KRENITE odavde
Home » Pogon » Ceo pogonski sklop » Klase delova bicikla (“grupa”)

Klase delova bicikla (“grupa”)

Sadržaj:

 1. Šta su to klase opreme (“grupe delova”)?
 2. Koje klase postoje?
 3. Koja klasa je optimalan izbor?
 4. Planirano zastarevanje
 5. Zaključak?

“Koju grupu voziš?” – često je pitanje među iskusnijim biciklistima. Početnici se opet često pitaju koju grupu delova bicikla je najbolje uzeti. Ovaj članak objasniće koje klase grupa postoje, uz listu klasa od najniže ka najvišoj, za tri najveća proizvođača: Shimano, SRAM i Campagnolo.


1. Šta su to klase opreme (“grupe delova”)?

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, prvo treba znati šta je to oprema i šta je to grupa delova. To je objašnjeno u ovom članku: Grupe delova.

Tri najveća proizvođača grupa za bicikle su Shimano, SRAM i Campagnolo. Campagnolo proizvodi opremu samo za drumske bicikle, dok Shimano i SRAM proizvode opremu kako za drumske, tako i za planinske (MTB).

– Sadržaj –


2. Koje klase postoje?

Svaki proizvođač nudi različite klase kvaliteta opreme. Od najniže, do najviše, najskuplje. Na slici ispod, prikazane su klase drumske i MTB opreme po proizvođačima. Najviša klasa je na vrhu:

Pregled klasa grupa delova za bicikle
Pregled klasa grupa delova za bicikle

Na primer, sa slike se vidi da je najniža klasa Campagnolo opreme Xenon, zatim idu Veloce, Athena, sve do Super Record kao najviše klase. To važi za sve proizvođače.

Aktuelna “gravel” grupa – Shimano GRX bi po ovoj tabeli bila negde u rangu Tiagra/Deore klase, možda za jednu klasu iznad (u zavisnosti od serije i broja brzina).

Tačnije:
GRX400 serija je u tom rangu, dok je serija GRX600 za klasu iznad nje, a serija GRX800 za dve klase iznad (tj. ekvivalent klase Ultegra/Deore XT).

Svaka klasa opreme ima kompletnu grupu: menjače, kočnice, kasete, pogon i tako dalje, osim nekoliko najnižih klasa koje nemaju uvek sve svoje komponente. Na primer, Shimanova drumska klasa Claris koristi kasete klase Sora, jer se ne proizvode kasete za klasu Claris.

Klase koje su boldovane na slici su istog nivoa – radi poređenja. Na primer Shimano Tiagra je slične klase, kvaliteta i funkcija kao SRAM Rival klasa. Kod MTB opreme, to bi bilo slično kao boldovani Deore odnosno X5.

Takođe, klase drumske opreme su složene tako da u istom redu bude otprilike ista klasa opreme po proizvođačima. Isto je i kod MTB kolona: oprema istog nivoa klase stoji jedna pored druge (zato kod SRAM-a ima praznih polja). Dakle, Shimano DXR je negde između SRAM X9 i X0.

– Sadržaj –


3. Koja klasa je optimalan izbor?

Najbolji odnos cena/dugotrajnost je niža srednja klasa: grupe boldovane na slici. Dosta izdržljiva, funkcionalna, dugotrajna, ne previše teška i ne previše skupa. Do dve klase ispod je i dalje oprema pristojnog kvaliteta koja neće tražiti neko češće popravljanje i zamene.

Klase iznad su nešto laganije, ponekad dugotrajnije (zavisno od vrste opreme, da li je u pitanju menjač, nabla ili nešto treće). Ipak, cene rastu drastično na gore sa svakom narednom klasom opreme, a za uzvrat se dobija sve manje. Vrhunska klasa ima smisla za takmičare kojima sponzor kupuje opremu.

Tu ima još jedna bitna stvar: više klase opreme koje se danas proizvode, prave se sa puno brzina. Oprema koja je projektovana za 8 i manje zupčanika pozadi je po pravilu puno dugotrajnija, jeftinija, otpornija na vremenske prilike, zaprljanost i slično. Na primer, Shimanova Claris grupa sa 2×8 brzina će često bolje menjati brzine od novije 105 grupe sa 2×10 brzina, dok najnoviji 11-fazni 105 radi bolje, ali traži savršeno pravu kuku menjača, i kvaltetne saje i bužire. Biće nešto teža, ali to je reč o maksimalno 1 kg za komplet grupu (pogon, menjači, kočnice, ručice, zadnji zupčanici, nable…).

– Sadržaj –


4. Planirano zastarevanje

Živimo u eri kapitalizma. Način da se zaradi je da stvari koje se prave budu jeftine, ali da se brzo kvare, ili da budu veoma skupe ako su iole kvalitetnije i dugotrajnije. U biciklističkoj opremi je trend da skuplje stvari ne budu ni blizu toliko dugotrajnije, koliko imaju dodatnih opcija, funkcija, koje mnogima i ne koriste, ali lepo zvuče na reklami i kad se kažu da ih neko poseduje.

Jedna od najvećih prevara je pravljenje više i više brzina. Taj problem objašnjen je u ovom članku: Koliko brzina? Na primer: danas nemoguće naći nove ručice menjača za 3×8 brzina u klasi Shimano Deore. Deore se prozvodi samo sa 2 i 3 puta 10 brzina. Za (pouzdaniji) sistem sa 8 brzina pozadi mora se uzeti niska klasa Altus, ili Tourney. Isto je i kod ostalih proizvođača.

Kad smo već kod toga, Tourney sa 8 brzina će verovatno menjati brzine gotovo kao i Deore sa 10 brzina, iz razloga opisanih u Koliko brzina članku.


Kako mogu pomoći da BikeGremlin ostane objektivan i nezavistan?

Postani mecena - Podrži BikeGremlin preko Patreona


www.patreon.com/bikegremlin

– Sadržaj –


5. Zaključak?

Ako je prioritet nizak budžet i što ređe posete majstoru:

 • Frikcione ručice menjača, uz 3×8 (ili čak 3×6) brzine. Bilo koje klase, može i najniža, razlika je samo u težini.
 • Menjači – da su kompatibilni sa 3×8 brojem brzina, praktično bilo koje klase iznad najniže. Poželjno barem Acera (odnosno Claris kod drumske opreme).
 • Ručice kočnica i kočnice tako da su kompatibilne međusobno i da su u klasi Deore (ili Tiagra kod drumskih bicikala).
 • Nable osovine točkova), ako budžet dozvoljava Deore, najmanje Acera (za drum Sora) klase.
 • Zadnji zupčanici – bilo koja klasa iznad najniže
 • Pogon – dok ne usavrše osovine sa ležajevima, da se isplati uzeti nešto novije, samo niža klasa – čeličnih zupčanika. Do nivoa Acera (Claris).

Ako je prioritet da sve lepo radi: Isto kao i za predhodni slučaj.  🙂

Ako je prioritet lagano, novo, ili se takmiči: najskuplje što se može priuštiti. Teško je izdvojiti komad opreme koji najviše doprinosi performansama i sniženju mase, tako da najbolje uzeti komplet grupu za koju je budžet dovoljno velik.

Pri kombinovanju različitih klasa i proizvođača opreme, može od pomoći biti serija članaka na temu kompatibilnosti: Kompatibilnost.

Povezan članak – Stepen prenosa bicikla – brzine:

Objašnjenje stepena prenosa bicikla - šta su stepeni prenosa bickla (brzine), koji su potrebni, na šta obratiti pažnju
Objašnjenje stepena prenosa bicikla – šta su stepeni prenosa bickla (brzine), koji su potrebni, na šta obratiti pažnju

– Sadržaj –


Trudim se odgovoriti na sva pitanja čim stignem.

Ako vam je potreban odgovor hitno - u roku od dan-dva umesto nedelju-dve:
Plaćanjem $5, dobijate prioritetnu podršku (vaše pitanje je prvo na redu):

Link za “kupovinu” prioritetne podrške

BikeGremlin prioritetna podrška
BikeGremlin prioritetna podrška

31 misao o “Klase delova bicikla (“grupa”)”

 1. Mozete li mi reci nesto vise o Shimano Nexave opremi, posto je imam na bajsu, a nigde nista vezano za nju ne mogu da nadjem…

  Odgovori
  • Starija grupa za “gradske” bicikle. Koliko znam postoje pogoni, zupčanici, glave sa dinamom i doboš kočnicama u toj klasi. Nisam siguran od koje godine se više ne proizvode, ali postoje zamenski (ne i rezervni) delovi novijih generacija.

   Ne spada u višu klasu opreme, ali, kao i većina (pogotovo starije) shimano opreme: besprekorno radi ono što piše na pakovanju. Samo je pitanje trenutnog stanja, očuvanosti.

  • Meni je samo pogon Nexave, na trek bajsu, Ktm life sprint alloy 7005, i nisam imao nikakvih problema, ali me cisto zanimalo da znam nesto vise, da znam smem li se upustiti u neke duze avanture, posto sam ga kupio pre mesec i nesto, a najduze sto sam ga vozio je nekih 20 km..

  • Sad sam pogledao, i od nexave opreme imam zadnji i prednji menjac, rucice menjaca, i ne znam kako se strucno kazu ovi zupcanici, na zadnjem tocku i ovi napred.. Posto vidim da se razumes dosta, da li bih smeo da idem na neki put od 80-90 km, stim sto na tom putu ima dosta uspona?

 2. Молим вас, можете ли ми нешто рећи о мењачу Shimano RX 100, пошто га не видим на листи. Иначе, бицикл је CILO, швајцарски друмаш, чини ми се са краја 80тих или почетка 90тих. Ручице мењача су Shimano SIS, 3×6 брзина. Нов сам у овоме и стварно би ми сваки савет добро дошао.

  Odgovori
  • RX 100 je (pra)stara klasa Shimano drumske opreme – otprilike u klasi 105 grupe. Ne znam šta Vas konkretno zanima u vezi tog menjača.

 3. Reljo imam MTB KTM Ultra fun 29″ 3 x 9 koji bih hteo da podignem sa kvalitetom opreme. Bajk bi ostao na 3×9 samo bih hteo da ga kompletno dignem na Deore oporemuTrenutno na njemu je:
  Pogon Shimano Acera FC-M3000 40X30X22T 9 Brzina175mm
  Kasetni Lančanik 9 brzina Shimano Alivio CS-HG300 11-34T
  Ručice menjača Shimano Altus SL-M370-L 3X9 Rapid Fire Plus
  Zadnji Menjač Shimano Deore M592 SGS-shadow “D”
  Prednji menjač Shimano Alivio M4000
  LanacShimano HG53-9

  Ja bih hteo da instaliram:
  Pogon Shimano Deore FC-M590-L 44X32X22T 9 brzina175mm 2-PCS Crni sa patronom
  Kasetni Lančanik 9 Brzina Shimano Deore XT CS-M770 11-34T
  Ručice menjača Shimano Deore SL-M590 3X9 Rapid fire plus
  Zadnji menjač zadržao stari
  Lanac zadržao stari ako je moguće

  Muče me sledeće stvari
  Ne mogu da nađem prednji menjač (nov) iz Serije Deore a da je predviđen za kombinaciju 3×9 pa bih te molio da mi ti preporučiš i kažeš da li je moguće koristiti neki Deore koji je predviđen za 3×10 i da li bi to uslovilo promenu lanca?

  Da li bih morao menjati lanac zbog različitosti prednjeg pogona jer je prednji kod mene trenutno 40X30X22T a ja bih da stavim 44X32X22T a kasetni lančanik ima isti slog 11-34T i koji bi to model lanca bio?

  Odgovori
  • Prvo i suštinsko pitanje je šta se želi popraviti zamenom opreme?
   Nova oprema će doneti nešto manju težinu, ali ostale stvari su u gotovo iste – ako je sve ispravno, uz dobro podešavanje (i ispravne i dobro rutirane sajle i bužire), trebalo bi da sve radi kao sat. Isto tako, ako se ne podesi sve, ne vredi ni nova oprema.

   Što se tehničkih stvari tiče:
   Ako je menjač odgovarajućeg tipa (link ka objašnjenju:
   https://bicikl.bikegremlin.com/2016/05/25/kompatibilnost-prednjih-menjaca-bicikla/
   neće smetati što je “za 10 brzina”.

   Lanac će možda morati da se stavi duži, ako je postojeći umeren na optimalnu dužinu (zbog više zuba na pogonu koji se montira). Bilo koji lanac za 9 brzina bi trebalo da odgovara. Može i lanac za 10 brzina. O tome sam ovde pisao:
   https://bicikl.bikegremlin.com/2016/04/27/kompatibilnost-lanaca-bicikla/

   Za pogon će morati i nova patrona da se instalira – Hollowtech II.

 4. Puno hvala na odgovorima Reljo. Volim da vozim i vozim relativno dobre relacije za totalnog amatera! “Trošim” bajk svaki dan u “sezoni” otprilike nekih 30-40km dnevno. Nedeljom ako sam u “formi” (tu mislim pre svega da imam želju) ponekad odradim priču oko 60 tak km u dve ture, jednu pre, a drugu posle podne. Što me na mesečnom nivou dovede do priče oko 1000 km. Otud i ideja o zameni opreme, uzeti nešto kvalitetnije što će i duže trajati

  Odgovori
  • Mislim da Deore klasa menjača, šiftera i nabli daje najveću dugotrajnost i robusnost za dati novac, kao i da odlično radi. S tim da ne bih menjao neki deo dok se ne pohaba.

   Kod samih lančanika je situacija nešto drugačija, lančanici traju koliko traju – nevezano koje su klase opreme. Čak i niže klase pogona na primer, sa čeličnim lančanicima, traju duže od viših klasa sa aluminijumskim lančanicima.

 5. Pozdrav. Pitanje, u kojoj je odprilike klasi Microshift R9 i da li se moze kombinovati sa Shimano opremom? Po proizvodjacu moze. Bar tako kazu. Hvala puno

  Odgovori
  • R9 je 9-fazna drumska grupa, koja se ponaša kao Shimano drumske grupe za 9 brzina po pitanju kompatibilnosti.

   Po klasi su, ako se poredi sa Shimanom (koji je, barem kod nas, najrasprostranjeniji) neka sredina – po težini, robusnosti, završnoj obradi i funkcionalnosti. Solidno rade.

   Srdačan pozdrav,
   Crvenkapica 🙂

 6. Hahaha hvala Crvenkapo nisam te cimati na nego rekoh bolje ovde kad se vec povela diskusija.
  Sad mi je lakse, znaci sredina. Zlatna. Recimo odprilike kao Tiagra, da ne kazem 105….

  Odgovori
  • 🙂
   Rekao bih Sora – eventualno Tiagra – niža srednja klasa.
   105 je već bliže visokoj klasi.

 7. Relja molim Vas za savet.Planiram kupovinu bicikla Bianchi Aria i moja dilema je da li kupiti sa 105 ili Ultegra grupom.Razlika je oko 350e.Kupujem nov bicikl tako da kada vec dajem novac dacu i tih 350e vise ukoliko je razlika izmedju ove dve grupe zaista tolika.Molim Vas za savet

  Odgovori
 8. Bez želje da zvučim grubo – samo u cilju slikovitog objašnjenja, volim reći:

  “Ako sami kupujete opremu (tj. ako Vam je sponzor ne plaća), objektivno nije potrebno ništa više od Deore/Tiagra klase opreme (u zavisnosti od toga je li u pitanju MTB, ili drumski bicikl, naravno)”.

  Ultegra spram 105 donosi nešto manju ukupnu masu, ali po pitanju dugotrajnosti, pa i performansi, sumnjam da se dobija išta merljivo, ili osetno (barem u slučaju “slepog” testa, da se proba osetiti razlika bez da se pre toga vidi koja oprema je u pitanju).

  Drugim rečima – oni kojima je ta razlika osetna i “velika”, uglavnom već unapred sami znaju koje tačno komponente im odgovaraju – od ručica, do sedla. Ipak, za većinu, ovako generalno govoreći, nema neke razlike, sem u ceni. Pri tome (prosto rečeno) – više se plati nego što se dobije.

  Razlika od 350 evra se može iskoristiti za kvalitetne gume, zamenu sedla (za slučaj da “fabričko” ne odgovara) i pedala, neku opremu za vožnju… Naravno, ako taj iznos ne predstavlja nikakav problem, Ultegra jeste nešto lakša i bolja, tako da je svakako opcija.

  Odgovori
 9. Gde bi se mogla svrstati shimano 200cx mehanika? Gledam neki bicikl koji solidno izgleda ali pojma nemam šta je to shimano 200cx

  Odgovori
  • Shimano 200cx je oko 30 godina stara grupa. Gde je tačno spadala u vreme proizvodnje – nisam siguran.
   Danas? Mogu samo suditi po komponentama sa kojima sam se sretao. U tom slučaju bih 200cx svrstao ispod Acera klase.
   Mada nije lako to porediti, jer su u prošlom veku stvari pravili ipak nešto kvalitetnije.

 10. Hvala ti, Relja.
  A kad gledam polovnjaka sa FSA karbon pogonom, ZZYZX Fsa nablama i drugim ZZYZX Fsa delovima, na šta tu treba obratiti pažnju…nemam iskustva sa tim materijalom…ni sa takvim komponentama… Kad to strada šta raditi (kupovina novih tog tipa je isključena)?

  Odgovori
  • Kratak odgovor: izbegavao bih sve što je, da kažem “egzotično”.
   Opširan odgovor: “zavisi”. Pogon sa ležajem na koji pasuje neki Shimano pogon omogućava lakšu i jeftiniju kasniju zamenu (ako se pohaba, ili ošteti). Za nable: redovan servis zavisi od vrste ležaja. Kada se pohabaju, ili oštete, za zamenu se uvek može uzeti neka Shimano nabla, što je dostupno kod nas.

 11. Pozz, kupio sam bicikl marke Bocas sa Sram menjacem, zanima me Vase misljenje o kvalitetu i markama generalno?. Inace bicikl ima amortizere napred i pozadi iza pedala.

  Odgovori
  • Ćao Aleksandre,

   Po pitanju marki nemam neko posebno mišljenje. Bicikli su kao lego kockice – 99% proizvođača kupuje ramove i sve delove od raznih proizvođača (na hiljade, po povoljnim cenama) i samo sklapa.

   Zbog toga mislim da je najvažnije videti konkretan model: kakvi delovi su stavljeni i kakav je kvalitet rama.

   Čak i oni koji sami dizajniraju i proizvode svoje ramove nisu više puno bolji, jer svi prate trendove i to sve liči na “copy-paste” što se kaže.
   Redak izuzetak su dobri proizvođači ručno rađenih ramova – za ostalo ne znam. Primer – Richard Sachs.

Komentiraj

Kako dodati sliku u komentar na ovom sajtu - uputstvo

Za brz odgovor (najčešće u roku od 24 časa):

“Kupite” prioritetnu BikeGremlin podršku