KRENITE odavde

Zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno

Postoji dva generalna različita standarda (načina) montiranja kaseta za bicikl na točak: stari freewheel i noviji freehub. Razlike i kako prepoznati jedan u odnosu na drugi objašnjeni su u ovom članku.


1. Račna ili kaseta – nije sve jedno

Zadnje glave bicikla obrađene su u članku Zadnja nabla bicikla, dok će ovde akcenat biti baš na samim zupčanicima, tj. snopu zupčanika – kaseti. Snopovi zupčanika dolaze u dva standarda: kao račna (frivil, eng freewheel), ili kao freehub (kasetna glava). U zavisnosti od zadnje nable koja je na biciklu, koristi se jedan, ili drugi tip. Slika govori više od hiljadu reči:

freewheel-vs-freehub
S leva na desno:
frivil, nabla s navojem za frivil, kasetna nabla (freehub) i kaseta.

Na ovu razliku je važno obratiti pažnju pri nabavci i zameni zupčanika, kako bi se uzeli odgovarajući. Frivil se navrće. Kaseta se samo namakne na šine nable, pa se zategne posebnim prstenom za zaključavanje (eng. lockring). Sam kraj nable je sa drugačijim završetkom, tako da se relativno lako prepozna i pre skidanja zupčanika:

Pored ovoga, za razlikovanje pomaže ako se zna da račne sa Suntour patentom obično idu sa 5 (ređe 6) zupčanika, Shimano i SRAM račne dolaze sa 6 ili 7 (izuzetno retko 8, ili 9, ali to je opasno za zadnju osovinu, što je opisano u članku o zadnjim nablama bicikla).

Kasete su obično sa 7 (sedam je relativno retko), 8, 9, 10, 11 zupčanika. Savremeniji standard, superioran u svakom pogledu u odnosu na račnu.

Na ovo treba obratii pažnju kad su u pitanu zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno! 🙂  Ako se menja (zadnja) nabla, svakako se isplati uzeti kasetnu, freehub nablu, ali ako se kupuje samo zamenski set zupčanika, onda se ne isplati kupiti po svaku cenu kasetni, ako se već ima nabla za frivil, zato što to iziskuje i (skuplju) zamenu cele nable.


2. Zupčanici i spejseri

Frivil dolazi sa zupčanicima spojenim zajedno i nemoguće je menjati pojedinačne zupčanike. Kasete su sa pojedinačnim zupčanicima i spejserima između njih, tako da se mogu kombinovati između različitih kaseta.  Neke kasete dolaze sa zanitovanim zupčanicima, ali je to samo zbog lakšeg montiranja, inače se zupčanici mogu slobodno raznitovati bez ikakvog uticaja na funkcionalnost, tako da se pojedinačni zupčanici mogu menjati.

Slike bolje objašnjavaju (klik na sliku za uvećanje):

3. Za svaki slučaj – napomena – Hyperglide, Uniglide, Hyperglide+ i XD

Stari standard Shimano freehub (kasetnih) nabli je “Uniglide”. Novi je “Hyperglide”

Uniglide i hyperglide freehub nable.
Uniglide i hyperglide freehub nable.
Obratiti pažnju na širi razmak između dve Hyperglide šine (dok su ostali identični, kao kod Uniglide).

Prednost Hyperglide sistema je što se zupčanici mogu složiti samo na jedan način, dok je Uniglide omogućavao da se stave u krug bilo kako – nabla je bila simetrična. Ovde samo prošireni deo zupčanika nailazi na najširu šinu nable (videti na slici). Na ovaj način, zupčanici su zarotirani uvek na tačno isti, planirani način, što omogućava projektovanje kasete tako da pri menjanju brzine lanac u isto vreme hvata dva susedna zupčanika i tako se praktično postepeno penje na novu brzinu (zupčanik).

Velika prednost Uniglide standarda je što omogućava okretanje zupčanika na drugu stranu, čime se dobijaju praktično novi zupčanici (nepohabana strana se koristi)!

U slučaju nabavke nove nable, svakako gledati da bude freehub i to po Hyperglide standardu. Hyperglide freehub će prihvatiti i Uniglide zupčanike (osim najmanjeg, zabravljujućeg zupčanika – Hyperglide koristi poseban šraf za zabravljivanje).

Dopuna leta 2018:

Shimano i SRAM napravili su po jedan nov standard freehub nable (i kasete), za svoje 11 i 12-fazne MTB kasete. SRAM-ov standard se zove “XD“, dok se Shimanov zove “Hyperglide+” .

Povezan članak – Skidanje zadnjih zupčanika (kaseta i račna):

Kako skinuti kasetu sa točka bicikla - uputstvo za skidanje kasete (i račne). Sa spiskom potrebnog alata
Kako skinuti kasetu sa točka bicikla – uputstvo za skidanje kasete (i račne). Sa spiskom potrebnog alata

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/zadnji-zupcanici-racna-ili-kaseta-nije-sve-jedno-komentari-clanka.114/

33 misli o “Zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno”

 1. svaka cast za blog. i drugi tekstovi su super, ali ovo me trenutno veoma zanimalo da procitam

  • Drago mi je. Ne nađoh takvih tekstova na srpskom, pa se trudim da to ispravim. 🙂

   Što zbog drugih, što zbog sebe – da se podsetim za par godina. 🙂

 2. Pozdrav Reljo i hvala ti na ovim tekstovima. Ja volim da sam cackam oko bajsa i dosta pomazu. Imam par pitanja za tebe.
  Imam osmofaz i kad prebacim lanac na cetvrti zupcanik, gledano od najveceg ka najmanjem, pocinje da se cuje neki zvuk kao da lanac ne lezi lepo na zupcanicima. Ja koliko gledam, taj zupcanik ne izgleda mi drugaciji od ostalih, osim sto se na njemu vide tragovi onih “pinova” sa lanca. Na jos nekom zupcaniku se tek naziru a na cetvrtom se bas vide.Na svim ostalim zupcanicima nema nikakvog zvuka, sve lepo radi
  Ako je taj zupcanik ostecen dal moze da se menja samo on ili mora cela kaseta?
  posto planiram da za kraj sezone kupim i novi lanac dal je mozda najbolje da uzmem i novu kasetu ili da vidim da budzim ovu?

  • Moguće da se taj lančanik najmanje koristi, pa se nije “upasovao” sa, možda već malo istegnutim, korištenim lancem.

   Moguće i da je kaseta falična.

   Ako nije problem do štelovanja zadnjeg menjača, moguće i da je do kasete. Kaseta nije preskupa da se zameni. Ako nov lanac bude preskakao na staroj kaseti, svakako je ona najverovatnije zrela za zamenu.

  • Hvala ti na odgovoru i jos ako mozes da mi preporucis neku kasetu, srednjeg kvaliteta, nista egzoticno, al da ne bude bas ni neki krs. Drum, osam brzina.
   Lanac planiram da uzmem Sram PC-830, nekako mi se cini ok. Valja li on, sta kazes?

  • PC-830 je OK. Dobar je i KMC X-8.

   Kaseta, spram željenog stepena prenosa. Bilo koja MTB osmofazna je jeftina, a OK, ali ima po dva zuba skokove između brzina čak i na manjim zupčanicima.

   Ako ti to smeta, onda neku baš drumsku osmofaznu.

   MTB:
   Shimano Altus CS-HG31 11-32T
   (oko 15 evra)

   Drumska:
   Shimano Sora CS-HG50-8 13-26T
   (oko 30 evra)

  • Nema na čemu, i drugi put. 🙂

   Da ne zaboravim, ako bicikl ima drumski menjač kratkog kaveza, treba proveriti može li da prihvati kasetu sa velikim zupčanicima, poput MTB sa 11-32 zubima.

   Ukoliko ne može, onda je jeftino rešenje
   Shimano Claris CS-HG50 11-28T, koja se kod nas može naći za oko 2000 dinara.
   Mada je pomenuta 13-26 “drumskija”. 🙂

 3. Još jedan oduševljeni zaljubljenik u bicikle. Stalno pratim tekstove u vezi bicilizma, pogotovu tehnoloških rešenja i ne naiđoh na bolji tekst!!! Svaka pohvala za trud, način i eksplicitno objašnjenje. Svaki početnikmože da shvati i prepozna razlike i prednosti jednog i drugog sistema. Hvala još jednom!

 4. Pozdrav Relja. Mnogo korisnih tekstova ovde, svaka čast! Imam jedno pitanje, ako imaš vremena. Uočio sam pre neki dan da mi se kaseta klima levo desno. Skidao sam nešto točak da malo izribam bajk i vidim da se klima. Inače je čvrsto stegnuta, nema tog lufta.
  Uočio sam u vožnji kao da ona pravi osmice pri pedalanju, a i lanac nesto pomalo krcka.
  Htedoh da pitam da li je to normalno ili je u pitanju problem. Inače kaseta je gotovo nova, kupljena prošle godine, Shimano CS-HG200-9 9 brzina. Lanac isto nov.

  Pozdrav!

  • Dosta ljudi ovo primećuje i brine se. Ako je kaseta dobro zabravljena (što je provereno koliko shvatam), nema razloga za brigu. Objašnjenje:

   Račne:
   Kod račni (dakle ne freehub), kaseta se šrafi direktno na telo nable. Ovo je navoj velikog prečnika, teško je izvesti da bude 100% u osi osovine, tako da se blago šetanje kasete vidi i dok se pedale (i lanac) pokreću, kao i dok se točak vrti bez pokretanja lanca (i kasete).

   Kasete (tj. freehub):
   Kod Shimano freehub-ova, promer šrafa kojim se telo freehuba montira na nablu je dosta manjeg prečnika nego kod navoja račne, pa su tolerancije u kojima se može uraditi (a da ne košta 1000 evra 🙂 ) puno “tešnje”.

   Freehub mehanizam je i dalje montiran na telo nable, tj. ne stoji na osovini. Okreće sa zajedno točkom. Zato, pogotovo dok se ne primeni sila pedalanja i freehub “priljubi” uz nablu, normalnim naleganjem, dešava se izraženije šetanje levo-desno (ali manje izraženo nego kod račni). Kada se počne pedalati, šetanje je najčešće jedva primetno. Do tada se kaseta često može rukom pomerati levo-desno, kao da ima lufta – što je normalno (kada lanac nije nategnut).

   Sve dok je to umereno (a kod 99,99% njih jeste umereno) – neće uticati na menjanje brzina i može se zanemariti. Drugim rečima: u mašinstvu se sve radi u prihvatljivim tolerancijama. Praktično je nemoguće pogoditi tačno nominalnu meru. Prihvatljive tolerancije se definišu tako da sklop dobro i dugo funkcioniše. Šetanje kasete je negde lako vidljivo golim okom, negde teško – jedva, ali ne znači da je neispravno, dok god nije ekstremno i ne utiče na menjanje brzina.

   Zanimljivost:
   Kod DT Swiss (i Campagnolo? – nisam 100% siguran za sve) nabli se freehub oslanja na osovinu, a uzubljuje se na telo nable preko sistema račne, pa nema izraženijeg šetanja dok se pedale ne okreću, jer se telo freehuba ne okreće dok god se lanac ne pokrene – okreće se samo nabla. Sličan sistem je i kod novih Shimano XTR M9100 nabli, kao i kod mnogih Chris King modela.

 5. Hvala na opširnom odgovoru. To onda mogu eleminisati kao uzrok tog čudnog zvuka krckanja lanca ili kako već da ga opišem. Kao da lanac malo preskače, ne stalno ali relativno učestalo.

  Napomenuh da sam stavio novu kasetu i lanac, jedino lančanik prednjeg pogona je ostao stari (ima mu godina). Gde bih mogao još tražiti uzrok?

  Hvala unapred!

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content