KRENITE odavde

Brzine bicikla – zadnji zupčanici

Ovaj članak ukratko objašnjava brzine bicikla vezano za zadnje zupčanike (lančanike). Serija članaka koja objašnjava koji zupčanici se mogu kombinovati sa kojim menjačima i slično, nalazi se na ovom linku: Kompatibilnost delova bicikla. Za više detalja o standardima kaseta, videti: Standardi kaseta (zadnjih lančanika) bicikala.

 

Zadnji zupčanici (lančanici) bicikla – standardi i razlike

Za tačan uvid u to kako veličina zadnjeg zupčanika utiče na prenosni odnos, tj. na dužinu prenosa, pogledati: Stepen prenosa bicikla – “brzine”. Ovde je akcenat na standardima za razmak i debljinu zupčanika za različite brojeve brzina – od 6 do 11 na savremenim biciklima.

 

Razmaci na koje su poslagani zupčanici u zavisnosti od njihovog broja

SRAM i Shimano (kao i Miche, SunRace, IRD) su po kompatibilnom standardu, sa zanemarivim razlikama, dok je Campagnolo poseban (nije kompatibilan), ali isto ima tendenciju da više brzina nosi uže zupčanike, gušće poslagane. Gde nije napomenuto posebno za Campagnolo, širina i razmak zupčanika navedeni u tekstu se odnose na Shimano kompatibilan standard.

6 “brzina”

Kod kaseta sa 6 brzina (6 zadnjih zupčanika) zupčanici su poslagani na po 5,5 mm (rastojanje od sredine do sredine dva susedna zupčanika). Neki modeli koji se više ne proizvode imaju gušće poslagane zupčanike. Debljina svakog zupčanika je 2 mm.

7 “brzina”

Zupčanici poslagani na po 5 mm. Debljina zupčanika 1,85 mm.

8 “brzina”

Kod 8 brzina, širina zupčanika je isto 1,85 mm, ali razmak je 4,8 mm.

Kod 8-brzinskog (8-faznog) Campagnola razmak zupčanika je 5 mm, a širina svakog po 1,9 mm.

Kaseta sa 8 lančanika
Tipična MTB kaseta, sa 8 lančanika, koji imaju sledeće brojeve zuba:
11-13-15-18-21-24-28-32

9 “brzina”

Kasete sa 9 zupčanika imaju manji razmak zupčanika (na po 4,34 mm), a takođe je manja i širina svakog pojedinačnog zupčanika (1,78 mm).

Campagnolo koristi razmak od 4,55 mm, sa 1,75 mm širokim zupčanicima.

10 “brzina”

Još tanje i uže. Zupčanici na po 3,95 mm, širine 1,6 mm. Pošto ova širina zupčanika ne omogućava dovoljnu čvrstoću, proizvođači obično vezuju po 3 najveća zupčanika zajedno, u jedan kavez, kako bi u stepenu prenosa gde je najjača sila omogućili što veću čvrstoću. Kraći period Shimano je proizvodio specijalne freehub nable za 10 brzina, koje imaju dublje šine (i kasete imaju dublje ureze za šine – nutove), kako bi kontaktna površina bila što veća, jer se dešava da se pojedinačni zupčanici 10-fazne kasete urežu u telo nable, ako je aluminijumsko.

Takođe, ako se 10-fazna kaseta stavlja na “univerzalni” freehub za 8 i 9 brzina, potrebno je staviti dodatni spejser, jer je uža, pa je lokring neće stegnuti kako treba.

Campagnolo koristi različite razmake između pojedinih zupčanika, a širina svakog zupčanika je 1,7 mm. Ovi razmaci variraju od grupe do grupe – nisu isti ni za sve 10fazne Campagnolo kasete.

11 “brzina”

Otprilike ista širina zupčanika (1,6 mm), ali još uži razmak – sada svega 3,74 mm. Drumske 11fazne kasete traže kasetnu nablu sa za oko 1 mm širim nosačem kasete – kako bi stalo svih 11 zupčanika.

Shimano-6800-Ultegra-11-speed-road-group-1
11-fazna Shimano kaseta
Raspored zuba između susednih zupčanika je projektovan za brže prebacivanje lanca s jednog na drugi.

Drumski 11faz je jedini sistem gde su zadnji zupčanici za Shimano, SRAM i ostale kompatibilni sa Campagnolom.

Kod MTB 11faznih kaseta, širina kasete je ista kao za 10fazne – najveći zupčanik se malo “popne” na sam kraj nosača, pošto je obično većeg prečnika, gde su žbice već dovoljno udaljene da ih ne češe (žbice se pod uglom udaljavaju od kasete ka felni točka.

12 “brzina”

Nov standard, za sad jedino SRAM pravi ovakve kasete za svoje 1x  sisteme (MTB grupe sa samo jednim lančanikom napred). Ove kasete traže posebnu glavu, kao i SRAM 11fazne XD kasete.

Levo XD freehub. Desno - Shimano hyperglide kompatibilan freehub.
Levo XD freehub.
Desno – Shimano hyperglide kompatibilan freehub.

Od sredine 2018, SRAM je uveo novu grupu NX Eagle, koja sadrži i kasete sa 12 lančanika koje su kompatibilne sa standardnim Shimano (i SRAM) freehubovima (za 8-9-10 brzina). Kod ovih kaseta, naravno, nije moguće da najmanji lančanik bude ispod 11 zuba.

Od leta 2018. i Shimano je izbacio standard MTB 12-brzinskih kaseta.

 

Drumska naspram MTB kasete

Podela kaseta na drumske i MTB je više marketinška. Naime, bitan je samo broj zupčanika pozadi – kasete su potpuno iste – razmaci zupčanika, širina i svi ostali parametri. Izuzetak su MTB 11fazne kasete i 12fazne MTB kasete.

Jedina bitna razlika je što kasete koje se reklamiraju kao drumske, obično imaju manju razliku u broju zuba između susednih zupčanika. MTB kasete imaju veće skokove u broju zuba i obično je broj zuba na najvećem zupčaniku dosta velik, za uspone na neravnom terenu.

Na primer, tipična “drumska” kaseta sa 8 zupčanika, naspram tipične MTB kasete sa 8 zupčanika, izgledala bi ovako:

12-13-15-17-19-21-23-25  “Drum” naspram
11-13-15-18-21-24-28-32  “MTB”

Primeti se kako “drumska” kaseta ima manji ukupni raspon (od 12 do 25 zuba), kao i manje razlike u broju zuba između susednih zupčanika (12-13-15… po jedan do dva zuba razlike). “MTB” kaseta obuhvata veći raspon (od 11 do 32 zuba), a i razmaci u broju zuba idu i po 4 (…24-28-32).

Izuzetak su MTB 11fazne kasete razlikuju od drumskih 11faznih. Prave se tako da najveći zupčanik malo “nadiđe” freehub prema točku, tako da staju na nable sa freehubom za 8-9-10 brzina. Drumske 11-fazne kasete traže poseban, širi freehub za montiranje. Takođe, 12-fazne kasete za sada postoje samo u MTB verzijama.

 

Završne napomene

Uočljiva je tendencija sve manjeg razmaka između zupčanika, kako se broj zupčanika povećava. Svi sistemi preko 8-faznog traže veoma precizan menjač, sa malo frikcije sajle u bužirima, kako bi precizno i bez problema mogle da se menjaju brzine. Kod zupčanika 8-faza, koji su razmaknuti na po 5 mm, 0,1 mm greške u hodu menjača neće biti katastrofalan – još uvek će lanac biti gotovo na sredini zupčanika.

Kod 9, a pogotovo 10 i više brzina, pored toga što je i sam lanac tanji, tanji su i sami zupčanici, sa još manjim razmakom između susednih, pa je svaka greška kod menjača (zapinjanje sajle u bužiru i slično) osetna i može izazvati probleme pri menjanju brzina.

Zupčanici sistema preko 8 brzina su uži, pa se i zupčanici i lanac nešto brže troše. Kod 10 i više brzina, čak i nabla može biti u problemu jer su zupčanici toliko tanki da se pod silom okretanja pedala mogu utisnuti u šine (nutovi) nosača kasete na nabli (najveća tri zupčanika su obično spojena u isti kavez, ali ostali zupčanici su pojedinačni).

Pri stavljanju kasetnih zupčanika na kasetu, treba voditi računa o spejserima. U zavisnosti od freehub nable, pre same kasete se stavlja jedan ili više spejsera, a kasniji spejseri, između pojedinačnih zupčanika, se stavljaju u zavisnosti od tipa kasete. Ako se ne složi kako treba, može biti problema pri menjanju brzina.

Na primer, ako se na nablu (freehub) za 8 brzina stavi kaseta za 7 brzina, mora se pre kasete staviti spejser, kako bi je pomerio dovoljno u stranu da lockring može da je “zabravi”. U protivnom, kaseta bi bila uža od samog nosača kasete, pa bi landarala levo-desno. Takođe, ako se neki od spejsera između samih zupčanika pogrešno stavi, ili zaboravi staviti, indeksirano menjanje brzina neće raditi kako treba, a može se desiti i da lanac zapinje između dva zupčanika jer nisu dovoljno razmaknuti.

Slaganje zupčanika i spejsera
Primer slaganja 11-fazne kasete.
Obratiti pažnju na prva 2 i naredna 3 zupčanika nitovana zajedno u isti kavez, radi rasterećenja nosača i jače konstrukcije. Raspored spejsera je važno poštovati.

12 misli o “Brzine bicikla – zadnji zupčanici”

 1. Zdravo, imam Capriolo Adrenalina i zadnja kaseta mi je sa 7 lancanika gde je najbrzi ( najmanji) ima 14 zubaca.
  Da li mogu da promenim i stavim kasetu sa 8 lancanika onu neku klasicnu 11-30 jer kad nisam na nekim dolmama i u gradu, na otvorenom primecujem da pomalo motam u prazno na vecim brzinama i nekim nizbrdicama.

  primera radi ovakav neki pogon, nisam ja profi biciklista a sa nekom prosecnom dnevnom voznjom od 20 km racunam da je ovo mozda savim pristojno
  http://www.capriolo.com/rezervni-delovi/racne-i-kasete/shimano-acera-racna-8brzina-11-30t-cs-hg31-8130

  da li uz ovo moram da promenim jos nesto, koji bi mi bio odgovarajuci sifter i menjac za ovakav zadnji pogon, i sta mi je jos potrebno od delova, da li ponovo mora da se centrira tocak, duzina lanca i ostalo.

  Da napomenem da bi sve sam probao da zamenim i da sam popravljam svoj bajs zahvaljujuci vasim komentarima i klipovima na YT za to sve pohvale.

  • Za prelazak sa 7 na 8 lančanika, potrebno je zameniti:
   ručicu zadnjeg menjača (šifter)
   kasetu, naravno
   lanac – ako na biciklu nije već osmofazni lanac kojim slučajem
   glavu, za neku koja prihvata kasete sa 8 brzina – freehub sistem – što traži preplitanje felne za novu glavu (uz nove žbice ako dužina starih ne odgovara za novu glavu), ili zamenu celog zadnjeg točka

 2. Pozdrav, imam nazad kasetu od 7 lancanika sa freehub sistemom konkretno cs hg 200- 7, da li bi mogao da stavim cs hg 200 sa 8 lancanika ili bih morao da menjam glavu komplet?

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content