Pitanja i komentari na bikegremlin.com sajtu, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram i Google+ profilima

Postavljanje pitanja i komentara

Ažurirano: 23/05/2019.

Ovaj članak govori o nekim opštim “pravilima” pri postavljanju pitanja i komentara na sajtu (isto važi i za BikeGremlin Youtube, Instagram, Facebook i Twitter kanale).


1. Kako postaviti pitanje?

U prozoru za komentare, ispod članaka – unošenjem teksta, imena i validne e-mail adrese.

Takođe, moguće je poslati poruku, ili doći lično do radionice – kontakt forma i adresa radionice.

Prilikom postavljanja pitanja, pružite detaljne informacije i opis problema, koristeći ispravne nazive – kako bismo bili sigurni da pričamo o istoj stvari / delu bicikla. Za pomoć videti prikaz naziva delova bicikla i biciklistički rečnik termina.

Takođe, kada je reč o brzinama, koristiti formu nalik: “najveći prednji i treći najmanji zadnji lančanik”, pošto “treća brzina”, “peta” i slično nije dovoljno nedvosmisleno.

Komentari se pregledaju od strane moderatora zbog sprečavanja spema i trolovanja. Kada je komentar odobren, pojaviće se na sajtu. Ovo obično bude u roku od nekoliko sati, ali može biti i više dana, u zavisnosti od rasporeda posla i (godišnjeg) odmora.


2. Kakva pitanja postaviti?

Koliko god ovo zvučalo smešno, neophodno je objasniti.

Jedan od glavnih razloga postojanja ovog sajta je pomoć ljudima. Kada je “otkrivao” svet biciklizma i mehanike, autor je imao puno pitanja, ali nije bilo lako naći odgovore. Zato su odgovori na većinu pitanja, bila “početnička”, ili “napredna” dati na sajtu.

Generalno, ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori. Ipak: pre postavljanja pitanja, potražiti odgovor na sajtu. Složen je (koliko je god moguće) pregledno, po temama. U gornjem desnom uglu svake stranice je i polje za pretragu. Ono što bi se postavilo kao pitanje uneti u polje za pretragu i videti da li odgovor već postoji.

Ovo se pogotovo odnosi na pitanja u vezi kupovine konkretnog (polovnog) bicikla – nemoguće je svakog dana pregledati stotine oglasa i odgovoriti svim ljudima. Postoji odeljak sa savetima za kupovinu. Tu su dati odgovori na veliku većinu pitanja: kakav bicikl odgovara mojim potrebama, kako da pregledam polovan bicikl pre kupovine, koju veličinu da gledam, koja grupa delova, kakvi menjači itd.

Konkretna pitanja, kao i pitanja u vezi stvari koje nisu već napisane na sajtu su svakako dobrodošla. Kao i sve (konstruktivne) kritike.


3. Komentar mi nije odobren!?

Ako komentar nije odobren ni posle nekoliko dana, proveriti da li sadrži jednu, ili više od navedenih stvari:

 • Link (ili više njih) sa reklamama, oglasima i sl. “Lukavo” postavljeno “pitanje” koje je u stvari reklama nije prihvatljivo.
 • Reči, ili/i slike koje su ružne, ili pornografske. Ovo važi i za “avatare” izabrane pri registraciji naloga.
 • Vređanje drugih korisnika – bilo “ružnim rečima”, ili omalovažavajućim/uvredljivim sadržajem komentara.
 • Na pitanje je već dat odgovor na sajtu.
 • Trolovanje.

Trolovanje, ili (konstruktivna) kritika:

Trolovanje osuđuje ono što je nejasno / kritika pita za pojašnjenje.
Trolovanje se koristi grubim i sarkastičnim stilom / kritika otvorenim, objektivnim i odmerenim.
Trolovanje je negativno / kritika je pozitivna, čak i kada skreće pažnju na greške i propuste.
Trolovanje je uopšteno i nejasno / kritika je konkretna.
Trolovanje traži mane u autoru, kao i u delu / kritika se bazira na samom materijalu.


4. Zbog čega (sve) ovo?

Kako bi se sajt očuvao informativnim, bez pretrpavanja reklamama, svađama i istim pitanjima – da bi bilo lakše ljudima da nađu potrebne informacije, bez čitanja tone beskorisnog sadržaja.

Podeli ovaj članak...

4 misli o “Postavljanje pitanja i komentara”

 1. Hi,najpre sve pohvale za sajt,naravno ,nemoguce je preturiti ceo internet ,ali misljenja sam da bolji sajt po pitanju biciklizma ,na srpskom,naravno -ne postoji!!Svaka cast na angazovanju i azurnosti!Imao bih jedno pitanje -Reci mi,molim Te,da li je igla,ili zatvarac za suplje osovine Shimano XT univerzalna za sve XT nable,ili zavise od serije do serije,naravno mislim na duzinu iste?! Biciklisticki pozdrav iz Zajecara!!!

  Odgovori
 2. Hvala. 🙂

  Odlično pitanje. Dok ne postavim odgovor u nekom postojećem, ili napišem poseban članak, stajaće ovde.

  Kratak odgovor:
  Praktično svaka zadnja igla može uglavnom ići i na sve drumske i na sve MTB zadnje nable, a pogotovo zadnja MTB igla (za XT i sl.) definitivno može na sve MTB zadnje nable.

  Objašnjenje:
  QR igle se u funkcionalnom smislu razlikuju po dužini. Promer svih je takav da ulaze u sve šuplje osovine (barem ja još nisam naišao na neku kombinaciju igle i osovine takvu da osovina ne može proći).

  Navoji za šraf igle su obično narezani na nekih 3 cm dužine igle (+-1 cm, u zavisnosti od ukupne dužine igle i proizvođača igle). Tako da, dok god se šraf može dovoljno zavrnuti da igla stegne, dužina odgovara. Naravno, ako se uzme dosta duža igla, štrčaće više u stranu (što može nekad, nekom da smeta – može kačiti granje, travu, za par promila je manje aero kome je to bitno itd…).

  Članak o zadnjoj nabli govori koje sve “dužine” nabli postoje ( OLD zadnjih nabli ). Tako da se i igle prave za te standardne dužine – danas su zadnje 130 mm (za drumaše) i 135 mm (MTB) uglavnom. Savremene prednje su 100 mm (110 za neke sa punom “thru” osovinom, ali ne sa QR).

  Odgovori
 3. Zelim da se pridruzim svim pozitivnim komentarima na sajtu.Svaka vam cast.Kopletan sajt je uradjen perfektno.Veoma edukativane i korisne informacije na jednom mjestu.

  Odgovori

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.