KRENITE odavde

Alat za pravljenje točkova bicikla – objašnjen

U ovom članku objasniću koje sve alate koristim za pravljenje točkova, koji alati su mi se dobro pokazali, kao i koje alate za pravljenje točkova bicikla smatram više, a koje manje nužnim.
Postaviću i linkove ka on-line prodavnicama gde se alati mogu kupiti, uključujući i Amazon affiliate linkove.

Sadržaj:

  1. Uvod
  2. Ključevi za žbice / niple
    2.1. Veličine ključeva za žbice / niple
  3. Stalak za centriranje
  4. Alat za umetanje nipli
  5. Uvrtač nipli
  6. Molerska papirna samolepljiva traka
  7. Alat za kontrolu centričnosti felne
  8. Tenziometar
  9. Kožne rukavice


1. Uvod

Na svojim sajtovima, YouTube kanalu i uživo dajem dosta saveta o svemu vezanom za održavanje i popravku bicikala. Ljudi probaju sami, daju pozitivne povratne informacije i sve je super. Ali, kada je u pitanju pletenje i centriranje točkova, često čujem: “Radim sve na biciklu, ali pravljenje točkova je prekomplikovano.”

Pravljenje točkova bicikala nije nikakva magija, niti je komplikovano. Traži strpljenje i malo pažnje – to je sve. Instrukcije za pravljenje točka su toliko jednostavne da sam uveren da ih 14-godišnje dete može slediti i napraviti dobar točak (nisam ovo još isprobao, priznajem).

Za instrukcije, ako ne znate engleski: pročitajte moj članak o osnovama pravljenja točkova bicikala. Tu sam objasnio sve bitne pojmove i celokupan proces pravljenja točkova bicikla. Članak sadrži linkove ka drugim mojim člancima i videima, koji objašnjavaju i pokazuju pojedinačne procedure (računanje optimalne dužine žbica, pletenje, centriranje itd.).

Ako znate engleski: kupite ovu knjigu za 10 evra. Nije affiliate link, tj. ne dobijam ni dinar od prodaja, samo mislim da je najbolje trenutno postojeće štivo na ovu temu (ponudio sam autoru besplatan prevod na srpskohrvatski, ali nije bio zainteresovan 🙁 ).

Ostaje samo alat – što je tema ovog članka. 🙂

– Sadržaj –


2. Ključevi za žbice / niple

Neki ih zovu ključevi za žbice, mada su tehnički za niple. 🙂

Ovo je osnovni i verovatno jedini zaista neophodan alat za pravljenje i centriranje točkova.
OK, ovo se, u krajnjoj nuždi može improvizovati malim podesivim ključem, ali on hvata niplu sa samo dve strane, što ću u nastavku objasniti zbog čega je loše.

Kvalitetan izbor su ključevi koji niplu hvataju sa sve četiri strane, kako bi se smanjio rizik da oblajzne:

"Četvorostrani" ključevi za niple, pristojnog kvaliteta (Unior, model 1630/2P)
“Četvorostrani” ključevi za niple, pristojnog kvaliteta (Unior, model 1630/2P)
Slika 1

Na slici su omiljeni mi Unior 1630/2P ključevi za niple (link ka Uniorovom sajtu). Sa ovakvim ključevima (od kojeg god proizvođača) se po pravilu brzo i lako radi, stabilno stoje na npli (videti sliku iznad) i odvrću čak i zapekle niple, sa minimalnim rizikom da ih oštete. U narednom poglavlju pričaću o veličinama ključeva za niple, ali prvo da vidimo kakvi još osnovni modeli postoje.

Drugi osnovni tip su ključevi koji niple pritiskaju sa samo dve strane. Često se reklamiraju kao “trostrani,” ali efektivno, samo sa dve strane pritiskaju niplu, u bilo kojem momentu.

Inferioran dizajn ključeva nipli
Inferioran dizajn ključeva nipli
Slika 2

Sa ovakvim alatima puno se lakše oštete niple – pogotovo ako se jako zatežu, ili ako se odvrću zapekle niple. Ne bih ih preporučio.

Ako imate “sreću” raditi sa egzotičnim niplama (i žbicama), moraćete nabaviti odgovarajuće ključeve. Na slici ispod su prikazani ključevi za neke od takvih:

Ključevi za egzotične Mavic (gore) i Shimano (dole) niple
Ključevi za egzotične Mavic (gore) i Shimano (dole) niple
Slika 3

– Sadržaj –


2.1. Veličine ključeva za žbice / niple

Postoji puno različitih veličina nipli, čak i kad su u pitanju standardne, četvorostrane. Ipak, u praksi ćete 99,9% točkova rešiti sa sledeće dve dimenzije ključeva:

  • 3,3 mm – ovo je dimenzija velike većine DT Swiss i Sapim nipli, kao i nipli mnogih drugih proizvođača.
  • 3,45 mm – mnogi jeftiniji (“kineski”) točkovi i niple budu u ovoj dimenziji.

Naravno, ako već imate točak, ili niple, najbolje je izmeriti, kako biste znali koji alat da tražite.

  • Premali ključ neće hteti da obuhvati niplu.
  • Upotreba ključa koji je prevelik može lako oštetiti niplu i onda ste u problemu (ne možete je ni dotegnuti, ni odvrnuti).

Merenje niple se može uraditi šublerom, ali meni je lakše uzeti najmanji ključ, pa ako on ne može da nalegne, probam sa broj većim – dok ne nađem najmanju veličinu ključa koja pasuje.

– Sadržaj –


3. Stalak za centriranje

Ovaj alat puno pomaže, ubrzava i olakšava posao, ali nije neophodan. Možete koristiti i ram svog bicikla.

Naime, možete zip-vezicu vežete za ram, tako da joj kraj štrči blizu felne (može se i skratiti, da štrči taman koliko treba). Rotirajte zip-vezicu da je približite, ili odmaknete (osim ako je niste previše skratili). Koristio sam ovaj metod uspešno.

Naravno, lakše je sa stalkom:

Unior 1689 stalak za centriranje točkova
Unior 1689 stalak za centriranje točkova
Slika 4

Stalak na slici je Unior, model 1689 (link ka uniorovom sajtu). Možete li uzeti neki jeftiniji? Naravno – samo proverite da li je previše glindžav – barem ja mrzim kad se stalak uvija dok zatežem žbice. Moje iskustvo sa jeftinim, lošim alatom je da se posle svakako mora kupovati skuplji, kvalitetniji – zato to gledam uraditi odmah.

– Sadržaj –


4. Alat za umetanje nipli

Savremene duplozidne felne traže alat za umetanje nipli kada se točak plete. Pokazaću tri modela alata za ovo, i napisati par reči o njima:

Alati za umetanje nipli
Alati za umetanje nipli
Slika 5
  • Označen brojem 1 na slici je improvizovani, ručno rađeni alat: uzeo sam žbicu, navrnuo niplu na nju tako da navoji žbice vire nekih 3 mm iz niple. Onda sam niplu pritisnuo malo sečicama, kako se ne bi okretala. Kraj žbice sam savio da napravim ručku, a na njeno telo sam namotao keper traku kako bih alat lakše okretao. Ovaj alat drži niplu stabilno, ali nije baš brz za upotrebu.
  • Broj 2 je štapić za uši, zasečen pod uglom pri kraju, kako bi se nipla mogla nabiti. Ne drži niple baš najstabilnije, ali radi posao.
  • Broj 3 je specijalan alat za ovu namenu, Unior model 1751/2T. Meni je ovo najzgodnije za rad – mada i ostali rade posao.

– Sadržaj –


5. Uvrtač nipli

Ne znam kako da krstim ovaj alat, na engleskom se zove “nipple driver.”

Nakon što ste ispleli točak i navrnuli po niplu na kraj svake žbice, puno pomaže ako su sve niple zavrnute na tačno određenu meru (broj navoja/krugova). Tu stupa na scenu moj omiljeni “ručno pravljeni” (da ne kažem budženi) alat. 🙂 Evo slike:

Najbolji alat na svetu! :)
Najbolji alat na svetu! 🙂
Slika 6

Uzeo sam običan ravan šrafciger (neki jeftin iz Wobby Haus-a), veličine 6 mm, i obrusio mu strane, tako da u sredini ostane vrh koji je oko 3 mm dugačak i oko 1 mm širok.

Kako ovo koristim? Držim niplu ovlaš pritisnotu prstom, kako se ne bi previše lako okretala – i počnem je uvrtati ovim alatom. Na tačno istoj tački, žbica istisne šrafciger iz niple, gurajući njegov vrh.

Na taj način krećem sa točkom koji je u startu prilično dobro centriran. Pokupio sam ovaj fazon iz knjige Rogera Mussona: “Professional Guide to Wheel Building.”

– Sadržaj –


6. Molerska papirna samolepljiva traka

Dok radite, zazvoniće telefon, neko će vas prekinuti, ili ćete hteti obeležiti žbicu koja je zategnutija, odnosno labavija od ostalih. Zato imajte spremnu samolepljivu traku – nije skupa.

Samolepljiva molerska papirna traka
Samolepljiva molerska papirna traka
Slika 7

– Sadržaj –


7. Alat za kontrolu centričnosti felne

Ovaj alat služi za merenje da li je felna u sredini, gledano u odnosu na prihvate točka u ramu (videti: poravnatost felne). Ovako to izgleda:

Alat za kontrolu centričnosti felne
Alat za kontrolu centričnosti felne
Slika 8

Ja koristim IceToolz alat (Amazon affiliate link). Ovaj alat možete relativno lako napraviti i sami. Ako koristite ram bicikla kao stalak za centriranje, on će pokazati ako felna ode na neku stranu. Konačno, možete točak samo okrenuti u stalku za centriranje, da vidite da li felna ide više na jednu stranu, ali ovo je dosta neprecizno – lično puno više volim koristiti alat za ovo.

– Sadržaj –


8. Tenziometar

Veoma je važno postići ujednačenu i optimalnu tenziju žbica. Za to se koristi tenziometar.

Tenziometri žbica
Tenziometri žbica
Slika 9

Označen brojem jedan je dizajn Jobst-a Brandt-a, koji je on ostavio kao slobodan patent. Ovaj konkretno je napravio brat makedonac Filip Kralyevski (link je ka njegovom YouTube kanalu, za kontakt). Pravi ih i Wheel Fanatyk (link ka njihovom web-shopu). Ovo je najprecizniji model tenziometra.

Drugi modeli tenziometara, poput onih što prave DT Swiss, Park Tool, Unior i slično su inherentno neprecizni – zbog lošeg dizajna (imaju pivot koji proizvodi frikciju, bez ležaja između žbice i instrumenta).

Alternativni izbor je korištenje trzalice za gitaru. Zategnutije žbice praviće viši ton, poput žica gitare. Na ovaj način možete postići ujednačenu tenziju žbica. Međutim – ne možete izmeriti vrednost tenzije pomoću trzalice, da znate je li optimalna. Šta vredi što su žbice podjednako zategnute, ako su sve labave, ili sve pretegnute?
Dobro, moguće je koristiti aplikaciju za mobilni, da se izmeri rezonantna frekvencija, pa proračuna tenzija na osnovu poznatog prečnika žbice, njene dužine i činjenice da je od nerđajućeg čelika, ali to se meni pokazalo prilično nepreciznim – možda ćete vi imati više sreće.

Postoji način da se i ovaj problem reši – možda ne baš izuzetno precizno, ali dovoljno dobro, barem iz mog iskustva. Jednostavno stežite, pipajte žbice dobro urađenih točkova – da steknete osećaj koja je optimalna zategnutost. Onda koristite trzalicu da postignete ujednačenu tenziju, i svoje prste da “napipate” optimalnu tenziju.

– Sadržaj –


9. Kožne rukavice

Kada se žbice oslobađaju stresa materijala, potrebno je snažno stiskati parove paralelnih žbica (ovo sam pokazao u videu ispod). Dobre, debele kožne rukavice zaštitiće vaše dlanove i tetive.

Video prezentacija alata za pravljenje i centriranje točkova bicikala:

Alat za pravljenje točkova bicikala - objašnjeno [0098]

– Sadržaj –

4 misli o “Alat za pravljenje točkova bicikla – objašnjen”

    • Ćao Marko,

      Ne deluje loše.

      Kršten stalak (model 1689) je gotovo triput skuplji, nešto kabastiji i radi odlično.
      Ovaj nisam koristio. Po slikama i skicama mi ne deluje klimavo. Deluje manje praktično od gore pomenutog 1689, ali siguran sam da je puno praktičniji za upotrebu od korištenja rama bicikla za centriranje točka. S tim što za hobi upotrebu i ram bicikla može poslužiti (zip vezice se mogu koristiti kao “pokazivači centriranosti”). Ako se centrira po jedan-dva točka jednom u mesec, ili ređe.

      Jedini zaista nezamenjiv alat je dobar ključ za žbice (tj. niple). Ostalo se da improvizovati. 🙂

      Relja

  1. Cao Relja, da li postoji neka jeftinija verzija tenziometra za nas hobiste koja je dovoljno precizna posto ove koje preporucujes idu od 200e pa navise?

    • Ćao Marko,

      Šta god se nađe najjeftinije – bilo Unior, Park Tool, DT Swiss i slično.
      Dizajnirani su tako da unose grešku pri merenju, ali brži su za upotrebu od oslanjanja na trzalicu i sluh, a neće promašiti baš za 10+ procenata.

      Mislim da vredi videti i na Ali-Express-u, samo ako se uspe skontati koji je kvalitetan (pošto Kinezi to prave i za Park Tool i kompaniju, samo ne znam koja kompanija zadovoljava minimum kvaliteta).

      Model koji preporučujem je otvorenog dizajna (nije zaštićen patent). Međutim, tu je mikrometar skup da se uzme kršten, pa proizvođači ne mogu zaraditi baš petostruko, a da ne košta 500 evra. Mislim da je to glavni razlog zašto izmišljaju toplu vodu i prodaju lošija rešenja – pozni, savremeni kapitalizam.

      Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content