KRENITE odavde

Kompatibilnost [09] Pogoni (prednji lančanici)

Ovaj članak objasniće kompatibilnost pogona bicikla, u smislu kako se pogoni za različite brojeve brzina mogu kombinovati sa drugim brojem brzina. Na primer osmofazni pogon na biciklu sa deset zupčanika pozadi i desetofaznim lancem (a), ili pogon sa tri lančanika (u daljem tekstu tripl) sa prednjim menjačem (FD u buduće) predviđenom za dva lančanika  (b). Takođe će obraditi kombinovanje drumskih pogona sa MTB prednjim menjačima FD-ovima i obrnuto (c).

Pre nego što počnete, kako ne bi bilo nesporazuma,
odvojte 5 minuta za čitanje uputstva za korištenje članaka o kompatibilnosti.

Različiti ležajevi pogona neće biti razmatrani u ovom članku. Za to videti članak: Standardi patrona (ležaja) pogona. Svakako, pri izboru pogona treba obratiti pažnju i na to kakve ležajeve pogona (BB) koristi i da li na ramu bicikla takav ležaj može da se montira.

U članku o kompatibilnosti prednjih menjača, napisane su i objašnjene ostale stavke na koje treba obratiti pažnju pri uparivanju FD-a i pogona. Dakle, čak i ako su broj brzina i tip menjača i pogona isti, na njih se mora obratiti pažnja. Ukratko: oblik kaveza FD-a i broj zuba najvećeg lančanika pogona za koji je projektovan trebalo bi da odgovaraju broju zuba najvećeg lančanika pogona sa kojim se uparuje. Spisak i objašnjenje ostalih stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju dat je u članku:
Kompatibilnost – prednji menjači


1. Različit broj brzina pogona, i kasete

Tipičan primer: može li se pogon za 9 brzina koristiti na biciklu sa 11 zupčanika (brzina) pozadi i sa lancem za 11 brzina (zupčanika)? Ili obrnuto: može li se pogon za 10 brzina koristiti na biciklu sa 8 brzina?

Svi lanci bicikla od 6 do 12 brzina su gotovo istog unutrašnjeg prečnika (širina rolnica). Bez obzira na to što su spolja, zbog tanjih ploča, lanci za više brzina uži od lanaca za manje brzina. Detaljno videti ovde: Kompatibilnost – lanci.

Zbog toga širina samih zuba lančanika pogona se ne menja puno. Takođe, susedni lančanici pogona su dosta međusobno razmaknuti, sa priličnom razlikom u prečniku, za razliku od zadnjih zupčanika. Tako da nema bojazni da se lanac, ako je previše širok, zaglavi između dva lančanika.

Sve to čini da je lančanicima sve jedno kakav lanac ide preko njih i mogu se slobodno kombinovati sa svim mogućim lancima (i, preko njih, zadnjim zupčanicima). Jedina komplikacija može nastati u slučaju kada se FD za više brzina koristi sa (širim) lancem za manje brzina. Tada će, u slučaju da se vozi sa više iskošenim lancem, pre doći do češanja lanca o kavez menjača, nego da se koristi uži lanac za više brzina. Ipak, ovo se može smatrati pre rani(ji)m upozorenjem da se izabere drugi prenosni odnos, nego problemom. Objašnjenje ukrštenosti lanca i pravilno menjanje brzina su ovde:
Stepen prenosa bicikla – brzine

Izuzeci od ovoga su lančanici za jednu brzinu za deblje lance od 1/8″ (oni neće raditi sa lancima za više od jedne brzine) i Shimano IG lančanici (koji neće raditi sa lancima za više od 8 brzina). Zbog veće debljine lančanika.


2. Kombinovanje različitih vrsta pogona

2.1. Kombinovanje dubl pogona sa tripl FD-ovima

Objašnjenje bitnih svojstava i razlika između prednjih menjača (FD) nalazi se u ovim člancima:
Prednji menjač bicikla
Kompatibilnost – prednji menjači

Tripl FD ima nešto duži kavez (od dubl FD-a), sa unutrašnjim delom kaveza nešto spuštenijim, kako bi mogao uhvatiti lanac sa trećeg, najmanjeg lančanika. Ako dva lančanika dubla nemaju preveliku razliku u broju zuba (14, ili manje), tripl FD će sasvim lepo raditi na dublu (uz pravilno podešavanje sajle i šrafova za ograničavanje hoda, naravno). Tipičan primer je drumski standardni dubl 53-39 (14 zuba), ili 46-36 – ciklokros dubl pogon.

Ako se koristi popularni “compact” pogon, sa velikom razlikom u broju zuba između velikog i malog lančanika, na primer 50-34 (16 zuba), ili 46-30, onda će menjanje brzina napred biti sporije, uz veću mogućnost da lanac spadne pri promeni sa velikog na mali lančanik.

Ipak, pošto su promene brzina napred obično puno ređe od promena pozadi, čak i sa velikom razlikom u broju zuba, može sve raditi zadovoljavajuće dobro (u zavisnosti od strogosti kriterijuma korisnika).

2.2. Kombinovanje tripl pogona sa dubl FD-ovima

Najveći problem u ovoj kombinaciji je što dubl FD-ovi nemaju unutrašnji deo kaveza dovoljno spušten i jače zakrivljen da hvata lanac sa najmanjeg, trećeg lančanika.

Kvalitet funkcionisanja ovakvog uparivanja zavisi od sledeća dva faktora:

  • Što je manja razlika u broju zuba između najvećeg i najmanjeg lančanika, to bolje.
    Npr: 48-38-28 je bolje od 44-32-22,
    kao i 50-39-30 naspram 53-42-30
  • Broj zuba najvećeg lančanika za koji je dubl FD projektovan treba da odgovara broju zuba velikog lančanika tripla, ili da bude malo manji.
    Npr: FD za lančanik od 50 zuba, na 50-39-30 triplu.
    Ili FD za lančanik od 46 zuba na 48-38-28 triplu.
    Loša ideja je FD za lančanik od 53 zuba na 44-32-22 triplu.

2.3. Kombinovanje MTB pogona sa drumskim FD i obrnuto

Drumski i MTB pogoni imaju nešto drugačiji razmak između lančanika. Međutim, to ne smeta ni samim šifterima i menjačima kada se kombinuju, kako je objašnjeno u člancima o tome:
Kompatibilnost – prednji šifteri
Kompatibilnost – prednji menjači

Razlika svakako ne smeta samom FD-u, ako je pravilno podešena sajla i ručica menjača, i šrafovi za ograničenje hoda, radiće sve bez ikakvih problema.

Povezan članak – Kompatibilnost patrona pogona:

Kompatibilnost patrona pogona - šta se sa čim može kombinovati
Kompatibilnost patrona pogona – šta se sa čim može kombinovati

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/kompatibilnost-09-pogoni-prednji-lancanici-komentari-clanka.166/

23 misli o “Kompatibilnost [09] Pogoni (prednji lančanici)”

  1. Pozdrav.
    Vozim gradski bicikl sa 6 brzina (46 zubaca napred,12/28 zubaca nazad).Najviše je koristim za odlazak do posla,međutim na tom putu postoji i jedna uzbrdica otprilike 7-9%,pa je teže za vožnju.
    Da li bi bilo bolje da stavim manji prednji zupčanik npr.36 zuba,ili neki drugi?Mada i po ravnom zbog pešačkih prelaza sa sadašnjim odnosom koristim samo prve tri brzine.
    Hvala

    • Ćao Martine,

      Ako se duži (“brži,” “teži”) prenosi uglavnom ne koriste, mislim da je najlakše rešenje zamena prednjeg lančanika (ili pogona) nekim manjim.
      Bicycle Gear Calculator je odličan, intuitivan alat za računanje šta je za koga dobar izbor, spram postojećeg na biciklu.

  2. Pozdrav,

    Posedujem bicikl Polar Medison Trekking (2014. godina) i na njemu imam fabrički ugrađen pogon 48x38x28. Pošto sam već u godinama i prija mi sporija vožnja kao i to da imam na putu do posla uzbrdicu od oko 8% , da li bi bilo preporučljivo postojeći pogon zameniti pogonom sa manje zuba, odnosno 42x34x24. Ovo pitam iz razloga, kako bi se takva zamena odrazila na funkcionisanje prednjeg i zadnjeg menjača i da li bi to dovelo do ukošenja lanca.

    • Zavisi od bicikla.

      Da li se postojeći menjač može spustiti za nekih 3 cm niže bez da udara o neki deo na ramu (prvenstveno mislim na cev koja ide od pogona, ka zadnjem točku, sa desne strane, naravno)?

      To mislim da je glavna briga. Naravno, u zavisnosti od oblika kaveza prednjeg menjača, pošto će manji prednji lančanik biti i manjeg obima, za idealno menjanje brzina napred, može se desiti da bude potrebno i zameniti prednji menjač nekim modelom čiji kavez je oblikovan da prati konturu takvih, manjih lančanika (obično piše u specifikacijama menjača za koji raspon broja zuba najvećeg lančanika su projektovani).

      Ovaj kalkulator prenosa je dosta intuitivan, i tu se može videti šta se dobija sa kojim prenosom (dozvoljava i da se uporedo unesu dva prenosa, pa da se vide jedan naspram drugog odnosi):
      https://gear-calculator.com/

      Zadnjem menjaču bi trebalo da je sve jedno – osim što bi se verovatno lanac morao skratiti kad se stavi pogon sa manje zuba (kako umeriti lanac za bicikl sa brzinama).

      Što se ukošenosti lanca tiče, gore-pomenuti kalkulator pokazuje brzinu u datom prenosnom odnosu, pa se može videti da li će se koristiti “ukrštenije” kombinacije.

      Kod mene, na primer, sa pogonom 42-32-22, lančanik od 32 zuba mi je premali za ravnicu i vožnju po gradu, a kad prebacim napred na 42, često moram više ukositi lanac da mi prenosni odnos ne bi bio predugačak.
      Sa druge strane, kod pogona 48-38-28, srednji lančanik je sasvim OK za laganiju vožnju po ravnom.

      Međutim, ako vučem prikolicu uzbrdo, onda mi je prenos sa 28 zuba na najmanjem prednjem lačaniku “pretežak” i u tim situacijama mi više odgovara podon 42-32-22.

      Tako da sve zavisi od načina vožnje i upotrebe. Na osnovu postojećeg prenosa i načina vožnje, pomoću kalkulatora, može se videti kako bi to najverovatnije izgledalo u praksi sa drugačijim prenosom.

      P.S.
      Primer već konfigurisana dva primera, za gumu dimenzije 35-622, sa 8-faznom kasetom i pogonom 42-34-24 naspram 48-38-28 (klik na taster “Compare” otvara opcije da se unese drugi pogon i drugačija kaseta):
      LINK

      Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content