Pretraga...

Desni i levi navoj

Često se spominje u biciklističkoj literaturi i praksi pojam “levi” navoj. Ovaj članak objašnjava razliku između (rasprostranjenijeg) desnog i levog navoja. Pre objašnjenja levog navoja, prvo će biti objašnjen desni navoj.

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

Sadržaj:

  1. Desni navoj – “pravilo desnog palca”
  2. Levi navoj (“kontra-navoj”)
    2.1. Pedale
    2.2. Šolje patrone pogona s navojem


1. Desni navoj – “pravilo desnog palca”

Desni navoj je napravljen  tako da se šrafovi zavrću okretanjem u smeru kretanja kazaljke na satu. Odvrtanje je u suprotnom smeru, naravno. Za slučaj nedoumice (nezgodan “naopak” položaj zavrtanja i sl.), postoji jednostavno pravilo desnog palca, prikazano na slici 1.

Desni navoj je najrasprostranjeniji, standardan, dok se levi koristi samo kada je neophodno. Navoji pomenuti u članku o standardnim dimenzijama navoja kod bicikala su svi desni.

– Sadržaj –


2. Levi navoj (“kontra-navoj”)

Sve isto, samo obrnuto.  🙂   Kod levog navoja, šraf se zavrće u smeru suprotnom od smera kazaljke na satu – “pravilo levog palca”. Zbog ovoga je veoma važno znati da li je navoj sa kojim se radi levi ili desni – pogotovo kada treba odvrnuti snažno zategnut šraf.

Levi navoji se obično sreću kod levih pedala i (većini savremenih, s navojima) desnih šolja patrona pogona.


Podržite BikeGremin
da ostane online & nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Koliko košta WordPress sajt?

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


www.patreon.com/bikegremlin


2.1. Pedale

Na slici 2 prikazane su leva i desna pedala, sa levim i desnim navojem. Velika većina pedala, osim specijalnih za tandem bicikle, imaju levi navoj na levoj pedali (a desni navoj na desnoj).

– Sadržaj –


2.2. Šolje patrone pogona s navojem

Navoj pedale je relativno velikog koraka, tako da se lako primeti koji je u pitanju. Kod patrona pogona, to je manje vidljivo golim okom – navoj je fin i lako se može zavrteti u pogrešnu stranu pri uvrtanju. Razlike se uočavaju najlakše po prečniku. U članku o patronama pogona s navojem, data je lista dimenzija i vrsta navoja na desnoj šolji. Leva šolja je uvek sa desnim navojem, kod svih standarda.

Prilikom montaže je lako izmeriti. Prilikom demontaže, najbolje je prvo odvrnuti levu šolju, koja uvek ima desni navoj. Zatim se odvrnuta šolja (ili školjka pogona) izmeri i na osnovu prečnika, u tabeli standardnih dimenzija patrona pogona sa navojem se može naći podatak koji standard je u pitanju i da li je desna šolja sa levim, ili sa desnim navojem.


U kom smeru krenuti sa odvrtanjem patrone pogona?

Kako odvrnuti patronu pogona - u koju stranu?

– Sadržaj –


Poslednji put ažurirano:


Prvi put objavljeno:




Povezan članak – Standardne dimenzije navoja korištenih kod bicikala:

Standardne ISO dimenzije navoja korištenih za bicikle
Standardne ISO dimenzije navoja korištenih za bicikle


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content