BikeGremlin pretraga...
Home » Osnove » Kupovina - saveti » Prava veličina rama bicikla – kako izabrati odgovarajuću

Prava veličina rama bicikla – kako izabrati odgovarajuću

Koja je prava veličina rama bicikla? Tj. efektivna veličina – u smislu da li će odgovarati “dimenzijama” bicikliste koji koristi ram. Kako je izmeriti i videti koja je odgovarajuća? Dok se većina drugih stvari može relativno lako zameniti, ako se izabere ram koji nije odgovarajuće veličine (pogotovo ako je “za dva broja” prevelik/premali), to obično traži zamenu celog rama. Ukoliko novi ram ima drugačije prihvate, na primer za šolje upravljača, školjku patrone pogona, ili drugačiji prečnik šticne itd, to traži zamenu dosta drugih komponenata, što traži dosta vremena i novca.

Zbog ovoga je važno “potrefiti” odgovarajuću veličinu rama, bilo da se kupuje nov bicikl, ili pri kupovini polovnog (korištenog) bicikla.

Važna napomena: u ovom članku su objašnjeni razlozi nepouzdanosti “starih” mera i pružen jedan metod koji je pouzdaniji. Autor svakako preporučuje da se, nakon čitanja ovog članka, pročita i članak koji govori o još jednoj, novijoj metodi – “stack i reach – efektivna veličina rama“.

Sadržaj:

 1. Istorija
 2. Zašto stare, “standardne” mere nisu pouzdane
 3. Koje mere su onda relevantne?
 4. Koliko je ovo komplikovano?
 5. Može li jednostavnije – video demonstracija?


1. Istorija

Do nekih 80ih godina XX veka, proizvođači su pravili manje-više slične geometrije ramova. Gornja cev rama bila je horizontalna, krećući od samog vrha cevi sedišta, do samog vrha cevi kormana. Odavde potiče puno starih načina merenja rama i određivanja odgovarajuće veličine za biciklistu.

Mogu se još uvek čuti te metode, na primer: “opkoračiti ram, pa treba pesnica da stane između gornje cevi i međunožja”. Ili: “od početka sedla do početka kormana treba da stane podlaktica sa ispurženim prstima, od lakta do vrha prsta”. I slično.

Ipak, od tog doba, puno stvari se promenilo. Osovine pogona više nisu na standardnoj visini, variraju od bicikla do bicikla. Gornje cevi rama su često ukošene, ili ukošene i uvijene pride, čisto da se merenje dodatno zakomplikuje.  🙂


2. Zašto stare, “standardne” mere nisu pouzdane

Danas proizvođači ramova daju mere na dva načina:

 1. Dužina cevi sedišta u inčima (i cm za drumske bicikle)
 2. U veličinama S (eng. small), M, L i slično.

Zbog ranije pomenutih razlika u dizajnu ramova, ove mere su takođe slabo upotrebljive. Jedino na šta se može osloniti je ručno merenje rama, ili tabela proizvođača. Ozbiljniji proizvođači obično daju tabele odgovarajuće veličine rama (iz svoje ponude) spram visine vozača. Ove tabele su dobra početna referenca, ali samo za određeni model rama. Naime, nisu svi ramovi od npr. 19″ istog proizvođača isti. Zavisno od godine proizvodnje, modela, namene bicikla – ramovi se dizajniraju različito.

Za neku, orijentacionu početnu meru, može poslužiti i ovaj sajt:

Kalkulator veličine rama bicikla – ebicycles.com

Evo zašto ove sve mere ne treba uzimati zdravo za gotovo:

Dva rama različitog dizajna, koji će odgovarati istim dimenzijama bicikliste.
Dva rama različitog dizajna, koji će odgovarati istim dimenzijama bicikliste.

Ram tamno sive boje, biće za oko dva inča manje nominalne veličine, od rama svetlo sive boje, sa horizontalnom gornjom cevi. Npr. tamniji će biti 19″, ram horizontalne gornje cevi će biti 21″. Ipak, biciklista kojem odgovara jedan ram, potpuno isto će sedeti i na drugom ramu. Jedina razlika biće vizuelna – dužina šticne sedla koja viri iz rama.


3. Koje mere su onda relevantne?

Jedina bitna stvar za određivanje veličine rama su tačke u kojima biciklista dolazi u dodir sa biciklom. Dakle: pedale, sedlo i korman. Kontaktne tačke. Link za: opširnije o podešavanju udobnog položaja sedenja na biciklu i kontaktnim tačkama.

Kontaktne tačke, označene.
Kontaktne tačke, označene.

Kada se sedlo, pomoću šticne, podesi na odgovarajuću visinu u odnosu na pedale (odnosno osovinu pogona), treba izmeriti koliko daleko se nalazi korman. Ovo se zove dohvat.

Visina sedla i dohvat
Visina sedla (1) i dohvat (2)

U zavisnosti od dužine torza bicikliste, veći ili manji dohvat će biti odgovarajući. Ovo se može precizno utvrditi jedino probanjem – položaj koji je udoban za biciklistu. Korman ne treba da bude ni preblizu, ni predaleko. Ruke treba da budu barem malo povijene i da je biciklisti udobno   – da se ne oseća sabijenim, ili razvučenim kad sedi.

U zavisnosti od tipa, namene bicikla, pa i željene visine kormana (u odnosu na sedlo), položaj i dohvat se razlikuju. Ipak, važno je da je položaj udoban i prirodan - sa blago povijenim rukama u laktovima.
U zavisnosti od tipa, namene bicikla, pa i željene visine kormana (u odnosu na sedlo), položaj i dohvat se razlikuju.
Ipak, važno je da je položaj udoban – sa blago povijenim rukama u laktovima.

Zbog ovoga veoma važna mera je efektivna dužina gornje cevi:

Efektivna dužina gornje cevi rama.
Efektivna dužina gornje cevi rama. Na slici se vidi kako se meri. Horizontalno od vrha cevi kormana, do preseka sa linijom koja ide od cevi sedla   – do tačke preseka.

U narednoj tabeli, za određeni raspon visine bicikliste, date su (okvirno) odgovarajuće efektivne dužine gornje cevi, kao i najčešće standardne veličine rama. Ovo isto treba uzeti s rezervom. Dva bicikliste iste visine mogu imati različite odnose dužine torza i nogu. Žene na primer obično imaju duže noge (i kraći torzo) od muškaraca iste visine.

Tabela efektivne dužine gornje cevi.
Tabela efektivne dužine gornje cevi.

Biciklista kraćeg torza, visine 176 cm će možda tražiti bicikl sa efektivnom dužinom gornje cevi od 55 cm, umesto 56-58 kako tabela sugeriše.


4. Koliko je ovo komplikovano?

Puno mera i podataka. Deluje zbunjujuće. U suštini, bitna je samo poslednja tabela. Da se izabere barem približno odgovarajući ram. Posle se može fino podesiti različitim dužinama lule kormana, šticne i slično. Važno je da se nađe otprilike ram odgovarajuće efektivne dužine gornje cevi.

Video u kojem objašnjavam osnovne razlike u geometriji ramova i podešavanje udobnog položaja za vožnju:

Geometrija ramova bicikala i podešavanje položaja sedenja [0066]


5. Može li jednostavnije – video demonstracija?

Ako vam se ne čita, možete odmah skočiti na video demonstraciju.

Kvalitetni, savremeni bicikli i ramovi se obično prodaju u veličinama kao za majice: S, M, L, XL… 🙂

Proizvođači daju tabelu raspona visina bicikliste (u cm, ili u inčima i stopama) za svaku veličinu rama. Slika govori više od reči, ovako to izgleda za Giant Fathom 29 1 – što je XC MTB, ali isti princip važi za svaki model i vrstu:

Tabela za izbor odgovarajuće veličine rama za Giant Fathom 29 1
Tabela za izbor odgovarajuće veličine rama za Giant Fathom 29 1

Kome treba – on-line konvertor stopa i inča u santimetre (metrički sistem, ili smrt!   ).

Kako se vidi sa slike, osoba od 5’7″, sa dužinom noge od 30″ može uzeti i ram veličine S, i ram veličine M. Konkretan izbor zavisi od ličnih preferencija – neki vole malo manje ramove. Ali takav biciklista nipošto ne bi trebalo da uzme ram veličine L – takav teško da će odgovarati.

Kod nas mnogi prodavci oglašavaju bicikle navodeći dužinu cevi sedla u inčima, ili santimetrima. U članku o pravoj veličini rama objasnio sam zašto su takve mere neupotrebljive! Vodite se preporukom proizvođača – a ne brojkom u inčima ako nije navedeno za koji raspon visine vozača to odgovara. Ovde ću samo staviti sliku koja objašnjava problem:

Dva rama različitog dizajna, koji će odgovarati istim dimenzijama bicikliste.
Dva rama različitog dizajna, koji će odgovarati istim dimenzijama bicikliste.

Tako da – ako vam neko kaže: “za tebe je ram veličine 18 inča,” znajte da ta osoba možda i ne zna šta govori.

Ovakve izjave imaju smisla samo kada se odnose na konkretan model rama (bicikla). Na primer:
“Za Giant XTC ADVANCED SL 29, tebi treba dužina cevi sedla od 17 inča” (što je M veličina rama za ovaj model).

Evo i kratke video demonstracije ovde ispričanih stvari:

Veličina rama (drumskog) bicikla
Osnove veličine ramova bicikla i podešavanja udobnog položaja sedenja


Videti svakako i članak: “Stack i reach – efektivna veličina rama“:

Stack i reach - efektivna veličina rama bicikla
Stack i reach – efektivna veličina rama bicikla

Izvori:

12 misli o “Prava veličina rama bicikla – kako izabrati odgovarajuću”

 1. Pozdrav vama prvo hvala za ovaj odlican sajt koji nama amaterima u biciklizmu dosta znaci .
  Naime imao bih za vas jedno pitanje bio bih vam zahvalan na odgovoru i savetu naravno a radi se o tome da posedujem Capriolo Limited Eclipse u sustini za pocetnicke voznje je ok medjutim da li bi bilo da kazem pametno posto bas nisam zadovoljan sa ramom koji je na istom primenjen da se oprema kompletna koje je Shimano Tourney prepakuje na jedam ram na primer sa ovog linka :
  http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Delovi/Ramovi/RAM-SCOTT-SET-SPEEDSTER-LTD-2010/36061/
  To jeste da li bi to sve bilo kompatibilno mislim sa Eclipsea sve prebaciti na ovakav ram i koliko je to dobar postupak.
  Jos jednom hvala i pozdrav.

  Odgovori
  • Ram je srce i kičma bicikla u isto vreme. Scott Speedster LTD 2010 je dobar ram, sa ispeglanim konstrukcionim nedostacima prethodnih serija. Lagan, upravljiv.

   Oprema sa Eclipse Limited bi trebalo da odgovara za ovaj ram. Tj. ako je Eclipse Limited po fabričkim specifikacijama: da ima ručice menjača na samom kormanu (šamaraljke), a ne ručice menjača na donjoj cevi.

   Širina osovine zadnjeg točka bi trebalo da je 130, najviše 132,5 mm da bi se mogla montirati i lepo leći na Scott ram. Ovo se meri:
   http://www.sheldonbrown.com/images/old.jpg

   Navoj pogona bi trebalo da je engleskog standarda na Eclipse i na Speedster ramu – tako da bi trebalo da ležaj može da se prebaci.

 2. Pozdrav Relja! Moje pitanje se odnosi na ovu poslednju tabelu prema kojoj se vrši izbor veličine rama bicikla prema konkretnom vozaču, tačnije, njegovoj visini, odnosno određivanje opsega visine vozača prema efektivnoj dužini gornje cevi rama. Da li je tabela početna referenca za odabir kod svih vrsta ramova ili samo za drumske ramove?

  Odgovori
  • Tabela je svakako orijentaciona. Najbolje je uzeti svoju optimalnu meru sa bicikla koji provereno odgovara.

   Moze se uzeti kao pocetna i za MTB, mada za tehnicki zahtevne staze vecini ljudi odgovara da je ram “za pola broja manj” da tako kazem.

   Mada, ram uzet po toj tabeli se obicno moze podesiti da odgovara promenom duzine lule.

 3. Pored efektivne dužine gornje cevi obavezno gledati i vrat. Moja visina je 185 cm i po pravilu kupujem bicikl 57-58 ali ima proizvođača kod kojih je geometrija vrlo tradicionalna i kod njih mogu udobno da se vozim i na 56-ci ali pod uslovom da je vrat 17+

  Odgovori
  • Misliš na vrat rama. I ja sam 185cm i to je na granici L i XL. Zbog top tube više mi odgovara L ali tada vrat viljuške treba da je oko 27cm,(glava-vrat rama je obično 16cm+4,5cm lula+spejseri) da se manje saginjem(mladi i zdravi ljudi naravno mogu sa kraćim vratom viljuške). Vrat rama u XL-u je i do 19,5cm i može manje spejsera(zbog estetike) i ako je top tube 57cm-57,5 to je ok. Manji ramovi su krući. U svakom slučaju manja korekcija + – je moguća dužinom lule.

Komentiraj