KRENITE odavde
Home » Osnove » Kupovina - saveti » Dečiji bicikl – kako odabrati pravu veličinu?

Dečiji bicikl – kako odabrati pravu veličinu?

Ako ste u dilemi koju veličinu bicikla kupiti za dete, ovaj članak vam može pomoći.

Sadržaj:

  1. Uvod i veća deca 🙂
  2. Veličina bicikla za manju decu
  3. Prvi bicikl (ako dete ne zna voziti bajs)


1. Uvod i veća deca 🙂

Kod bicikala za odrasle, proizvođači obično daju tabelu sa preporučenom veličinom rama spram visine bicikliste (za svaki model bicikla iz svoje ponude posebno). U zavisnosti od konkretnog modela (i toga da li je bicikl “za žene”), najmanje dostupne veličine ramova kreću od nekih 150 cm, često čak i tek od 160 cm.

Tabele izgledaju otprilike ovako:

Za decu koja su još uvek previše mala da bi ovakve tabele imale smisla, u nastavku članka objasniću kako izabrati pravu veličinu bicikla.

Tabela veličina rama spram visine bicikliste - za Giant TCR Advanced Pro 1 drumski bicikl
Tabela veličina rama spram visine bicikliste – za Giant TCR Advanced Pro 1 drumski bicikl
Slika 1
Tabela za izbor odgovarajuće veličine rama za Giant Fathom 29 1
Tabela za izbor odgovarajuće veličine rama za Giant Fathom 29 1
Slika 2

Napomena:
Mnogi prodavci još uvek daju podatak o dužini cevi sica na ramu. Taj podatak je danas besmislen – ovde sam objasnio zašto dužina cevi sedla nije precizna (i šta je to efektivna dužina gornje cevi rama).

Dakle, ako je vaše dete dovoljno visoko da možete naći odgovarajući model “za odrasle,” držite se samo tabele proizvođača pri izboru veličine.

– Sadržaj –


2. Veličina bicikla za manju decu

Za manju decu, obično ne postoji izbor više veličina ramova istog modela. Tu se veličine određuju spram veličine točkova. Bicikli sa manjim točkovima imaju srazmerno manje ramove, dok oni sa većim točkovima imaju srazmerno veće ramove.

Veličina točkova se izražava u inčima (mada je to često uzrok grešaka, za detalje pogledajte: standardi veličina točkova i guma bicikla). Ovo su preporučene veličine točkova dečijih bicikala, spram uzrasta i visine deteta:

Uzrast
deteta
Visina
deteta
Preporučena
veličina točka
2 – 3 godine80 – 100 cm12″
203 mm ISO ETRTO
3 – 4 godine95 – 110 cm14″
254 mm ISO ETRTO
4 – 5 godina105 – 125 cm16″
305 mm ISO ETRTO
5 – 8 godina120 – 135 cm20″
406 mm ISO ETRTO
8 – 10 godina130 – 145 cm24″
507 mm ISO ETRTO
10+ godina140+ cm26″
559 mm ISO ETRTO
Tabela 1


Napomena 1/2
Ova tabela je data okvirno. U zavisnosti od toga koliko je dete visoko, i detetove motorike i iskustva u vožnji, može se ranije uzeti nešto veći bicikl, a nije smak sveta ni ako se jednu sezonu vozi bicikl koji je “za pola broja” manji.

Isto važi i ako je dete između dve veličine bicikla. Ako je dete hrabro i sigurno u sebe (iskusno na biciklu), izboriće se sa malo većim biciklom. Morate to sami proceniti i odlučiti.

Moj prvi bajs sa 3 godine je imao točkove od 16″, sledeći je bio očev Poni sa 20″ točkovima, a tek sa 13 godina sam kupio prvi MTB sa točkovima veličine 26″ – a slične “nesavršenosti” veličina su uspešno i bez problema prošli moja braća i sestre, i moj sin.

Možete uzimati polovne bicikle, i deca mogu nasleđivati bicikle kada ih sestre i braća prerastu.

U tabeli nisam naveo guralice sa točkovima veličine 10″ – one su OK za sitniju, mlađu decu (ispod pune dve godine), ako je dete previše malo za guralicu sa točkovima od 12″.

Od veličine točkova 20″ već se lakše mogu naći i bicikli sa brzinama – što može pomoći za vožnju po brdovitom terenu.

“Relja, senilni čoveče, zaboravio si točkove od 18 inča?!?”
Lično ne vidim smisao te veličine bicikla (i točkova). Po mom iskustvu, i 14″ je upitno. Može se komotno ići sa 12″ preko 16″ pa odmah na 20″ (i posle odmah na 26″).

Većina bicikala pruža dovoljan opseg podešavanja visine sedla i kormana da nema smisla uzimati baš “svaki broj” kako dete raste. Takođe, ponuda guma za 14″ i 18″ je dosta loša (barem u Srbiji) – teže je naći rezervne.

Napomena 2/2
Ovde date preporuke odnose se na bicikle koji se prave i prodaju kao “dečiji.” Postoje bicikli za odrasle sa točkovima od 20″, ili od 26″, sa veličinama ramova i za ljude visine dva metra. Kada je to slučaj, proizvođač obično navodi podatak koja veličina rama odgovara za koji raspon visina bicikliste.

– Sadržaj –


3. Prvi bicikl (ako dete ne zna voziti bajs)

Ako je dete dovoljno malo za “guralicu” (bicikl bez pedala – obično su sa točkovima veličine 10″, 12″, ili 14″), to je najbolji način da samo, najbrže nauči voziti bicikl.

Guralica - bicikl bez pedala. Slika 3
Guralica – bicikl bez pedala
Slika 3

Ako je dete preveliko za takve bicikle, može se uzeti “običan” bicikl koji je dovoljno mali da dete može iz sedla staviti celo stopalo na pod. Skinite pedale, i pustite dete da se odgurivanjem vozi i samo drži ravnotežu.

Vrlo često već istog popodneva možete montirati nazad jednu pedalu i pustiti dete da kreće pritiskanjem pedale. Posle još malo vežbe (opet, često istog ili narednog dana), možete montirati obe pedale i pustiti dete da vozi. 🙂

Napisao sam članak o tome zašto pomoćni točkovi odmažu (i zašto ih nikada ne treba montirati).

Podrazumeva se da ćete dete držati na oku i vežbati u bezbednim uslovima (dakle, ne na autoputu 🙂 ). I nemojte zaboraviti: i pad je let! 🙂

– Sadržaj –


Trudim se odgovoriti na sva pitanja čim stignem.

Ako vam je potreban odgovor hitno - u roku od dan-dva umesto nedelju-dve:
Plaćanjem $5, dobijate prioritetnu podršku (vaše pitanje je prvo na redu):

Link za “kupovinu” prioritetne podrške

BikeGremlin prioritetna podrška
BikeGremlin prioritetna podrška

Komentiraj

Kako dodati sliku u komentar na ovom sajtu - uputstvo

Za brz odgovor (najčešće u roku od 24 časa):

“Kupite” prioritetnu BikeGremlin podršku