KRENITE odavde
Home » Kočnice, točkovi, ležajevi » Kočnice » Prednosti i mane disk kočnica za bicikl (u odnosu na “obične”)

Prednosti i mane disk kočnica za bicikl (u odnosu na “obične”)

Ovaj članak navešće ukratko prednosti i mane disk kočnica za bicikle, u odnosu na kočnice koje koriste felnu točka kao kočionu površinu (bilo da su V-brejk, kantilever, ili drumske). Pri poređenju se podrazumeva da su končnice kvalitetno napravljene i pravilno podešene, naravno.
Poseban članak objašnjava doboš kočnice (i roller kočnice) – prednosti i mane.

Update: Kome pomaže, snimio sam seriju video snimaka o servisu hidrauličnih disk kočnica.

Važno je napomenuti da postoje dve vrste disk kočnica: hidraulične i mehaničke. Poseban članak objasniće ove razlike, kao i (mehaničke) uzroke prednosti i mana disk kočnica u odnosu na “obične” kočnice.

Mehanička disk kočnica bicikla
Mehanička disk kočnica bicikla

1. Prednosti disk kočnica

 • Veća zaustavna moć – iako je prijanjanje točka na podlogu najčešće ograničavajući faktor, pa se usled toga ne dobije značajno kraći zaustavni put sa disk kočnicama (glavni razlog za kraći zaustavni put sa disk kočnicama je objašnjen u narednoj tački). Izuzetak su uslovi snega i leda, kao i blata, kada su disk kočnice superiorne.
 • Bolja (ravnomernija) modulacija kočione sile, pogotovo kada je mokro, ili/i blatnjavo.
 • Hidraulične disk kočnice same prilagođavaju položaj pakni kako se iste troše – nema potrebe za čestim štelovanjem usled trošenja pakni. Ovo ne važi za mehaničke disk kočnice.
 • Ne habaju felnu prilikom kočenja – habaju se samo pakne i diskovi, dok felna ostaje netaknuta i nema potrebe menjati felnu (preplitati novu) kada se potroši od kočenja.
 • Ako točak dobije osmicu (usled oštećenja, pucanja žbice i sl.), kočnice neće zbog toga početi da češu, ili da lošije rade.

2. Mane disk kočnica

 • Stvaraju veće opterećenje na štapove i vrat (prednje) viljuške, pošto se čeljust kočnice pričvršćuje pri dnu viljuške. Ovo traži jače (i teže) viljuške.
 • Kod prednjih disk kočnica, ako točak (i viljuška) nema modernu “thru osovinu,” (koja tehnički i nije osovina, ali to je druga tema) sila kočenja ima tendenciju da izvuče (prednji) točak iz prihvata. Ovo zahteva snažno zatezanje prednjeg točka u dropovima i redovne provere da li se pomera, ili razlabavljuje.
 • Ceo sistem je teži od sistema sa “običnim” kočnicama.
 • Tendencija iritirajućeg češanja/struganja pakni o disk, zbog veoma malog rastojanja pakni u odnosu na disk (inače se ne bi mogla dobiti dovoljna zaustavna sila preko ručice kočnice i diska relativno malog prečnika, bez korištenja servo pojačivača – princip poluge, isto kao što je objašnjeno za mehaničke kočnice). Kod motornih vozila, ovo češanje se ne čuje u vožnji (zvuk motora i veće brzine), a snaga motora je jača od ljudskih 100-300 vati, pa mehanički gubici budu zanemarivi. Kod bicikala to nije slučaj. Čest je slučaj da se, nakon skidanja i vraćanja točka (krpljenje gume i sl) javi češanje, pa je to potrebno namestiti – ponovo.
 • Viša cena

3. Disk kočnice – da, ili ne?

Sve navedene prednosti i mane su objektivne, tehničke prirode. Svaki biciklista za sebe, spram stila vožnje, uslova u kojima vozi, pa i budžeta, mora izvagati da li su za njega/nju bolje rešenje disk, ili neki drugi tip kočnica. Sa izuzetkom (veoma) blatnjavih uslova, ili snega, sve kvalitetne i dobro podešene kočnice pružaju sasvim pristojnu zaustavnu moć i modulaciju – bilo da su disk, ili drugog tipa.

4. Lično mišljenje autora

Disk kočnice su u biciklizmu, sa izuzetkom brze off road vožnje kroz blato, pogotovo nizbrdo, više stvar mode, marketinga i zarade, nego pravo unapređenje. Glavna prednost: zaustavna moć i modulacija, postignuta je malim rastojanjem pakni u odnosu na disk (što omogućava veću mehaničku prednost pri povlačenju ručice kočnice), a upravo to često izaziva češanje, koje iritira i donosi neprihvatljivo velike mehaničke gubitke. Ljudska rasa još uvek nije napravila sistem disk kočnica koji ne češe. Bilo je eksperimenata u auto industriji, ali tek kad je shvaćeno da je češanje nužno zlo (a da kod motornih vozila praktično ništa ne smeta), disk kočnice su zasijale u punom sjaju (ponovo – u auto industriji).

Zbog ovoga mislim da disk kočnice, u biciklizmu, imaju veoma ograničen broj i uslove primena kada su optimalno rešenje – za sve ostalo su uglavnom marketing i pravljenje para.


Iskustvo Chrisa Frooma sa disk kočnicama na njegovom drumskom biciklu:

Entertaining Disc Brakes and Training Hard In Gran Canaria


Povezan članak – Tehnika kočenja biciklom:

Pravilna tehnika kočenja na biciklu
Pravilna tehnika kočenja na biciklu

Autorove preporuke iz Amazon on-line prodavnice (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina):

Kvalitetne Shimano Deore V-brake kočnice – Amazon link za kupovinu:

Shimano Deore V-brejk čeljusti
Shimano Deore V-brejk čeljusti  @ Amazon

Kvalitetne mehaničke disk kočnice – Avid BB7 –  na Amazonu:

Avid BB7 mehaničke disk kočnice @ Amazon
Avid BB7 mehaničke disk kočnice @ Amazon

Shimano Deore hidraulične disk kočnice – Amazon:

Shimano Deore hidraulične disk kočnice @ Amazon
Shimano Deore hidraulične disk kočnice @ Amazon


Trudim se odgovoriti na sva pitanja čim stignem.

Ako vam je potreban odgovor hitno - u roku od dan-dva umesto nedelju-dve:
Plaćanjem $5, dobijate prioritetnu podršku (vaše pitanje je prvo na redu):

Link za “kupovinu” prioritetne podrške

BikeGremlin prioritetna podrška
BikeGremlin prioritetna podrška

9 misli o “Prednosti i mane disk kočnica za bicikl (u odnosu na “obične”)”

 1. Pozdrav Relja
  Jedno pitanje vezano za rotore.
  Kupio sam novi set tockova i sad imam dva. Plan mi je da imam set za cestu i set za downhill. Tockovi imaju centar lock sistem pricvrcivanja rotora.
  Dal mi preporucujes da za oba seta nabavim rotore ili da prebacujem po potrebi? Montaza disk rotora je jednostavna al me brine tanka aluminijumska podloska koja dodje sa lock ring-om. Dali je ona neophodna jer smatram da ce se unistiti prilikom odvrtanja lock ringa?

  Odgovori
 2. Ako će se diskovi menjati par puta godišnje, nije strašno. Mislim da nije problem ni za češće zamene – ako je lockring čelični. Opet, lično najviše mrzim raditi isti posao dva puta, ako nema dobrog razloga za to. Zato bih uzeo diskove za sve točkove, pa da stoje. Dodatna prednost toga je što u slučaju krivljenja diska (iz bilo kog razloga), može da se vozi bicikl odmah, istog dana – samo se zameni točak, dok ne stigne novi disk – tj. kad se već imaju rezervni točkovi, da budu kompletni. 🙂

  Odgovori
 3. Cao Relja, interesuje me da li nezavisno od kompleta hidraulicnih kocnica mogu da kombinujem rucice i kljesta drugih i da li bi to uticalo na bolju i jacu silu kocenja.

  Razlog je naravno finansijski, ali bih na primer ostavio svoje strare deore hidraulicne rucice a ubacio neke xt ili slx kljesta koje bi mi drugar poklonio. Ne bih od njega uzimao ako ovo ne moze da se kombinuje, a i jedno i drugo koristi shimano mineral oil pa racunam da to moze da se izmesa.

  Odgovori
  • Shimano na svom sajtu ima tabele šta se sa čim može kombinovati od komponenti, po njihovoj preporuci. Link:
   https://productinfo.shimano.com/#/com/

   Shimano je po pravilu dosta konzervativan po ovom pitanju. Tj. kod ostalih komponenti često se može kombinovati i suprotno njihovim preporukama, a da lepo radi (tome je posvećena sekcija sajta Kompatibilnost).

   Problem kod hidraulike je kako izmeriti. Kod mehaničkih menjača i ručica kočnica, može se šublerom lako izmeriti koliko koji vuče sajle. Kod hidrauličnog sistema bih morao imati neku menzuru da merim tačno koliko tečnosti potiskuje. Isto tako, većina ljudi nije spremna rizikovati sa kombinovanjem ručica i čeljusti koje proizvođač ne savetuje (ja prvi, jer kočnice su kritične kad je bezbednost u pitanju). Zbog toga ne mogu dati nikakav savet osim upućivanja na preporuku proizvođača. Otići na sajt, videti po modelu ručica i čeljusti sa čim se može kombinovati.

 4. Pozdrav,imam jedno malo kompleksno pitanje.Na svom bajsu imam diskove od 160mm i napred i pozadi.Imam i nove diskove,jedan 203mm i jedan 185mm.Imam dosta adaptera koji mi zauzimaju mesta,ali nemam odgovarajuce za navedene diskove.Ideja je da napred stavim disk od 203mm,a nazad od 185mm.Da li je pametno da kombinujem adaptere da bih dobio zeljeno ili striktno moram da koristim po jedan odgovarajuci?
  Unapred zahvalan

  Odgovori
  • Tu ima dve stvari od kojih je druga bitnija.
   1)
   Za kombinovanje adaptera (pretpostavljam da se planira naslanjanje jednog na drugi) mislim da, osim dodatne težine, ne bi trebalo da bude drugih problema. Sad, pošto su kočnice u pitanju, barem za prednju (koja je kritičnija, važnija i pruža jaču zaustavnu silu) bih gledao naći odgovarajući adapter, što se kaže “renomiranog proizvođača”.

   2)
   Disk kočnice prave veliko opterećenje na štapove viljuške (to im je jedna od mana). Ne znam kakav bicikl je u pitanju, ali bi bilo dobro proveriti specifikacije, tj. jesu li štapovi predviđeni za disk prečnika 203 mm (ako je na njima fabrički bio disk od 160 mm). Generalno, za drumske bicikle (tj. viljuške) ovo ne bih preporučio, dok za MTB može.

 5. U pitanju je Capriolo Fat Boy 26 steel,kruta viljuska je u pitanju,sa mehanickim kocnicama.Tako da ne bi predstavljao problem veliki disk.

  Odgovori

Komentiraj

Kako dodati sliku u komentar na ovom sajtu - uputstvo

Za brz odgovor (najčešće u roku od 24 časa):

“Kupite” prioritetnu BikeGremlin podršku