja žbice i niple
Prikaz navoja žbice i niple
Slika 16
Prekratka (A), predugačka (B) i žbica optimalne dužine (C)
Prekratka (A), predugačka (B) i žbica optimalne dužine (C)
Slika 17


5. Računanje optimalne dužine žbica

Da bi se izračunala optimalna dužina žbica, potrebno je utvrditi (izmeriti) sledeće sledeće:

Broj žbica i ukrštanja sam objasnio u ovom članku, dok ću za ostale pojmove stavljati linkove kako koji članak napišem i dopunim.

Uglavnom, na kraju je sve mere najbolje uneti u kalkulator dužine žbica (link je ka kalkulatoru koji najviše koristim).

Video u kojem pokazujem i objašnjavam računanje optimalne dužine žbica:

Računanje optimalne dužine žbica - kalkulatorom
Računanje optimalne dužine žbica


6. Značaj ujednačenosti tenzije žbica

Kada su žbice neujednačene tenzije, tj. ako su neke labavije, a druge zategnutije, šta se dešava?

 • Zategnutije žbice će nositi više opterećenja od labavih, pa će biti više opterećene, a i spoj tih žbica sa nablom i felnom će biti više opterećen.
 • Labavije žbice će se, kako se točak okreće, dodatno labaviti kada su na dnu (pri svakom okretu točka), ili kada je točak opterećen tako da im se tenzija smanjuje (npr. bočno opterećenje sa suprotne strane), pa će, pošto su labavije, više da se uvijaju i brže će pući na laktu usled zamora materijala.

Kod zadnjih nabli, kao i kod prednjih ako je točak sa disk kočnicom, postoji jedna začkoljica:

Tenzija "levih" i tenzija "desnih" žbica
Tenzija “levih” i tenzija “desnih” žbica
Slika 18


Desne žbice, kod gore pomenutih nabli, zbog oštrijeg ugla, imaju višu tenziju od levih (kako bi felna ostala u osi, tj. u centru). Međutim, tenzija desnih žbica treba da bude što je moguće više ujednačena, u poređenju sa ostalim žbicama na istoj strani (desnoj). Isto važi i za žbice sa leve strane – međusobno treba da imaju što više ujednačenu tenziju.

Kada se pravi točak, ako morate izabrati između 100% prave felne i ujednačenije tenzije žbica, birajte ujednačenu tenziju. Takav točak neće biti 100% prav od starta, ali će ostati takav i posle 20.000 kilometara vožnje (osim ako se felna pokrivi o neku stenčugu). Sa druge strane, ako se točak napravi da bude 100% prav, ali sa nedovoljno ujednačenom tenzijom žbica, vrlo brzo će početi dobijati osmicu, a veća je i verovatnoća da će žbice pucati.

Uz još jednu začkoljicu: točak treba da je prav u granicama prihvatljivih tolerancija, o čemu pišem u narednom poglavlju. To jest, ni 100% ujednačena tenzija žbica nije dobro rešenje, ako je felna tada previše kriva.

Kako meriti i upoređivati tenziju žbica?
Trzalicom za gitaru se mogu okidati, pa po ujednačenosti zvuka dosta precizno oceniti ujednačenost tenzije, poput okitanja struna na gitari.
Meni je puno brže koristiti tenziometar za žbice. Nisam neki sluhista, a i okidanje ne daje podatak o količini tenzije, što je isto važno (70 kiloponda je minimum za većinu točkova). Većina tenziometara nisu dovoljno precizni. Izuzetak je ovaj patent (dizajn pokojnog Jobst Brandt-a), koji prodaje Wheel Fanatyk (njihov tenziometar). I budžet varijanta koju pravi brat Makedonac, Filip Kralyevski – tenziometar.


7. Prihvatljive tolerancije pri pravljenju točka bicikla

Ništa na ovom svetu nije savršeno i idealno, čak ni točkovi bicikla (oni su samo najbliže što se može doći do savršenstva 🙂 ). Mehaničke stvari se obično rade u granicama prihvatljivih tolerancija. Koje su tolerancije kod točkova bicikala, tj. kada se točak smatra zadovoljavajuće pravim i dobro napravljenim?

Definisaćemo prvo pojmove “radijalna centriranost“, “lateralna centriranost“, “poravnatost felne” a “tenzija žbica” je već objašnjena u prethodnom poglavlju.


7.1. Radijalna centriranost

Radijalna centriranost točka bicikla
Radijalna centriranost točka bicikla
Slika 19


Rastojanja felne od centra točka treba da budu što ujednačenija, duž celog obima točka. Idealno:
D1 = D2 = D3 = … = Dn

Naravno neće biti idealno, ali važno je da se radi u okviru prihvatljivih tolerancija (definisane u poglavlju 7.4).

Video u kojem objašnjavam kako se proverava radijalna centriranost točka.

Dok ne steknete osećaj za vizuelno određivanje veličine zazora, možete se poslužiti ovakvim alatom (Amazon affiliate link).

Špijuni za merenje zazora na ventilima motora su zgodni za ovu namenu
Špijuni za merenje zazora na ventilima motora su zgodni za ovu namenu
Klik na sliku za kupovinu na Amazonu (affiliate link)
Slika 20


7.2. Lateralna centriranost

Lateralna (ne)centriranost je ono što svi najlakše prvo primetimo – koliko točak “pravi osmicu”.

Provera lateralne centriranosti točka - okretanjem i gledanjem koliko "šeta" levo-desno u odnosu na neku fiksnu tačku
Provera lateralne centriranosti točka – okretanjem i gledanjem koliko “šeta” levo-desno u odnosu na neku fiksnu tačku
Slika 21

I ovde se za merenje odstupanja mogu koristiti gore prikazani “špijuni” – barem dok se ne stekne osećaj.


7.3. Poravnatost felne

U ovom slučaju slika 22 govori više od 1000 reči:

Felna mora biti u centru u odnosu na nablu (tj. uzdužnu osu simetrije rama bicikla)
Felna mora biti u centru u odnosu na nablu (tj. uzdužnu osu simetrije rama bicikla)
Slika 22

Meri se pomoću alata za merenje poravnatosti felne (amazon affiliate link).

Upotreba alata za merenje poravnatosti felne
Upotreba alata za merenje poravnatosti felne
Meri se rastojanje locknut-a (videti objašnjenje OLD na ovom linku) točka sa svake strane, pa upoređuje da li je jednako
Slika 23

Začkoljice postoje kod ovoga – za “egzotične” felne i ramove, videti na ovom linku objašnjenje šta raditi u slučaju asimetričnih felni i offset ramova.


7.4. Prihvatljive tolerancije centriranosti, i ujednačenosti tenzije žbica

Ukratko, spisak prihvatljivih tolerancija za gore objašnjene parametre:


8. Izvori – toplo preporučeni


Trudim se odgovoriti na sva pitanja čim stignem.

Ako vam je potreban odgovor hitno - u roku od dan-dva umesto nedelju-dve:
Plaćanjem $5, dobijate prioritetnu podršku (vaše pitanje je prvo na redu):

Link za “kupovinu” prioritetne podrške

BikeGremlin prioritetna podrška
BikeGremlin prioritetna podrška

21 misao o “Osnove pravljenja točkova bicikala”

 1. Svaka čast na svemu, svaki tekst je vrlo poučan, razumljiv i na momente izuzetno duhovit…nastavite u istom maniru molim Vas.
  Nadam se da će Vam obaveze dozvoliti da pišete što češće.
  Drugarski pozdrav
  Nemanja

  Odgovori
 2. У питању је нов бицикл и на предњем точку током вожње али не континуирано већ у неким моментима окретања точка, и то када тежину пребацим више на њега, чују се жбице како на укрштањима једне са другом стварају звук.Руком када проверавам колико су затегнуте (када их повучем једну ка другом) лако их приближим и чује се како једна жбица од другу на укрштању ствара исти звук.
  Вероватно треба (што пре) проверити затегнутост жбица јер су неке остале слабо дотегнуте?

  Odgovori
  • Moguće da su labave žbice uzrok ovakvog “pravljenja buke”.

   I bez tenziometra se može lako i brzo videti jesu li žbice baš previše labave. Samo treba uporediti sa sličnim točkom koji je dobro urađen.
   Svakako nije loše proveriti i je li točak dobro učvršćen u prihvatima.

 3. Pozdrav, pravim prednji i zadnji tocak sa Quando nablama.
  Za felne kupicu Krypton X ili Beretta..dupolozidne 26inca, 36zbica, V brake.
  Problem su zbice…
  Quando specifikacija kaze da treba da stavim 14g – 2mm zbice.
  Majstor me ubedjuje da su zbice 1.8mm i 2mm isto…moze bilo koje.
  Reci mi tvoju preporuku gde i koje zbice da kupim…u pitanju je tocak za jeftiniji bajs
  tako da mi trebaju jeftinije zbice…?

  Odgovori
  • Ćao,

   U ovom članku sam se (u poglavlju “2.3. Žbice“) bavio tom temom.

   Uglavnom, žbice tanjene na sredini su gotovo duplo skuplje (pogotovo kod nas).
   U praksi, sa Krypton felnama, uz 36 žbica pletenih 4 unakrst, točkovi traju dosta dugo, čak i sa jeftinim žbicama (“kineskim”) prečnika 2 mm (koje nisu tanjene na sredini). Dok su žbice od 1,8 mm (celom dužinom, ne da su tanjene na sredini na taj prečnik, dok su krajevi od 2 mm) uglavnom skuplje (ili bar teže za naći u “kineskoj” izvedbi), a slabije.

   Dodao bih još i da je ceo gotov točak (Krypton felne + Quando nable) ispod 2000 dinara. Međutim, mislim da je bolje napraviti sam točak od nule (barem ako čovek radi sam za sebe, ako plaća drugom, onda je jeftinije uzeti ceo točak), uz korištenje montažne paste na spoju felne i nipli (umesto običnog ulja, pošto je alu felna). U videu o zameni nable i preplitanju točka sam (na 17:59) prikazao kako se to radi sa uljem (ta felna ima metalne nitne na spoju sa niplom, ne idu direktno na aluminijum).

 4. Pozdrav, da li moze malo o potrebnom alatu, i dimenzijama istog koji je potreban za ovaj posao?? Preporuka je da u videu svakom odvojis minutu da pokazes potreban alat za potreban posao. Hvala

  Odgovori
 5. moze konkretno o odvijacima za niple,zanima me sto kupit za taj posao, odgovara mi unior jer u blizini imam prodavaonicu

  Odgovori
 6. Par komentara i, nadam se, korisnih informacija na datu temu…

  Kako se u tekstu navodi, preporučene 2/1.8/2 žbice je jako teško naći kod nas, u pravoj veličini je nemoguća misija, a o povoljnoj ceni ne treba ni sanjati. No, živimo u informatičkom dobu i potrošačkom društvu, te tako postoje poznati sajtovi u Nemačkoj na tri klika od nas (da ne reklamiram, ko je došao dovde verovatno će znati da nađe) koji imaju sve na lageru i po odličnim cenama. Primera radi, set od 70 žbica 2/1.8/2 tamo izađe oko 25e bez poštarine, tj oko 45e sa poštarinom ukoliko nekim čudom nemate nekoga da vam pošalje autobusom ili donese. Isti taj set ovde ispod 70e teško da ima, i opet često nema dimenzija. Limit za uvoz bez carine je 50e, te i sa poštarinom izađe skoro duplo jeftinije nego bilo gde u Srbiji.

  U članku se pominje prednost 2/1.8/2.3 žbica kao i problem naleganja lakta žbice u rupu na nabli većeg prečnika. Sirotinjsko rešenje ovog problema kod žbica 2mm su podloške za žbice, kojima se ravnomernije može preneti opterećenje sa glave žbice na nablu. Pored ovih žbica postoje i podloške za spoj niple i felne, i to više vrsta, gde pojedine služe za smanjivanje trenja na spoju, dok pojedine čine točak jačim. Podloške za žbice nisam uspeo naći kod nas, dok ove druge ima da se kupe. Ko razmišlja o ozbiljnim točkovima treba o ovim podloškama da razmisli. Treba imati na umu da treba dodati dvostruku debljinu podloške za niple u efektivni prečnik felne prilikom proračuna dužine žbice kako bi se dobila tačna vrednost.

  Dalje, u tekstu se pominje tehnologija tanjenja žbica valjanjem kako bi se zadržala čvrstoća čelika. Isto tako se i navoji na žbici valjaju, ne narezuju se. Navoj žbice je deo koji trpi ogromno opterećenje i to je poslednje mesto gde želite da tanjite materijal narezivanjem. Postoje ljudi koji ovo rade i prave dužine žbica po meri, ali bih ovo uporedio sa kačenjem lule na orah. Radi dok radi, a kad pukne – spektakl.

  Ono što nije pomenuto ovde je i mogućnost spajanja 2 žbice na ukrštanju topljenjem kalaja. Time se sprečava rotacija žbice i njeno odvrtanje u vožnji, ali u slučaju pucanja jedne od njih moraju se menjati obe spojene. Jaki točkovi sa kalajem u praksi mogu trajati maltene beskonačno (bar do pucanja usled zamora materijala) , ali je potrebno da se procedura kvalitetno odradi (nikako kineski kalaj od tlista dinala). Moguća zamena za ovaj proces je korišćenje lepka za navoje u navoju nipli. Dok ne bude na bikegremlinu, objasnjenja za obe procedure su date na jutjubu.

  Postoje da se kupe kineski tenziometri, relativno jeftino, koji rade zadovoljavajuće tačno za hobi pravljenje točkova. Apsolutna zategnutost se čita iz tabela prema prečniku žbice, koja može biti ovako i onako tačna, ali je zato relativna zategnutost skroz tačna pa se kasnije može ravnomerno dotezati po želji brojanjem krugova ključa i malo na osećaj.

  Toliko za sad o ovome, slobodno dodati druga mišljenja na ovo i eventualne nedostatke nečega navedenog ukoliko sam propustio.

  poz

  Odgovori
  • Ćao Igore,

   Par komentara na komentare. 🙂

   Zanima me gde se mogu kupiti 70 žbica tanjenih na sredini za 25 evra. Znam za sajtove koji daju popuste, ali nisam našao po takvoj ceni do sada.

   Podloške mogu pomoći – ali nisu rešenje za pomenuti problem pošto one mogu šetati u odnosu na nablu, nisu deo prihvata žbice na nabli, već odvojen element. Korist od njih je za rešavanje problema starijih nabli sa tankim čeličnim prihvatima žbica, ali mislim da nemaju uticaja na problem prevelikog promera rupa (koji često nije toliko prisutan na starijim nablama). Podloške na strani felne nisu loša ideja za aluminijumske felne koje nemaju napravljene nitne na spoju niple i felne, već nipla naleže direktno na aluminijum. Alternativno solidno rešenje je korištenje montažne paste na spoju, ali platne sigurno ne odmažu, mogu samo pomoći (i da, moraju se uzeti u obzir pri proračunu optimalne dužine žbica jer utiču na efektivni prečnik felne).

   Vezano za narezivanje navoja na žbice (u odnosu na valjanje, kako treba da se prave) – slažem se u potpunosti. Mašine koje to rade kako treba (valjanjem) su dosta skupe i to retko ko ima. Mislim da je to tema za poseban članak, tj. da je ovaj već veoma dugačak.

   Kalajisanje žbica na spoju i korištenje lepka za navoje imaju smisla samo ako se felna toliko udari, da se efektivno smanji njen prečnik – a čovek nije u mogućnosti to sam namestiti (dotegnuti žbice, dok se ne zameni felna) i servisi su daleko. U svim ostalim situacijama, ta praksa više smeta, nego što pomaže. Zašto? Zato što će “maskirati” labave žbice, tj. one se neće moći odviti i jasno pokazati da su labave, nego će pući od zamora materijala (na laktu, najčešće). Takođe, vezano za lepak za navoje, on otežava kasnije dotezanje, ili popuštanje žbica ako se iz bilo kog razloga ukaže potreba (zamena felne, na primer). Na dobro napravljenom točku, sa izuzetkom velikog oštećenja felne, žbice se neće početi odvijati. Na loše napravljenom točku, treba da se olabave kako bi se problem uočio i rešio – na pravi način, optimalnom tenzijom, a ne lepkovima.

   Vezivanje žbica na spoju je imalo smisla na onim starim biciklima sa jednim ogromnim točkom – tada je bilo važno ukrotiti puknutu žbicu kako biciklista ne bi bio katapultiran preko kormana u slučaju pucanja jedne žbice. Nakon pronalaska bicikla sa dva “normalna” točka, ova praksa je nastavljena verovatno zato što ljudi nisu razmišljali zbog čega je inicijalno uvedena – a mnogi su smislili svoja objašnjenja “zašto je dobra” (“jači točak,” “sprečavanje odvijanja žbica” i slično).

   Tenziometri:
   Za relativnu zategnutost, trzalica gitare se može koristiti – bez ikakvog tenziometra.
   Za apsolutnu zategnutost – sigurno da je kineski tenziometar puno bolji od nikakvog. S tim što se na njega ne bih oslonio za merenje relativne zategnutosti (jer nije precizan).

   Relja

 7. Zdravo Relja,
  Evo mene sa novim pitanjem. Menjam točkove na svom drumcu. Nove felne su RemerX Taurus 5014, a kombinujem ih sa RS300 Shimano Sora nablama. Moj problem je nastao kod određivanja dužina žbica. Naime, gledao sam Vaš video koji objašnjava primenu kalkulatora, trudio sam se da ispoštujem sva uputstva i imam dva pitanja.
  1. Za prednji točak sam dobio 282,6 mm za obe strane što sam ja zaključio da su mi potrebne 283 mm ili 284 mm žbice. Kod zadnjeg točka sam dobio 272,5 mm, opet za obe strane, a ja sam zaokružio na 273 ili 274 mm (šta budem našao). Išao bih na 284 i 274 mm. Da li sam u pravu?
  2. Kod popunjavanja aplikacije kalkulatora, pojavio mi se dodatak FRAME OFFSET. Koliko sam shvatio radi se o tome koliko je nabla pomerena u odnosu na centar rama. Taj podatak sam uzeo od Shimano proizvođača gde kaže da je za pomenutu nablu OFFSET 8,4 mm (mada su vrednosti FLANGE OFFSET – C i D 35 i 19 mm). Kad sam uneo u aplikaciju tu vrednost, dobio sam da je preporučena dužina žbica na zadnjem točku pomenutih 272,5 mm i za levu i za desnu stranu, a SPOKE TENSION RATIO (STR) je 100%, takođe za obe strane. Da li sam dobro protumačio šta mi je aplikacija tražila i da li sam dobro protumačio rezultate. Ovo pitam zbog toga što znam da, obično, postoji razlika između leve i desne strane točka u dužini žbica, i da je STR različiti za levu i desnu stranu točka.

  Hvala i veliki pozdrav
  Norbert

  Odgovori
  • Ćao Norberte,

   Prvo da se zahvalim na pitanju. Ali ne kao političari. 🙂 Naime, pitanja i komentari su jedna od stvari koje drži ovaj sajt u životu. Ovo je odlično pitanje i podsetnik da ažuriram video o računanju optimalne dužine žbica. Objasniću zašto u nastavku.

   Elem, kalkulator je u međuvremenu izmenjen. Autor daje na engleskom (i sa skicama) uputstva šta koja stavka znači (treba kliknuti na stavku pa iskoči objašnjenje sa desne strane na računaru – ne znam kako je na mobilnom).

   Frame offset je podatak za ramove kojima su prihvati zadnjeg točka pomereni tako da nabla stoji malo ka desno (da bi ugao desnih i levih žbica bio sličniji kad je felna u centralnoj osi rama, pa da se dobije jači točak). Na većini drumskih bicikala ne postoji taj pomeraj (prihvati točka su simetrični u odnosu na centralnu osu rama), pa je taj offset nula. To se nije menjalo.

   Bitna promena, i da kažem začkoljica je način merenja efektivnog prečnika felne. Tu je autor uveo sistem da se u kaklulaciju uzme u obzir i dužina niple (posredno), ali po cenu da rezultat merenja ne odgovara fizičkom prečniku felne. Meni je to manje praktično i ne dopada mi se, ali tako je čovek uradio. Kad se klikne na ERD, dobije se objašnjenje novog sistema merenja (ako treba, mogu pojasniti/prevesti – dok ne stignem snimiti novi video).

   Ako se koristi “stari” sistem merenja, za točkove prečnika 622 mm i slične, dakle 28″, 29″ (koji su identičnog prečnika) i 27,5″:
   Treba umanjiti izmereni ERD za 2mm, pa tako uneti u kalkulator, a dobijenu dužinu žbica (kad je kalkulator izbaci) zaokružiti na najbliži (a ne na veći) ceo broj (žbice obično nalazim u parnim dužinama, pa onda zaokružujem na najbliži parni broj, uz vođenje računa da na zadnjem točku kao i prednjem sa disk kočnicama, žbice sa leve i desne strane budu sa 2mm razlike u dužini – kod zadnjeg su desne kraće, a kod prednjeg sa disk kočnicom su leve kraće).

   Ne znam koliko sam dobro objasnio – video demonstracija bi verovatno bila bolja. Opet, možda je jednostavnije samo meriti tako kako je autor sada izmenio uputstvo. Jedina mana je da treba “žrtvovati” dve žbice za svako merenje (ili nabaviti unapred isti model žbica i nipli u svim potrebnim dužinama što planiram uraditi za svoj servis – jeste ogromna investicija, ali jednokratno, i olakšaće mi život na duži rok).

   Relja

 8. Relja,

  Hvala veliko. Razumeo sam. Sad sam dobio 273.6 za levu i 271.8 mm za desnu stranu za zadnji točak, a STR je 100% i 55%. Najbliži celi brojevi su 274 i 272. Ako bih išao na neparne morao bih da jurim 275 i 277 mm.
  Još jednom hvala i pozdrav

  Norbert

  Odgovori
  • Da – upravo sam hteo to napisati posle čitanja prvog komentara (i pretpostavljam da je “277” greška u kucanju inače mi nije ništa jasno 🙂 ):
   Za neparne bih zaokružio na manje, tj. 273 i 271 ako je korišten “stari” metod (uz umanjivanje izmerenog ERD za 2 mm).
   Ako se koristi noviji metod – onda nisam siguran – sad vidim na sajtu da je izašla 8. verzija knjige i da je čovek izmenio način računanja, a da postojeći kalkulator na sajtu neće dalje ažurirati.
   Moram videti sad koji je novi štos za računanje (je li nešto unapredio i uprostio).
   Biću pametniji za koji dan kad prelistam novo izdanje – i isprobam to u praksi. 🙂

   Relja

  • Ćao Norberte,

   Bio sam radoznao, pogledao sam u novom izdanju uputstvo za novi kalkulator.
   U suštini je isto računanje kao u poslednjoj izmeni. Dakle:

   Navrne se nipla do kraja na žbicu (koja se koristi za merenje) dokle ide bez da se baš sili (tj. da navoj niple dođe do dela žbice bez navoja). Onda se odvrne za 5,5 krugova (dakle, neka 2 mm – tj. mislim da je 5,33 kruga tačno 2 mm ali morao bih proveriti). Pa se tako izmeri i unese u kalkulator. Onda bi trebalo da da rezultat koji ostavlja prostora za korekciju ako su žbice malo duže (tj. ako se zaokruži na više).

   Da, ovo je adresa nove verzije kalkulatora (moram ažurirati link u članku – lični podsetnik):
   https://www.spokelength-project.com/calculator/

   Kako se vidi na ovoj slici, kod DT Swiss nipli, kad se izvrnu za tih ~2mm, žbica stoji u liniji sa onim ravnim delom žbice, kako je i bilo preporučeno u prvoj verziji kalkulatora (sa Sapim niplama to ne bude slučaj):
   Različite niple zavrnute dok navoj ne stigne do kraja navoja žbice

   Tako autor piše. Ali u praksi, barem sa tenzijama koje ja koristim (oko 100 kiloponda, kako i autor preporučuju), tako izračunate dužine žbica meni često ispadnu za nijansu predugačke. Moguće da je do nižeg kvaliteta Krypton felni (koje najčešće koristim), ili žbica (planiram do zime preći na Sapim i DT Swiss žbice isključivo – DT Swiss standardne 12mm mesingane niple već koristim). Uglavnom, obično zaokružim na najbliži parni broj (pa i na kraći ako je to bliže) – i tako mi najčešće ispadne optimalna dužina. Ali, da se ogradim, tehnički, školski, trebalo bi zaokruživati na veći.

   Nadam se da sam više pojasnio nego što sam zbunio. 🙂

   Relja

 9. Relja,
  Hvala na bogatim informacijama, kao i na celom sajtu. Mnogo toga sam saznao, a evo i ova tematika mi je mnogo jasnija nego što je bila. Nije problem kad čovek nešto ne zna, tada može da pita. Problem je kad misli da zna, a ispostavi se da ne zna, kao ja kod prvog posta. Bio sam ubeđen da sam na dobrom putu.????

  Pozdrav

  Norbert

  Odgovori
  • U osnovnoj školi je na zidu hodnika stajao natpis: “Nije sramota ne znati, sramota je ne želeti naučiti.”

   Nezgodna stvar kad čovek uči sam, samouk, što se kaže (i učenje preko Interneta u velikoj meri jeste to), je što se puno teže prepozna kad nešto pogrešno razume.

   Evo primera (na engleskom) gde sam, pre koji dan, postavio početničko pitanje, pošto sam svestan da je sasvim moguće da to nisam dobro razumeo (ispostavilo se da sam “ubo,” ali mogao sam i omašiti, vrlo lako):
   https://www.bikeforums.net/bicycle-mechanics/1273353-odourless-mineral-spirits-german-amazon.html

   Relja Još-Uvek-Glup Novović 🙂

Komentiraj

Kako dodati sliku u komentar na ovom sajtu - uputstvo

Za brz odgovor (najčešće u roku od 24 časa):

“Kupite” prioritetnu BikeGremlin podršku