Home » Kočnice, ležajevi, točkovi » Ležaj pogona BB » Patrone pogona [01] Patrone s navojima

Standardi patrona pogona (BB) bicikala - s navojem

Patrone pogona [01] Patrone s navojima

Ažurirano: 22/07/2020.

Ovaj članak objasniće koji sve postoje standardi patrona pogona bicikla. Prvi je u nizu nekoliko članaka koji obrađuju temu. Objasniće osnovne pojmove i standarde. Naredni članci objašnjavaju standarde patrona bez navoja, zatim T47 – novi standard patrone sa navojem. Poslednji u nizu članaka objasniće kompatibilnost i mogućnost kombinovanja patrona i pogona različitih standarda.


1. Šta je to ležaj pogona?

Ležaj pogona u daljem tekstu biće nazivan BB.

Pogledati sliku ispod. Bicikli se obično pokreću okretanjem pedala (1), koje su vezane kurblama (2) sa prednjim lančanikom bicikla (3). Taj lančanik pokreće lanac (5), koji prenosi tu silu na zadnje zupčanike (6) i pomoću njih na zadnji točak. Da bi se kurble mogle okretati, moraju imati neki kotrljajući ležaj i osovinu (4). Upravo taj deo (ležaj i osovina pogona) su tema ovog članka.

1. Pedala 2. Kurbla 3. Prednji lančanik 4. Ležaj i osovina pogona 5. Lanac 6. Zadnji zupčanik
1. Pedala 2. Kurbla 3. Prednji lančanik 4. Ležaj i osovina pogona 5. Lanac 6. Zadnji zupčanik


2. Istorijat

Prvobitni pogoni bili su jednostavne naprave. Kurbla na kojoj stoje lančanici bila je iz jednog dela sa osovinom, a na drugi kraj se nabijala, obično zakivkom fiksirana druga kurbla. Čest stari standard Thompson patrone pogona (link ka eng. Wikipediji):

Stari tip pogona izjedna. Sa ležajevima nanizanim na osovinu, koja je iz jednog dela zajedno sa desnom kurblom (na kojoj se nalazi i lančanik).
Stari tip pogona izjedna.
Sa ležajevima nanizanim na osovinu, koja je iz jednog dela zajedno sa desnom kurblom (na kojoj se nalazi i lančanik).

Sve što je trebalo je način da se ležaj fiksira u ramu. To se radilo sistemom konusa i šolja, sa kuglicama, kojima se predopterećenje podešavalo pomoću kontra-matice. Kako bi se šolje mogle fiksirati, školjka BB-a je imala urezane navoje za šrafljenje šolja. Postojalo je više standarda navoja šolja.


3. Standardi navoja u školjki BB-a na ramu

Naziv standardaDimenzije navojaSpoljni prečnik šoljaŠirina školjke u ramuUnutrašnji prečnik školjke u ramu
ISO/Britanski, ili BSA1.37 in x 24 TPI34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
68 mm, 73 mm Oversize, 83 mm za DH i FR bicikle, 100 mm za Fat Bikes33.6-33.9 mm
Italijanski36 mm x 24 TPI35.6-35.9 mm
Obe šolje imaju desni navoj
70 mm34.6-34.9 mm
Francuski35 mm x 1 mm34.6-34.9 mm
Obe šolje imaju desni navoj
68 mm33.6-33.9 mm
Švajcarski (egzotika)35 mm x 1 mm34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
68 mm33.6-33.9 mm
Whitworth(Raleigh 3-brzine + mnogi Raleigh drumski ramovi osim Super Course)1-3/8 in x 26 TPI34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
71 mm, 76 mm33.6-33.9 mm

Neki egzotični standardi koji se zaista retko pojavljuju na starinskim biciklima nisu navedeni u tabeli.

Britanski standard (naziva se i ISO, Engleski, ili BSA) je savremeni standard koji je najrasprostranjeniji. Ima levi navoj na desnoj šolji, kako bi se obe šolje u vožnji stezale.

Drugi standard koji se još koristi je italijanski. Glavna mana mu je desni navoj na desnoj šolji. Rezultat toga je da desna šolja mora jako da se zategne, često i stavi neki učvršćivač navoja, kako se ne bi odvrtala u toku vožnje. Dragulj italijanskog (i francuskog) inženjeringa.  🙂


4. Montiranje kurbli na osovinu – pojava patrona

Idealan pogon treba da bude što lakši, uz što kruću osovinu. Proizvođači su prvo počeli da prave odvojeno osovine, pričvršćujući kurble za njih pomoću četvrtke (eng. square tapper). Ubrzo su videli da će manju težinu i manje održavanja postići pomoću posebne patrone, u koju su ležajevi i osovina integrisani, kao u zatvorenu jedinicu, koja se kasnije samo ušrafi u školjku rama.


Sistem kačenja preko četvrke zasnovan je na predopterećenju i elastičnoj deformaciji same osovine (koja se blago širi u prečniku ka sredini) i kurble (čiji otvor je na knap spram prečnika osovine). Šrafovi natežu kruble na osovinu i one ostaju zaglavljene postignutim predopterećenjem spoja. Potreban je specijalan radapciger za skicanje kurbli sa ovakve osovine:

Radapciger za skidanje kurbli sa četvrtke
Radapciger za skidanje kurbli sa četvrtke


Prečnik osovine četvrtke je oko 16 mm. Odvojene osovine su ostale na sistemu četvrke, dok su savremeniji sistemi svi rađeni isključivo u sistemu patrona.

Dalje izmene interfejsa kačenja kurbli od strane kompanije Shimano, prozivelo je Octalink 1, kasnije Octalink 2. Kurble se lako namaknu na šine, a skidaju odvrtanjem šrafa, što je i najveća mana ovog standarda – kurble hoće malo da šetaju i šraf koji ih drži hoće da se odvrne, pa da kurble spadnu (uz oštećenje). Octalink 2 ima dublji prihvat kurbli nego Octalink 1, ali i on je sklon odvrtanju šrafa i spadanju kurbli.

Prečnik osovine je povećan na 22 mm, što omogućava tanje zidove – rezultat je lakša i kruća osovina. Prečnik kuglica ležaja je smanjen, kako bi bilo mesta za širu osovinu, ali pošto je patrona dobro zašuškana unutar rama i zaštićena od prljavštine, to se nije previše odrazilo na manju dugotrajnost ležajeva u odnosu na četvrtku. Barem Octalink modeli.

Proizvođači koji nisu hteli plaćati za Shimanov patent udružili su se i napravili “International Splined Interface Standard”, skraćeno ISIS (tada nije zvučalo tako strašno 🙂  ).

S leva na desno: četvrka, Octalink 1, Octalink 2, ISIS
S leva na desno:
Četvrka, Octalink 1, Octalink 2, ISIS


Svi ovi sistemi patrona se prave i za britanski i za italijanski standard navoja u školjki rama.


5. Ležajevi sa spoljne strane – povratak na desnu kurblu i osovinu livenu izjedna

Što je veći prečnik cevi, to je moguće postići veću krutost i snagu, uz manju težinu. Kada je reč o osovinama pogona, ograničenje je širina školjke u ramu. Smanjivanje kuglica ležaja je iscrpljeno sa Octalink i ISIS standardom i dalje smanjivanje bi donelo teže kotrljanje i prekratak vek trajanja. Shimano je na ovaj izazov odgovorio izmeštanjem ležajeva sa spoljne strane rama, tako da se patrone sa šoljama samo ušrafe sa leve i desne strane školjke, dok ležajevi stoje spolja. Prečnik osovine porastao je na 24 mm. Desna kurbla je sa sobom nosila i širu, šuplju osovinu, koja se provlači kroz BB školjku i na koju se sa leve strane kačila leva kurbla. Kao pre 30ak godina, samo lakše, kruće… bolje? Tako je nastao Hollowtech II standard.Drugi proizvođači su se priključili, tako da su nastali: Race Face X-type, FSA MegaEXO, i Truvativ/SRAM Giga X Pipe (GXP). Campagnolo je jedini napravio osovinu iz dva dela za svoj standard Campagnolo Ultra Torque (traži poseban alat za montažu i skidanje i dosta je nepraktična za rad).

Campagnolo Ultra Torque osovina
Campagnolo Ultra Torque osovina


Standardi sa šupljim osovinama i spolja uvrnutim ležajevima su i dalje kompatibilni sa Britanskim, ili Italijanskim standardom školjki za pogon na ramovima (mogu se nabaviti u obe varijante).

Njihova najveća prednost, pokazala se i kao najveća mana: spolja montirani ležajevi su izloženi prljavštini i vodi, pa relativno brzo dolazi do karakterističnog iritiriajućeg krckanja ležaja. Tako mogu da rade dosta vremena, ali im je vek trajanja višestruko kraći od četvrke i Octalinka.


6. Presek

Standardi:

 • Školjka rama sa navojem: rasprostranjeni aktuelni standardi su Britanski (ISO) i Italijanski. Prečnik školjke s navojima u ramu je oko 34 mm. Širina školjke je uobičajeno 68 mm za drumske i 73 mm za MTB ramove.
 • Patrona: uvođenje donosi prednost dugog veka bez održavanja, samo se zameni kad dotraje, uz laku ugradnju i skidanje (nema lockringa).
 • Četvrtka: prečnik osovine oko 16 mm. Jeftina, dugotrajna. Veća težina, manja krutost. Teže montiranje i skidanje kurbli. Nešto komplikovanije određivanje potrebne dužine osovine – merenje linije lanca.
 • Octalink 1, 2, ISIS: prečnik osovine 22 mm. Dugotrajna, nešto kruća i lakša od četvrtke. Solidan vek trajanja, uz minimalno višu cenu. Lakše montiranje i skidanje kurbli. Sklonost kurbli da spadaju.
 • Hollowtech II, X-type, MegaEXO, Giga X Pipe (GXP): prečnik osovine 24 mm. Lakše, kruće od Octalinka. Dosta kraći vek trajanja i nešto viša cena.

Naredni standardi pravljeni su bez navoja, uz promenu dimenzije školjke pogona na ramu. O njima se može pročitati u ovom članku:
Standardi patrona pogona bez navoja

Najnoviji standard sa navojem, objašnjen je u ovom članku:
T47 – novi standard patrone sa navojem

Podeli ovaj članak...

6 misli o “Patrone pogona [01] Patrone s navojima”

 1. Pozdrav Relja.
  Imam pitanje vezano za kompatibilnost.
  Hocu da sredim bratov bicikl, u pitanju je stariji model Peugeot. Luft u srednjem pogonu je ogroman,
  otvorim ga vijenac sa kuglicama je sav otisao i kuglice su se prosule, konusi na osovinama su ocajne kao i same solje. Pogon je kao na tvojoj slici u tacki 4 “Osovina na četvrtku sa sistemom šolja i konusa”
  Mogu li staviti neku patronu sa cetvrtkom tipa: https://www.bike-discount.de/en/buy/suntour-bb10xct-bottom-bracket-square-taper-68-122mm-411772
  na sta treba da obratim paznju jer su mi nejesne dimenzije np 68/122mm, 68 duzina cilindra u ramu to mi je jasno a sta je 122?

  Odgovori
  • Postovanje i pohvale za nesebicno deljenje saveta.
   Moje pitajenje je vezano za kurblu tj. navoj za pedalu koji je unisten. Radi se o Shimano slx kurblama. Zanima me vase misljenje da li je bolje da uradim reparaciju navoja helicoil ili da razbusim rupu na odgovarajucu dimenziju i pod presom utisnem celicnu cauru koja vec ima urazan (unutrasnji) navoj? Koja opcija je po vama cvrsca?

  • Helicoil se uvrće, dok bi se čaura nakucala. Nemam praktičnog iskustva sa nakucanim čaurama, ali mi deluje (koliko se razumem) da je helicoil bolje rešenje, a i provereno je kao pouzdano.
   Inače, od relativno skoro (koliko znam), Unior isto nudi set za reparaciju navoja pedala:
   https://www.youtube.com/watch?v=0pZcEV92gYc

 2. 122 je dužina osovine, a zašto je to važno objašnjeno je ovde:

  https://bicikl.bikegremlin.com/1977/linija-lanca/

  Tako da treba naći patronu sa:
  1) odgovarajućim navojem (britanski, ili italijanski) – tabela u 3. poglavlju daje dimenzije
  2) odgovarajuće dužine školjke (68, ili 73 mm za britanski, Italijanski je obično 70 mm).
  3) odgovarjućom dužinom osovine.

  Ovo poslednje zavisi od pogona koji se koristi, pa i od kasete/zadnje osovine. Detalji su u članku o liniji lanca koji sam linkovao. Uz dodatak da Shimano pogoni obično na pakovanju imaju naznačenu i dužinu osovine koja daje neku “standardnu” liniju lanca – to u 99% slučajeva bude kako treba onda.

  Odgovori
 3. Pozdrav
  Trenutno na drumasu Cannondale imam pogon FSA (50/34). Velika sajbna je poprilicno istrosena. Zamenio bih ceo pogon, npr. Ultegra R8000. Kakva mi je patrona potrebna?
  Tnx

  Odgovori
  • Ultegra R80000 je pogon sa Hollowtech II osovinom na samom pogonu.
   Ako ram ima navoj, onda je potrebna Hollowtech II patrona sa odgovarajućim navojem (britanski, najčešće, ili italijanski, ređe, u zavisnosti od rama).
   Ako je ram drugog tipa, onda su potrebne odgovarajuće patrone za Hollowtech II koje se mogu utisnuti u ram. Ti, press-fit standardi su opisani u članku:
   Standardi patrona bez navoja (press-fit)

   Drugim rečima, spoljni prečnik patrone je takav da odgovara ramu, a unutrašnji treba da je prečnika 24 mm, za Shimano Hollowtech II osovine.

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.