KRENITE odavde

Prednji menjač bicikla

Detaljno objašnjenje svih pojmova vezanih za prednji menjač bicikla.

Sadržaj:

 1. Kako radi prednji menjač?
 2. Kačenje menjača za ram bicikla
  2.1. Direktno kačenje – sistem poznat kao H0, ili DM
  2.2. E-tip (poznat i kao nisko direktno montiranje, E-2 tip, S3, Spec 3)
  2.3. SRAM S2 (Spec 2)
  2.4. SRAM S1 (Spec 1)
 3. Dabl i tripl
 4. Povlačenje sajle: od dole i od gore
 5. Smer rotiranja i položaj pivota
  5.1. Visoko kačenje (eng. high clamp, i bottom swing)
  5.2. Nisko kačenje (eng. low clamp i top swing)
  5.3. Side-Swing
 6. Broj brzina, kompatibilnost


1. Kako radi prednji menjač?

Prednji menjači koriste se kod bicikala sa spoljnim menjačem i (obično) sa više zupčanika na zadnjoj nabli. Princip rada prednjeg menjača je krajnje jednostavan. Pomera lanac u stranu dok god on ne pređe sa jednog na susedni zupčanik. Gruba sila.

Ovim kretanjem menjača se upravlja preko ručica menjača koje se obično nalaze kormanu (ili drugde na dohvat ruke). Ručice menjača povlače sajlu menjača, koja je pričvršćena na sam menjač i upravlja njegovim kretanjem.

Sastoji se iz metalnog kaveza, koji ima oprugu. Opruga pomera menjač na jednu stranu kada se sajla menjača popušta, dok ga sajla povlači na suprotnu stranu. Ako na biciklu ne postoji zadnji menjač (samo jedna brzina pozadi – veoma redak slučaj), neophodno je montirati zatezač lanca, koji će pokupiti i zategnuti višak lanca koji ostane kad se napred promeni sa većeg na manji lančanik.

Prednji menjač. Od gore na dole, delovi: Nosač, šraf za fiksiranje sajle, donji i gornji graničnik hoda, telo, kavez menjača sa svojim delovima
Prednji menjač. Od gore na dole, delovi:
Nosač, šraf za fiksiranje sajle, donji i gornji graničnik hoda, telo, kavez menjača sa svojim delovima

– Sadržaj –


2. Kačenje menjača za ram bicikla

Prednji menjači se obično kače preko šelne, ili preko napravljenih nosača na ramu. Menjači za nosače se mogu staviti i na ram bez njih, tako što se uzme posebna šelna koja na sebi ima napravljene nosače.

Koji od ova dva tipa kačenja se bira, najviše zavisi od samog rama bicikla, kao i menjača koji je na raspolaganju. Doduše, na ram sa napravljenim nosačem će se teško montirati menjač sa šelnom jer će nosač na ramu smetati (je li neko rekao “brusilica”?  🙂  ). Kod planinskih bicikala, razvijeni su i sistemi sa direktnim kačenjem menjača, koji se razlikuju od starijeg standarda (još uvek aktuelnog za drumske bicikle). Sledi objašnjenje novijih standarda direktnog kačenja.

Tipični prečnici šelne za montiranje prednjeg menjača su 28,6 mm (obično na starim, čeličnim ramovima), 31,8 mm i 34,9 mm (obično na savremenim aluminijumskim ili karbonskim ramovima).

– Sadržaj –


2.1. Direktno kačenje – sistem poznat kao H0, ili DM

Direktno kačenje (DM, H0)
Direktno kačenje (DM, H0)

Menjač se jednim šrafom montira na ram, a sa zadnje strane ima žljeb koji pomaže da stoji stabilno. Na ramu mora biti napravljen odgovarajući nosač (sa odgovarajućim žljebom) kako bi se mogao montirati ovakav menjač.

– Sadržaj –


2.2. E-tip (poznat i kao nisko direktno montiranje, E-2 tip, S3, Spec 3)

Prvobitna verzija je preteča DM sistema i te verzije ovih menjača dolazile su sa nosačem koji je fiksiran šrafljenjem same patrone pogona.

Ovako izgledaju montirani:

Otvori za montiranje (šrafljenje) na menjaču su isečeni na horizontalnom rastojanju od 22,1 mm, a prednji otvor je pomeren za 5 mm ka spolja u odnosu na zadnji.

SRAM svoje menjače ovog tipa obično označava kao S3 (Spec 3), dok Shimano svoje obeležava sa E-2.

Shimano E-2 menjači obično imaju mogućnost podešavanja ugla i visine (rupe za montiranje na menjaču su isečene sa većim vertikalnim otvorom, a i malo šire od samih šrafova), dok se kod SRAM-ovih S3 menjača mora više voditi računa o veličini prednjih lančanika za kojie je menjač predviđen, jer ne ostavljaju mogućnost podešavanja.

Osim ovog E-tipa, SRAM nudi još dva (veoma slična) standarda za kačenje menjača: S2 i S1.

– Sadržaj –


2.3. SRAM S2 (Spec 2)

Lak za pomešati sa SRAM S3 (i Shimano E2) standardom, jer su rupe za montiranje na istom rastojanju (22,1 mm), ali su kod ovog tipa prednji i zadnji otvor na istoj visini. Sam menjač, kada se montira, stoji puno više ka spolja (ka lančanicima, dalje od rama), nego S3 (i E2) menjači.

Montiranje menjača: S2 (levo) i S3 (u sredini)
Montiranje menjača:
S2 (levo) i S3 (u sredini)

– Sadržaj –


2.4. SRAM S1 (Spec 1)

S1 menjači imaju otvore za montiranje na rastojanju od 42,7 mm.

– Sadržaj –


3. Dabl i tripl

Kod prednjih menjača, broj zupčanika na zadnjoj kaseti za koji su “predviđeni” (za 8, 10 brzina i slično) je više marketinški. Preciznije – širina kaveza se menja spram broj brzina, ali ne utiče drastično na performanse – posebno ako se promaši za samo jedan broj.

Ipak, važna stvar kod prednjih menjača je broj prednjih lančanika za koji su predviđeni. Postoje oni za dva (dabl) i oni za tri lančanika (tripl). Mešanje nije preporučljivo.

Dubl i tripl prednji menjači.
Dabl i tripl prednji menjači.

Menjač za tripl ima puno širu (i nižu) unutrašnju stranu kaveza. Kavez tripl menjača prilazi bliže lancu kada je on na najmanjem lančaniku napred i pomaže kod menjanja brzina. Dabl menjač će teško i loše menjati sa tripl lančanicima. Tripl menjač će prihvatljivo raditi sa dabl lančanicima, dok god razlika između većeg i manjeg nije veća od 14 zuba.

Dabl prednji menjač sa lakoćom savlađuje najviše 16 zuba razlike u veličini lančanika.

– Sadržaj –


4. Povlačenje sajle: od dole i od gore

Prvobitno su svi prednji menjači pravljeni tako da se sajla menjača sprovodi ispod pogona bicikla, gore ka menjaču. Tako da je povlačenje sajle išlo od dole. Sa popularizacijom MTB-ova, vožnje po blatu i prašini, ovakav dizajn je pravio probleme – sajla se lako prljala i mogla se oštetiti o kamenje. Zato se prešlo na rutiranje sajli sa gornje strane, duž gornje horizontalne šipke rama. Tada su se pojavili prvi prednji menjači sa povlačenjem sajle od gore.

Danas, MTB prenjači su obično napravljeni tako da mogu prihvatiti obostrano rutiranje sajli: ili od dole, ili od gore. Drumski menjači se i dalje prave uglavnom za rutiranje sajle od dole.

Prednji menjač koji omogućava povlačenje sajlom s bilo koje strane. Naravno, ovde su rutirane dve sajle, od gore i od dole, ali uvek se koristi ili jedna, ili druga kombinacija. :)
Prednji menjač koji omogućava povlačenje sajlom s bilo koje strane.
Ovde su rutirane dve sajle, od gore i od dole, ali naravno u praksi se uvek koristi samo jedna sajla: ili od gore, ili od dole.

Shimano Side-Swing menjači objašnjeni su ispod (poglavlje 5.), ovde samo vredi napomenuti da oni imaju svoj, poseban sistem p(r)ovlačenja sajle i da je potrebno da ram bude pripremljen za ovaj tip menjača, pošto ovde sajla dolazi sa prednje strane menjača.

Shimano Side-Swing menjač, sa sajlom koja dolazi sa prednje strane.
Shimano Side-Swing menjač, sa sajlom koja dolazi sa prednje strane.

– Sadržaj –


5. Smer rotiranja i položaj pivota

Rotiranje menjača i položaj kaveza u odnosu na mesto kačenja menjača na ramu su usko povezani, pa bi ovo poglavlje u neku ruku moglo stajati i pod poglavljem 2 (“Kačenje menjača za ram bicikla“).


5.1. Visoko kačenje (eng. high clamp i bottom swing)

Stari standard za rotiranje menjča (koji se i dalje koristi za drumske bicikle) je visoko kačenje, tj. high clamp. Kod ovih menjača kavez se nalazi ispod tela menjača, spojen preko paralelograma. Uobičajen engleski nazivi za ove menjače su “high clamp” i “bottom swing”, a treba imati na umu da noviji “side swing” menjači dolaze i sa visokim i sa niskim kačenjem.

– Sadržaj –


5.2. Nisko kačenje (eng. low clamp i top swing)

Kod menjača sa niskim kačenjem (low mount, ranije poznati i kao “top swing”), kavez je na gornjem delu paralelograma, a telo se fiksira niže od kaveza menjača, bliže pogonu. Na ovaj način ostavlja se mesta za na primer spoj ogibljenja zadnjeg točka kod šipke sedla.

– Sadržaj –


5.3. Side-Swing

Najnoviji (Shimanov) sistem, kod kojeg se menjač pomera u stranu. Napravljen je da omogući više prostora za sve šire gume i sve kraće rastojanje zadnje osovine od pogona, kako bi se lakše održala odgovarajuća linija lanca. Side-swing menjači se na ram mogu kačiti direktnim, visokim, ili niskim kačenjem. Do njihove pojave, sam sistem kačenja je jednoznačno određivao i vrstu rotacije kaveza menjača, dok je ovim uneta mala “zbrka”. Naime, menjač niskog kačenja je bio uvek “top swing”, dok sada može biti i “side swing”. Isto važi i za menjač visokog kačenja.

Shimano Side-Swing prednji menjač
Shimano Side-Swing prednji menjač

– Sadržaj –


6. Broj brzina, kompatibilnost

Detaljno objašnjenje šta se može sa čim kombinovati od menjača i ručica menjača, može se naći u seriji članaka o kompatibilnosti, ovde: Kompatibilnost.

Kao što je već spomenuto, brzine prednjih menjača su marketinški trik. Čak su i prednji menjači različitih proizvođača (Shimano, SRAM na primer) kompatibilni – mogu se slobodno mešati ručice menjača i sami menjači. Ipak, pažnju na sledeće dve stvari:

 1. MTB i drumski menjači (i ručice menjača, kao i pogoni) imaju drugačije razmake lančanika i stepen povlačenja sajle, pa nisu međusobno kompatibilni.
 2. Dabl i tripl ne valja mešati.

– Sadržaj –

7 misli o “Prednji menjač bicikla”

 1. Postovani,
  Citam Vas blog i ovde ima jako korisnih stvari.Svaka cast.Samo tako nastavite.
  Ono sto sam hteo da Vas pitam,mada je sve detaljno objasnjeno,ali Vase misljenje bi dobro doslo,je to da mi je skoro propao prednji menjac montira se direktno na cev) pa bih ga zamenio.U pitanju je drumas,sve na njemu je tiagra sem tog prednjeg menjaca koji me zeza,i sve radi bez problema izuzev njega.Srednji pogon je http://bikeworld.com/m/product/shimano-tiagra-triple-crankset-50-39-30-76789-1.htm ,a menjac koji mi je zapao za oko i koji bih montirao je http://powerbike.rs/product/menjac-prednji-shimano-tiagra-fd-4703-3×10-f-type-50t-top-2/ .Zadnja kaseta je sa 9 brzina i imam tiagrin menjac (ne znam koji model,takodje ne znam koji je model lanca).E sad,moje pitanje je da li ja ovaj menjac mogu da montiram kod sebe na bicikl i da li bi on radio bez problema?Vidim da je ovde on predvidjen za maksimalni lancanik 50T sto odgovara za moj srednji pogon.Po onome sto sam procitao,predpostavljam da ce moci da se iskombinuje.Inace,u pitanju je giant scr 2 (mislim da i ugao sedalne cevi odgovara za ovaj menjac).Ne znam da li je ovo dovoljno informacija za odgovor na moje pitanje,ali svaka pomoc je dobro dosla.Jos jednom hvala.

  • Taj menjač bi trebalo da odgovara.

   Sistem kačenja – isti,
   Broj zuba najvećeg lančanika – isti
   Tripl – da.
   Povlačenje sajle – isto.
   Drumski – da

   Sa jedinom razlikom što je taj predviđen za 10 brzina, ne za 9. To znači da će sam kavez menjača biti nešto uži, pa će prilikom vožnje sa ukošenim lancem nešto ranije početi da se čuje češanje. Mada se to rešava podešavanjem i trim opcijom. A i sa triplom nema potrebe voziti previše ukošen lanac, tako da ovo ne vidim kao neki problem, čak možda i bolje da ranije opomene da se izabere stepen prenosa sa manje iskošenim lancem.

   Ovde je objašnjeno detaljno, a paragraf 7, poslednji, ima sliku baš uporedo kaveza menjača za 9 i 10 brzina:
   https://bicikl.bikegremlin.com/1478/kompatibilnost-prednjih-menjaca-bicikla/

   To je jedina razlika.

 2. Postovani Relja,
  Kupio sam nov drumski bicikl i presao sam tek par stotina km ali imam problem sa prednjim menjacem(Claris 2×8).Problem je sto jako veliku silu moram da upotrebim da bih pritisnuo rucicu menjaca,toliku da to tesko mogu da uradim dok mi je ruka u normalnom polozaju.Pretpostavljam da je problem u neadekvatnoj zategnutosti sajle(opet pretpostavljam da je previse zategnuta).Mozete li mi reci da li je to problem koji mogu sam da resim jednostavnim zatezanjem ili otpustanjem sajle ili bih trebao da se obratim majstoru?
  Unapred hvala

 3. Pretpostavljam da su i ručice i menjač Claris, tj. da odgovaraju jedni drugima (ako to nije slučaj, ovaj odgovor nije “dobar”).

  Šta bih prvo proverio?

  Prvo “najgluplje”, za svaki slučaj: da li je korištena sajla za menjač, ili greškom sajla kočnice. Sajla menjača je manjeg prečnika (tanja) i ima puno manju glavu.

  Da li je sajla dobro i na dobrom mestu i sa prave strane pričvršćena na menjač. Ovo je najčešći uzrok gore opisanog problema.

  Da li su bužiri i sajle ispravni i dobro rutirani na ostatku rama – proveriti celu putanju od ručice menjača do menjača. Oštećenje, uklještenost, previše “stepeni zaokreta”, preoštri zaokreti i slično. Počev od same ručice i kako je sajla “udenuta” u istu – proveriti je li sve leglo kako treba. Pregledati i sve “stopere” na ramu kao i završetke bužira – da li negde ima nešto zacepljeno, priklješteno, smaknuto…

  Na YouTube kanalu sam napravio video gde prikazujem i objašnjavam princip pravilnog rutiranja sajli i bužira – korišten je MTB, ali princip je isti i na drumskim biciklima:

  https://www.youtube.com/watch?v=xhOel54GAxQ

 4. Zanima me nigde ne mogu da nadjem da li moram da skinem lanac da bi provukao kroz prednji menjac ili kako, mnogo bi mi znacilo da neko odgovori 😁

  • Neki kavezi prednjih menjača su zatvoreni šrafovima, te se mogu rastaviti, kako bi se lanac provukao.
   Neki su zanitovani – te nitne se mogu pokidati pa posle staviti šraf da to zatvori, mada bih ja u tom slučaju pre rastavio lanac.

 5. Pozdrav Relja. Imam prednji menjac Shimano deore lx Fd M580 koji je u kvaru. Koji preporucujete kao zamenu?

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content