KRENITE odavde
Home »

O autoru

OK, iz ovog sajta je, verujem, jasno da volim bicikle, biciklizam, kao i da delim to znanje & ljubav na Internetu.  🙂

Moje ime je Relja Novović. Iz Novog Sada sam. Po obrazovanju, “dnevnom poslu” i karakteru (pristupu problemima) sam inženjer – računari i računarske mreže su ono čime se najviše bavim. Bicikli i biciklizam su mi (jedna od) strast(i). Bicikle vozim od malena, od neke 4. godine i uvek sam u tome uživao. Svi smo u kući imali svoj bicikl otkad znam za sebe – bilo je to glavno & omiljeno prevozno sredstvo.

Pošto me je uvek kopkalo saznati kako stvari rade i voleo sam sve rastaviti (sa promenljivim uspehom pri sklapanju), servisiranje bicikala, motora i slično je nekako došlo samo po sebi.

Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. :)
Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. 🙂

Porodične bicikle sam prvo sa ocem servisirao od neke 7-8. godine života. Par godina za tim i sam. Kada sam bio stariji, oko 10 godina, dobio sam prvi bicikl sa brzinama, kojim sam mogao ići dalje i voziti uz obližnju Frušku Goru. Uvek sam bio mirniji kada prevozno sredstvo koje koristim mogu sam da popravim šta god da se desi na putu, sam pregledam u kakvom je stanju, namestim. Nemogućnost da zakrpim probušenu gumu, ili naštelujem menjač koji preskače nisu dolazili u obzir! 🙂

Vremenom sam vozio sve više i majstorisao sve više. Čekanje na red kod majstora u sezoni, kao i iskustva sa par loših majstora, naveli su me na to da nabavljam još alata, kako bih mogao bukvalno sve na biciklu sam da uradim.

Prijatelji, rodbina, poznanici, prijatelji prijatelja su ovo shvatili i bicikli su počeli sami da pristižu kod mene na servis. Dolazili su najrazličitiji bicikli, što retro, što novi, sa još nepoznatom opremom i delovima. Vremenom sam shvatao koliko ne znam. To me je navelo da puno čitam, zapitkujem iskusnije mehaničare za savet, radim u lokalnim servisima za minimalnu platu, samo kako bih stekao potrebno znanje i iskustvo.

Bike Gremlin sajt je nastao kao želja da pomognem na prvom mestu sebi: držanje svih bitnih informacija i tabela na jednom mestu. Kasnije je prirodno došla potreba da se to nalazi na Netu, dostupno gde god se nalazio – a kruna  svega je ideja da bi bilo lepo to podeliti sa ostalim entuzijastima. Tako će moći koristiti i drugima, a i olakšava se odgovaranje na neka često postavljena pitanja u vezi bicikala, popravke i održavanja istih i biciklizma uopšte. Dobru literaturu u vezi (servisa) bicikala, pogotovo na srpskohrvatskom jeziku, je još uvek dosta teško naći.

Moji bicikli. 🙂

Za još informacija o autoru, videti: www.bikegremlin.com/bike-gremlin-projekat/

Skip to content