Home » Pogonski sklop » Pedale » Pedale bicikla – vrste, standardi

Pedale bicikla – vrste, standardi

Ovaj članak ukratko objašnjava vrste pedala i standarde za šrafljenje pedala na kurble. Postoje dva aktuelna standarda za montiranje pedala (prečnik navoja kojim se šrafe na kurble pogona) i tri osnovne vrste pedala po dizajnu.

0. Dva aktuelna standarda za montažu pedala: BMX vs standard

Postoje dva osnovna standarda pedala, spram širine navoja na osovini za montiranje pedale. Jedan je 1/2″ širok navoj za montiranje, popularno zvan i BMX, prisutan na BMX, dečijim i izuzetno retko na jeftinijim modelima bicikala. Drugi je standardan navoj rasprostranjen na većini MTB i drumskih bicikala, sa navojem prečnika 9/16″. Oba standarda imaju po 20 navoja po inču (20 tpi – threads per inch).

Ako bicikl nije dečiji, onda je 99% šanse da koristi standardne pedale 9/16″. Samo najjeftiniji pogoni iz jednog dela koriste BMX standard od 1/2″ za montiranje pedala.

Stariji standardi različiti od ovog više nisu aktuelni. Mogu se naći na ponekom baš vintage biciklu, na prvom mestu stari francuski, sa osovinom prečnika 14 mm i sa 20,32 tpi.

Tabelarni pregled ovih standarda, sa imperijalnim i metričkim dimenzijama dat je u tabeli:

Jednodelni (jeftini) pogoni, BMX i dečiji bicikli1/2″ (0.50″) x 20 tpi12.7 x 1.27 mm
Standardni pogoni9/16″ (0.56″) x 20 tpi14.28 x 1.27 mm
Zastareli francuski standard (ne koristi se danas)0.55″ 20.32 tpi14 mm x 1.25 mm

1. Pedale sa kaišem za vezivanje

Zastareli standard, danas prisutan uglavnom na retro biciklima – iz fazona.  🙂  Nepraktične za iznenadna zaustavljanja jer traže vreme (i slobodnu ruku) da se otkopčaju i izvuče stopalo sa pedale.

2. Platforme

Klasične, ravne pedale. Najuobičajenije su za gradsku vožnju, obične ravne pedale. Postoje i za off road vožnju, sa šrafovima koji sprečavaju klizanje đonova mokrih od vode, blata, ili snega i mogu se menjati.

Platforme sa šrafovima mogu biti nezgodne ako nepažnjom udare vozača po cevanici – mogu raseći pantalone, ili kožu, ali su noga na njima stoji veoma stabilno i sigurno – najteže sklizne sa pedale, čak i kad je mokro.

3. Clipless pedale

Ove pedale traže posebnu vrstu obuće – sa pločicom, tj. mehanizmom za kačenje u pedalu. Pružaju najbolju vezu vozača sa biciklom, a po potrebi se noga lako izvlači iz njih – dovoljno je okrenuti petu malo ka “napolje” i one se otkače. U slučaju pada takođe se bezbedno otkačinju – nešto poput vezova na skijama.

Postoje dve velike grupe clipless pedala: drumske i MTB.

3.1. Drumski clipless

Drumski sistem clipless kačenja - cipela sa pločicom za kačenje i pedala
Drumski sistem clipless kačenja – cipela sa pločicom za kačenje i pedala
Ukačena drumska cipela u drumsku clipless pedalu
Ukačena drumska cipela u drumsku clipless pedalu

Popularni standardi drumskih pedala različitih proizvođača su: najrasprostranjeniji Shimano SPD-SL i LOOK, zatim Time. SPD je skraćeno za Shimano Pedal Dynamics.

3.2. MTB clipless

MTB clipless pedala Shimano SPD standarda
MTB clipless pedala Shimano SPD standarda
Cipela za Shimano SPD MTB clipless pedale
Cipela sa pločicom za kačenje za Shimano SPD MTB clipless pedale

Standardi MTB pedala različitih proizvođača su: najrasprostranjeniji Shimano SPD i Crank Bros, zatim Time A-Tac.

3.3. Drum naspram MTB clipless standarda

Levo - cipela sa kačenjem za drumske clipless Desno - cipela sa kačenjem za MTB clipless
Levo – cipela sa kačenjem za drumske clipless
Desno – cipela sa kačenjem za MTB clipless

Kako se vidi na slici iznad, drumski sistem dosta više štrči, pa su takve cipele veoma nezgodne za hodanje. Hoda se na petama, kao patka 🙂  i sistem kačenja se lakše ošteti od hodanja po asfaltu/kamenju.

Sa druge strane, drumski standard pruža vezu na većoj površini, pa je nešto stabilnija veza i potrebna je manja krutoća samog đona za udobno oslanjanje na pedalu.

Generalno – ako se ne vozi samo po asfaltu i ako se u toku vožnje planira šetnja, MTB standard je puno praktičniji, čak i za drumske bicikle. Zato mnogi drumaši i koriste MTB pedale i patike. Ako se vozi samo po drumu, drumski bicikl i vožnja se počinje i završava bez nekog pešačenja u međuvremenu, onda je drumski standard bolje rešenje.

3.4. Kombinovane pedale

Postoje i takozvane kombinovane pedale, koje su spoj običnih platformi i MTB SPD clipless standarda. Mana je što su sa jedne strane ravne, sa druge clipless – pa ume biti nezgodno ako se često stavlja/skida noga sa njih – treba tražiti pravu stranu, bilo da se kači, ili da se samo stavlja noga na platformu.

Shimano kombinovane (hibridne) pedale
Shimano kombinovane (hibridne) pedale

12 misli o “Pedale bicikla – vrste, standardi”

 1. Hi Relja,nesto gledam Tvoj sajt,i ,mozda nisam primetio,ali cini mi se da nemas deo o servisiranju pedala!Naravno ne onih od 150 din.I Ja sam “neki majstor”,mozda ne kao Ti,svaka cast,pa posto imam dva Road Bike-a,i na njima odgovarajuce pedale koje nisu servisirane oko 5 godina,razmisljam da i to odradim,ali ne znam kako ,a i izgleda da mi za to treba i odgovarajuci alat?Svaka sugestija bi mi dobro dosla!Biciklisticki Pozdrav iz Zajecara!!!Pedale su mi SPD-SL.Svako dobro!!

  Odgovori
  • Pozz Relja,
   Samo bih da mi potvrdiš da li sam dobro razumeo. U delu texta o standardima navoja, da li mogu da montiram/zavrnem Shimano spd pedale na Campagnolo kurble?
   Unapred hvala na odgovoru, Bube

 2. Nemam ništa o servisu pedala, za sad – ni na sajtu, ni na YouTube kanalu. Za neke modele je zgodno imati poseban alat, za neke može i sa “generalnim” alatom – ključevi, mast, loctite…

  Generalno – modeli pedala sa “industrijskim” (ketridž) ležajevima su nešto zahvalniji u tom smislu – ležaj se zameni kad se pohaba i kraj.

  Modeli sa kuglicama i konusima traže baš dosta strpljenja da se sve kuglice, očiste, slože na mesto, sve sklopi bez da neka kuglica “ode na stranu”, pa na kraju da se podesi optimalno predopterećenje.

  Inače baš, ali baš volim da “majstorišem”, ali ovo je jedan od poslova koje ne volim previše, upravo zbog toga što, barem sa mojim nivoom znanja i iskustva (koje nije malo, ali ima još dosta stvari da se nauči, a još više da se navežba do nivoa rutine), traži puno “cinculiranja” da bi se namestilo kako treba. Uz specijalan alat za neke Shimano pedale.

  Zna li se (tačan) model SPD pedala koje su u pitanju?

  Odgovori
 3. E, Relja
  Te mi deluju malo velike, preširoke za ovaj bajs (te veličine su i ove plastične koje su sada na njemu –odvratne)… a i cena „ubija“…pedale – pola bajsa.
  Evo sličnih, sa dosta manjom cenom:
  https://www.bike-discount.de/en/buy/vp-components-platform-pedals-vp-469-519669
  Iste ovakve su bile u Planetu – 1100 din, ali ih trenutno nema, dobice ih u martu.
  P.S. zašto to se sedište ne sviđa, meni odgovara, na “kupujem-prodajem” ih nema ispod 2000 din?
  Na Amazonu:
  https://www.amazon.co.uk/RACING-SADDLE-SELLE-MONTEGRAPPA-LIBERTY/dp/B005HDYX2G

  Odgovori
 4. Pozdrav Relja,
  Nabavio sam povoljno Sidi Shadow sprinterice. Pošto imam spd pedale na drumašu hteo bih da znam da li na neki DIY način mogu da se montiraju na ove Sidi sprinterice spd pločice (nisu fabrički za spd već za Look a možda i spd-sl)? Našao sam ja KP i takav fabrički adapter sa Look n SPD ali mi je puno da dam oreko 3000din za par. O ovome svemu razmišljam jer već imam jedne spd sprinterice za mtb koje koristim zimi na drumašu jer su deblje i toplije. Eto malo komplikovano ali iz raloga besparice meni je vredno pravljenja kombinatorike pa mi treba i savet iskusnig poznavaoca materije. Hvala u napred na odgovoru. U prilogu ću pokušati da okačim link za slike đona tih Sidi sprinterica i adaptera sa Look na spd 😇
  https://photos.app.goo.gl/d5fbRBgyaf1U1SLVA

  Odgovori
  • Ne pada mi ništa pametno na pamet, na žalost. Možda još neko ovo pročita, pa ponudi rešenje.
   Možda da se vidi koliko bi koštala izrada adaptera kod strugara. Mada je to teško bez uzorka.

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Google izbor sadržaja: