KRENITE odavde

Brave (lokoti) za bicikl

Ovaj članak objašnjava prepoznavanje i izbor dobre brave za bicikl. Za objašnjenje “tehnike vezivanja” bicikla, tj. kako zaključati bicikl da bude što bezbeniji, videti: Zaključavanje bicikla.

Sadržaj:

 1. Šta čini dobru bravu (lokot) za bicikl?
  1.1. Cilindar brave
  1.2. Mehanizam za bravljenje
  1.3. Telo brave
 2. Katanci – veličina i dizajn
 3. Brave za bicikl – vrste
  3.1. Lanac
  3.2. U-brava (potkovica)
  3.3. Sajla
  3.4. Sklopiva brava (folding)
 4. Dve su bolje od jedne?
 5. Završne napomene
  5.1. Ali video sam onaj YouTube video?!
 6. Preporuka brava za bicikl


1. Šta čini dobru bravu (lokot) za bicikl?

Lanac je jak koliko je njegova najslabija karika jaka. Zato je važno da i sama brava, kao i lanac, odnosno sajla budu dobrog kvaliteta i teški za sečenje i obijanje.

Neki lopovi radije seku brave, neki ih lome, treći pak više vole da “češljaju”, tj. probaju obiti sam cilindar brave specijalnim alatima (ovo traži znanje i iskustvo, u zavisnosti od kvaliteta cilindra). Nemoguće je unapred znati kakva “vrsta” lopova će pokušati da ukrade bicikl, niti kakav alat će poneti. Zato je dosta rizično birati bravu koja je, na primer: veoma otporna na sečenje i lomljenje, ali sa lošim cilindrom koji se lako “češlja”.

Ipak, ovo ljudi često rade. Čak i kada izdvoje više novca za bravu koja je jaka, često nisu spremni dodati još (obično bude dupli iznos u odnosu na slabiju bravu) za dobar cilindar. Ili obrnuto – uzimanje kvalitetnog cilindra i ključa, ali u paru sa relativno tankim (manje skupim) lancem.

Brava se sastoji od sledeća tri dela (i kod dobre brave su sva tri kvalitetna):

 • Cilindar – deo gde se stavlja ključ.
 • Mehanizam za bravljenje – deo koji spaja i razdvaja (lanac, sajlu, ili čelične šipke) kada se ključ okrene.
 • Telo brave – kućište kojie štiti cilindar sa mehanizam za bravljenje, i lanac/sajla/čelične šipke koje zaključavaju.

– Sadržaj –


1.1. Cilindar brave

Sam cilindar brave treba da bude takav da se teško “češlja” i razvaljuje. To znači dobar ključ i mehanizam koji je zaštićen od oštećenja. Cilindri sa kombinacijom su generalno (ne baš svi) među lošijim rešenjima, obično su bolji oni sa ključem. Vrsta ključa govori dosta o kvalitetu cilindra.

Običan ključ. Nekad je nazubljen sa obe strane.
Običan ključ. Nekad je nazubljen sa obe strane. Najmanje kvalitetne brave koje se češljaju za par minuta.
Ključ sa udubljenjima. Nešto teže za češljanje.
Ključ sa udubljenjima. Nešto teže za češljanje.
Reljefni ključ. Kvalitetna brava. Dodatna prednost je što sam mehanizam počinje duboko u dubini brave (zubi na ključu kreću tek posle par cm dubine).
Abloj ključ. Kvalitetna brava. Dodatna prednost je što sam mehanizam počinje duboko u dubini brave (zubi na ključu kreću tek posle par cm dubine). Ovo otežava razvaljivanje grubom silom.

Poslednji ključ (slika odmah iznad) – cilindar sa Abloj sistemom diskova. Ako je cilindar dublje unutar brave (kao kod ključa na slici), teško se može i razbušiti. Ovakvi cilindri se toliko teško obijaju da obično usmere lopove na traženje drugog metoda: sečenje, lomljenje, ali sam cilindar kao takav je sigurna karika.

– Sadržaj –


1.2. Mehanizam za bravljenje

Dobar mehanizam za bravljenje treba da spreči otvaranje brave na silu, kada je zaključana (zatvorena).

Mehanizam za bravljenje - izbliza. Treba čvrsto da drži metalnu šinu i spreči da se na silu može izvući.
Mehanizam za bravljenje – izbliza. Treba čvrsto da drži metalnu šinu i spreči da se na silu može izvući.
Otvorena brava – sa izvučenom metalnom šinom koja bi trebalo da stoji zabravljena. Dobar mehanizam bravljenja otežava da se ovo uradi na silu.

– Sadržaj –


1.3. Telo brave

Telo brave čini kućište (oklop) cilindra i mehanizma bravljenja, zajedno sa lancem, sajlom ili metalnim šinama koje zatvaraju bravu. Slika gore desno prikazuje to – metalne šine spojene zakivcima koje vrše zatvaranje i čelični kvadrat u kojem su zaštićeni cilindar i mehanizam za bravljenje. Slike ispod prikazuju zaštitu samog cilindra, izbliza:

Telo brave štiti cilindar. Vidi se koliko duboko ključ mora uđe da bi stigao do mehanizma cilindra unutar zaštitnog kućišta.
Telo brave štiti cilindar. Vidi se koliko duboko ključ mora uđe da bi stigao do mehanizma cilindra unutar zaštitnog kućišta.
Zaštita otvora za ključ, izbliza. Obično iza konusnih zatvarača koji se vide (štite od prljavštine) stoje zaštitne ploše koje sprečavaju bušenje.

– Sadržaj –


2. Katanci – veličina i dizajn

Osnovne stvari navedene u 1. poglavlju važe za sve vrste brava. Kada je u pitanju katanac za lanac, pored navedenog, važno je da se ne ostavi puno mesta za zavlačenje alata i lomljenje katanca. Zato je na tanjem lancu bolje imati manji katanac koji knap naleže, nego neki deblji, veći, koji ostavlja puno lufta.

Debeo, jak katanac koji je prevelik. Ostavlja puno mesta da se ubaci šipka i razvali grubom silom.
Debeo, jak katanac koji je prevelik. Ostavlja puno mesta da se ubaci šipka i razvali grubom silom.
Katanac koji je nešto tanji, ali knap naseda lanac na njega. Ovde nema mesta da se ubaci deblja šipka za razvaljivanje.
Katanac koji je nešto tanji, ali knap naseda lanac na njega. Ovde nema mesta da se ubaci deblja šipka za razvaljivanje.

– Sadržaj –


3. Brave za bicikl – vrste

Kada su objašnjene važne karakteristike brava i katanaca, dolaze na red i brave za bicikl. One se obično prave i prodaju kao komplet, često spojeno zajedno, lanca i katanca, ili čelične šine/sajle i mehanizma za bravljenej sa cilnindrom. Postoji četiri osnovne vrste brava za bicikl:

 1. Lanac (sa katancem)
 2. U-brava, ili potkovica
 3. Sajla (sa ili bez katanca)
 4. Sklopiva brava (folding)

Sve ove brave su same po sebi dobre. Ukoliko se nose dve, gledati da se pravi kombinacija sajle + jedna od ostale 3 vrste. Ovo zato što je različit alat potreban za sečenje tih brava: sajle se obično seku, a ostale se testerišu, ili lome (osim tankih koje se isto seku, o tome kasnije).

Koja god vrsta brave da se bira, važno je da cilindar brave i dizajn katanca (kod lanca i sajle koji se zatvaraju katancem) budu dobri – kako je objašnjeno u prethodnim poglavljima.

Takođe, nikad ne treba birati bravu da bude laka. Čelik je težak i ako je brava laka, znači da nema dovoljno (debelog) čelika. Krajnje jednostavno. Dobra brava može opušteno da ima preko 2 kile.

Važan je i podatak o tvrdoći čelika. Izražen u rokvelima (HRC). Poželjno je da čelik bude preko 65 do 70 rokvela. Ovo važi za sve vrste brava. Dobri proizvođači daju često ovaj podatak, dok ga lošiji ni ne znaju.

Sledi pojašnjenje pojedinačnih tipova brava sa prednostima i manama:

– Sadržaj –


3.1. Lanac

Lanac sa katancem
Lanac sa katancem

Lanac treba da bude od kaljenog čelika. Kaljenog tako da je i samo jezgro okaljeno. Trebalo bi da je barem 10 (idelno 12 ili više) mm debeo. Šestougaonog profila. Kako bi sečice nalegale na što veću površinu, stvarajući manje sile po mm.

Sistem zaključavanja (ili katanac) treba da bude sa dobrom bravom i da knap naleže, što je objašnjeno u poglavljima o katancima i cilindrima.

Prednosti: druga najfleksibilnija vrsta brave (posle sajle). Uzme se dugačak lanac i sprovede po želji. Može se provući kroz ram, točak i vezati oko drveta ako je dovoljno dugačak.
Dobar lanac je teško i opasno seći akumulatorskom brusilicom (osim ako se karika uhvati u stegu, na radnom stolu). Zbog toga je lanac dosta otporan na lopove sa akumulatorskim brusilicama.

Mane: Težina. Dugačak lanac je težak. Ako su karike debljine 12 mm i ako je lanac dugačak 1,5 m, može imati preko 3 kg težine. Takođe, teško se pakuje na bicikl. Mora se motati gde je zgodno, što često bude problem na modernim biciklima koji imaju sajle i bužire na sve strane.

– Sadržaj –


3.2. U-brava (potkovica)

U-brava (potkovica)
U-brava (potkovica)

Isto kao kod lanca, s tim što ovde ne postoji ni jedan razlog da se ide ispod 12 mm debljine. Kaljeni čelik. Cilindar da bude kvalitetan kako je objašnjeno u poglavlju vezanom za cilindre.

Prednosti: najlakša brava spram nivoa zaštite koji pruža. Među zgodnijim za nošenje na bajsu. Često dođe sa nosačem da se kači na ram, a ako bicikl ima pak treger, može se staviti na njega.

Mane: Najnefleksibilnija. Za vezivanje ovom bravom mora se naći baš parking za bicikle, ili tanka bandera. I onda se bicikl mora primaći blizu i vezuje se u najboljem slučaju ram i jedan točak.

– Sadržaj –


3.3. Sajla

Sajla za vezivanje bicikla. Ova je bez katanca.
Sajla za vezivanje bicikla.
Ova je bez katanca.

Preporučio bih je kao dodatnu bravu uz neku od drugih tipova.
Dakle, nikako kao glavnu, već dodatnu, za osiguravanje točkova i slično.
Što deblja, to bolja. 10 mm je minimalna debljina sajle. Sa dobrim katancem, ili da se provuče kroz drugu bravu za zaključavanje.

Prednosti: najfleksibilnija, lako se prenosi.

Mane: lakše se seče od ostalih vrsta brava. Dobra kao dodatna brava.

– Sadržaj –


3.4. Sklopiva brava (folding)

Sklopiva brava (folding lock) za bicikl.
Sklopiva brava (folding lock) za bicikl.

Napravljena od nekoliko čeličnih šipki zanitovanih zajedno. Ovde same dimenzije nisu toliko presudne. Ako je od dobrog proizvođača, sa dobrim cilindrom brave i zakivcima koji spajaju šipke, onda je tek nešto manje bezbedna od lanca sa karikama debljine 10 mm, ili U-brave debljine 12 mm.

Prednosti: fleksibilnija od U-brave, a među najlakšim za nošenje.

Mane: ipak manje fleksibilna od sajle i lanca. Ponekad pri zaključavanju zafali 10ak cm dužine, ili mogućnost da se barem malo savije bočno, ne samo u ravni zanitovanih šipki.

– Sadržaj –


4. Dve su bolje od jedne?

Tvrdnja iz naslova je uglavnom tačna. Sa jednim velikim “ali” . Naime, dve dobre brave su bolje od jedne dobre. Ipak, ako se, umesto nabavke jedne dobre brave (koja se ne da brzo i lako preseći/obiti), radi uštede nabave dve lošije i jeftinije koje se seku za po par sekundi, zaštita od krađe neće biti unapređena. Uvek je bolje imati barem jednu zaista dobru bravu, uz dodatak neke jeftinije (za zaključavanje točkova, i slično). Sajla je dobar izbor za dodatnu bravu. Boljom bravom uvek zaključati ram za nepokretni objekat, a rezervnom to poduplati, ili zaključati točkove da se ne mogu oni skinuti i ukrasti i slično.

– Sadržaj –


5. Završne napomene

Često ljudi nisu spremni odvojiti više novca za kvalitetnu bravu. Objašnjenje koje najčešće koriste je tipa: jeftin je bicikl, pa nema smisla da brava košta kao pola bicikla. Savet autora ovog teksta je: odvojte više novca i kupite jednom dobru bravu, kako ne biste morali svakog meseca kupovati drugi bicikl, makar bio i jeftin. Dobre brave koštaju oko 50 i više evra, ali traju decenijama, kao i (uglavnom) bicikli koji se njima zaključavaju.

Naravno, dobro zaključan bicikl, sa dobrom bravom, može se opet ukrasti za 20ak minuta testerisanja. Isto tako, ukoliko lopov ponese akumulatorsku brusilicu, dovoljno je i manje. Opet, ostaje da se bicikl zaključa bolje od ostalih bicikala, a da ne deluje skuplje. Ni to nije 100% garancija, ali je tada veoma velika verovatnoća da će bajs biti ostavljen, jer lopovi gledaju da olakšaju sebi posao, da se ne muče bez preke potrebe. To što se svaka brava da obiti nije razlog za kupovinu loših, jeftinih, jer lopovima nikako nije sve jedno! Što više vremena i buke je potrebno, to će pre gledati da traže lakši plen.

Sa druge strane, loše zaključan bicikl, sa lošim, jeftinim bravama, može se ukrasti za manje od minuta običnim alatom koji svaki sitan lopov nosi pod jaknom, ili čak i bez alata.


Video demonstracija lakog i brzog sečenja loše zaštite:

Sečenje sajle za zaključavanje bicikla [0083]


Da naglasim značaj bolje zaštite, poslužiću se kratkom pričom: dva prijatelja se spremaju za šetnju kroz šumu. Jedan od njih obuva patike za trčanje. Prijatelj ga pita:
“Zašto obuvaš te patike za trčanje?”
– A, to – pa, u slučaju da naiđe lav.
“Šta, u njima možeš trčati brže od lava?”
– Ne, ali u tom slučaju, dovoljno je samo da trčim brže od tebe.

Tako da, ako neko ne reši da ukrade baš vaš bicikl, iz nekog posebnog razloga, dok god je bicikl “ružniji”, a bolje zaključan od ostalih na ulici, biće prilično bezbedan.

– Sadržaj –


5.1. Ali video sam onaj YouTube video?!

Kao što sam pokušao objasniti u ovom članku, kao i u 5. poglavlju, 100% bezbedan sistem je neupotrebljiv, po definiciji. Suština je da bicikl bude bolje zaštićen od drugih bicikala. Ipak, svako malo me pitaju, ili mi pokažu (obično YouTube) video gde ljudi razbijaju čak i kvalitetne brave.

Loše brave se lako seku običnim, malim sečicama, ili češljaju za par sekundi priručnim alatom. To je činjenica. Ali ovde ću komentarisati video snimke gde su kvalitetne brave “razbijene”:

 • Za primer češljanja, uzeću video koji je napravio LockPickingLawyer, sa Abus Granit X-plus U-bravom. Neko je video taj snimak i komentarisao kako se i ta brava lako obija. Autor tog videa je ekspert i ima sav odgovarajući alat za obijanje. Kako i sam kaže pri kraju videa: “”mislim da je dovoljno teška za obiti ako se obezbeđuje bicikl na ulici”. Drugim rečima, ja znam za samo dva čoveka u Novom Sadu koji imaju alat i znanje za češljanje ovakvih brava (ne tvrdim da ih nema više, ali dok sam se raspitivao pri istraživanju za pisanje ovog članka, nisam ih uspeo naći). Njima se ne isplati da se bave krađom, pogotovo bicikala.
 • Primeri sečenja sečicama: za sečenje kvalitetnih brava, obično se koriste kvalitetne sečice sa veoma dugačkim ručkama radi bolje poluge – takve teško staju ispod jakne, ili u ranac prosečnog kradljivca bicikala. Takođe, zemlja se obično koristi kao oslonac jedne ručice sečica, kako bi se celom težinom moglo uprti u sečenje. U članku o tome kako zaključati bicikl sam objasnio zašto nije dobro da se brave postave blizu zemlje.
 • Brusilica na baterije: moćna stvar, preseći će sve živo, za relativno kratko vreme. Pogledajte ovaj video sečenja Abus lanca brusilicom na baterije. Lanac je stegnut u stegu. Sva zaštitna oprema se nosi. Vidite koliko buke i varnica to pravi – i još uvek nije posao od 5-10 sekundi. Čak ni sa skupom, kvalitetnom bežičnom brusilicom. Zamislite sad da nema stege i da sve to landara i mora se držati drugom rukom. Uz to, vreme teče sporo kad se krade i gleda ide li neko – lopovi će vrlo verovatno tražiti lakši plen, čak i ako imaju ovako dobar alat.
 • Kvalitetna ručna testera: 20 do 30 minuta testerisanja je dovoljno za većinu lanaca. Loši se seku za minut-dva. Lopovi ne vole da rade i vole lak plen.

Tako da uopšte nije tajna da se svaka, i najskuplja, najbolja brava može obiti. Samo je pitanje potrebnog vremena, znanja i alata. Zato nije sve jedno kakvu bravu koristite.

Moja video prezentacija Abus Bordo 6500 brave, uz osvrt na LockPickingLawyer YouTube kanal, i opštu priču o bezbednosti i zaključavanju bicikla:

Abus Bordo 6500 (Granit X-Plus) brava za bicikl - prezentacija [0087]
Prezentacija Abus Bordo 6500 brave i priča o bezbednosti (vezivanju) bicikala

LockPickingLawyer, na primer, kaže da za svoj bicikl koristi bravu Kryptonite Evolution Series 4 (Amazon affiliate link). On sam za nju kaže da se relativno lako “češlja,” ali dodaje (moj slobodni prevod sa engleskog): “…mislim da je ovo izvan nivoa veštine prosečnog kradljivca bicikala…” (link ka tom LockPickingLawyer videu). Brava koju spominje ne deluje loše i dosta liči na Abus GRANIT CityChain XPlus (afilliate link). S tim da je nisam video uživo, pa ne mogu ništa potvrditi.

– Sadržaj –


6. Preporuka brava za bicikl

Slike ispod su moje preporuke za kvalitetne, bezbedne brave za bicikl. Ako Ste pažljivo pročitali prethodna poglavlja, verovatno će Vam biti jasno zbog čega ne preporučujem ni jednu jeftiniju bravu. Brave sa dobrom (proverenom) reputacijom, proizvođači ne žele prodavati za malo novca (kad već mogu dobiti više). Jeftine brave su uglavnom, iz mog iskustva, ili loše, ili nemaju (još uvek stečenu) dobru reputaciju. Sa stvarima kao što je sigurnost zaključanog bicikla ne volim rizikovati, a još manje želim preporučiti nekom drugom da rizikuje sa neproverenom bravom, samo zato što meni deluje kao da bi morala biti dobra (bez provere). Čim pronađem bravu koja je jeftina, a teška za provaliti, prvi ću je kupiti, isprobati, pa podeliti iskustvo i preporuku ovde na sajtu.

Klik na sliku ispod vodi do on-line kupovine preko Amazon.com (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina). Naravno, možete ih potražiti i u prodavnicama – može ispasti dosta jeftinije.

Sve preporučene brave su marke “Abus”. Jednostavno – za njih sam mogao naći podatke o tvrdoći kaljenja, načinu zabravljivanja, a imao sam i odlična praktična iskustva (sa navedenim modelima, ne sa svim Abus bravama!).

GRANIT CityChain XPlus™ 1060/110. Lanac sa karikama prečnika 10 mm, šestougaonog profila (za teže sečenje), dužine 110 cm, u kompletu sa dobrom bravom.
Abus GRANIT CityChain XPlus™ 1060/110. Lanac sa karikama prečnika 10 mm, šestougaonog profila (za teže sečenje), dužine 110 cm, u kompletu sa dobrom bravom.
Abus GRANIT XPlus U-brava. 13 mm debljina "potkovice", sa dobrim cilindrom i bravom.
Abus GRANIT XPlus U-brava. 13 mm debljina “potkovice”, sa dobrim cilindrom i bravom.
Abus BORDO GRANIT XPlus™ 6500/85, folding brava vrhunskog kvaliteta.
Abus BORDO GRANIT XPlus™ 6500/85, folding brava vrhunskog kvaliteta.
Abus Cobra čeična sajla, promera 12 mm i dužine 120 cm
Abus Cobra čeična sajla, promera 12 mm i dužine 120 cm
Dobra za vezivanje točkova i drugih delova, ali ne kao “glavna brava”


Za ljude koji žive sa pogrešne strane okeana u odnosu na Nemačku 🙂 verovatno se isplati da pogledaju Kryptonite brave (Amazon.com affiliate link) – iz svega što sam video i čuo imaju dobrih modela, a dosta su jeftiniji od Abusa u USA, ali nisam imao puno iskustva iz prve ruke sa njihovim bravama. Tako da ne kažem da su loše, samo da ih ja ne mogu preporučiti (potvrditi) kao odlične.

Video sa prikazom i preporukom brava za bicikl:

Najbolje brave za bicikle - preporuke

Povezan članak – Kako bezbedno (dobro) zaključati bicikl:

Kako bezbedno vezati bicikl, da ne bude ukraden
Kako bezbedno vezati bicikl, da ne bude ukraden

– Sadržaj –4 misli o “Brave (lokoti) za bicikl”

  • Slažem se. I odličan je taj kanal – s tim što bih dodao jednu napomenu:
   Viđao sam da ljudi često pogrešno tumače snimke sa tog kanala. O čemu se radi? Čovek je profesionalac, time se bavi i odlično se razume. Gledao sam kako otvara neke brave i objašnjava u smislu: “otvaranje ove brave traži sofisticiran alat, dosta znanja i iskustva, rekao bih da je prilično bezbedna…” – dok ljudi vide kako ju je “lako” otvorio i zaključe da brava ne valja. 🙂

 1. Relja,
  da li postoji neki U-lock, sa cenom do recimo 5-6 hiljada koji bi bio dobar kao druga brava za zaključavanje (prva mi je Abus lanac 6210/110 koji se tokom 4-5 godina pokazao kao dobar izbor)? Kupila sam novi bicikl, pa bih ga dodatno obezbedila. Hvala.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content