KRENITE odavde

Pitanja i odgovori sa sajta “preseljeni” na forum

Kao što ste verovatno primetili, većina stranica ovog sajta sada ima najviše pet pitanja (sa odgovorima) vidljivih u svom dnu, a umesto da vam dozvoli postavljanje novog komentara, upućuje vas na BikeGremlin forum. Zašto?

Dosta članaka imalo je desetine (ili stotine) komentara. To je stranice činilo ogromnim i teškim za navigaciju (skrolovanje). Međutim, većina komentara sadrži dobra (i često postavljana uživo) pitanja & odgovore. Zato sam ih želeo sačuvati, umesto da ih samo obrišem.

Podjednako važno, hteo sam da pretragom mogu lako naći ta pitanja i odgovore. Puno puta mi se već desilo da iznova i iznova odgovaram na u suštini isto pitanje, a ne mogu da nađem prethodni odgovor i samo uputim na njega (ili uradim copy/paste).
Idealan scenario je da čitaoci sami urade pretragu i nađu odgovor. 🙂

Originalna pitanja su još na sajtu, ali na odvojenim stranicama (pod “stariji komentari”), podešenim tako da ih Internet pretraživači ne indeksiraju (iz razloga navedenih u ovom članku). Uz malo sreće, za nekoliko dana će svi kopirani komentari (i odgovori) moći da se nađu pretragom foruma, dok će pretraga sajta vraćati samo informacije iz članaka.

Tako će biti logičnije i lakše naći informacije i odgovore. Pretraga foruma sad može vratiti jedan post foruma, sa oko pet pitanja i odgovora, a ne stranicu sajta sa oko stotinu pitanja i odgovora.

Mislim da je ovo logičnije, praktičnije i bolje na duži rok.

P.S.

Kako bih sprečio da se članci sa sto komentara ponovo “pojave” u budućnosti, komentari na sajtu su “zaključani” i posetioce upućujem na forum (komentari se automatski zatvaraju 45 dana nakon objave članka, a u slučaju masovnijeg broja komentara ostaje mi da “ručno” zatvorim komentare za nove članke).

Relja




Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content