KRENITE odavde

Pedale bicikla – vrste, standardi

Ovaj članak ukratko objašnjava vrste pedala i standarde za šrafljenje pedala na kurble. Postoje dva aktuelna standarda za montiranje pedala (prečnik navoja kojim se šrafe na kurble pogona) i tri osnovne vrste pedala po dizajnu.

0. Dva aktuelna standarda za montažu pedala: BMX vs standard

Postoje dva osnovna standarda pedala, spram širine navoja na osovini za montiranje pedale. Jedan je 1/2″ širok navoj za montiranje, popularno zvan i BMX, prisutan na BMX, dečijim i izuzetno retko na jeftinijim modelima bicikala. Drugi je standardan navoj rasprostranjen na većini MTB i drumskih bicikala, sa navojem prečnika 9/16″. Oba standarda imaju po 20 navoja po inču (20 tpi – threads per inch).

Ako bicikl nije dečiji, onda je 99% šanse da koristi standardne pedale 9/16″. Samo najjeftiniji pogoni iz jednog dela koriste BMX standard od 1/2″ za montiranje pedala.

Stariji standardi različiti od ovog više nisu aktuelni. Mogu se naći na ponekom baš vintage biciklu, na prvom mestu stari francuski, sa osovinom prečnika 14 mm i sa 20,32 tpi.

Tabelarni pregled ovih standarda, sa imperijalnim i metričkim dimenzijama dat je u tabeli:

Jednodelni (jeftini) pogoni, BMX i dečiji bicikli1/2″ (0.50″) x 20 tpi12.7 x 1.27 mm
Standardni pogoni9/16″ (0.56″) x 20 tpi14.28 x 1.27 mm
Zastareli francuski standard (ne koristi se danas)0.55″ 20.32 tpi14 mm x 1.25 mm

1. Pedale sa kaišem za vezivanje

Zastareli standard, danas prisutan uglavnom na retro biciklima – iz fazona.  🙂  Nepraktične za iznenadna zaustavljanja jer traže vreme (i slobodnu ruku) da se otkopčaju i izvuče stopalo sa pedale.

2. Platforme

Klasične, ravne pedale. Najuobičajenije su za gradsku vožnju, obične ravne pedale. Postoje i za off road vožnju, sa šrafovima koji sprečavaju klizanje đonova mokrih od vode, blata, ili snega i mogu se menjati.

Platforme sa šrafovima mogu biti nezgodne ako nepažnjom udare vozača po cevanici – mogu raseći pantalone, ili kožu, ali su noga na njima stoji veoma stabilno i sigurno – najteže sklizne sa pedale, čak i kad je mokro.

Moj kratak video o preventivnom servisu pinova platforma pedala.

3. Clipless pedale

Ove pedale traže posebnu vrstu obuće – sa pločicom, tj. mehanizmom za kačenje u pedalu. Pružaju najbolju vezu vozača sa biciklom, a po potrebi se noga lako izvlači iz njih – dovoljno je okrenuti petu malo ka “napolje” i one se otkače. U slučaju pada takođe se bezbedno otkačinju – nešto poput vezova na skijama.

Postoje dve velike grupe clipless pedala: drumske i MTB.

3.1. Drumski clipless

Drumski sistem clipless kačenja - cipela sa pločicom za kačenje i pedala
Drumski sistem clipless kačenja – cipela sa pločicom za kačenje i pedala
Ukačena drumska cipela u drumsku clipless pedalu
Ukačena drumska cipela u drumsku clipless pedalu

Popularni standardi drumskih pedala različitih proizvođača su: najrasprostranjeniji Shimano SPD-SL i LOOK, zatim Time. SPD je skraćeno za Shimano Pedal Dynamics.

3.2. MTB clipless

MTB clipless pedala Shimano SPD standarda
MTB clipless pedala Shimano SPD standarda
Cipela za Shimano SPD MTB clipless pedale
Cipela sa pločicom za kačenje za Shimano SPD MTB clipless pedale

Standardi MTB pedala različitih proizvođača su: najrasprostranjeniji Shimano SPD i Crank Bros, zatim Time A-Tac.

3.3. Drum naspram MTB clipless standarda

Levo - cipela sa kačenjem za drumske clipless Desno - cipela sa kačenjem za MTB clipless
Levo – cipela sa kačenjem za drumske clipless
Desno – cipela sa kačenjem za MTB clipless

Kako se vidi na slici iznad, drumski sistem dosta više štrči, pa su takve cipele veoma nezgodne za hodanje. Hoda se na petama, kao patka 🙂  i sistem kačenja se lakše ošteti od hodanja po asfaltu/kamenju.

Sa druge strane, drumski standard pruža vezu na većoj površini, pa je nešto stabilnija veza i potrebna je manja krutoća samog đona za udobno oslanjanje na pedalu.

Generalno – ako se ne vozi samo po asfaltu i ako se u toku vožnje planira šetnja, MTB standard je puno praktičniji, čak i za drumske bicikle. Zato mnogi drumaši i koriste MTB pedale i patike. Ako se vozi samo po drumu, drumski bicikl i vožnja se počinje i završava bez nekog pešačenja u međuvremenu, onda je drumski standard bolje rešenje.

3.4. Kombinovane pedale

Postoje i takozvane kombinovane pedale, koje su spoj običnih platformi i MTB SPD clipless standarda. Mana je što su sa jedne strane ravne, sa druge clipless – pa ume biti nezgodno ako se često stavlja/skida noga sa njih – treba tražiti pravu stranu, bilo da se kači, ili da se samo stavlja noga na platformu.

Shimano kombinovane (hibridne) pedale
Shimano kombinovane (hibridne) pedale

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/pedale-bicikla-vrste-standardi-komentari-clanka.174/

21 misao o “Pedale bicikla – vrste, standardi”

 1. Pozdrav Relja,
  Nabavio sam povoljno Sidi Shadow sprinterice. Pošto imam spd pedale na drumašu hteo bih da znam da li na neki DIY način mogu da se montiraju na ove Sidi sprinterice spd pločice (nisu fabrički za spd već za Look a možda i spd-sl)? Našao sam ja KP i takav fabrički adapter sa Look n SPD ali mi je puno da dam oreko 3000din za par. O ovome svemu razmišljam jer već imam jedne spd sprinterice za mtb koje koristim zimi na drumašu jer su deblje i toplije. Eto malo komplikovano ali iz raloga besparice meni je vredno pravljenja kombinatorike pa mi treba i savet iskusnig poznavaoca materije. Hvala u napred na odgovoru. U prilogu ću pokušati da okačim link za slike đona tih Sidi sprinterica i adaptera sa Look na spd 😇
  https://photos.app.goo.gl/d5fbRBgyaf1U1SLVA

  • Ne pada mi ništa pametno na pamet, na žalost. Možda još neko ovo pročita, pa ponudi rešenje.
   Možda da se vidi koliko bi koštala izrada adaptera kod strugara. Mada je to teško bez uzorka.

 2. Ok hvala Relja i meni je to palo na pamet ali bi to verovatno bilo i skuplje od fabričkog adaptera.

 3. postovani, hvala na savetima, i svemu sto radite za nas, amatere u biciklizmu. Imam sledeci problem, malo sire kukove, vozim sedista od 150-154mm, i treba mi povecan Q-faktor, u odnosu na prosecni, naime mereno od kurble do polovine pedale, prosek je 52mm, imam i mtb, shimano, obostrane, tu je 55mm, gledao sam Speedplay Zero, imaju u ponudi i 59mm, i 63ili 65, valjda. Ali, trebaju mi uz te pedale i plocice sa 4 srafa, pa adapter sa drumaskih shimano na te sa 4 srafa ? nasao sam negde da mogu sajbnama da pomerim pedale malo upolje, gledao sam na Vasem sajtu, navoj je 14,28 x 1,27mm, pitanje je koju Dimenziju Sajbni da trazim po gvozdjarama, i koju Vrstu Sajbni, ( ne razumem se, imaju neke ravne, pa feder, …nemam masinsko obrazovanje ni u tragu, Stomatolog sam, izvinjavam se ) da pomerim upolje pedale bar za 2mm ? Hvala Vam unapred, postovani relja

  • Ćao Vlado,

   Jedno od rešenja:
   Kurble se mogu namestiti da stoje šire na različite načine – zavisi od toga kakve kurble i kakva patrona pogona su na biciklu.
   Tu je glavno ograničenje koliko prednji menjač može ići ka spolja, da dohvati najveći lančanik ako se kurble previše odmaknu od sredine bicikla.

   Pored tog rešenja, postoje i druga.

   Pedale sa dužim osovinama:
   https://bike.shimano.com/en-US/information/news/shimano-dura-ace-and-ultegra-long-axle-pedals-enhancing-stance-w.html

   Adapteri za efektivno produžavanje osovine pedala. Na primer (nisam ove koristio ni probao):
   https://www.bike24.com/p2272473.html

   Crank Brothers pravi duže zamenske osovine za svoje pedale:
   https://www.bike24.com/p2210984.html

   Stavljanje platni između pedala i kurbli će ih pomeriti ka spolja, efektivno, ali će smanjiti dužinu navoja pedale unutar kurble, što nosi veći rizik od pucanja. Pogotovo ako se ide na 2 i više milimetara.
   Što se dimenzije platne tiče, dovoljno je da bude unutra široka da navoj pedale lako prođe (nemam šubler pri ruci, ali mislim da je to 15 mm, odnosno da bi 14 mm bilo previše na knap). Ravne platne bi trebalo da rade posao bolje nego feder platne za ovu namenu. Opet – nisam siguran koliko je to dobro rešenje, pogotovo ako su kurble aluminijumske (sa čeličnim bih se možda i usudio).

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content