KRENITE odavde

Kompatibilnost [00] Uvod – šta se sa čim može kombinovati

Ovo je prvi u nizu članaka o kompatibilnosti koji objašnjavaju kombinovanje različitih delova bicikla – šta se sa čim može kombinovati, a da radi kako treba.

Postoji puno različitih standarda u biciklizmu. Bicikli sa 6, sa 10, 11 brzina pozadi. Menjači za drum, menjači za MTB i tako dalje. Postoje i različiti standardi pojedinačnih proizvođača delova. Pri zameni nekog dela, ili pri sklapanju novog bicikla, ljudi često dođu u situaciju da nemaju na raspolaganju istu generaciju, istog proizvođača delova.

Serija članaka objasniće koji delovi se mogu kombinovati sa kojim. U ovom prvom članku biće objašnjena razlika u standardima i uobičajeni izvori problema pri kombinovanju, i daće uputstvo za upotrebu ove serije članaka o kompatibilnosti. Naredni članci davaće rešenja za različite delove opreme po grupama: kombinacija lanaca, menjača, kaseta… i tako dalje.

Sadržaj:

  1. Proizvođači opreme i njihovi standardi
  2. Razlike koje prave probleme pri kombinovanju
  3. Na šta obratiti pažnju
  4. Uputstvo za korištenje serije članaka o kompatibilnosti


1. Proizvođači opreme i njihovi standardi

Postoje tri velika proizvođača opreme za bicikle. Shimano (japanski), SRAM (SAD) i Campagnolo (italijanski). Ostali proizvođači opreme prave delove tako da odgovaraju standardu jednog od tri navedena velika proizvođača. Shimano je najrasprostranjeniji kao standard i kao proizvođač čijem standardu se većina ostalih manjih prilagođava, ali i ostala dva su u velikoj meri prisutna.

Campagnolo proizvodi delove za drumske bicikle i najspecifičniji je. Shimano i SRAM prave delove za drumske i za MTB bicikle i međusobno su puno više kompatibilni, nego sa Campagnolom. Campagnolo je u velikoj meri priča za sebe.


2. Razlike koje prave probleme pri kombinovanju

Oprema se razlikuje spram namene – nije isto je li drumska, ili za planinske bicikle. Takođe, stvari kao što je broj “brzina” – odnosno broj zupčanika pozadi –  uzrokuju razlike u standardima. Broj zupčanika pozadi može biti 6, 7, pa do 12. Ovo se iz praktičnih razlika naziva 6faz, 7faz… i tako dalje.

Kako se stvari komplikuju? Shimano menjači za MTB i za drum od 10 brzina nisu isti i neće raditi ako se pomešaju. Isto tako, Shimano i Campagnolo drumske kasete sa 10 brzina nisu iste i ne mogu se kombinovati. I tako dalje…

Ipak, postoji dosta kombinacija koje rade dobro zajedno. Neke sa manjim modifikacijama, a neke bez ikakvih problema. Ova serija članaka daće informaciju šta se može sa čim kombinovati.


3. Na šta obratiti pažnju

Pri razmatranju kompatibilnosti, treba obratiti pažnju na sledeće stvari:

  • Da li je MTB, ili drumska grupa
  • Broj lančanika napred i zupčanika pozadi
  • Da li sajle do prednjeg menjača dolaze sa gornje, ili donje strane rama
  • Vrstu i marku opreme koja je već na biciklu
  • Vrstu kočnica (disk, ili “obične”)
  • Kakva je osovina (nabla) zadnjeg točka tj. kakav je mehanizam za montiranje kasete
  • Na kraju, ne i najmanje važno – sam ram bicikla u velikoj meri diktira ograničenja po pitanju koja oprema se može fizički montirati na bicikl.

Same tabele i preporuke proizvođača su često previše stroge i konzervativne, ali dobro je poznavati što bolje postojeće komponente kada se razmatra kombinovanje sa komponentama drugog proizvođača, ili druge serije istog proizvođača.

U člancima koji slede biće date smernice. Pošto ima dosta faktora koji u većoj, ili manjoj meri utiču, može da se desi da neka kombinacija radi kao original, a ista takva, na drugom biciklu da radi jedva prihvatljivo. Jedini način da se bude 100% siguran je da se ili proba, ili da se uzme oprema iz iste serije, istog proizvođača.


4. Uputstvo za korištenje serije članaka o kompatibilnosti

Svaki članak obrađuje jednu vrstu opreme (npr: prednji menjač, zadnji menjač, kaseta itd.). Treba videti koji delovi se planiraju zameniti (ukombinovati), pa videti mogu li raditi jedni sa drugima. Ako se na primer menja zadnji menjač, u članku o kompatibilnosti zadnjih menjača, piše sa kojim sve ručicama menjača i kojim brojem zupčanika se taj menjač može kombinovati. Ako se planira zamena i ručice menjača (šiftera) i menjača, potrebno je prvo, spram broja zadnjih zupčanika, videti koja ručica menjača može da se ukombinuje, pa onda videti koji menjač će raditi sa takvom ručicom menjača. Ili obrnuto: prvo videti koji menjač dolazi u obzir, pa onda spram njega birati ručicu. Kod delova koji utiču jedni na druge, jedino takvim, postupnim razmatranjem može se pronaći kombinacija koja radi – jer jedni utiču na druge.

Ovo je važno da imate na umu prilikom kombinovanja različitih delova. Sada ste spremni zaroniti u seriju članaka o kompatibilnosti. 🙂

3 misli o “Kompatibilnost [00] Uvod – šta se sa čim može kombinovati”

  1. Nameravam postepeno da predjem sa xt 10 dynasis na xt 11 dynasis pogonsku grupu.
    Treba mi pomoc oko zamene zadnjeg menjaca…
    Trenutno bi ostali sifteri xt 780 10s i zadnji zupcanik slx 11-36 10s
    Zadnji menjac xt rd786 10s bi se menjao na xt rd8000 11s .
    Dali bi ovaj sistem po Vasem iskustvu korektno radio ?

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content