Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde
Home »

BikeGremlin manifest

Bike Gremlin sajt je nastao kao želja da pomognem na prvom mestu sebi: držanje svih bitnih informacija i tabela na jednom mestu. Kasnije je prirodno došla potreba da se to nalazi na Netu, dostupno gde god se nalazio – a kruna svega je ideja da bi bilo lepo to podeliti sa ostalim entuzijastima. Tako će moći koristiti i drugima, a i olakšava se odgovaranje na neka često postavljena pitanja u vezi bicikala, popravke i održavanja istih i biciklizma uopšte. Dobru literaturu u vezi (servisa) bicikala, pogotovo na srpskohrvatskom jeziku, je još uvek dosta teško naći.


Ko smo mi, šta je naša misija?

Jedan od razloga iz kojih sam počeo sam popravljati bicikle je što nisam bio uvek zadovoljan uslugom u servisima. Opširnije o tome sam pisao na stranici o autoru. Kada sam krenuo popravljati tuđe bicikle, obećao sam sebi da ću uvek i za svaki bicikl raditi sve kako treba, ili zatvoriti radnju – ništa između. Kolika god da je gužva i kakve god poteškoće da se pojave. Odlučio sam da sve to “stavim na papir”, kao objašnjenje ljudima da znaju šta da očekuju i za šta plaćaju, kao i za lični podsetnik. Principi po kojima radim i po kojima ne pravim nikakve kompromise su sledeći:


1. Svaki posao mora biti urađen najbolje što može da se uradi

Bez obzira da li je bicikl za takmičara, ili za vožnju do pijace, “dobro je to za nju/njega” ne dolazi u obzir. Uvek i svaki bicikl mora biti namešten najbolje što je moguće. Naravno, na primer loše kočnice ne mogu nikad raditi kao vrhunske, ali i one moraju biti podešene kako treba i nameštene da rade najbolje što takve kočnice mogu da rade. Isto važi i za sve ostale poslove.

Mana ovakvog pristupa je što ne mogu pružiti uslugu tipa “namesti to samo malo da ide” – ili popravljam, ili ne popravljam. Postoje servisi koji pružaju i takve usluge, prilično dobro spram cene koju naplaćuju i ja ću ih rado preporučiti.


2. Svaki bicikl mora proći probnu vožnju pre vraćanja klijentu

Postoje problemi koji se pokažu tek kada se bicikl optereti, krene uzbrdo, ili po džombama. Zbog toga, pre vraćanja bicikla klijentu, svaki mora proći test vožnju na poligonu sa sve džombama i uzbrdicom. Dečiji bicikli su u najvećoj meri izuzeti iz ovogo pravila iz očiglednih razloga.


3. Cene moraju biti jasno definisane

Bez obzira na eventualne komplikacije, cena svakog posla je unapred taksativno navedena i poznata. Za neke delove, poput konusa točkova na primer, se ne može znati da li ih je potrebno zameniti pre nego što se deo rasklopi, ali se i za njih navede kolika će biti cena ukoliko je potrebna zamena.

Ovakav pristup omogućava klijentima da unapred znaju mogu li priuštiti servis, ili ne, kao i da li im cena odgovara. Što manje se ostavlja za “videćemo”, i “dogovorićemo se”.


4. Visine cena usluga

Moje mišljenje je da preniskim cenama kradem vreme od svoje porodice, jer sa radom u pola cene moram duplo više sati raditi kako bih obezbedio sve što je potrebno. Cene svih poslova su formirane na osnovu prosečnog vremena potrebnog da se isti obave i moje planirane zarade po satu. Izuzetak je kompletan “Gremlin” servis bicikla, gde je moja zarada po satu dosta manja, ali “isporučujem” bicikl koji je kompletno pregledan i sređen, iza čega mogu sa ponosom da stojim.

Pri tome, iako je većina cena nešto viša od proseka u gradu, naglasim klijentima da je to slučaj, uz objašnjenje da zbog načina na koji radim i obraćanja pažnje na detalje, meni to traži više vremena i ne isplati mi se raditi za manje. Postoji dosta servisa u gradu, nemam monopol, tako da svako može izabrati gde će voziti bicikl na servis.

Kao konkretan primer postavio sam video ispod. Video pokazuje centriranje točka, uz podmazivanje svih spojeva nipli, žbica i felne (kako ne bi došlo do oštećenja) i ujednačavanje zategnutosti žbica (uz proveru tenziometrom), kao i kontrolu centriranosti točka pomoću stalka i lenjira. Svi ovi koraci su važni kako bi točak bio prav i ostao prav, uz puno manje šanse za pucanje žbica pri tome.

Suština je: evo kako ja mislim da treba, to može svako, ali verovatno mnogi NE ŽELE da troše toliko vremena, a ja HOĆU SAMO TAKO da radim.

Centriranje točka - kako centrirati točak bicikla [0009]

Kod delova kritičnih za bezbednost, kao što su kočnice na primer, odbijam ugraditi nekvalitetne (po pravilu veoma jeftine) komponente, čak ni na insistiranje klijenta. Sa zadovoljstvom ću preporučiti drugi servis – klijent treba da slobodno bira na šta će i koliko svog novca potrošiti. Isto kao što i ja mogu birati da radim samo tako da posle mogu mirno da spavam.


5. Propusti i reklamacije

Metodologijom rada i pristupom poslu, trudim se da broj i procenat reklamacija bude što manji. Ipak, samo onaj koji ništa ne radi može da baš nikad ne pogreši. Svaki propust i reklamaciju rešavam u najkraćem roku – sa prioritetom, bez čekanja. Eventualnu štetu na delovima prouzrokovanu mojim propustom nadoknađujem u visini cene novog takvog, ili sličnog dela tog kvaliteta ukoliko je originalni povučen iz proizvodnje. Ovo je, iz dosadašnjeg iskustva, veoma redak izuzetak, daleko od pravila, ali nemoguće je da se nikada ne dogodi.


6. Pomoć pri kupovini bicikla

Spremno i rado ću dati savete pri kupovini bicikla (bilo novog, ili polovnog), mada je većina toga objašnjena na ovom sajtu, samo treba pročitati. Kakav bicikl odgovara spram namene, koju veličinu rama, koju opremu uzeti i sl. Takođe mogu pogledati (polovan) bicikl i proceniti koliko odgovara za planiranu namenu, visinu vozača, kao i videti šta na biciklu treba popraviti i reći koliko delovi i “ruke” za popravku izađu.

Na osnovu tih podataka, i cena drugih (novih, ili polovnih) bicikala, kupac mora sam za sebe proceniti da li se ta kupovina isplati, ili ne. Ono što neću raditi je odgovaranje na pitanja “da li/koliko ovaj bicikl vredi?”, “da li je ovo povoljna cena?” i slično. To je stvar principa.

Hvala na odvojenom vremenu. Cilj ovog teksta je da se izbegnu sve zabune i nesporazumi. Da ljudi mogu znati tačno šta mogu, a šta ne mogu očekivati.

Sledite ovaj link za sva pitanja, pomoć i konsultacije.

Skip to content