Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Kako se obući za zimsko bicikliranje?

Zimsko bicikliranje može biti sasvim prijatno. Neki bi rekli: “ne postoji loše vreme, samo loša odeća”. Kako se obući za vožnju bicikla zimi? Koji problemi i komplikacije prate vožnju u ovom godišnjem dobu? To će sve biti objašnjeno u ovom članku. Videti ovde za tehniku vožnje bicikla po snegu i zimske gume za bicikl.

Sadržaj:

 1. Nije hladno na biciklu?
 2. Neprijatni uslovi za vožnju
 3. Odeća za kišu
 4. Odeća za niske temperature i sneg
  4.1. Glava
  4.2. Torzo
  4.3. Šake
  4.4. Stopala
 5. Znojenje
 6. Video demonstracija odeće za zimsko bicikliranje


1. Nije hladno na biciklu?

Ovo je ubedljivo najčešće pitanje koje zimski biciklisti mogu čuti gde god da se pojave. Ono što mnogi ne znaju je da pri okretanju pedala organizam stvara veliku količinu toplote. Poput grejalice ugrađene ispod kaputa.  🙂  Glavni problem pri vožnji bicikla zimi je vetar. Ako se organizam zaštiti od vetra, često je potrebno manje odeće (pogotovo za temperature oko nule), nego za obično šetanje, ili stajanje (čekajući autobus na primer).

– Sadržaj –


2. Neprijatni uslovi za vožnju

Kada je napolju ekstremna vrućina ume biti neprijatno na biciklu. Takođe, kada je napolju hladno, a pada kiša u isto vreme – obično je neprijatno. U svim drugim uslovima, uz odgovarajuću odeću, vožnja ne samo da ništa ne škodi, nego može biti i prijatna, uživanje.

Za vožnju po velikoj vrućini je bitno piti dosta tečnosti i zaštititi telo od direktnog sunca, glavu pogotovo. O tome opširnije u nekom drugom članku, ovde će biti objašnjeno zimsko bicikliranje. Saveti kako se obući za kišu i niske temperature, sneg.

– Sadržaj –


3. Odeća za kišu

Letnji pljusak nije problem. Brzo se pokisne, ali bude toplo i brzo se i osuši, a malo šta može da spasi da se ne bude mokar po jakom pljusku. Problem su hladne jesenje i zimske kiše.

Dobro rešenje za kraće vožnje bez puno vetra su kabanice, pončo.

Pokriva ruke, kolena, glavu.
Biciklistički pončo za kišu. Pokriva ruke, kolena, glavu.

Mana ovakve kabanice je što na jakom vetru može praviti problem, kao i pri vožnji dužoj od nekoliko kilometara – ne diše pa biciklista bude mokar od znoja, ako ne od kiše. Za vožnje do 4-5 kilometara, uz blatobrane i dobre cipele, ovo je sasvim dobro rešenje – kad nema jakog vetra.

Alternativa ovome je odeća koja se brzo suši, uz presvlačenje. Pošto se telo dosta greje pri pedalanju, za vožnje preko 5 km dovoljno je gore obući neku vetro-vodo nepropusnu jaknu, ili čak samo prsluk – jer i u jakni često može biti pretoplo. Ispod moderna sintetička odeća koja se brzo suši, pa se presvlači pri dolasku na odredište.

Postoji i mnogo kombinacija između, u zavisnosti od jačine padavina, zimogrožljivosti vozača, razdaljine.

Kod većine vožnji po kiši je najteže izaći na kišu, a posle je već lakše. Iskustvom se može zaključiti koja odeća i stil odgovaraju za svakog ponaosob.

Zlatna pravila bicikliranja po kiši:

 • Blatobrani na biciklu
 • Dobra jakna (ili pončo)
 • Dobre cipele
 • Izbegavati bare jer se ispod bare možda krije rupa u asfaltu

– Sadržaj –


4. Odeća za niske temperature i sneg

Kako se obući za zimsko bicikliranje? Da li verujete da vožnja zimi i na temperaturama ispod nule može biti prijatna, baš uživanje? Može i jeste. 🙂

Već je spominjano u tekstu da telo stvara prilično veliku količinu toplote pri pedalanju. Ovo se ne može potceniti, niti dovoljno naglasiti. Stoga je najvažnije zaštititi telo od vetra, dok slojevi za toplotnu izolaciju ne moraju biti naročito debeli.

Kritični delovi su glava, torzo, stopala i šake. Biće objašnjeni redom zaštitni slojevi, od glave do pete, sa preporukama.

– Sadržaj –


4.1. Glava

Traka za kosu ako nije previše hladno, kasnije se može dodati kapa (preko trake ako je jako hladno).

Traka za glavu - greje uši i čelo i štiti ih od vetra.
Traka za glavu – greje uši i čelo i štiti ih od vetra.

Biciklističke naočare na očima, kada postane previše hladno mogu se zameniti običnim skijaškim – bude veoma prijatno i toplo, a ne skuva se čovek.

Naočare za skijanje. Slika potvrđuje: ako su stopala, šake, glava i torzo ušuškani, nema zime na biciklu! :)
Naočare za skijanje.
Slika potvrđuje: ako su stopala, šake, glava i torzo ušuškani, nema zime na biciklu! 🙂

Šal oko vrata, odlična stvar je “balaklava” – šal koji se oblači preko glave, kao rukav za grlo 🙂   Prave se i sa otvorom za nos i usta. Zgodno kad je veoma hladno, da ne bude mraza po obrazima.

Šal - balaklava tip Postoje različiti modeli - sa ili bez otvora za nos i usta.
Šal – balaklava tip
Postoje različiti modeli – sa ili bez otvora za nos i usta.

– Sadržaj –


4.2. Torzo

Na prvom mestu je prsluk koji štiti od vetra. Ako vetar ne duva po grudima, čovek se oseća znatno toplije. Često je na dužim vožnjama zimi, pogotovo kada se telo navikne, dovoljno obući samo prsluk preko duksa, jakna bude pretopla.

Naredni stepen je jakna vetrovka, sa dugačkim rukavima, ali bez puno izolacije. Tek za teški minus neophodna je debela zimska jakna. Pedalanje greje, ne smrzava se čovek kao oni koji stoje čekajući autobus na stanici.  🙂

Malo ekstreman primer, ali jasno je o čemu se priča. Pored čovek stoji u debeloj jakni i smrzavase, dok pedalanje greje. :)
Malo ekstreman primer, ali ilustruje o čemu se priča.
Pored čovek stoji u debeloj jakni i smrzava se, dok pedalanje greje. 🙂
Kritični delovi: glava, torzo, šake i stopala su pokriveni.

– Sadržaj –


4.3. Šake

Naravno, za šake se koriste rukavice. Tanke, pa debele, pa debele sa tankim ispod.  🙂   Postoje i specijalne navlake za ručke bicikla, za jak minus. Mada obične skijaške rukavice, ili one za grudvanje su sasvim dobre za našu zimu.

Nema zime na rukama.
Nema zime na rukama. 🙂

– Sadržaj –


4.4. Stopala

Dobre zimske čizme/cipele. Samo da su tople. Sa vunenim čarapama ako je vožnja duža.

Dodatni slojevi mogu se dodavati po želji i potrebi – svako sebi pronađe šta je prava mera. Telo se prilagođava sredini u priličnoj meri, tako da kako se nižu dani zimskog bicikliranja, hladnoća sve manje smeta.

– Sadržaj –


5. Znojenje

Na kraju, par reči o znojenju. Ono zimi može da predstavlja problem, ukoliko se, po dolasku na destinaciju, ne može presvući u suvu odeću. Znojem natopljena odeća zimi brzo postaje zaleđena odeća. Dobro rešenje ovog problema je slojevito oblačenje, sa skidanjem viška slojeva, kako se telo zagreva. Takođe, za vožnje duže od 20ak minuta, dobro je krenuti u vožnju tako da je čoveku malo hladnjikavo. Ako odeća pruža dobru zaštitu od vetra, ubrzo će, posle 5 minuta vožnje postati prijatno i toplo, a da ne bude pretoplo. Moje neko pravilo za duže zimske vožnje je: ako mi je prijatno čim izađem napolje, pretoplo sam obučen i preznojaću se.

Ranac u koji se mogu staviti slojevi odeće koji su višak, a posle obući po potrebi je veoma praktična stvar. Pogotovo ako je montiran na pak treger bicikla.  🙂

Drugi članci na ovu temu su tehnika vožnje bicikla po snegu i zimske gume za bicikl.

– Sadržaj –


6. Video demonstracija odeće za zimsko bicikliranje

Kako se obući za zimsku vožnju bicikla?
Video demonstracija i objašnjenje odeće za vožnju bicikla zimi

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content