Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Patrone bez navoja, press fit – Patrone pogona [02]

Za pojašnjenje osnovnih pojmova i istorijat razvoja BB patrona, kao i patrone sa navojem, pročitati ovaj članak: Standardi patrona pogona – 1. deo.

Patrone sa šoljama koje se utiskuju u ram (eng. threadless, press fit) koriste pogone koji imaju svoju osovinu (obično u komadu sa desnom kurblom). Za instalaciju patrona, a pogotovo za zamenu, potreban je specijalan i dosta skup alat, kako se ne bi oštetio ram prilikom montaže/demontaže. Na kraju se leva kurbla šrafi za osovinu kada izađe sa druge strane školjke pogona u ramu.

Većina press fit standarda koristi spejsere na samoj osovini za eliminisanje eventualnog lufta i fino podešavanje linije lanca.


1 a) BB30 (Cannondale)

Prvi pionir sa patronama koje se utiskuju direktno u ram bio je Cannondale sa svojim standardom BB30. Prečnik osovine povećan je na 30 mm (u odnosu na prethodni Shimanov Hollowtech II standard). Da bi se smestila, potrebna je školjka pogona prečnika 42 mm (dotadašnji standard za Britanske i Italijanske školjke sa navojima bio je oko 34 mm). Širina školjke je ostala 68 mm za drumske i 73 mm za MTB ramove.

BB30 ležajevi sa školjkom rama - presek
BB30 ležajevi sa školjkom rama – presek

Ležajevi se utiskuju direktno u ram, do zeger osigurača za koji se pravi žljeb unutar školjke rama za patronu pogona. Ovo iziskuje preciznu izradu BB školjke na ramu, sa veoma malim tolerancijama – inače jako krcka!

Ležaj BB30 pogona
Ležaj BB30 pogona sa zeger osiguračem unutar školjke rama

BB30 je najkrući i najlakši aktuelni standard. Pored toga, otvorenog je tipa (Cannondale nije zaštitio patent), tako da ga mogu preuzeti svi proizvođači po želji. Mana standarda je što traži posebnu dimenziju pogona (osovine), nekompatibilnu sa mnogim postojećim, ali to se može prevazići pomoću adaptera. Pošto se šolje utiskuju direktno školjku rama, ram mora biti izrađen precizno, sa strogim tolerancijama.


1 b) BB30A

Kao BB30, ali je levi ležaj pomeren ka spolja za 5 mm, tako da stoje asimetrično.


2 a) PF30 – PressFit 30 (SRAM)

Za razliku od direktnog umetanja ležajeva u ram, PF30 koristi plastične umetke kao interfejs. Ovo omogućava nešto veće tolerancije pri izradi školjke za patronu na ramu.

PF30 ležajevi u plastičnom "rukavu"
PF30 ležajevi u plastičnom “rukavu”

Prečnik školjke za ovaj standard je 46 mm, a širina 68 mm za drumske i 73 mm za MTB ramove. Prečnik osovine je 30 mm (kao BB30).


2 b) OSBB (Specialized)

Sličan kao BB30 i PF30, ali se urez šolje u ramu pravi i meri sa jedne strane i buši do kraja, ali ima nešto strožiju toleranciju za izradu.


3. BB86, BB90 i BB92 – Shimano Press Fit (Shimano)

Isto koristi plastični rukav (kao PF30). Nešto šira školjka na ramu, 86,5 mm za drumske (BB86) i 89,5 mm (BB90), ili 92 mm (BB92) za MTB ramove. Prečnik školjke je 41 mm. Osovina je prečnika 24 mm (kompatibilna sa Hollowtech II pogonima).

BB86 patrona - rukav i ležajevi
BB86 patrona – rukav i ležajevi


4. BBright (Cervelo)

Koristi plastični rukav kao interfejs između ležajeva i rama. Prečnik školjke je 46 mm, a širina 79 mm. Asimetričan je, tako da ležajevi sa leve strane štrče za 11 mm više ka spolja u odnosu na one BB30 standarda. Levi ležaj stoji potpuno sa spoljne strane rama, kao spoljno montirani ležaj Hollowtech II standarda. Prečnik osovine je 30 mm (kao BB30 i PF30).

Cervelo BBright pogon sa ležajem
Cervelo BBright pogon sa ležajem

Asimetrično postavljen levi ležaj omogućava širu školjku na ramu, te konstrukciju krućeg i lakšeg rama, bez proširivanja horizontalnog rastojanja između pedala (Q faktor). Standard je otvorenog tipa i drugi proizvođači ga mogu koristiti.


5. BB386EVO

Prečnik školjke 46 mm, širina 86,5 mm. Takođe koristi plastični adapter. Prečnik osovine je 30 mm. Koristi iste ležajeve i šolje kao i PF30 i BBright.

BB386EVO patrona
BB386EVO patrona


6. BB90 i BB95 (Trek)

Ležajevi se utiskuju direktno u ram, kao BB30. Širina školjke je 90 mm (BB90) za drumske i 95 mm (BB95) za MTB ramove. Prečnik školjke je 37 mm, a osovine 24 mm.

Trek BB90 crankset and BB
Trek BB90 pogon i BB


7. PF86 i PF92 (Scott, Giant, Pivot)

Osovina prečnika 24 mm. Prečnik školjke je 86,5 mm (PF86) odnosno 92 mm (PF92). Standard sličan BB86 i BB92.

PF86 pogon i ležaj
PF86 pogon i ležaj


8. Pregled

Naziv standardaPrečnik školjke ramaŠirina školjke rama
1. BB30, BB30A42 mm68 mm, 72 mm
2. PF3046 mm68 mm, 72 mm
3. BB86, BB90, BB9241 mm86.5 mm, 89.5 mm, 92 mm
4. BBright46 mm79 mm
5. BB386EVO46 mm86.5 mm
6. BB90, BB9537 mm90 mm, 95 mm
7. PF86, PF92 86.5 mm, 92 mm

Ovim je zaključen pregled standarda šolja koje se utiskuju u ram, bez navoja. Naredni članak objasniće novi standard sa navojima T47 (povratak na početak?).  🙂
Link: T47 – novi standard patrone sa navojem

Ovde se može videti: Kratak pregled standarda patrona bez navoja.

9 misli o “Patrone bez navoja, press fit – Patrone pogona [02]”

 1. Брат, ја бих хтео да преправим средњу главу тј да је заменим пошто су ми педале варене и у задње време крцка нешто а не могу да утврдимо где се чује. На осећај бих рекао да су то педале али пошто има мало луфта и средњој глави, не могу да тврдим где је тачно. Пошто сам прилици ја бих дам купим и заменим цео погонски склоп. Мерио сам спољашњи пречник шкољке и неуклапа ми се у ове табеле никако(45,6mm, дужина 82 али мерена метром све са оним поклопцима?)Збуњен сам! На њој пише само Thompson 40mm Thun. Претпостављам да је тих 40mm унутрашња мера а и измерио бих дужину шкољке где стаје средњи патрон шублером али за то ми треба баш ружан дан кишовити и одвратан. Набацао сам ти ове мере, не знам да ћеш се снаћи, верујем да хоћеш?

  • Najverovatnije je reč o patronama koje se nabijaju, ne uvrću. Ponuda koliko znam nije neka, niti je moguće naći nešto kvalitetno i ako se potrefi dimenzija.

   Moguće rešenje je da se iseče cela školjka patrone britanskog standarda, zatim malo obradi i nakuca unutar školjke patrone na biciklu, eventualno zavari na par mesta da sigurno ne mrda. Zatim da se stavi, tj. uvrne, britanska patrona. Pretpostavljam da bi ona od 73 mm mogla da stane, ali jedno dobro merenje (školjke, kada se skine sadašnja patrona) je bolje od hiljadu stručnih mišljenja. 🙂

 2. Имам Рог бициклу, контраш из 1986. Спорт. Ако сам добро премерио шкољка рама има 73 мм, са осовином као да има 150 мм. Занима ме, пошто су моноблокови краћи од 150 мм, да ли могу да заменим средњи погон на кајлу са четвртком? На сајту Фанатика сам пронашао „Srednji pogon klasičan četvrtasti završetak sa navojem“. Да ли сам у праву да десна страна (на слици) са „грбом“ представља страну на коју иде ланчаник? Рекло би се да црне матице иду на крајеве осовине. Како ти уопште изгледа овај средњи погон? Неко је 2013. на сајту поменуо да су конуси као од пластелина: Претпостављам да је лошијег квалитета од наших социјалистичких. Бицикла има ланцобран.

  • Po meni, najbolje dugoročno rešenje je prerada (ako treba) školjke pogona na engleski standard – sa navojem.
   Onda se može staviti patrona sa navojem i pogon – bilo da su na četvrtku, Octalink, ili Hollowtech II (šta ko voli).

 3. Ако сам добро схватио треба да се уреже навој у рам бицикле? Кад сам то поменуо дечку који продаје делове и поправља бицикле, рекао је да има Томпсон на начукавање.

  • Ne baš da se ureže – osim ako je prečnik baš kakav treba pa da se samo ureže.
   Već da se ubaci umetak (bilo pravljen, kupljen, ili urađen isecanjem školjke patrone starog rama i sl.), najbolje na knap (napravljen da bude identične dimenzije, pa da se može nakucati nakon hlađenja u zamrzivaču – tada neće morati ni da se ništa vari, ili šrafi).

   Lično nisam ljubitelj Thompson patrona sa nakucavanjem – i zbog lošeg kvaliteta i težeg nalaženja patrona i pogona. Ali ako se nađe zamenski deo, naravno, to je uvek opcija.

 4. Uf koliko ima različitih standarda tih presfit patrona, to je haos!

  Relja, kakvo je konkretno tvoje mišljenje o tim pressfit patronama? Imam upravo jednu takvu na svom bajku, u pitanju je Cannondale pa verujem da je BB30. Za sada me treću sezonu služi besprekorno, ali pitam se kada dobije luft i krene da krcka, šta mi je činiti. Imaš li predstavu koliko košta zamena takve patrone u stručnom bici servisu u Eu? I jel istina da kad se jednom zamene, da im je posla toga radni vek kraći i naredno vreme za zamenu se znatno smanjuje?

  • Ćao Nikola,

   Press-fit patrone se mogu smatrati superiorinijim rešenjem u inženjerskom smislu – pošto je ketridž patrona (sa navojem) u stvari isto ležaj upresovan u nosač, sa navojem. Tako da se press-fit patronama smanjuje broj interfejsa.

   Problem je u preciznosti (tolerancijama) izrade ramova – tu proizvođači dosta fulaju, pa u praksi ima puno problema.

   Ako patrona radi bez problema na ramu, znači da su taj “utrefili” kako treba sa dimenzijama. 🙂

   Zamena patrone traži dobar alat, ali sa dobrim alatom je dosta jednostavan i lak posao. Servis koji ima potreban alat i zna šta radi, ako ugradi kvalitetne nove ležajeve, ne vidim zašto bi trajali kraće od fabričkih.

   Sat vremena servisa u EU varira između 30 i 100 evra koliko znam (zavisi od lokacije i države).
   Zamena patrone pogona trebalo bi da košta oko 50 evra + cena novih ležajeva.
   Ako se ne varam, u BB30 idu standardni 6806 ležajevi, koji izađu oko 10 evra za par, u kvalitetu.

 5. Hvala puno na mišljenju i pojašnjenju, Sad mirnije spavam. Znači ako je do sada radilo kako valja, trebalo bi i ubuduće., a i posle zamene kad za to dođe vreme…

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content