KRENITE odavde

Patrone s navojima – Patrone pogona [01]

Ovaj članak objasniće koji sve postoje standardi patrona pogona bicikla. Prvi je u nizu nekoliko članaka koji obrađuju temu. Objasniće osnovne pojmove i standarde. Naredni članci objašnjavaju standarde patrona bez navoja, zatim T47 – novi standard patrone sa navojem. Poslednji u nizu članaka objasniće kompatibilnost i mogućnost kombinovanja patrona i pogona različitih standarda.


1. Šta je to ležaj pogona?

Ležaj pogona u daljem tekstu biće nazivan BB.

Pogledati sliku ispod. Bicikli se obično pokreću okretanjem pedala (1), koje su vezane kurblama (2) sa prednjim lančanikom bicikla (3). Taj lančanik pokreće lanac (5), koji prenosi tu silu na zadnje zupčanike (6) i pomoću njih na zadnji točak. Da bi se kurble mogle okretati, moraju imati neki kotrljajući ležaj i osovinu (4). Upravo taj deo (ležaj i osovina pogona) su tema ovog članka.

1. Pedala 2. Kurbla 3. Prednji lančanik 4. Ležaj i osovina pogona 5. Lanac 6. Zadnji zupčanik
1. Pedala 2. Kurbla 3. Prednji lančanik 4. Ležaj i osovina pogona 5. Lanac 6. Zadnji zupčanik


2. Istorijat

Prvobitni pogoni bili su jednostavne naprave. Kurbla na kojoj stoje lančanici bila je iz jednog dela sa osovinom, a na drugi kraj se nabijala, obično zakivkom fiksirana druga kurbla. Čest stari standard Thompson patrone pogona (link ka eng. Wikipediji):

Stari tip pogona izjedna. Sa ležajevima nanizanim na osovinu, koja je iz jednog dela zajedno sa desnom kurblom (na kojoj se nalazi i lančanik).
Stari tip pogona izjedna.
Sa ležajevima nanizanim na osovinu, koja je iz jednog dela zajedno sa desnom kurblom (na kojoj se nalazi i lančanik).

Sve što je trebalo je način da se ležaj fiksira u ramu. To se radilo sistemom konusa i šolja, sa kuglicama, kojima se predopterećenje podešavalo pomoću kontra-matice. Kako bi se šolje mogle fiksirati, školjka BB-a je imala urezane navoje za šrafljenje šolja. Postojalo je više standarda navoja šolja.


3. Standardi navoja u školjki BB-a na ramu

Naziv standardaDimenzije navojaSpoljni prečnik šoljaŠirina školjke u ramuUnutrašnji prečnik školjke u ramu
Britanski, ili BSA1.37 in x 24 TPI34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
68 mm, 73 mm Oversize, 83 mm za DH i FR bicikle, 100 mm za Fat Bikes33.6-33.9 mm
Italijanski36 mm x 24 TPI35.6-35.9 mm
Obe šolje imaju desni navoj
70 mm34.6-34.9 mm
Francuski35 mm x 1 mm34.6-34.9 mm
Obe šolje imaju desni navoj
68 mm33.6-33.9 mm
Švajcarski (egzotika)35 mm x 1 mm34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
68 mm33.6-33.9 mm
Whitworth(Raleigh 3-brzine + mnogi Raleigh drumski ramovi osim Super Course)1-3/8 in x 26 TPI34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
71 mm, 76 mm33.6-33.9 mm

Neki egzotični standardi koji se zaista retko pojavljuju na starinskim biciklima nisu navedeni u tabeli.

Britanski standard (naziva se i ISO, Engleski, ili BSA) je savremeni standard koji je najrasprostranjeniji. Ima levi navoj na desnoj šolji, kako bi se obe šolje u vožnji stezale.

Drugi standard koji se još koristi je italijanski. Glavna mana mu je desni navoj na desnoj šolji. Rezultat toga je da desna šolja mora jako da se zategne, često i stavi neki učvršćivač navoja, kako se ne bi odvrtala u toku vožnje. Dragulj italijanskog (i francuskog) inženjeringa.  🙂

Članak u kojem objašnjavam razliku između levog i desnog navoja.


4. Montiranje kurbli na osovinu – pojava patrona

Idealan pogon treba da bude što lakši, uz što kruću osovinu. Proizvođači su prvo počeli da prave odvojeno osovine, pričvršćujući kurble za njih pomoću četvrtke (eng. square tapper). Ubrzo su videli da će manju težinu i manje održavanja postići pomoću posebne patrone, u koju su ležajevi i osovina integrisani, kao u zatvorenu jedinicu, koja se kasnije samo ušrafi u školjku rama.


Sistem kačenja preko četvrke zasnovan je na predopterećenju i elastičnoj deformaciji same osovine (koja se blago širi u prečniku ka sredini) i kurble (čiji otvor je na knap spram prečnika osovine). Šrafovi natežu kruble na osovinu i one ostaju zaglavljene postignutim predopterećenjem spoja. Potreban je specijalan radapciger za skicanje kurbli sa ovakve osovine:

Radapciger za skidanje kurbli sa četvrtke
Radapciger za skidanje kurbli sa četvrtke


Prečnik osovine četvrtke je oko 16 mm. Odvojene osovine su ostale na sistemu četvrke, dok su savremeniji sistemi svi rađeni isključivo u sistemu patrona.

Postoje dva standarda osovina na četvrtku: JIS i ISO. Ugao je praktično identičan (2 stepena). Razlikuju se u početnom prečniku osovine. JIS počinje nešto širi, tako da će kurble dizajnirane za JIS otići previše visoko ako se montiraju na ISO osovinu. Dok kurble dizajnirane za ISO standard neće moći dovoljno duboko da nalegnu ako se stave na JIS osovinu (stajaće nekih 3 mm dalje od sredine rama, u odnosu na kada se montiraju na ISO osovinu).

Poprečni presek profila osovine za ISO i JIS standard
Poprečni presek profila osovine za ISO i JIS standard
– JIS je praktično kao ISO sa odsečenih prvih par milimetara osovine (najuži deo odsečen)
 • Japanski proizvođači, kao što je Shimano, prave osovine i kurble po JIS standardu.
 • Evropski proizvođači, kao što su Campagnolo, Mavic i Miche prave po ISO standardu.
 • Mnogi drugi, poput Sugino, FSA i Phil Wood, prave i po jednom i po drugom standardu.

Dalje izmene interfejsa kačenja kurbli od strane kompanije Shimano, prozivelo je Octalink 1, kasnije Octalink 2. Kurble se lako namaknu na šine, a skidaju odvrtanjem šrafa (dobro, u praksi znaju i da zapeknu – ako ne otpadnu – objašnjenje razloga traži poseban članak), što je i najveća mana ovog standarda – kurble hoće malo da šetaju i šraf koji ih drži hoće da se odvrne, pa da kurble spadnu (uz oštećenje). Octalink 2 ima dublji prihvat kurbli nego Octalink 1, ali i on je sklon odvrtanju šrafa i spadanju kurbli.

Prečnik osovine je povećan na 22 mm, što omogućava tanje zidove – rezultat je lakša i kruća osovina. Prečnik kuglica ležaja je smanjen, kako bi bilo mesta za širu osovinu, ali pošto je patrona dobro zašuškana unutar rama i zaštićena od prljavštine, to se nije previše odrazilo na manju dugotrajnost ležajeva u odnosu na četvrtku. Barem Octalink modeli.

Proizvođači koji nisu hteli plaćati za Shimanov patent udružili su se i napravili “International Splined Interface Standard”, skraćeno ISIS (tada nije zvučalo tako strašno 🙂  ).

S leva na desno: četvrka, Octalink 1, Octalink 2, ISIS
S leva na desno:
Četvrka, Octalink 1, Octalink 2, ISIS


Svi ovi sistemi patrona se prave i za britanski i za italijanski standard navoja u školjki rama.


5. Ležajevi sa spoljne strane – povratak na desnu kurblu i osovinu livenu izjedna

Što je veći prečnik cevi, to je moguće postići veću krutost i snagu, uz manju težinu. Kada je reč o osovinama pogona, ograničenje je širina školjke u ramu. Smanjivanje kuglica ležaja je iscrpljeno sa Octalink i ISIS standardom i dalje smanjivanje bi donelo teže kotrljanje i prekratak vek trajanja. Shimano je na ovaj izazov odgovorio izmeštanjem ležajeva sa spoljne strane rama, tako da se patrone sa šoljama samo ušrafe sa leve i desne strane školjke, dok ležajevi stoje spolja. Prečnik osovine porastao je na 24 mm. Desna kurbla je sa sobom nosila i širu, šuplju osovinu, koja se provlači kroz BB školjku i na koju se sa leve strane kačila leva kurbla. Kao pre 30ak godina, samo lakše, kruće… bolje? Tako je nastao Hollowtech II standard.Drugi proizvođači su se priključili, tako da su nastali: Race Face X-type, FSA MegaEXO, i Truvativ/SRAM Giga X Pipe (GXP). Campagnolo je jedini napravio osovinu iz dva dela za svoj standard Campagnolo Ultra Torque (traži poseban alat za montažu i skidanje i dosta je nepraktična za rad).

Campagnolo Ultra Torque osovina
Campagnolo Ultra Torque osovina


Standardi sa šupljim osovinama i spolja uvrnutim ležajevima su i dalje kompatibilni sa Britanskim, ili Italijanskim standardom školjki za pogon na ramovima (mogu se nabaviti u obe varijante).

Njihova najveća prednost, pokazala se i kao najveća mana: spolja montirani ležajevi su izloženi prljavštini i vodi, pa relativno brzo dolazi do karakterističnog iritiriajućeg krckanja ležaja. Tako mogu da rade dosta vremena, ali im je vek trajanja višestruko kraći od četvrke i Octalinka.


6. Presek

Standardi:

 • Školjka rama sa navojem: rasprostranjeni aktuelni standardi su Britanski (ISO) i Italijanski. Prečnik školjke s navojima u ramu je oko 34 mm. Širina školjke je uobičajeno 68 mm za drumske i 73 mm za MTB ramove.
 • Patrona: uvođenje donosi prednost dugog veka bez održavanja, samo se zameni kad dotraje, uz laku ugradnju i skidanje (nema lockringa).
 • Četvrtka: prečnik osovine oko 16 mm. Jeftina, dugotrajna. Veća težina, manja krutost. Teže montiranje i skidanje kurbli. Nešto komplikovanije određivanje potrebne dužine osovine – merenje linije lanca.
 • Octalink 1, 2, ISIS: prečnik osovine 22 mm. Dugotrajna, nešto kruća i lakša od četvrtke. Solidan vek trajanja, uz minimalno višu cenu. Lakše montiranje i skidanje kurbli. Sklonost kurbli da spadaju.
 • Hollowtech II, X-type, MegaEXO, Giga X Pipe (GXP): prečnik osovine 24 mm. Lakše, kruće od Octalinka. Dosta kraći vek trajanja i nešto viša cena.

Naredni standardi pravljeni su bez navoja, uz promenu dimenzije školjke pogona na ramu. O njima se može pročitati u ovom članku:
Standardi patrona pogona bez navoja

Najnoviji standard sa navojem, objašnjen je u ovom članku:
T47 – novi standard patrone sa navojem

30 misli o “Patrone s navojima – Patrone pogona [01]”

 1. Pozdrav Relja.
  Imam pitanje vezano za kompatibilnost.
  Hocu da sredim bratov bicikl, u pitanju je stariji model Peugeot. Luft u srednjem pogonu je ogroman,
  otvorim ga vijenac sa kuglicama je sav otisao i kuglice su se prosule, konusi na osovinama su ocajne kao i same solje. Pogon je kao na tvojoj slici u tacki 4 “Osovina na četvrtku sa sistemom šolja i konusa”
  Mogu li staviti neku patronu sa cetvrtkom tipa: https://www.bike-discount.de/en/buy/suntour-bb10xct-bottom-bracket-square-taper-68-122mm-411772
  na sta treba da obratim paznju jer su mi nejesne dimenzije np 68/122mm, 68 duzina cilindra u ramu to mi je jasno a sta je 122?

  • Postovanje i pohvale za nesebicno deljenje saveta.
   Moje pitajenje je vezano za kurblu tj. navoj za pedalu koji je unisten. Radi se o Shimano slx kurblama. Zanima me vase misljenje da li je bolje da uradim reparaciju navoja helicoil ili da razbusim rupu na odgovarajucu dimenziju i pod presom utisnem celicnu cauru koja vec ima urazan (unutrasnji) navoj? Koja opcija je po vama cvrsca?

  • Helicoil se uvrće, dok bi se čaura nakucala. Nemam praktičnog iskustva sa nakucanim čaurama, ali mi deluje (koliko se razumem) da je helicoil bolje rešenje, a i provereno je kao pouzdano.
   Inače, od relativno skoro (koliko znam), Unior isto nudi set za reparaciju navoja pedala:
   https://www.youtube.com/watch?v=0pZcEV92gYc

 2. 122 je dužina osovine, a zašto je to važno objašnjeno je ovde:

  https://bicikl.bikegremlin.com/1977/linija-lanca/

  Tako da treba naći patronu sa:
  1) odgovarajućim navojem (britanski, ili italijanski) – tabela u 3. poglavlju daje dimenzije
  2) odgovarajuće dužine školjke (68, ili 73 mm za britanski, Italijanski je obično 70 mm).
  3) odgovarjućom dužinom osovine.

  Ovo poslednje zavisi od pogona koji se koristi, pa i od kasete/zadnje osovine. Detalji su u članku o liniji lanca koji sam linkovao. Uz dodatak da Shimano pogoni obično na pakovanju imaju naznačenu i dužinu osovine koja daje neku “standardnu” liniju lanca – to u 99% slučajeva bude kako treba onda.

 3. Pozdrav
  Trenutno na drumasu Cannondale imam pogon FSA (50/34). Velika sajbna je poprilicno istrosena. Zamenio bih ceo pogon, npr. Ultegra R8000. Kakva mi je patrona potrebna?
  Tnx

  • Ultegra R80000 je pogon sa Hollowtech II osovinom na samom pogonu.
   Ako ram ima navoj, onda je potrebna Hollowtech II patrona sa odgovarajućim navojem (britanski, najčešće, ili italijanski, ređe, u zavisnosti od rama).
   Ako je ram drugog tipa, onda su potrebne odgovarajuće patrone za Hollowtech II koje se mogu utisnuti u ram. Ti, press-fit standardi su opisani u članku:
   Standardi patrona bez navoja (press-fit)

   Drugim rečima, spoljni prečnik patrone je takav da odgovara ramu, a unutrašnji treba da je prečnika 24 mm, za Shimano Hollowtech II osovine.

 4. Poštovanje,
  Komentarisao bih navoj (levi ili desni) na desnoj šoljici.
  Smatram da se kod britanskog standarda, u toku vožnie ne zatežu obe šoljice. Naprotiv kod desne će doći do odvrtanja. Tako da sve što ste rekli za italijanski standard (osiguranje desne šoljice od odvrtanja) ustvari se odnosi na britanski standard.

  • Moje dosadašnje teorijsko znanje, kao i praktično iskustvo, govore drugačije. Obrazložiću.

   Teorijski deo:
   Kada se osovina okreće, ona ne klizi direktno po šolji ležaja, već se između osovine i šolje nalaze kuglice ležaja. Kada se osovina okreće u smeru kazaljke na satu (npr. pedalanje unapred, dok se bicikl gleda sa desnog boka), kuglice ležaja se okreću u smeru suprotnom od smera okretanja kazaljki na satu. Smer sile frikcije kojom kuglice deluju na šolju je stoga suprotan smeru rotiranja osovine pogona, tj. kurbli.

   Kod pedala je smer okretanja ležaja suprotan (jer telo pedale stoji fiksirano nogom, pa se pedale efektivno rotiraju “u nazad” dok se pedala ka napred). Zbog toga se na levoj pedali pravi levi navoj, kako bi se sprečilo samo-odvrtanje pedale tokom vožnje.

   Inače, postoji, iz više razloga, bolji način da se spreči odvrtanje leve pedale, što iz meni nepoznatih razloga nije implementirano u biciklističkoj industriji. O tome sam pisao u članku o lošim patentima u biciklističkoj industriji.

   Praktičan deo:
   Stariji biciklisti (i iskusniji mehaničari) su se dosta puta sretali sa problemom odvrtanja desne šolje kod italijanskog standarda navoja patrone pogona.

   Slično tome, vezano za pedale, vozači tandem bicikala, kada se pogon za “suvozača” “nabudži” obrnutim montiranjem običnog pogona (tj. kada se ne koriste kurble sa prilagođenim navojem, ili interfejsom montiranja pedala kako je objašnjeno u gore postavljenom linku), susreću se sa problemom odvrtanja pedala.

   Sa druge strane, britanski standard pogona, kao i pedale (kada se koriste na “normalno” orijentisanom pogonu) imaju tendenciju samo-dotezanja u vožnji.
   To jest – čak i kada se ne zategnu prejako, nakon duže vožnje, makar se koristila i pasta koja sprečava da zapeknu (videti članak o montažnim pastama), budu veoma, veoma snažno zategnute nakon sezone vožnje.

   Izuzetak su jedino baš previše labavo uvrnute šolje, ili/i loši ležajevi. Bilo da ležaj zapekne, ili da, zbog labavosti (ili drugih problema) ne dođe do dovoljnog, optimalnog, predopterećenja ležaja, pa da kuglice klize, umesto da se rotiraju unutar ležaja.
   Slično se može desiti i ako je ležaj pretegnut, kada prvo dođe do habanja kuglica (i šolja/osovine), pa onda do pomenutog klizanja i lufta (prevelike labavosti).

 5. Pozdrav. Upravo mi se desava odvrtanje desne solje, prilikom voznje, i pomeranje kurbli, u pitanjunju je stari drumas. Kako resiti ovo, da li skidanjem kurbli , i vadjenjem lezaja pa lepo sve zategnuti, ili samo da zatezanjem bez skidanja kurbli ?sta koristiti kao ucvrscivac navoja?
  Hvala unapred.

  • Ćao Lespa,

   Opcija A:
   Ako je u pitanju italijanski pogon – onda treba baš jako, jako, jako zategnuti desnu šolju.
   Šolje sa starim sistemom se mogu zategnuti bez skidanja kurbli, ali je i kod njih lakše prići odgovarajućim alatom nakon skidanja kurbli.

   Vrlo verovatno da je bolje koristiti lepak za navoje, umesto ogromne sile zatezanja.
   Za to je najbolje koristiti najslabiji loctite (koji ne traži zagrevanje radi skidanja).
   Obično bude plave boje, ali bolje je proveriti oznaku, nego se oslanjati na boju.
   Postoje takvi lepkovi i drugih proizvođača, Loctite je samo najpoznatiji i (za mene) proveren.
   Link ka njihovom proizvodu.
   U Srbiji sam to nalazio teško, s nestabilnom ponudom – trenutno mislim da ima samo na kupujem-prodajem oglasima.

   Opcija B:
   Ako je engleski navoj (desna šolja se zateže na levo), onda je u pitanju neka greška pri montiranju.
   Ne bi se smelo odvrtati samo od sebe i ne bi trebalo koristiti lepak za navoje (jer je sistem dizajniran kako treba 🙂 ).

   Relja

  • Ćao Pero,

   Nisam siguran koja patrona je na tom biciklu – nisu slikali ono što je bitno da se vidi. Da se moram kladiti, rekao bih Britanska s navojem, na četvrtku, ali to je pogađanje.

   Dobra ideja za članak, ili/i video na temu. 🙂

   Relja

 6. Pozdrav. Koji srednji pogon odgovara za klasicanu poniku. Zelim da stavim moderne pedale i koji promer navoja treba da se ureze u ram ukoliko je to potrebno ?
  Hvala , odlican si !

  • Ćao Dejane,

   Ukratko – rešenje je da se nabije čaura/adapter koja ima navoje, a knap pasuje u ram. Uz pažnju da se nakuca čaura takvog promera da ne proklizava, ali i da ne pokida/ošteti ram.

   Planiram detaljniji video (i članak) na tu temu – baš sa Ponikom demonstrirano.:) Za sada sam uradio neku vrstu uvoda u videu:
   Bicikli koji nisu u voznom stanju – vredi li popravka?
   (link bi trebalo da se otvori na 2 minuta i 12 sekundi kad pričam o patroni pogona)
   – EDIT – vidim sad, nisam pokazao kako izgleda adapter ni na tom snimku. Napraviću detaljnu demonstraciju čim stignem.

   Relja

 7. Pozdrav Relja. Jedan prijatelj mi je dao stari MTB bicikl (na njegovom ramu piše: U.S. Mountain bike Galaxy) jer je hteo da ga baci, ali sam ja uzeo da ga sredim jer volim sa time da se zanimam i imam do sada urađena 3 takva projekta sređivanja starih bicikala. Naravno, MTB sam ceo rasklopio u cilju pripreme za farbanje ali Imam problem sa odvijanjem patrone srednje glave (sealed bottom bracket) koju ne mogu da odvijem. Tu imam dva problema. Kao prvo nisam siguran koji su navoji levi ili desni, a čudno mi je i to što je se onaj deo patrone koji se zavija do kraja nalazi na levoj strani bicikla a ne na desnoj gde je pogon, kod pogona je onaj plastični deo. Odgledao sam vaš video o ovoj temi i na osnovu toga primećujem da je kod mene drugačija situacija. Drugi problem je nazubljeni alat koji služi za odvijanje. Taj alat sa 20 zuba imam ali on ne može ući u zube na patroni, kao da je milimetar širi. Moja pitanja bi bila: kao prvo šta mislite o smeru odvijanja patrone (levi ili desni navoj) i drugo vezano za alat, ima li tu više standarda-prečnika tog alata. Ovaj koji ja imam ima spoljašni prečnik 32mm i kao što rekoh za malo ne ulazi u zube patrone. Možete li uporediti prečnik ovog mog alata sa onim koji vi koristite da bih znao da li treba da kupim drugi. Unapred hvala i sve najbolje u daljem radu.

  • Ćao Vlado,

   U članku o levim i desnim navojima sam se bavio ovime. Leva patrona se odvrće na levo kod svih pogona s navojima koje sam do sad video.

   Zato ako nisam siguran, svakako prvo odvrćem levu stranu, tj. levu šolju. Onda merim – ovde je tabela standardnih promera i koraka navoja patrona pogona. Po tome gledam kad nisam siguran – merenjem odvrnute leve šolje. Onda znam na koju stranu da odvrćem desnu.

   Ako na pogonu ima žljebova za 20 zuba, onda još nisam video standard koji nije Shimano monoblock. Ono što mi se dešavalo je da zbog nabijene skorene prljavštine alat neće lepo da sedne dok to sve lepo ne očistim (malim ravnim šrafcigerom, zašiljenim drvcetom i slično). Unutrašnji prečnik od vrha do vrha žljeba za taj standard je najmanje 31,5 mm. Možda i celih 32, morao bih izmeriti.

   Zbog tih izmerenih 32 mm, pada mi na pamet još jedna stvar – možda alat nije izrađen precizno, unutar zadatih tolerancija – to sam viđao. Izuzetno retko, ali ima slučajeva. To bih proverio umetanjem alata u neku drugu patronu tog tipa – u najbližem servisu bi trebalo da imaju skinutih starih patrona, ili da dozvole da se proveri na novoj, ako se lepo zamoli i ponese hladan sok. 🙂

   Ako ne zaboravim (blagi totalni haos sa poslom već mesecima 🙂 ), premeriću svoj alat u ponedeljak, da vidim koliko je tačno u mm spoljni prečnik zuba.

   Relja

  • Hvala na odgovoru. Pogledao sam tabelu i članak, probaću po ovim uputstvima pa ćemo videti šta će ispasti na kraju. U svakom slučaju prvo moram rešiti problem alata. Moguće je kao što rekoste da i sam alat nije izrađen po standardu. Pada mi na pamet da malo isturpijam svaki pojedinačni zub alata, tako mu smanjim spoljašnji prečnik kako bi ušao u zube patrone. Svakako bih vas zamolio da kada budete mogli premerite spoljašnji prečnik svog alata i date mi tu informaciju kako bih odlučio šta da radim. Hvala još jednom i sve najbolje.

  • Ćao Vlado,

   Izmerio, a zaboravio odgovoriti. 🙂
   Elem – moj alat je spoljnog prečnika 31,75 mm na delu koji ulazi u patronu (najšire izmereno mesto, ima manjih odstupanja, što usled oblika, što usled habanja, verovatno).

   Relja

 8. Poštovani Relja,

  Tekstovi su odlični.
  Da bi bili bolji, predlažem da, ako ste u mogućnosti, sarađujete sa nekim lektorom, da bi tekst uvek bio pitak i pravi. Mogu i da Vam preporučim jednu ženu koja je meni ranije radila sajt.
  To je viši nivo, pa kad god budete spremni, biće sjajno.

  Hvala Vam 😊

  • Dobar lektor zlata vredi! 🙂
   Kod članaka koje pišem za novac (po narudžbini), insistiram na lektoru, makar troškove pokrio od svog honorara. Ali za ovaj sajt, još uvek praktično neprofitni, to još uvek nije moguće.

 9. Zdravo Relja,

  Da li je neophodno da svaki put kad tražim da budem obavešten o eventualnim komentarima, dobijem mejl sa opcijom da potvrdim zahtev?
  Zatrpava me, pomišljam da odustanem od traženja da budem obavešten, a to mi ne odgovara.

  Da li želite da pitanja ovog tipa postavljam na drugom mestu?

  Hvala Vam 😊

  • To je kao i brave na vratima stana – neophodne su, ne zbog većine, već zbog onih 0,1% ljudi.

   Mejl koji stiže je radi potvrde da je upisan ispravan mejl za slanje obaveštenja.
   U suprotnom bi se vremenom desilo da sajt šalje hiljade mejlova na adrese koje su (najčešće slučajno, ali ima i zlonamernih) upisane sa greškom, tj. nepostojeće.
   To može dovesti do blokiranja mogućnosti slanja mejlova od strane sajta – čak i na ispravne adrese.

   Opširnije o tome sam pisao u članku o pravljenju mejling lista – princip je isti i za bilo kakve druge liste, poput prijave na nove komentare i odgovore.

   Još nisam našao bolje rešenje, a tražio sam. Najmanje zlo, što se kaže. 🙂

 10. Hvala Vam 😊

  Molim Vas, da li je ovakvo zahvaljivanje kao odgovor,
  više cimanje nego da je potrebno?
  (Da li Vam više odgovara da dobijete takav odgovor ili ne?)

  Hvala Vam 😊

  • Kada mi dobra energija postane cimanje, otići ću u neki manastir da razmislim o svom životu. 🙂

 11. Relja, ovo je jako zanimljivo sada, resio sam da zamenim stari monoblok, originalan je pod oznakom RPM BB-7420, britanski standard BC1.37x24T 110mm osovina, za 68mm ram. e sad, ja sam na sajtu planet bike narucio ovaj model. SHIMANO ALIVIO BB-UN26 B10 SQUARE 110mm 68mm BSA. prvo sto mi nisu poslali levi navoj, ali to nije toliki problem kao sto je ovo, kad izmerim precnik navoja na zavrtnjima monobloka koji je prvobitno bio na bicikli, mera je 34.6mm ali kad izmerim novi monoblok precnik je 34.7 i jedva krene da se navija. Na sajtu planetbike je zemlja porekla singapur, a meni su poslali indonezijsku proizvodnju, ali svakako sve mere se poklapaju, kako je moguce da je sam navoj 34.7 u mesto 34.6, pozdrav.

  • Ćao Stefane,

   Čudno. Sama razlika u prečniku nije ništa strašno. Patrone za britanski navoj imaju spoljni prečnik u rasponu od 34,6 do 34,9 mm. Zavisi od serije, preciznosti izrade, čak i temperature dela kada se meri (u manjoj meri).

   Ono što je čudno je ako i desna šolja ima desni navoj. Italijanski standard (gde su obe šolje sa desnim navojem) ima spoljni prečnik šolja u rasponu od 35,6 do 35,9 mm. Tako da bi ova patrona, ako su obe šolje sa desnim navojem i tog promera, mogla biti po francuskom standardu. Što je dosta egzotično.

   Za svaki slučaj, razmišljanje na glas & pretpostavka:
   Ako se pod onim “levi navoj” misli na levu šolju – a ako desna šolja ima levi navoj, onda je to britanska patrona (samo fali leva šolja, moguće da je ispala pri pakovanju, transportu i sl. – što kažu: ko radi, taj i greši). Korektni prodavci bi trebalo da to reše besplatnim slanjem nedostajuće šolje. Ako zatežu, vredi obići najbliži servis bicikala, obično imaju poneku u nekoj kutiji sa delovima. U krajnjem slučaju, ako sve drugo padne u vodu, treba mi adresa i kontakt telefon za slanje (u komentaru – neću objaviti, zbog zaštite privatnosti) pa mogu poslati kurirom jer imam sigurno bar jednu levu šolju viška za Shimano patrone u garaži – ili još bolje svraćanje do garaže ako je tehnički izvodljivo (meni to štedi odlazak do kurira na periferiju, a imam i dobre rakije 🙂 ).

 12. Pozdrav svima.
  Imam možda čudno pitanje. Naime, na mom biciklu je pogon 1×8. Nazad Claris R2000 a napred Prowheel pogon sa 44 zuba i patronom koja ima četvrtku. Mene interesuje da li mogu ili bolje smem da u ram stavim Hollowtech II patronu, da kupim pogon sa 3 brzine sa tim da veliki zupčanik ima 44 zuba kao kod mene, da skinem srednji i mali zupčanik i da tako ostavim. I dalje da bude 1×8. Pošto pametni inženjeri rama nisu ostavili mogućnost montaže prednjeg menjača.
  Hvala unapred.

  • Ćao Kosta,

   Evo nekoliko ideja i informacija, ako pomažu:

   Ima raznih šelni za montiranje prednjih menjača i stopera bužira. Ako cevi rama nisu baš previše nestandardne (ovalne, ili neuobičajenog prečnika), to može pomoći.

   Postoje pogoni sa jednim lančanikom i za Hollowtech II ležajeve.

   Korištenje spoljnog lančanika na tripl, ili čak dubl pogonu može praviti problem sa linijom lanca (pisao sam članke i radio video snimke o linij lanca).

   Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content