KRENITE odavde

Vodič za kupovinu bicikla za prevoz do posla, škole i sl.

Da li planirate ići na posao ili u školu biciklom i ne znate kakav bicikl je najbolje uzeti za tu namenu? Ili ste već krenuli, ali bicikl koji imate nije baš sjajan, ili se srećete sa drugim poteškoćama vezanim za prevoz biciklom? Ideja ovog članka je da vam pomogne u izboru bicikla, i olakša vam da se izborite sa izazovima koje putovanje i prevoz biciklom postavljaju (ima ih, nije sve idealno).

Sadržaj:

  1. Prednosti i mane prevoza biciklom
  2. Rizik od krađe
  3. Oprema i odeća
  4. Preporuka bicikla za prevoz (do posla, škole…)
    …4.1. Kraće rute (do 5 km) po pretežno ravnom terenu
    …4.2. Srednje rute (oko 10 km) ili brdovitiji teren
    …4.3. Duže rute (15 i više km)
    …4.4. Preporuke za kupovinu bicikla za prevoz
  5. Znojenje
  6. Kiša, ili hladnoća
  7. Saobraćaj i bezbednost u vožnji
  8. Zaključak


1. Prednosti i mane prevoza biciklom

Vozim bicikl već oko četiri decenije, i za praktično sve to vreme ga koristim i kao glavno prevozno sredstvo – škola, posao, obavljanje stvari po gradu, bioskop, izlasci, sve živo (išao sam svugde biciklom još pre hipstera, tj. pre nego što je to postalo cool 🙂 ).

Takođe, tokom prethodnih decenija, ličnim primerom i savetima pomogao sam mnogim ljudima da krenu sa vožnjom bicikla (bilo “samo” rekreativno, bilo i kao prevoz).

Prevoz biciklom ima puno prednosti (zato ga i volim), ali ima i mana. Ukratko:

Prednosti prevoza biciklom
Za mene je prevoz biciklom često najlepši, najbrži i najpraktičniji: nema gužve u saobraćaju (bajsom se svugde provučem), nema traženja parkinga, čekanja da se zagreje i odledi auto zimi i slično (da, bicikl se može voziti i zimi, a cela sekcija ovog sajta posvećena je zimskom bicikliranju), rekreativno je, meditativno i zabavno.

Zimi se kabina auta dugo greje (a hladno je i kad se stoji na autobuskoj stanici), dok je na biciklu “grejanje” uključeno čim počnete vrteti pedale.

Kratke vožnje, pogotovo sa stani-kreni gužvama, su smrt za auto (troši se puno goriva, a i auto koji pređe sto hiljada km u takvom saobraćaju je u gorem stanju od auta koji pređe dvesto hiljada km na otvorenom putu). Tako da prevoz biciklom čuva zdravlje i štedi novac.

Mane prevoza biciklom
Izloženi ste vremenskim uslovima dok vršite fizički napor, tako da je kvalitetna odeća poželjna, pogotovo kad je loše vreme (kako se obući za bicikliranje po lošem vremenu). U zavisnosti od zdravstvenog stanja, ne može svako voziti bicikl, ili ne može voziti u svim uslovima (uzbrdice, veće razdaljine, visoke ili niske temperature i slično). Ako nema gužvi u saobraćaju, kolima se stiže puno brže, pogotovo ako teglite težak, ili kabast teret, ili prelazite veće razdaljine (vreme nam je svima ograničeno).

Vaša odeća, frizura, i šminka se mogu “pokvariti.”

Saveti za prevazilaženje nedostataka
Mnogi od navedenih nedostataka se mogu prevazići tako što deo puta pređete javnim prevozom (noseći bicikl sa sobom, ili ostavljajući ga zaključan na stanici sa koje silazite), dobrom odećom, zdravom ishranom i treningom (što ima i puno drugih prednosti).

Odeća za posao se može urolati (da se ne gužva) i poneti u bisagama, a šminka može da se uradi po dolasku na posao (nije idealno, ali je izvodljivo – ako je verovati ženama koje znam, ja nisam još toliko ekstravagantan 🙂 ).

Takođe, možete otići kolima na posao sa bajsom u gepeku, vratiti se biciklom, a narednog dana otići biciklom na posao, a vratiti se kolima sa biciklom u gepeku. Na ovaj način štedi se vreme i prevoz biciklom-kolima je u režimu pola-pola. Ovo je zgodno ako vam je ruta dugačka, a imate drugih obaveza (deca, posao i slično), pa ne možete odvojiti više sati za bicikliranje svakog radnog dana.

U posebnim poglavljima ću pričati o znojanju (5. poglavlje) i kiši (6. poglavlje).

– Sadržaj –


2. Rizik od krađe

Ovo je stvar koja mnoge ljude brine i odvraća od prevoza bicikl. “Šta ako mi ukradu bajs,” ili, često: “Ukrali su mi već dva bicikla…”

Problem je što ljudi u auto ugrade alarm, dok bicikl očekuju da bude bezbedan sa bravom od 10 evra.

Dobro zaključan bicikl, sa dobrom bravom, nije nešto što lopovi baš često kradu. Da, dobru bravu ćete platiti oko 100 evra, ali ćete je kupiti jednom (kao i bicikl kada ga bezbedno zaključavate). Računajte ovo u budžet kada kupujete bicikl i znajte da će se višestruko isplatiti vremenom (zbog svih prednosti i lepota koje prevoz biciklom donosi).

Kad mi je posao bio na preko 10 kilometara od kuće, vozio sam lep, skup bicikl, dobro ga zaključavao (godinama, čak i preko noći), i niko ga nije ukrao.

Da, bicikl koji izgleda ružno i jeftino, kada je zaključan dobrom bravom, verovatno je bezbedniji od skupog bajsa. Ali nemojte se zavaravati da to što bicikl izgleda ružno sprečava krađe (i prijateljima i meni su krali i veoma ružne bicikle koji su bili jedva u voznom stanju, kada isti nisu bili zaključani dobrom bravom).

Drugim rečima, ukratko: jeste bolje da bicikl koji stoji zaključan bude manje skup, ali dobre (i skupe) brave za vezivanje su obavezne (moje preporuke za bezbedne brave za bajs).

– Sadržaj –


3. Oprema i odeća

Odeća
Čak i ako vam je ruta za prevoz duža, krenite sa kraćim vožnjama i vremenom ćete videti šta vama odgovara. Na primer, već decenijama vozim u “civilnoj” odeći koja je samo malo manje formalna (tipa farmerice umesto odela, jer je praktičnije).

Drugim rečima: nemojte dozvoliti da vas nedostatak “biciklističke odeće” odvrati od vožnje, i nemojte unapred kupovati puno skupe biciklističke odeće. Neke generalne smernice za odevanje dao sam u članku o odeći za zimsko bicikliranje (i vožnju po lošem vremenu generalno).

Ne smem zaboraviti da spomenem svoje omiljene naočare za bicikl. 🙂

Alat
Poželjno je da budete u stanju skinuti točak, skinuti gumu, i zameniti ili zakrpiti bušnu gumu.

Gume sa zaštitom od bušenja nisu neprobušive, samo se teže buše, a i tubeless gume se mogu probušiti.

Oprema bicikla
Što se opreme za bicikl tiče – pročitajte poglavlje “Dodatna oprema” u mom vodiču za kupovinu treking bicikla. Ukratko: nogara, blatobrani, paktreger i dinamo nabla su veoma, veoma praktični. Ne voli to svako i to je isto OK, nije obavezno, ali toplo preporučujem da birate ramove sa prihvatima za montiranje paktregera i blatobrana (pa vidite hoćete li ih koristiti).

– Sadržaj –


4. Preporuka bicikla za prevoz (do posla, škole…)

Postoji puno različitih vrsta bicikala, ali svaki bicikl koji je u ispravnom voznom stanju je dobar i za prevoz. Ovde ću dati neke generalne preporuke, ali ako se vama sviđa ideja da, na primer, za dva kilometra po gradu vozite planinski bicikl, to je sasvim OK (ipak se svodi na to šta se vama sviđa i šta vi odaberete).

Kada bicikl koristite kao prevozno sredstvo, robusnost i pouzdanost su veoma važni. Nezgodno je ako se bicikl često kvari, ili ako ima “egzotične” delove koje morate naručivati iz inostranstva i čekati po mesec-dva da stignu (i biti bez prevoznog sredstva za to vreme).

Ja volim bicikle na kojima mogu brzo i lako skinuti točkove kako bih zamenio, ili zakrpio bušne gume (kod bicikala sa brzinama u zadnjoj glavi je ovo dosta teže uraditi). Takođe volim i frikcione ručice menjača i kočnice koje nisu disk (diskovi se lako iskrive kad parkiram bicikl na pretrpanom parkingu sa puno drugih bicikala).

Ako već imate neki bicikl, možete njime krenuti sa prevozom i videti kako vam ide. Ne postoji specijalan “bicikl za prevoz.” Ipak, ako ste strastveni biciklista sa skupim kvalitetnim biciklom, možda bi imalo smisla da za prevoz nabavite neki koji je jeftiniji za održavanje i nabavku rezervnih delova (ukoliko je vaš “glavni” bicikl sa “egzotičnom” opremom).

U nastavku preporučujem vrste bicikala, spram vrste putovanja. Za preporuke konkretnih modela, pogledajte poglavlje “4.4. Preporuke za kupovinu bicikla za prevoz.”

– Sadržaj –


4.1. Kraće rute (do 5 km) po pretežno ravnom terenu

Za ovu namenu, odličan izbor može biti gradski bicikl, ili neki hibrid/treking bicikl ako volite malo življu vožnju. Brzine (različiti stepeni prenosa) nisu od velikog značaja za ovu namenu – tj. može i bicikl sa samo jednom brzinom.

Uspravni položaj sedenja na gradskom biciklu nije previše efikasan, ali tada vas vazduh bolje hladi pa ćete se leti manje znojati. Daje vam i najbolji pregled saobraćaja (viši i uspravniji položaj glave).

Ravan korman je praktičan kada se bicikl zaključava na “gustim” parkinzima za bicikle, jer se teže kači i zaglavljuje za druge kormane u odnosu na drumski (eng. “drop”) korman. Ravan korman je praktičniji i ako se razne stvari tegle u ruci na biciklu.

Rute dužine do 5 km se na biciklu obično pređu za 10-20 minuta biciklom. Niste dugo izloženi vremenskim uslovima, i uz neki umeren tempo vožnje, leti se ne morate ni oznojiti (ako nema strmijih, dužih uspona).

– Sadržaj –


4.2. Srednje rute (oko 10 km) ili brdovitiji teren

Za ovu namenu dobro je da bicikl ima više različitih stepena prenosa (“brzina”).

Hibrid/treking bicikli su ovde dosta dobar izbor. Nešto “sportskiji” položaj sedenja, veći raspon brzina i dobra ciklistika i kočnice će pomoći za prelazak razdaljina od oko 10 kilometara u jednom pravcu iz dana u dan.

Naravno, ako putevi kojima putujete nisu asfaltirani, vredi razmotriti i planinski bicikl, mada je tu teže montirati krštene blatobrane.

Ako nemate dužih, strmih uspona, za 10 km na biciklu se ne morate (puno) oznojati leti, a ni zimi nije previsok rizik od promrzlina (podrazumeva se da ćete se obići prikladno). Dakle, u zavisnosti od konkretne rute, saobraćaja i vaše fizičke spreme, može lako da se desi da vam za posao ne treba rezervna odeća (ni tuširanje).

– Sadržaj –


4.3. Duže rute (15 i više km)

Za ovu namenu vredi gledati bicikle koji imaju drumski (eng. “drop”) korman, jer on pruža više različitih hvatova (možete sedeti uspravnije, ili niže, aerodinamičnije), što je i praktičnije i udobnije za duže vožnje. Tj. u ovom slučaju prednosti drumskog kormana prevazilaze njegove mane kada je “parkiranje” bicikla u pitanju.

Na žalost, na većinu drumskih bicikala je teško montirati paktreger ili blatobrane. Zato dobra alternativa mogu biti turistički bicikli (sa drumskim kormanom), ili “gravel bicikli” (nešto između drumaša i MTB-a).

Vredi razmotriti i dobre hibrid/treking bicikle, ali, kažem, drumski korman može biti puno zgodniji za duže vožnje.

Za rute od 15 i više kilometara, vreme postaje bitan faktor. U zavisnosti od brdovitosti terena, saobraćaja, i vaše fizičke spreme, može se desiti da vozite i preko sat vremena do posla. Letnja vrelina i zimska hladnoća, kao i kiša, će imati vremena da deluju na vas u “punoj snazi.” Zato očekujte da ćete se morati presvlačiti (možda i tuširati) po dolasku na odredište, i da ćete morati investirati u bolju garderobu (odeća koja dobro štiti od vetra i kiše, a diše da se baš skroz ne ukuvate, puno pomaže, ali je i dosta skupa).

– Sadržaj –


4.4. Preporuke za kupovinu bicikla za prevoz

Ako kupujete bicikl, u zavisnosti od vrste bicikla za koju se odlučite, možete pogledati moje vodiče sa preporukama za kupovinu. U ovom članku nisam preporučio konkretne modele, jer preporuke već postoje u člancima navedenim ispod, spram vrste bicikla koji se kupuje:

– Sadržaj –


5. Znojenje

Ako u prevoz biciklom ne ukombinujete i trening (pa da se istuširate i presvučete po dolasku), poželjno je da se što manje oznojite. Kako?

Oblačite se slojevito, kako biste slojeve mogli skidati (ili dodavati) po potrebi.

Krenite s vožnjom tako da vam je malo hladno. Telo pravi puno toplote kad okrećete pedale. Ako vam je prijatno i toplo čim krenete sa vožnjom, vrlo brzo ćete se “skuvati” (već posle kilometar-dva). Naravno, ne tako da se prehladite. Ako je vetrovito, obucite vetrovku, ali skinite slojeve ispod nje (duks, dugi rukavi i slično).

Pedalajte malo sporije. Optimalna kadenca je preko 80 obrtaja u minutu, ali za kraću vožnju do posla, ako se ne želite preznojati, vidite da vozite sa nešto višim stepenom prenosa, uz nešto sporije okretanje pedala (uz normalan oprez – nemojte preterati kako ne biste imali povrede ili probleme sa kolenima). Za duge vožnje ili brdovit teren, ovo nije preporučeno, sem možda na poslednjem kilometru: pročitajte naredni pasus:

Kad se zaustavite, hlađenje vazduhom se drastično smanjuje i tada hoće znoj da krene izbijati dosta ubrzano. Zato malo smanjite tempo na kilometar pre dolaska na destinaciju.

Kada na biciklu sedite uspravnije, idete sporije za isti uloženi napor (u odnosu na agresivniji položaj pognutiji ka napred), ali vas vetar puno bolje hladi i manje se znojite.

Naravno, ako je vožnja dovoljno dugačka i ako je napolju dovoljno toplo – oznojaćete se (pogotovo ako ima uzbrdica). Bicikli sa asistencijom električnog motora tu mogu pomoći, ako se ne možete presvući po dolasku (vi znate bolje od mene kakva je situacija na vašem poslu/školi).

Ako sve drugo padne u vodu: vlažne maramice, peškir, i suva majica čine čuda! 🙂

– Sadržaj –


6. Kiša, ili hladnoća

Kako biciklom po kiši, a da izbegnete da se morate presvlačiti i tuširati po dolasku na odredište? Evo par saveta.

Obične najlonske kabanice i slično ne dišu, pa možete stići suvi od kiše, ali mokri od znoja (ako vam je ruta oko 5 km ili duža, pogotovo kad je toplije napolju). Postoje bolja rešenja.

Blatobrani. Čak i ako kiša ne pada, asfalt može biti mokar, a bićete i vi, ako vaš bajs nema krštene blatobrane (alternativa je da vozite veoma, veoma polako).

Dobre cipele isto pomažu. Postoje i navlake za kišu za sprinterice, ako koristite pedale sa kopčanjem.

Specijalne kabanice za bicikl pokrivaju glavu i torzo, ali su otvorene dole, a kopčaju se na korman. To je puno prijatnije (manje se skuvate) od običnih kabanica, ali su nezgodne kad je jak vetar.

Pokriva ruke, kolena, glavu.
Kabanica za bicikl. Pokriva ruke, kolena, i glavu.

Kačket je odličan za da vam kiša ne ide u oči ili po naočarima (ima i biciklističkih kačketa sa manjim šiltom, tanjih, da se mogu staviti i ispod kacige).

Goretex pantalone i vetrovka su skupi, ali dobri jer dišu, a zadržavaju vetar i kišu.

Kišobran je dosta nepraktičan – zauzima vam jednu ruku i vetar ga lako cimne.

Što se tiče zime i nižih temperatura, pogledajte članak: Kako se obući za zimsko bicikliranje?

– Sadržaj –


7. Saobraćaj i bezbednost u vožnji

Osnovne stvari za bezbednu vožnju bicikla u saobraćaju su: poznavanje propisa, pažnja, zdrav razum, dobre kočnice i svetla. Vozite tako da budete vidljivi, primetni, i predvidljivi.

U posebnim člancima objasnio sam zašto “vidljivo” i “primetno” nije isto, uz dosta saveta za bezbedniju vožnju:

Moja video demonstracija kako izbeći rizične situacije i voziti bicikl bezbedno u saobraćaju:

Kako voziti bicikl u saobraćaju - bezbedno
Kako biciklirati bezbedno u saobraćaju

– Sadržaj –


8. Zaključak

Ako bih morao sumirati ovaj članak u par rečenica, one bi glasila ovako:

Krenite putovati biciklom kakav god bicikl da imate, u kojoj god odeći, a vremenom i sa iskustvom ćete videti šta vama najbolje pasuje. Probajte, možda vam se svidi. 🙂
– Samo nabavite dobru, sigurnu bravu za vezivanje bicikla.

Smernice i saveti dati u članku su rezultat mog višedecenijskog iskustva, ali nisu zakon niti obaveza. Ideja je da vam pomognu da što lakše krenete, a vi ćete kroz svoje iskustvo videti šta vama najbolje paše.

Simboličan natpis, po više aspekata
Natpis simboličan po više aspekata

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content