Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Geometrija “drumskog” kormana

Ovaj članak objašnjava kakvi oblici kormana drumskih bicikala postoje. Ovi oblici se razlikuju po zakrivljenosti, rastojanju gornjeg dela u odnosu na donji, širini kormana itd. Na to se misli pod pojmom “geometrija drumskog kormana”.

Sadržaj:
1. Važne dimenzije kormana
…1.1. Prečnik prihvata lule
…1.2. Prečnik cevi rukohvata
…1.3. Širina
…1.4. Dohvat
…1.5. Drop
2. Oblici kormana
…2.1. Kompakt
…2.2. “Anatomski”
…2.3. Standardni, tradicionalni, “Merckx” oblik


1. Važne dimenzije kormana

U ovom poglavlju biće objašnjene bitne dimenzije, što čini: prečnik prihvata lule, prečnik cevi rukohvata, širina, dohvat i drop.

Primer merenja i označavanja. Ovaj proizvođač je izmerio širinu kako na gornjem, tako i na donjem delu kormana, jer je donji deo izbačen pod uglom. Metod merenja je od sredine do sredine cevi.
Primer merenja i označavanja. Ovaj proizvođač je izmerio širinu kako na gornjem, tako i na donjem delu kormana, jer je donji deo izbačen pod uglom. Metod merenja je od sredine do sredine cevi.

1.1. Prečnik prihvata lule

Prečnik prihvata lule (clamp diameter) je bitan zbog kompatibilnosti sa lulom. Postoji nekoliko standarda:

  • 25,4 mm (1″)  –  stariji standard
  • 26 mm – nezvaničan italijanski standard po kom je puno starih drumskih kormana rađeno
  • 31,8 ili 31,7 mm, kako koji proizvođač zaokruži nominalni 1 1/4″ – moderan “oversized” (OS) standard.

To je, uz prečnik cevi rukohvata, dimenzija koja se uvek meri po spoljnom prečniku, i za koju je uvek sigurno kako je proizvođač merio. Za ostale dimenzije se uglavnom meri od sredine do sredine cevi, ali nekad i od kraja do kraja. Nekad se naznači metod merenja na etiketi, a nekad mora u radnji da se proveri na šta je proizvođač mislio. 🙂

1.2. Prečnik cevi rukohvata

Sam prečnik cevi rukohvata kormana je manje-više standardan: 23,8 mm.

1.3. Širina

Treba da odgovara širini ramena vozača.

Slika govori više od 1000 reči. :) Način izbora odgovarajuće širine kormana.
Slika govori više od 1000 reči. 🙂
Način izbora odgovarajuće širine kormana.
Standardne širine kormana su napisane crvenim brojevima ispod slike. Ispod 40 cm se smatra prilično uskim, a preko 44 cm je ekstremno širok korman (i nije široko rasprostranjena dimenzija). 🙂

Širina od sredine do sredine šipke rukohvata treba da odgovara širini ramena. Kao što je prikazano na slici iznad.

Uži korman daje nešto aerodinamičniji položaj, olakšava provlačenje između automobila (ko praktikuje  🙂  ), ali može otežati disanje.

Širi korman nema većih mana, osim malo većeg otpora vazduha (ako se ne uzme baš za dva broja širi korman). Prednost je što daje bolju polugu pri snažnom pedalanju (sprintanje i vožnja uzbrdo).

Ovo je dimenzija koja je najčešće merena na različite načine. Nekad od sredine do sredine, nekad spoljne dimenzije. Zato treba proveriti pre kupovine šta je proizvođač tačno merio, koja je prava širina. Još treba imati u vidu da su neki kormani širi u donjem delu (dropovi) u odnosu na gornji deo.

1.4. Dohvat

Bitne dimenzije su označene na slici. Širina (width), dohvat (reach), drop. Na kraju ostaje i ugoao krajeva kormana - o tome detaljnije u delu o geometriji.
Bitne dimenzije su označene na slici.
Širina (width), dohvat (reach), drop.
Na kraju ostaje i ugoao krajeva kormana – o tome detaljnije u delu o obliku.

Dohvat (reach na slici) je horizontalno rastojanje od prihvata lule kormana, do najdalje tačke kormana. Dohvat dobrim delom zavisi od samog oblika kormana. Ispod 80 mm se smatra kratkim, oko 85 mm je neka sredina, preko 90 mm je dugačak dohvat. 70 mm i 100 mm su ekstremne vrednosti.

Prekratak dohvat može se kompenzovati dužom lulom, ali može ostaviti premalo mesta za ruke na gornjem delu kormana – na rampama.

Predugačak dohvat se naravno kompenzuje kraćom lulom, ali može praviti problema pri hvatanju donjeg dela kormana. Nije uvek slučaj, ali može se desiti.

1.5. Drop

Drop je vertikalno rastojanje najniže tačke kormana u odnosu na najvišu. Na slici iznad (kod dohvata) je označen. Drop ispod 125 mm se smatra plitkim, 130 mm je sredina, a sve preko 135 mm je dubok drop.

Ovde važi pravilo da manje ne može da smeta, u principu, dok preveliki drop pravi problem – ukoliko vozač bude niže nego što odgovara. Međutim, premali drop može rezultovati premalom razlikom između hvata na vrhu kormana i u dropovima. Jedna od glavnih prednosti drumskih kormana je upravo omogućavanje više različitih hvatova (za različite uslove vožnje, a i za veću udobnost omogućenu povremenim promenama položaja sedenja). Opet, ako korman nije moguće postaviti dovoljno visoko da dohvat dropova bude udoban i lak, jedno od rešenja je nabavka kormana sa manjim dropom.


2. Oblici kormana

Postoje tri oblika: kompakt, “anatomski” i standardni.

Levo kompakt Sredina "anatomski" Desno standardni
Levo kompakt, sredina “anatomski”, desno standardni

2.1. Kompakt

Najkraći dohvat i najplići drop. U eri dugačkih anatomski oblikovanih ručica kočnica, ovaj oblik kormana postaje najpopularniji, jer većina vozača drži ruke na gornjem delu ručica kočnica – hoods. Plići drop omogućava udoban i ne previše spušten položaj kad se želi niži hvat (u dropovima), a laktovi se mogu saviti za još niži, aerodinamičniji položaj. Zbog plitkog dropa ovo je najpenzionerskiji oblik kormana – zgodan za vozače koji nisu previše savitljivi.

Po pravilu imaju ravniji gornji deo, što olakšava držanje ruku na njemu, a onda oštar pad koji omogućava da ručice kočnica budu dostupne i pri nižim hvatovima.

2.2. “Anatomski”

Navodnici su zato što za većinu ovo nije najudobnije rešenje. Ideja je bila da se napravi ravan deo za niži hvat, ali većini ljudi odgovara blaga krivina koja pruža mogućnost za fino pomeranje ruku gore-dole duž kormana. Generalno imaju i najdublji drop što većini najmanje odgovara.

2.3. Standardni, tradicionalni, “Merckx” oblik

Duži dohvat i dublji drop. Ne toliko strašno kao anatomski oblik. Odgovara vozačima koji vole ovalni oblik gornjeg dela i ravnomerno zakrivljen korman. Najsportskiji oblik kormana – dobar za savitljive ljude u formi.

2 misli o “Geometrija “drumskog” kormana”

  1. Pozdrav, ne rade slike koje si okacio ovde pa malo tekst gubi smisao. Znacilo bi da ih opet postavis.

  2. Veliko hvala na javljanju. Ispravljeno je. Ako još negde primetite problem, javite – hvala još jednom.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content