KRENITE odavde

Kompatibilnost [06] Ručice prednjeg menjača

Ručica prednjeg menjača, u daljem tekstu “šifter”, služi za upravljanje prednjim menjačem, tj. menjanje brzina napred. Ovaj članak objašnjava kompatibilnost prednjih šiftera bicikla, tj. koji šifter se može upariti sa kojim lancima i prednjim pogonima.

Pre nego što počnete, kako ne bi bilo nesporazuma,
odvojte 5 minuta za čitanje uputstva za korištenje članaka o kompatibilnosti.

Postoji puno različitih izvedbi, različitih proizvođača. Ipak, jedini bitan faktor kad se razmatra kompatibilnost je dužina sajle koju šifter povlači – treba da odgovara količini povlačenja sajle koju traži prednji menjač sa kojim se šifter uparuje.

Postoje tri vrste prednjih šiftera: frikcioni, dubl i tripl. Kompatibilnost će biti pojašnjena po ovim grupama.


1. Frikcioni prednji šifteri

Kod frikcionih šiftera je u principu sve jedno koji je menjač napred. Radiće svaki sa svakim. Vuku dovoljno sajle za ceo opseg kretanja prednjih menjača – bilo kojeg proizvođača, bilo da su dubl, ili tripl, drumski, ili MTB.


2. Dubl prednji šifteri (indeksni)

Imaju jedan klik – za promenu između dva prenja lančanika. Zatezanjem sajle se prebacuje na veći zupčanik, a kliktanjem da se otpusti sajla se spušta na manji.

Dubl šifteri se mogu koristiti sa tripl menjačem, s tim što će imati samo dva položaja – ako je pogon tripl, neće moći da se iskoristi jedan od lančanika (najveći, ili najmanji).

Većina duble prednjih šiftera radi dobro sa većinom prednjih menjača. Kombinovanje različitih modela šiftera istog proizvođača radi bez problema. Kombinovanje šiftera jednog proizvođača sa prednjim menjačem drugog proizvođača takođe uglavnom radi dobro. Čak i kombinovanje MTB šiftera sa drumskim menjačima i obrnuto najčešće radi sasvim OK.


3. Tripl prednji šifteri (indeksni)

Imaju dva klika, za menjanje brzina između tri lančanika.

Tripl šifter sa dubl menjačem će raditi, s tim što će jedan klik biti praktično neupotrebljen. Kretanje menjača treba ograničiti šrafovima za limitiranje kretanja na samom menjaču (ovo treba svakako uraditi na svim menjačima, nevezano za vrstu šiftera koja se koristi). Tako će drugi klik menjača praktično raditi u prazno i neće imati nikakav efekat na kretanje menjača.

Kako bi se izbeglo oštećenje tripl šiftera sa dubl pogonom ukoliko se jače povlači ručica, najbolje je menjač podesiti tako da maksimalno zatezanje sajle postavlja menjač na najveći lančanik. Na taj način prvi klik za otpuštanje spušta na menjač manji lančanik. Drugi klik će dodatno popustiti sajlu, ali će menjač biti ograničen šrafovima za limitiranje i ostaće u mestu.

Ukoliko se podesi tako da šifter u srednjem položaju pomera menjač na najveći lančanik, a da drugi klik spušta na manji, ostavlja se mogućnost da se ručicom šiftera dodatno zateže sajla kad je menjač već na najvećem lančaniku i hod mu je ograničen šrafom – ovo može dovesti do oštećenja menjača ako se primeni jača sila, jer on ima još hoda za zatezanje sajle, a sajla ga drži jer se menjač ne mrda ograničen šrafom. Ukoliko se ne ograniči šrafom, dodatno zatezanje sajle bi izazvalo spadanje lanca sa najvećeg lančanika na spoljnu stranu.

Kombinovanje različitih modela i proizvođača je isto kao kod dubl šiftera – uglavnom sve radi.


Drumski vs MTB prednji šifteri

Drumski dubl šifteri uglavnom mogu da se kombinuju i sa MTB menjačima i obrnuto.

Drumski tripl šifteri i MTB menjači (i obrnuto) se obično mogu kombinovati. Podešavanje je malo teže u odnosu na dubl jer ovde ima tri položaja menjača, ali najčešće će sve raditi bez problema.


Kombinovanje prednjih šiftera i
prednjih menjača različitih proizvođača

Trebalo bi da svaki radi sa svakim. Frikcioni sigurno, a indeksni (bilo dubl, ili tripl) u najvećem broju slučajeva.


Trim opcija

Rečeno je ranije u tekstu da dubl šifteri imaju samo jedan klik, dok tripl imaju dva. Međutim, to nije puna istina. Mnogi proizvođači i modeli imaju takozvanu triming opciju. To je kao neka vrsta manjeg klika, kojim se ne menja brzina, ali se kavez prednjeg menjača pomera malo levo, ili desno. Ovo služi da se izbegne češanje lanca o kavez prednjeg menjača kada se vozi sa ukošenim lancem.

Izuzetak od pravila kompatibilnosti su Shimano drumski šifteri za 11 brzina. Oni će lepo raditi samo sa Shimano drumskim prednjim menjačima  za 11 brzina i Shimano Tiagra 4700 serijom 10-faznih prednjih menjača. Isto važi za Shimano Tiagra 4700 prednje šiftere. Najnoviji Campagnolo standard za 11 brzina: Revolution 11+ (stari je Revolution 11) takođe traži posebne (Revolution 11+) ručice menjača i menjače.

Drugi izuzetak je nova “gravel” grupa sa hidrauličnim kočnicama: Shimano GRX. U smislu povlačenja sajle, ista je kao Tiagra 4700.

3 misli o “Kompatibilnost [06] Ručice prednjeg menjača”

 1. Pozdrav,jedno pitanje:Da li je ista kolicina sajle koju vuce levi sifter na 9 i 10 brzina?
  Kod desne rucice,znam da nije ista.U pitanju je ovakva kombinacija kod MTB 3X10:
  prednji menjac 9 brzina
  pogon 9 brzina
  zadnji menjac 10 brzina
  kaseta 10 brzina
  lanac 10 brzina
  rucice menjaca 3X10 obadve za 10 brzina
  Trebalo bi da ce raditi dobro ako je kolicina sajle koju vuce
  leva rucica menjaca 10 brzina ista kao kod 9 brzina?VELIKI POZDRAV!

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content