KRENITE odavde

Točak po meri čoveka ipo

Kolega sa kojim sam sarađivao preko 15 godina (od toga radio zajedno skoro 10, u dva navrata), odlučio je da nastavi karijeru u drugoj kompaniji. Hteli smo ga ispratiti kako zaslužuje. Organizovana je mala oproštajna žurka, ali nedostajao je neki simboličan poklon da to zaokruži. Razmišljali smo šta da mu uzmemo. Rekao sam: “znam šta mu treba, čemu bi se sigurno obradovao, ali nisam siguran koliko je primereno”. 🙂

Čovek vozi bajs tokom cele godine. Visok je i krupan, a često vozi decu u sedištima na biciklu. Stalno je imao problema sa zadnjim točkom: ili pucanje osovine, ili žbica (ili oboje). Kad god sam spominjao šta je potrebno (i koliko košta) da se jednom napravi kršten točak i da je miran, uvek je bio odgovor: “puno je to novaca, naći ću neki polovan, na najlonu”. Vremenom je izmenjao nekoliko točkova, a Bog zna koliko žbica.

OK, sad pogađate šta je bio moj predlog za poklon. 🙂 Jedan kolega se odlično setio: da napravimo posvetu na felni, ili nabli, to bi zaokružilo priču, uz pogodan citat koji je pronašao. To je to!

Pošto mislim da su felne ipak potrošne, pogotovo ako se koriste “obične” (v-brejk, ili drumske) kočnice, a kvalitetne Shimano nable traju praktično večno uz redovan servis nabli, odlučio sam se za urezivanje posvete na nabli.

Generalno razmatranje o konstrukciji točka, snazi, kao i demonstracija procedure pravljenja točka, napisani su u članku: Točkovi bicikla – koliko žbica?


1. Izbor komponenata točka

1.1. Nabla

Za nablu sam se odlučio da bude sa freehub mehanizmom (jer je jači od freewhel nabli, za detalje videti: zadnja nabla bicikla). Takođe, zbog univerzalnosti, birao sam centerlock disk nablu (jer je taj sistem kačenja diska sigurniji i superiorniji od onog sa 6 šrafova). Ako nekad u budućnosti bude uzimao bicikl sa disk kočnicama. Tako da je uzeta Shimano Alivio FH-M4050 nabla.

Shimano Alivio FH-M4050 nabla - sa prihvatom za centerlock disk i kasete... sve moguće osim drumskih 11-faznih i 12 faznih MTB.
Shimano Alivio FH-M4050 nabla – sa prihvatom za centerlock disk i kasete… sve moguće osim drumskih 11-faznih i 12 faznih MTB.

Bila je dostupna samo sa 32 rupe, iako mi je prvi izbor bio 36. Srpsko tržište… 🙁

1.2. Felna

Od felni sam se odlučio za Krypton duplozidnu alu felnu, pošto je slaba ponuda krštenih. Jeste relativno teška, ali je veoma jaka. Nesavršenost završne obrade se da lako rešiti, kako je prikazano u ovom videu.

Krypton duplozidna aluminijumska felna
Krypton duplozidna aluminijumska felna

1.3. Žbice

Konačno: žbice. Trudio sam se naći DT Swiss, ili SAPIM odgovarajuće dužine. Ali nema. Niko od DT Swiss, ili SAPIM predstavnika za Srbiju nije ih imao na stanju, niti je znao kada će i da li poručivati. Već sam o ovome pisao i DT Swiss-u i SAPIM-u – lakonski su me uputili na kupovinu u obližnjoj Češkoj i sl. Mislim da je ovo “prelepo”.

Tako da sam se morao odlučiti na kvalitetnije kineske. Ali to nije bio kraj mojim mukama. Moj omiljeni kalkulator dužine žbica izbacio je optimalne dužine od 288,5 mm za leve i 287,2 mm za desne žbice (ako se koriste niple dužine 12 mm). Na žalost, jedina dostupna dužina za “ne najnekvalitetnije” žbice je bila 286 mm. Srećom, imao sam rešenje za ovo, o tome u nastavku.


2. Izazovi

2.1. Graviranje posvete na nablu

Prvi problem je bio kako ugravirati posvetu na nablu. Setio sam se da kompanija Veltool, iz Novog Sada (prva liga ljudi, pomoću kojih nabavljam većinu alata već godinama) ima lasersku mašinu za to – s ponosom su mi je bili pokazali nakon nabavke svojevremeno.

Veltool-ova mašina za lasersko graviranje "Technik ist der unsere Welt" :)
Veltool-ova mašina za lasersko graviranje
“Technik ist der unsere Welt” 🙂

Otišao sam do njih, objasnio o čemu se radi i šta planiram – i pomogli su mi. 🙂

Pripremili su na računaru font i tekst, a zatim je mašina počela da radi svoje:

Lasersko graviranje
Lasersko graviranje

Uradili su posao vrhunski. Vodeći računa da laserski snop ne bude prejak kako se ne bi oštetila adonizirana površina nable ni za delić milimetra dublje nego što je neophodno da se ugravirani tekst lepo vidi. Dodatni izazov je predstavljao ovalni oblik nable – i izbegavanje da slova ispadnu deformisano zbog padanja laserskog snopa pod različitim uglom dok šeta gore-dole. Na kraju je ispalo fenomenalno:

Simboličan natpis, po više aspekata
Simboličan natpis, po više aspekata

2.2. Kompenzovanje za neodgovarajuću dužinu žbica

Nakon što je ovo rešeno, ostalo je sklapanje točka. I savladavanje problema “što ne’am džbica prave dužine!” Pošto je ovo uobičajen problem u Srbiji, a nemam novca da držim hiljade žbica različitih dužina u servisu, uradio sam ono što mogu: nabavio stotine nipli različitih dužina – DT Swiss i Sapim, koje god da sam mogao naći. Pre toga sam bio uradio mali eksperiment:

Duže niple efektivno produžuju žbicu
Duže niple efektivno produžuju žbicu
Izvinjavam se zbog groznog rukopisa

Dakle, ako proračun za 12 mm niple daje jednu dužinu, a žbice koje sam našao su kraće za 2 mm od te dužine, uz korištenje nipli dužine 16 mm biće sve kako treba, jer one za toliko efektivno “produžuju” žbicu.

Niple dužine 14 mm efektivno produžuju žbicu za oko 1 mm. Što je bilo rešenje za desne žbice (trebale su mi 287,2 mm, a našao sam samo žbice dužine 286 mm).

2.3. Rešavanje problema različitih dužina nipli

Za uvrtanje nipli koristim ravan šrafciger koji je obrušen tako da u sredini ima špicast vrh dužine 3 mm. Tako, kada uvrćem niple, žbica izgura šrafciger posle identičnog broja krugova – za svaku niplu. Međutim, kada se koriste niple dužine 14 i 16 mm, potrebno je da vrh bude duži za 1, odnosno 2 mm, kako se žbice ne bi u startu pretegle.

Brušenje šrafcigera da ostane sa špicem u sredini dužine 5 mm nije lako. Umesto da to radim, radio sam malo matematiku. 🙂

Standardni navoj žbica za bicikl je 56 navoja po inču. To je 56 navoja na 25,4 mm. To je 2,2 navoja po jednom mm (56 / 25,4). Dakle, ako uvrnem niplu do kraja svojim “specijalnim šrafcigerom”, a onda je odvrnem za dva, odnosno četiri ipo kruga, vratiću je za otprilike jedan, odnosno dva milimetra.

Veoma je važno početi sa točkom kojem su sve žbice podjednako zategnute, tako da je računanje ovoga bilo veoma važno. Kasnije se onda lako samo doteže podjednako (uz male ispravke).


3. Napravljen točak

Nakon rešavanja ovih izazova, izrada točka je dalje išla rutinski. Upleo sam žbice tako da se posveta vidi kroz otvor za ventil na felni. 🙂

Završen točak - prav kao strela :)
Završen točak – prav kao strela 🙂
Sitni detalji...
Sitni detalji…
Zumirani detalji :)
Zumirani detalji 🙂

Sve žbice su zategnute dovoljno i ujednačeno. Više bih voleo da sam imao na raspolaganju DT Swiss žbice tanjene na sredini, ali morao sam raditi sa onim što sam imao. Nadam se da će točak služiti godinama. 🙂


4. Iskustvo nakon prve sezone vožnje

Uprkos informacijama u knjizi Roger-a Mussona (Professional Guide to Wheel Building), na stranici Sheldon Brown sajta o merenju optimalne dužine žbica, kao i mom dosadašnjem iskustvu – čak ni kvalitetne mesingane niple nisu podnele “maltretiranje” teškog i jakog vozača, na lošim putevima, bez da su žbice uvrnute u njih do kraja.

Zbog nedostatka žbica optimalne dužine, odlučio sam se bio za duže niple i to se pokazalo kao pogrešno. Situacija A sa slike ispod:

Prekratka (A), predugačka (B) i žbica optimalne dužine (C)
Prekratka (A), predugačka (B) i žbica optimalne dužine (C)


Pošto se žbica nije oslonila celom dužinom na unutrašnjost niple, ona je slabila na tom delu – tj. sila žbice je jače vukla na donjem delu niple, dok je gornji deo bio bez potpore sa unutrašnje strane. Slika C iznad pokazuje kako to izgleda sa optimalnom dužinom žbica. To je rezultovalo pucanjem dve niple sa desne strane (tu je tenzija žbica jača, nego sa leve).

Nakon svega nekoliko hiljada kilometara, dve niple su pukle na gornjem delu. Tako da sada tražim duže žbice i radim isti posao po drugi put – uz korisno i poučno iskustvo za u buduće. Kažu da se čovek uči dok je živ (i opet glup umre 🙂 ).

7 misli o “Točak po meri čoveka ipo”

 1. Pozdrav.
  Imam pitanje vezano za duzinu zbica.
  Trebao bih prepakovati nove felne na stare nable tako da koristim iste zbice
  S obzirom da imam Dt swiss tockove radjene za Cube tesko je naci prave dimenzije. Kopajuci po netu i katalozima Dt swissa nadjem da je jedina felna koja se podudara sa dimenzijama M 520 i ona ima 604 mm ERD.
  Ja bih kupio felne koje imaju 603 ERD tako da ce mi zbice koje imam biti duze za odprilike 1mm ili manje.
  Dal to prestavlja problem? I kolika je tolerancija vezana za duzinu zbica?
  Hvala

  • Pozdrav,

   Ovde ima nekoliko stvari:

   1)

   ERD treba uvek izmeriti, ne oslanjati se na fabričke podatke – metod je ugrubo prikazan na Bike Gremlin Instagram stranici:
   https://www.instagram.com/p/Bg1qKgWjJW0/

   2)
   Žbice kraće za 1 mm od optimalne dužine se mogu kompenzovati niplama koje su nešto duže – kako je u ovom članku i urađeno.

   Međutim, u ovom slučaju problem (potencijalan, sigurnije je premeriti staru i novu felnu) je ako su žbice predugačke. Ukoliko su na staroj felni niple 14, ili čak 16 mm, a moguće je (zbog konstrukcije felne) staviti kraće niple, onda je problem rešen.

   Ako to nije slučaj, jedno od rešenja je korištenje platni – svakako za niple, a ako treba i za same žbice. Platne za niple se stavljaju između niple i felne, pa se nipla kroz njih zavrće – dodaju svakako barem 1/4 milimetra “produženja”. Platne za žbice se stavljaju na samu žbicu, pre nego što se ona provuče kroz nablu. One dodatno “skraćuju” efektivnu dužinu žbice, pa bi se kombinacijom ove dve vrste platni dobila približno optimalna dužina žbica. Uz nešto veći trošak, ali i veću snagu cele konstrukcije. Ovako to izgleda:
   https://www.sapim.be/tools/washers

   Na kraju krajeva, ako su postojeće žbice dobre (optimalne) dužine, a ispostavi se da su za novu felnu zaista za ceo 1 mm duže, to nije smak sveta – mogu štrčati toliko. Neće biti idealno, ali ako točak nije sa baš premalo žbica (tipa 24 žbice + disk kočnica), biće OK.
   Ako su postojeće žbice duže nego što treba (ne poravnavaju se sa niplom), onda neće valjati. Ako su prekratke, da ne stignu do kraja niple, onda bi čak ispalo idealno.

   Mislim da ova slika objašnjava kako, u zavisnosti od dužine niple (i gde joj se savršavaju urezi za navoje, kao i gde na žbici isti završavaju), žbica treba da stoji “dublje”, ili bliže gornjem (spoljnom) kraju same niple:

   https://www.sheldonbrown.com/images/dt-threads.jpg

   Podeoci na slici su po 1 mm, a niple su redom (s leva na desno): DT Swiss od 16, 14 i 12 mm.

   Relja

 2. Definitivno ce mi trebati platne, vec su niple 12 mm tako da nemam manipulacije, zbice ce biti duze.
  Koristio sam DT swiss kalkulator za zbice jer mi je sve dt swiss.
  Samo ne znam dal da nabavim ravne ili kupaste platne, felna ima ujacanja na rupama za zbice?

  Da dodam jucer sam se malo zabavljao oko tog ostecenog tocka, poslusao sam vas savjet sa youtube.
  “lakse je sve zbice popustiti i krenuti iznova….”
  Dobio sam zadovaoljavacuji rezultat sto se tice centriranosti al imam problem sa tenzijom na mjestu ostecenja.
  Zbica sa jedne strane je maximalo zategnuta dok njena susjedna sa suprotne strane je relativno labava.
  Mislim da to ne valja.

  • Ako je felna iskrivljena, onda će biti potrebna neujednačena tenzija žbica kako bi točak ostao u pravcu. Što je loše – žbice će pre pucati tako. Jedino rešenje je ispravljanje felne (što je Sizifov posao sa alu felnama, uglavnom).

   Za platne: ovalne su zgodnije za neke felne, zbog oblika (kako zbog umetanja, tako i zbog rasporeda opterećenja na zid felne), ali mislim da je za ovu namenu praktično sve jedno, čak će možda i lakše biti raditi sa okruglim.

   Kupaste bi trebalo da su nešto deblje i da omogućavaju bolje poravnavanje nipli (kad izlaze pod oštrijim uglom iz felne), ali nisam s njima nikad radio do sada, tako da ne mogu tvrditi.

 3. Samo da javim da sam uspeo da prepakujem tockove, sve je ispalo kako treba, tenzija dosta dobro ujednacena. sluzio sam se vasim video tutorijalom sa YouTube.
  Koristio sam ove platne https://www.newmen-components.de/en/439/mtb/sparesaccessories/mg-washer/
  mada sam imao i Sapim, al Newmen mi se cinile boljim jer su vise odbijale niplu od felge.
  Stavio sam aluminijumske DT swiss niple da bih dodatno olaksao tocak (bile su mesingnane)
  jucer je bila prva testna voznja, ovi sad tockovi su malo siri za oko 3 mm tako da gume od 2,35 inca leze bas kako treba.
  Da dodam , unutrasnje gume su otisle u proslost instaliran Schwalbe tubeles sistem.

  Jos jednom veliko Hvala na pomoci Relja

 4. Poštovani,
  molim za savet i pomoć. Zamenio bih točkove na starom UNIS desetobrzincu. Na njemu su bili 27×1 1/4. Koliko vidim te veličine točka od 27″ skoro da više i nema da se kupi. Šta preporučujete da kupim kao zamenu? Uzeo bih neki Krypton X 28″ ali ne znam da li može na ovaj bajs, da nije isuviše veliki?

  Hvala unapred

  • Dimenzije koje su manje zbunjujuće su po ISO ETRTO standardu – objašnjene i date u tabeli unutar članka o standardima dimenzija guma za bicikle. Krypton felne koje se prodaju kao 28″ su manjeg prečnika od felni označenih sa 27 x 1 1/4 (što se nedvosmisleno vidi po njihovim ISO dimenzijama, koje su 622 i 630 mm, redom).

   Slažem se da je dobra ideja preći na aktuelni standard, zbog veće dostupnosti guma. Ono što treba proveriti je širina prihata za točak. Na UNIS desetobrzincu, to je verovatno uže od 135 mm koliko je širina felne. O ovome još par reči malo kasnije, ali da ne zaboravim još jednu stvar pre toga:
   Najverovatnije će biti potrebno zameniti račnu, kupovinom Shimano račne za 6 brzina najbolje, kao i lanac – kupovinom KMC lanca za 6 brzina (i jedno i drugo je relativno jeftino, a dobro).

   Da se vratim na problem širine nable novog točka:
   Postoje dva rešenja. Jedno je da se prihvati zadnjeg točka rašire na 132,5 mm (ne treba šire od toga). To se može uraditi pomoću alata prikazanog u članku o restauraciji starog drumskog bicikla, na 4. slici 5. poglavlja.
   Drugo rešenje je prerada nable (i točka). Ako se koristi račna za 6 brzina, moguće je sa desne strane nable staviti nešto uži spejser umesto šireg, dok sa leve u svakom slučaju verovatno treba staviti dosta uži spejser (moža 5 i više mm). Zatim je važno dotegnuti žbice sa desne strane, kako bi se felna prevukla da stoji u sredini točka, odnosno u uzdužnoj osi rama. O tome sam pričao u ovom videu.
   Uz napomenu: ako je točak sa quick release mehanizmom (tj. nema punu osovinu), biće potrebno i skraćivanje osovine kako bi quick release mogao da se zabravi. Za ovo je najbolje koristiti stare kontra matice kao vođicu, uz kasnije čišćenje navoja prostim odvrtanjem kontra matica koje su pre toga navrnute na osovinu.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content