KRENITE odavde

Zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno

Postoji dva generalna različita standarda (načina) montiranja kaseta za bicikl na točak: stari freewheel i noviji freehub. Razlike i kako prepoznati jedan u odnosu na drugi objašnjeni su u ovom članku.


1. Račna ili kaseta – nije sve jedno

Zadnje glave bicikla obrađene su u članku Zadnja nabla bicikla, dok će ovde akcenat biti baš na samim zupčanicima, tj. snopu zupčanika – kaseti. Snopovi zupčanika dolaze u dva standarda: kao račna (frivil, eng freewheel), ili kao freehub (kasetna glava). U zavisnosti od zadnje nable koja je na biciklu, koristi se jedan, ili drugi tip. Slika govori više od hiljadu reči:

freewheel-vs-freehub
S leva na desno:
frivil, nabla s navojem za frivil, kasetna nabla (freehub) i kaseta.

Na ovu razliku je važno obratiti pažnju pri nabavci i zameni zupčanika, kako bi se uzeli odgovarajući. Frivil se navrće. Kaseta se samo namakne na šine nable, pa se zategne posebnim prstenom za zaključavanje (eng. lockring). Sam kraj nable je sa drugačijim završetkom, tako da se relativno lako prepozna i pre skidanja zupčanika:

Pored ovoga, za razlikovanje pomaže ako se zna da račne sa Suntour patentom obično idu sa 5 (ređe 6) zupčanika, Shimano i SRAM račne dolaze sa 6 ili 7 (izuzetno retko 8, ili 9, ali to je opasno za zadnju osovinu, što je opisano u članku o zadnjim nablama bicikla).

Kasete su obično sa 7 (sedam je relativno retko), 8, 9, 10, 11 zupčanika. Savremeniji standard, superioran u svakom pogledu u odnosu na račnu.

Na ovo treba obratii pažnju kad su u pitanu zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno! 🙂  Ako se menja (zadnja) nabla, svakako se isplati uzeti kasetnu, freehub nablu, ali ako se kupuje samo zamenski set zupčanika, onda se ne isplati kupiti po svaku cenu kasetni, ako se već ima nabla za frivil, zato što to iziskuje i (skuplju) zamenu cele nable.


2. Zupčanici i spejseri

Frivil dolazi sa zupčanicima spojenim zajedno i nemoguće je menjati pojedinačne zupčanike. Kasete su sa pojedinačnim zupčanicima i spejserima između njih, tako da se mogu kombinovati između različitih kaseta.  Neke kasete dolaze sa zanitovanim zupčanicima, ali je to samo zbog lakšeg montiranja, inače se zupčanici mogu slobodno raznitovati bez ikakvog uticaja na funkcionalnost, tako da se pojedinačni zupčanici mogu menjati.

Slike bolje objašnjavaju (klik na sliku za uvećanje):

3. Za svaki slučaj – napomena – Hyperglide, Uniglide, Hyperglide+ i XD

Stari standard Shimano freehub (kasetnih) nabli je “Uniglide”. Novi je “Hyperglide”

Uniglide i hyperglide freehub nable.
Uniglide i hyperglide freehub nable.
Obratiti pažnju na širi razmak između dve Hyperglide šine (dok su ostali identični, kao kod Uniglide).

Prednost Hyperglide sistema je što se zupčanici mogu složiti samo na jedan način, dok je Uniglide omogućavao da se stave u krug bilo kako – nabla je bila simetrična. Ovde samo prošireni deo zupčanika nailazi na najširu šinu nable (videti na slici). Na ovaj način, zupčanici su zarotirani uvek na tačno isti, planirani način, što omogućava projektovanje kasete tako da pri menjanju brzine lanac u isto vreme hvata dva susedna zupčanika i tako se praktično postepeno penje na novu brzinu (zupčanik).

Velika prednost Uniglide standarda je što omogućava okretanje zupčanika na drugu stranu, čime se dobijaju praktično novi zupčanici (nepohabana strana se koristi)!

U slučaju nabavke nove nable, svakako gledati da bude freehub i to po Hyperglide standardu. Hyperglide freehub će prihvatiti i Uniglide zupčanike (osim najmanjeg, zabravljujućeg zupčanika – Hyperglide koristi poseban šraf za zabravljivanje).

Dopuna leta 2018:

Shimano i SRAM napravili su po jedan nov standard freehub nable (i kasete), za svoje 11 i 12-fazne MTB kasete. SRAM-ov standard se zove “XD“, dok se Shimanov zove “Hyperglide+” .

Povezan članak – Skidanje zadnjih zupčanika (kaseta i račna):

Kako skinuti kasetu sa točka bicikla - uputstvo za skidanje kasete (i račne). Sa spiskom potrebnog alata
Kako skinuti kasetu sa točka bicikla – uputstvo za skidanje kasete (i račne). Sa spiskom potrebnog alata

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/zadnji-zupcanici-racna-ili-kaseta-nije-sve-jedno-komentari-clanka.114/

33 misli o “Zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno”

 1. Na lanac za 9 brzina bi trebalo staviti spojnicu za takav lanac. Ona za 8-brzinske lance je preširoka.

 2. Imam problem kaseta mi ide u osmicu kad zavrtim tocak i zaustavim pedale.Tocak sam skidao i proveravao da li je kriva osovina i nije da li postoji neko resenje i da li mogu da vozim bicikl sa tim problemom?

 3. Pozdrav,
  na (stari) bicikli 3×7 brzina ( zadnji zupcanici 14-28) bih stavio zupcanike 14-34 ( za laksu voznju uzbrdo) ako je to uopšte moguce….
  Na tocku mog bicikla je, ako sam ja dobro razumeo, račna (frivil), na njoj pise sovos, quando, twn.
  https://ibb.co/R4WrCgj
  https://ibb.co/BCRC83X
  https://ibb.co/J2MwCmJ

  Vidim da postoji NAVOJNI LANČANIK 7 BRZINA SHIMANO TOURNEY MF-TZ510-CP
  Kombinacija: 14-34T MEGARANGE
  https://ibb.co/6yB6jW5

  Pitanja: Da li ovo moze da se izvede u mojoj situaciji, odnosno da li sve racne imaju standardne navoje i da li konkretno ova koju imam odgovara ? Da li imate iskustva sa ovim, odnosno da li je ovo iko uspesno uradio? Ukoliko je izvodljivo da li se menja lanac i(ili) jos nesto?

  Bicikl je inace stariji, na njemu pise Milleti, tockovi su 26″, prednji pogon 28-38-48, zadnji menjac Shimano Acera (vidi se na slici), rucica menjača https://ibb.co/MDHXvSf

  Molim Vas za savet i mišljenje da li je ovo uopste izvodljiva zamisao ( na koju sam dosao laički, citajuci vas članak).

  Ukoliko ne može da li postoji neki drugi način ( npr. promena prednjeg pogona na 44-32-22 i sl)?

  Unapred zahvalan.

  • Ćao Krsto,

   Većina točkova i račni iz poslednjih 30ak godina su sa istim standardom navoja – tako da je visoka verovatnoća da će ta račna pasovati.

   Ako je lanac ukrojen po meri za 14-28 račnu, kada se stavi račna sa 34 zuba, može se desiti da lanac bude prekratak ako se vozi tako da bude napred na najvećem lančaniku, a i pozadi na tom najvećem, od 34 zuba. To je kombinacija u kojoj je lanac najviše ukošen, nema smisla koristiti je u praksi, ali ako se nepažnjom prebaci pozadi na najveći dok je lanac i napred na najvećem lančaniku, može se desiti da se pokida menjač (ukoliko je lanac prekratak).

   Takođe, ako je lanac već dosta pohaban, može se desiti da počne preskakati sa novom kasetom (što znači da je lanac zreo za zamenu svakako), mada je češći obrnut scenario (da nov lanac preskače na pohabanoj kaseti).

   Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je može li zadnji menjač raditi sa lančanikom od 34 zuba. Menjači kratkog kaveza se često muče u takvoj kombinaciji, u smislu da gornja rolnica menjača ne može stajati dovoljno daleko od najvećeg lančanika bez da udara o njega. Isto tako, kraći kavez može može praviti problem sa “skupljanjem” “viška” lanca kada se vozi u kombinaciji najmanji napred – najmanji pozadi (opet, i ovo je kombinacija sa skroz ukrštenim lancem koju inače treba izbegavati).

   Opširnije o ovome pisao sam u članku o zadnjem menjaču bicikla.
   U članku o određivanju optimalne dužine lanca za bicikle sa brzinama, objasnio sam i koji se problemi javljaju ako je lanac prekratak, predugačak, kao i ako kavez zadnjeg menjača nije dovoljno dugačak.

   Rešenje za ovaj poslednji problem je nabavka menjača sa dugačkim kavezom (SGS je oznaka za takve menjače kod Shimano-a).

   Relja

  • Pozdrav Relja,
   ugradio sam 14-34T MEGARANGE. Majstor je stavio novi lanac ( sa brzom spojkom) I novu patronu pogona ( posto je na staroj bilo lufta).
   https://ibb.co/TH4cMZB
   Sve je ispalo OK. Za sada sam prezadovoljan. Za mene odlicna nadogradnja. Zadnji menjac nije pravio problem. Hvala Ti puno na savetima.

   Zamolio bih Te za jos jedno misljenje I pomoć.
   Trenuto je, na bicikli, prednji pogon 48-38-28, a ja ponet ovom dobrom nadogradnjom razmisljam da ga zamenim sa nekim koji eventualno ne bi zahtevao promenu prednjeg menjaca, I lanca a da ipak jos malo poboljsam prenosni odnos za voznju uzbrdo ( a da uz to, ako je moguce, zadrzim postojece prenosne odnose po ravnom).
   Konkretno mislim o SHIMANO-SREDNJI POGON ACERA Z26-36-48 170MM cime bih dobio ( ako dobro racunam) 19,88 gir-inča ( gume su 26) sto vec lici kao na nekim dobrim Touring biciklama…..
   https://ibb.co/9wsdS0h
   E sad, nisam siguan ( posto na sajtu prodavca ne pise) ali izgleda da je ovaj prednji pogon predvidjen za 3×9 ( “kompatibilan sa pogonskim sistemima 3×9 brzina”) i ne znam da li uopste moze u mom slucaju ( 3/7 brzina).
   Citajuci Tvoj clanak, https://bicikl.bikegremlin.com/1820/kompatibilnost-pogona-bicikla/ , razumeo sam da se, teoretski, moze prednji pogon za više brzina koristiti na biciklu sa manje brzina I da ne bi trebalo biti problema…….

   Svakako ću Te zamoliti za savet, pre nego sto porucim ( kupim) ovo, šta Ti misliš o ovoj zamisli, da li je izvodljiva u konkretnom slucaju, da li iziskuje jos neke zamene ( prednjeg menjaca, lanca I sl)?
   Slikao sam polozaj prednjeg menjaca.
   https://ibb.co/ZxwG6xz
   https://ibb.co/NtgzD95
   https://ibb.co/Qc6Tp8C

   Da li je ovo uopste izvodljiva i dobra ideja (nadogradnja) ili eventualno imas neki drugi predlog?

   Unapred zahvalan na pomoći I trudu.
   Krsta

  • Ćao Krsto,

   Mislim da nema smisla prelaziti sa 28 na 26 zuba. Razlika je jedva primetna u praksi. Ne isplati se.

   24, ili 22 već imaju više smisla.

   Prednji menjač za 3×9 će raditi OK sa 3×7 ili 3×8 pogonima.

   Važno je da kavez menjača prati krivinu najvećeg lančanika, kao i ugao cevi sedla. To sam objasnio u članku o kompatibilnosti prednjih menjača.

   Svakako vredi probati da li postojeći menjač radi zadovoljavajuće dobro sa pogonom tipa 44-32-22, pa tek ako ne radi, razmotriti zemenu menjača. Ima prostora za spuštanje menjača na tom ramu – da li će biti dovoljno, nisam siguran. Možda i bude OK za 44 zuba (42 već teško, ali ne znam dok ne probam).

   Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content