KRENITE odavde

Kompatibilnost [09] Pogoni (prednji lančanici)

Ovaj članak objasniće kompatibilnost pogona bicikla, u smislu kako se pogoni za različite brojeve brzina mogu kombinovati sa drugim brojem brzina. Na primer osmofazni pogon na biciklu sa deset zupčanika pozadi i desetofaznim lancem (a), ili pogon sa tri lančanika (u daljem tekstu tripl) sa prednjim menjačem (FD u buduće) predviđenom za dva lančanika  (b). Takođe će obraditi kombinovanje drumskih pogona sa MTB prednjim menjačima FD-ovima i obrnuto (c).

Pre nego što počnete, kako ne bi bilo nesporazuma,
odvojte 5 minuta za čitanje uputstva za korištenje članaka o kompatibilnosti.

Različiti ležajevi pogona neće biti razmatrani u ovom članku. Za to videti članak: Standardi patrona (ležaja) pogona. Svakako, pri izboru pogona treba obratiti pažnju i na to kakve ležajeve pogona (BB) koristi i da li na ramu bicikla takav ležaj može da se montira.

U članku o kompatibilnosti prednjih menjača, napisane su i objašnjene ostale stavke na koje treba obratiti pažnju pri uparivanju FD-a i pogona. Dakle, čak i ako su broj brzina i tip menjača i pogona isti, na njih se mora obratiti pažnja. Ukratko: oblik kaveza FD-a i broj zuba najvećeg lančanika pogona za koji je projektovan trebalo bi da odgovaraju broju zuba najvećeg lančanika pogona sa kojim se uparuje. Spisak i objašnjenje ostalih stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju dat je u članku:
Kompatibilnost – prednji menjači


1. Različit broj brzina pogona, i kasete

Tipičan primer: može li se pogon za 9 brzina koristiti na biciklu sa 11 zupčanika (brzina) pozadi i sa lancem za 11 brzina (zupčanika)? Ili obrnuto: može li se pogon za 10 brzina koristiti na biciklu sa 8 brzina?

Svi lanci bicikla od 6 do 12 brzina su gotovo istog unutrašnjeg prečnika (širina rolnica). Bez obzira na to što su spolja, zbog tanjih ploča, lanci za više brzina uži od lanaca za manje brzina. Detaljno videti ovde: Kompatibilnost – lanci.

Zbog toga širina samih zuba lančanika pogona se ne menja puno. Takođe, susedni lančanici pogona su dosta međusobno razmaknuti, sa priličnom razlikom u prečniku, za razliku od zadnjih zupčanika. Tako da nema bojazni da se lanac, ako je previše širok, zaglavi između dva lančanika.

Sve to čini da je lančanicima sve jedno kakav lanac ide preko njih i mogu se slobodno kombinovati sa svim mogućim lancima (i, preko njih, zadnjim zupčanicima). Jedina komplikacija može nastati u slučaju kada se FD za više brzina koristi sa (širim) lancem za manje brzina. Tada će, u slučaju da se vozi sa više iskošenim lancem, pre doći do češanja lanca o kavez menjača, nego da se koristi uži lanac za više brzina. Ipak, ovo se može smatrati pre rani(ji)m upozorenjem da se izabere drugi prenosni odnos, nego problemom. Objašnjenje ukrštenosti lanca i pravilno menjanje brzina su ovde:
Stepen prenosa bicikla – brzine

Izuzeci od ovoga su lančanici za jednu brzinu za deblje lance od 1/8″ (oni neće raditi sa lancima za više od jedne brzine) i Shimano IG lančanici (koji neće raditi sa lancima za više od 8 brzina). Zbog veće debljine lančanika.


2. Kombinovanje različitih vrsta pogona

2.1. Kombinovanje dubl pogona sa tripl FD-ovima

Objašnjenje bitnih svojstava i razlika između prednjih menjača (FD) nalazi se u ovim člancima:
Prednji menjač bicikla
Kompatibilnost – prednji menjači

Tripl FD ima nešto duži kavez (od dubl FD-a), sa unutrašnjim delom kaveza nešto spuštenijim, kako bi mogao uhvatiti lanac sa trećeg, najmanjeg lančanika. Ako dva lančanika dubla nemaju preveliku razliku u broju zuba (14, ili manje), tripl FD će sasvim lepo raditi na dublu (uz pravilno podešavanje sajle i šrafova za ograničavanje hoda, naravno). Tipičan primer je drumski standardni dubl 53-39 (14 zuba), ili 46-36 – ciklokros dubl pogon.

Ako se koristi popularni “compact” pogon, sa velikom razlikom u broju zuba između velikog i malog lančanika, na primer 50-34 (16 zuba), ili 46-30, onda će menjanje brzina napred biti sporije, uz veću mogućnost da lanac spadne pri promeni sa velikog na mali lančanik.

Ipak, pošto su promene brzina napred obično puno ređe od promena pozadi, čak i sa velikom razlikom u broju zuba, može sve raditi zadovoljavajuće dobro (u zavisnosti od strogosti kriterijuma korisnika).

2.2. Kombinovanje tripl pogona sa dubl FD-ovima

Najveći problem u ovoj kombinaciji je što dubl FD-ovi nemaju unutrašnji deo kaveza dovoljno spušten i jače zakrivljen da hvata lanac sa najmanjeg, trećeg lančanika.

Kvalitet funkcionisanja ovakvog uparivanja zavisi od sledeća dva faktora:

 • Što je manja razlika u broju zuba između najvećeg i najmanjeg lančanika, to bolje.
  Npr: 48-38-28 je bolje od 44-32-22,
  kao i 50-39-30 naspram 53-42-30
 • Broj zuba najvećeg lančanika za koji je dubl FD projektovan treba da odgovara broju zuba velikog lančanika tripla, ili da bude malo manji.
  Npr: FD za lančanik od 50 zuba, na 50-39-30 triplu.
  Ili FD za lančanik od 46 zuba na 48-38-28 triplu.
  Loša ideja je FD za lančanik od 53 zuba na 44-32-22 triplu.

2.3. Kombinovanje MTB pogona sa drumskim FD i obrnuto

Drumski i MTB pogoni imaju nešto drugačiji razmak između lančanika. Međutim, to ne smeta ni samim šifterima i menjačima kada se kombinuju, kako je objašnjeno u člancima o tome:
Kompatibilnost – prednji šifteri
Kompatibilnost – prednji menjači

Razlika svakako ne smeta samom FD-u, ako je pravilno podešena sajla i ručica menjača, i šrafovi za ograničenje hoda, radiće sve bez ikakvih problema.

Povezan članak – Kompatibilnost patrona pogona:

Kompatibilnost patrona pogona - šta se sa čim može kombinovati
Kompatibilnost patrona pogona – šta se sa čim može kombinovati

23 misli o “Kompatibilnost [09] Pogoni (prednji lančanici)”

 1. Imam jedno pitanje,
  Moj 7-fazni pogon je dosta propao i želim da ga zamenim 9-faznim pogonom, lanac i kaseta su 7-fazi. Da li će biti problema dok vozim na sednjoj ili maloj šajbni da lanac ,,struže” o veći lančanik?
  Hvala

  • Ne bi trebalo, barem ne zbog samog pogona (ako je sve namešteno kako treba na biciklu).

 2. Postovani,da li pogon 9 brzina 44x32x22T odgovara na prednji menjac 10 brzina maksimalnih lancanika po specifikaciji 42T?Da li je moguce da za ta dva zuba vise na pogonu moram da menjam i pogon,jer nesto nece raditi kako treba? Veliki pozdrav!

  • Dva zuba bi trebalo da su dovoljno mala razlika da ne pravi probleme u praksi.
   Kao i činjenica da je pogon deklarisan “za 9 brzina”.

 3. A kakva je razlika među lančanicima pogona za npr. 9 brzina: Sram-Firex Gxp I nekog Šimano XT pogona .Kad nam treba lančanik za zamenu ,na šta valja obratiti pažnju !?.Kako naći kompatibilanan lančanik ako nema originalnog ili je skup?Kakvi su tu standardi(geometrija) ?

  • Odlično pitanje – planiram napraviti poseban članak upravo o tome. Ukratko – broj i razmak šrafova za montiranje (tj. prečnik kruga na kojem su bušene rupe) lančanika je bitan da bi uopšte stao lančanik. Profil zuba i “rampi” je bitan da bi bolje radilo menjanje brzina. Naravno, broj zuba lančanika je isto važan – treba voditi računa da ne bude prevelika razlika u odnosu na original (prosto rečeno).

 4. Željno iščekujem članak o tome 🙂 .Posebno, osvrt na danas rasprostranjene pogonske lančanike za 1×10,11,12 sisteme tzv.narrow-wide zupčanike.Koliko se oni mogu koristiti kao zamenski za Sram i Šimano pogone (22-32-44).Ima ih na nekim kineskim sajtovima u ALU ili čeličnoj verziji,po cenama koje su i više nego duplo manje nego po našim radnjama.Raznak šrafova i rupa su manja nedoumica od profila zuba i “rampi”.

  • Zanimljiva ideja. 🙂 Na to nemam još odgovor, čak i kada napišem članak, jer nisam nikada probao. Ali probaću da saznam ko jeste, možda da “uzajmim” na test jedan, pa da podelim isustva. Trebalo bi da lošije radi, jer su 1x lančanici projektovani tako da zadrže lanac na sebi “po svaku cenu”, ne da dozvole lako “spadanje” lanca, tj. promenu brzine. Samo ostaje pitanje da li je i to “lošije” dovoljno dobro za neku ne-takmičarsku vožnju.

 5. To neka ostane za radoznalce, a pre svega nas interesuje reparacija lančanika pogona od 22-32-42/42 T(3X9) ,tj. kako naći odgovarajući lančanik za najčešće MTB pogone ,Šimano Ili Truvativ/Sram.Vidim da ima i nekih ovalnih lančanika, da pometnja bude još veća 🙂

  • Nebitno – rupe su na istom promeru i kod ovalnih. Tj. postoji nekoliko standarda promera. Uglavnom. 🙂
   Uglavnom na dve nedelje objavljujem nove tekstove. Planiram ove zime obuhvatiti standarde, pa tako i standarde lančanika. Sad su na redu članci o dimenzijama kaseta, pa lula upravljača, pa samih kormana, dok ću posle toga gledati da objavim i članak o lančanicima.

 6. Реља, пошто сам шољу нашао и обрадио сад ми остаје да нађем средњи погон. Нашао сам један пристојан за моје потребе (Shimano Tourney FC-A070 50-34 170mm) а задња касета ми је са шест зупчаника. Пошто у спецификацији пише да је овај погон за 7-8 брзина, интересује ме, да ли је он компатибилан са мојом задњом касетом?

 7. Zdravo,
  Hteo bih da pogon 42/52 na starom Rogu zamenim nekim sa sporijim brzinama. Za kompakt 34/50 mislim da bi bio potreban novi FD jer je dosta veća razlika u zubcima, a ne želim da ga menjam. Pa sad gledam neki 36/46 pogon starije generacije. Očekujem da će FD koji je na šelnu morati da se spusti za oko 10mm i da neće imati odgovarajuću krivinu jer je za 52, ali da će moći da radi jer treba i dalje da savlada 10 zubaca. Molim te za komentar (34/50 i 36/46). 🙂

  • 46/36 je puno bolja kombinacija za svakodnevnu vožnju što se samog prenosa tiče. 46 nije ni premalo, ni previše zuba za vožnju po ravnom. Dok je 50 već dosta veliko, a 34 dosta malo, pa po ravnom često bude vožnje sa veoma ukošenim lancem – koji god od prednja dva lančanika da se izabere.

   Što se FD tiče – ako je pravljen za 52/42 i za dubl (ne tripl), trebalo bi da OK radi sa 50/34.
   Dok će uz 46/36 imati manju razliku u broju zuba da savlađuje, ali ipak manje odgovarajuće zakrivljenje da prati konture lančanika.
   Tako da me ne bi čudilo da radi slično u obe kombinacije, možda čak i bolje sa 50/34.
   S tim da nisam testirao 50/34 sa starim prednjim menjačima – nije kao da su tu pravili neke revolucionarne izmene u dizajnu kaveza, ali računam da je korektno da napomenem.

   Koji god kombo da se izabere na kraju, bilo bi lepo ovde napisati povratne informacije koliko dobro radi – možda još nekom pomogne.

 8. Pozdrav,
  Hteo bih da tripl ULTEGRA sa oktalink patronom, zamenim nekim pogonom koji je za tri puta deset, a kaseta mi je devetofaz, sa lancem koji odgovara tom broju brzina.Da li ce biti problema ako isti lanac koristim za pogon koji je predvidjen( tako je navedeno u oglasu), za tri puta deset.

  Hvala unapred na odgovoru

 9. Pozdrav.
  Vozim gradski bicikl sa 6 brzina (46 zubaca napred,12/28 zubaca nazad).Najviše je koristim za odlazak do posla,međutim na tom putu postoji i jedna uzbrdica otprilike 7-9%,pa je teže za vožnju.
  Da li bi bilo bolje da stavim manji prednji zupčanik npr.36 zuba,ili neki drugi?Mada i po ravnom zbog pešačkih prelaza sa sadašnjim odnosom koristim samo prve tri brzine.
  Hvala

  • Ćao Martine,

   Ako se duži (“brži,” “teži”) prenosi uglavnom ne koriste, mislim da je najlakše rešenje zamena prednjeg lančanika (ili pogona) nekim manjim.
   Bicycle Gear Calculator je odličan, intuitivan alat za računanje šta je za koga dobar izbor, spram postojećeg na biciklu.

 10. Pozdrav,

  Posedujem bicikl Polar Medison Trekking (2014. godina) i na njemu imam fabrički ugrađen pogon 48x38x28. Pošto sam već u godinama i prija mi sporija vožnja kao i to da imam na putu do posla uzbrdicu od oko 8% , da li bi bilo preporučljivo postojeći pogon zameniti pogonom sa manje zuba, odnosno 42x34x24. Ovo pitam iz razloga, kako bi se takva zamena odrazila na funkcionisanje prednjeg i zadnjeg menjača i da li bi to dovelo do ukošenja lanca.

  • Zavisi od bicikla.

   Da li se postojeći menjač može spustiti za nekih 3 cm niže bez da udara o neki deo na ramu (prvenstveno mislim na cev koja ide od pogona, ka zadnjem točku, sa desne strane, naravno)?

   To mislim da je glavna briga. Naravno, u zavisnosti od oblika kaveza prednjeg menjača, pošto će manji prednji lančanik biti i manjeg obima, za idealno menjanje brzina napred, može se desiti da bude potrebno i zameniti prednji menjač nekim modelom čiji kavez je oblikovan da prati konturu takvih, manjih lančanika (obično piše u specifikacijama menjača za koji raspon broja zuba najvećeg lančanika su projektovani).

   Ovaj kalkulator prenosa je dosta intuitivan, i tu se može videti šta se dobija sa kojim prenosom (dozvoljava i da se uporedo unesu dva prenosa, pa da se vide jedan naspram drugog odnosi):
   https://gear-calculator.com/

   Zadnjem menjaču bi trebalo da je sve jedno – osim što bi se verovatno lanac morao skratiti kad se stavi pogon sa manje zuba (kako umeriti lanac za bicikl sa brzinama).

   Što se ukošenosti lanca tiče, gore-pomenuti kalkulator pokazuje brzinu u datom prenosnom odnosu, pa se može videti da li će se koristiti “ukrštenije” kombinacije.

   Kod mene, na primer, sa pogonom 42-32-22, lančanik od 32 zuba mi je premali za ravnicu i vožnju po gradu, a kad prebacim napred na 42, često moram više ukositi lanac da mi prenosni odnos ne bi bio predugačak.
   Sa druge strane, kod pogona 48-38-28, srednji lančanik je sasvim OK za laganiju vožnju po ravnom.

   Međutim, ako vučem prikolicu uzbrdo, onda mi je prenos sa 28 zuba na najmanjem prednjem lačaniku “pretežak” i u tim situacijama mi više odgovara podon 42-32-22.

   Tako da sve zavisi od načina vožnje i upotrebe. Na osnovu postojećeg prenosa i načina vožnje, pomoću kalkulatora, može se videti kako bi to najverovatnije izgledalo u praksi sa drugačijim prenosom.

   P.S.
   Primer već konfigurisana dva primera, za gumu dimenzije 35-622, sa 8-faznom kasetom i pogonom 42-34-24 naspram 48-38-28 (klik na taster “Compare” otvara opcije da se unese drugi pogon i drugačija kaseta):
   LINK

   Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content