KRENITE odavde

Bezbedno vezivanje bicikla

Ovaj članak objasniće tehnike za sigurno vezivanje bicikla (tj. zaključavanje napolju) – na šta treba obratiti pažnju, na koji način to najbolje uraditi. Poseban članak nudi praktične ideje za držanje bicikla u stanu (tu je svakako bezbedniji nego na ulici).


1. Krađe bicikala

Koliko puta se čuje: “vozio sam bicikl, ali su mi već dva ukrali”. Onda ljudi kupe mesečnu za autobus, ili se voze kolima, trošeći puno više para na godišnjem nivou, nego da svake godine kupuju polovan bicikl za prevoz do škole, posla i slično.

Kako sačuvati bicikl od krađe? Kao u onom vicu, kad Muja i Hasa idu kroz pustinju, pa muja nosi sprinterice, za slučaj da naiđe lav. Hoće u sprintericama trčati brže od lava? Verovatno ne, ali trčaće brže od Hase. 🙂   Slično je i sa obezbeđivanjem bicikla. Dok god je Vaš bicikl manje skup (barem na izgled), a bolje zaključan od ostalih bicikala, puno je bezbedniji.

Ovaj članak objašnjava tehnike dobrog zaključavanja bicikla. Za savet kako izabrati dobru bravu, pogledati ovde: Brave za bicikl.


2. Zaključavanje bicikla

Ne postoji način da bicikl bude nemoguće ukrasti. Svaka brava se može obiti, inače bi bila neupotrebljiva po definiciji. Suština zaključavanja je da otvaranje brave bude neisplativo za lopova – da bude puno lakšeg plena od vašeg bicikla na ulici. Kako to postići?

2.1. Lokacija

Ako bicikl ne može da ide sa vama, onda je najbolje mesto prometna ulica, osvetljena. Ulaz zgrade, zašuškana ulica, čak i dvorište su loša mesta, jer lopovi tu mogu da rade na miru i vide/čuju kad neko dolazi. Hodnik zgrade ispred ulaza stana u kojem se živi je jedno od najgorih mesta da se ostavi bicikl.

Pored ovoga, možda najrizičnije mesto je “samo na minut“. Bicikl ostavljen otključan, samo na minut, na par metara od vlasnika je bicikl na koji se sedne i odveze. Dešava se. Ulazak u radnju na minut. Nošenje teških stvari, pa naslanjanje bajsa na zid, samo da se ubace u ulaz/auto su takođe veoma rizične situacije koje lopovi često vrebaju.

2.2. Bicikl – izgled

Ako je skup, ili ima delove koji deluju skupo kao što su amortizeri, disk kočnice, kožno sedište – sve što se traži i na ceni je, rizik je veći. Bicikli koji su čisti, lepo izlgedaju, upadaju u oko takođe imaju nešto veće šanse da budu ukradeni.

2.3. Način zaključavanja

Ključna tačka. Ako je bicikl zaključan tako da se lako može poneti, pa na tenane otključati, biće lak plen. Uvek zaključati ram za nešto nepokretno (što se teže seče od samog lanca/brave). Bandera, deblje drvo i slično su dobra ideja.

LOŠE tehnike zaključavanja:

 • Tanka žica koja se preseče lako, kakva postoji na nekim parkinzima za bicikle je slaba zaštita. Ram treba da je zaključan za jaku, debelu šipku, banderu, drvo i slično.
 • Zaključavanje točkova za ram tako da se ne mogu okretati, ali da se bajs može poneti bez problema je loša ideja.
 • Zaključavanje točka za nepokretan predmet (bandera na primer), tako da se može skinuti samo točak i odneti ostatak bajsa je takođe loša ideja.
 • Ostavljanje puno mesta kod lanca, katanca, ili U-brave da se može ubaciti debela jaka poluga, ili dizalica za auto. Lanac i brave treba da su na knap, da nema mesta da se ništa zavuče i razvali.
 • Zaključavanje tako da je lanac blizu zemlje, nisko, omogućava da se zemlja iskoristi kao poluga za sečenje. Ako je moguće, staviti lanac da bude iznad zemlje, da se ne može spustiti.

Evo nekoliko primera loše zaključanih bicikala:

Korištenje tla kao oslonca kako bi se celom težinom tela mogle pritisnuti sečice da se iseče brava. Ova brava ostavljena je na 20ak cm od tla.
Korištenje tla kao oslonca kako bi se celom težinom tela mogle pritisnuti sečice da se iseče brava.
Ova brava ostavljena je na visini od 20ak cm od tla.

DOBRE tehnike zaključavanja:

 •  Zaključati ram za nepokretan objekat koji se teško seče, tako da lanac prolazi kroz ram, pa se ne može skinuti bez sečenja samog rama.
 • Zaključati točkove (za sam ram, ili nepokretan predmet).
 • Obezbediti ostale eventualno skupe delove – sedlo i slično. Ili ih skinuti, ili vezati i njih za ram.

Praktično je imati jednu dobru, jaku, tešku bravu za zaključavanje rama (i eventualno jednog točka) za banderu, i dodatnu sajlu za vezivanje drugog točka.

Sedlo može ostati stalno vezano lancem za ram – kud god da se vozi.

Sedlo vezano lancem. Lanac je smešten u gumeno/plastično crevo, ili termo bužir, da ne zveči i ne grebe ram.
Sedlo vezano lancem.
Lanac je smešten u gumeno/plastično crevo, ili termo bužir, da ne zveči i ne grebe ram.

Evo par primera dobro zaključanih bicikala:

Sajla bez svoje brave. U-brava (potkovica) služi da se sajla "zabravi".
Ram i oba točka vezani sa bravom i sajlom. Na drugoj slici, uz skidanje prednjeg točka, isto to urađeno jednom većom U-bravom (potkovica).
Višak sajle je namotan kako bi se otežalo sečenje. Ram i prednji točak su vezani "potkovicom", a zadnji točak sajlom.

Dobra tehnika zaključavanja treba da oteža posao lopovima. Da bi uzeli bilo šta vredno sa bicikla, moraju savladati barem jednu bravu, ili sajlu/lanac. Ukoliko se koristi U-brava (potkovica), obratiti pažnju da se ne ostavi viška mesta (ako je dugačka, njome zaključati i ram i točak), da se ne može umetnuti dizalica za kola unutar brave.

Za veoma male U-brave, može se koristiti metoda zaključavanja samo zadnjeg točka za banderu, ali unutar zadnjeg trougla rama. Na taj način, točak i ram se ne mogu razdvojiti, osim ukoliko se iseku brava, sam ram, ili obruč zadnjeg točka. Sečenje točka je nezgodan i dugotrajan proces (skidanje/sečenje gume, sečenje samog obruča…), tako da je ovaj metod prilično bezbedan, iako ne deluje tako na prvi pogled.

Ovaj fazon sam “ukrao” od legende, pokojnog Šeldona Brauna:

Izgleda šašavo, ali radi. :)
Izgleda šašavo, ali radi. 🙂  Ni ram, ni točak se ne mogu odneti dok se felna ne iseče u potpunosti. Važno je zaključati deo felne koji se nalazi UNUTAR zadnjeg trougla rama, da bi radilo ovako.


3. Brave za bicikl – vrste

Postoji nekoliko osnovnih vrsta brava:

 • Lanac (sa katancem)
 • U-brava, ili potkovica
 • Sajla (sa ili bez svoje brave)
 • Sklopiva brava (folding)

Sve ove brave su same po sebi dobre. Ukoliko se nose dve, gledati da se pravi kombinacija sajle + jedna od ostale 3 vrste. Ovo zato što je različit alat potreban za sečenje tih brava: sajle se obično seku, a ostale se testerišu, ili lome (osim tankih koje se isto seku, o tome videti u članku Brave za bicikl).


4. Napomena

Dobro zaključan bicikl, sa dobrom bravom, može se opet ukrasti za 20ak minuta testerisanja. Isto tako, ukoliko lopov ponese akumulatorsku brusilicu, dovoljno je i manje. Opet, ostaje da se bicikl zaključa bolje od ostalih bicikala, a da ne deluje skuplje. Ni to nije 100% garancija, ali je veoma velika šansa da će bajs biti ostavljen, jer lopovi gledaju da olakšaju sebi posao, da se ne muče bez preke potrebe.

Sa druge strane, loše zaključan bicikl, sa lošim, jeftinim bravama, može se ukrasti za manje od minuta običnim alatom koji svaki sitan lopov nosi pod jaknom, ili čak i bez alata.

Za bezbednost u vožnji videti: Izvini, ne videh te!

Drugi bitan članak vezano za bezbednost je o svetlima za bicikl.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content