Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Kako podmazati lanac bicikla?

Kada pročitate ovaj članak, znaćete kako da najbolje očistite i podmažete lanac svog bicikla – i zašto se lanac uopšte troši?

Za detaljan opis vrsta ulja (lubrikanata) za lanac i njihovih svojstava, vidite ovaj (poduži) članak: O lubrikantima za lanac bicikla – detaljno.
Za kratku preporuku vidite: Najbolje ulje za lanac bicikla.

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

Sadržaj:

TL/DR

 1. Funkcija (uloga) lanca bicikla
 2. Habanje lanca (“istegnutost”) i habanje zupčanika/lančanika
 3. Kada zameniti lanac na biciklu?
 4. Čišćenje lanca bicikla
  4.1. Tegla sa uljanim razređivačem
  4.2. Specijalni aparati za čišćenje lanca na biciklu
  4.3. Krpa (i četka)
  4.4. Ultrazvučna kada za čišćenje nakita
  4.5. Čišćenje ostalih komponenti pogonskog sklopa
 5. Kako podmazati lanac bicikla?
 6. Koji lubrikant za lanac je najbolji?
 7. Kada (koliko često) treba podmazivati lanac?


TL/DR

Ovde sam objasnio kako da očistite i podmažete lanac svog bicikla – i koje ulje da koristite.

Prvo sam objasnio konstrukciju lanca i kako se haba – ali možete koristiti sadržaj da brzo “skočite” na delove koji vas zanimaju.

– Sadržaj –


1. Funkcija (uloga) lanca bicikla

Lanac bicikla služi da prenosi snagu pedalanja sa prednjeg lančanika na zadnje zupčanike (i preko njih na zadnji točak). Da bi radio efikasno, mora se dobro uklapati sa zupčanicima i mora se glatko uvijati, prateći konturu zupčanika. Pošto je napolju, izložen je prljavštini, vodi, pesku, naprezanju. Zbog toga se čak i dobro održavan lanac vremenom istroši.


Podržite BikeGremin
da ostane online & nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Koliko košta WordPress sajt?

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


www.patreon.com/bikegremlin


– Sadržaj –


2. Habanje lanca (“istegnutost”) i habanje zupčanika/lančanika

Kada se lanac istroši, pohaba, vizuelno se dobije efekat “istegnutosti”, međutim, povećana dužina lanca nije zbog istezanja čelika, već zbog potrošenosti pinova koji povezuju karike. Članak koji detaljno objašnjava efekat habanja lanca nalazi se ovde: Habanje (izduživanje) lanca bicikla.

Istegnut lanac
Nov (gore) i pohaban, izdužen lanac (dole). Usled habanja pinova i rolnica oko njih, dobija se efektivno “istezanje” lanca.
Istrošen pin lanca
Istrošen pin lanca


Kada izduženost lanca pređe određenu granicu, lanac počinje da se “penje” po zupčanicima, a krajnji stadijum je da samo jedna, do dve karike nalegnu na zube, dok ostale “vise”. Na taj način se i trošenje zupčanika ubrzava eksponencijalno, u odnosu na trošenje preko novog, neizduženog lanca.

Istegnut lanac na zupčaniku
Izdužen lanac je praktično duži, pa se “penje” po zubima lančanika (gornje kuglice), dok nov naleže taman kako treba.


Zato, ako se “istegnut” lanac ne zameni na vreme, može početi da “preskače” kad se snažno pedala (osećaj kao da pedala propada u prazno, ili da zadnji točak prokliza na kratko), može čak i da pukne, a izvesna je zamena i kompletnog seta prednjih i zadnjih zupčanika, jer se sa izduženim lancem i oni puno brže i više habaju.

Istrošeni zadnji zupčanici ne mogu se (lako) prepoznati golim okom (jedino specijalnim alatom za merenje), ali ako nov lanac “preskače” preko (nekih) zupčanika, to je siguran pokazatelj da su zupčanici zreli za zamenu.

Istrošeni prednji lančanici, sa druge strane, lako se prepoznaju. Zubi potrošenih lančanika izgledaju kao zubi testere (ili gornje peraje ajkule), umesto da budu simetrični.

Istrošen i ispravan lančanik.
GORE: nov lančanik, DOLE: istrošen lančanik, sa istrošenim zubima.


Za razliku od potrošenih zadnjih zupčanika, potrošeni prednji lančanici ne preskaču. Oni, naprotiv, previše dobro drže lanac – sa donje strane, gde treba da ga puste da slobodno klizi, istrošeni lančanici će kačiti lanac i vući ga malo ka gore. Efekat poznat kao “uvlačenje lanca”. Neprijatan osećaj u vožnji.


– Sadržaj –


3. Kada zameniti lanac na biciklu?

Kada izduženost dosegne 0,5% nominalne dužine, vreme je za zamenu lanca. Postoje zgodni alati za merenje, a može se koristiti i lenjir. Lanac treba da je zategnut, prav. Može biti skinut, ili na biciklu.

Uz redovno menjanje lanca, zadnji zupčanici mogu trajati od 2 do 4 zamene lanca, pre nego se i sami istroše. Prednji lančanici, čak i (lakši, ali mekši) aluminijumski, mogu trajati i puno duže, od 20 do 40 i više zamena lanca.

Za detaljno objašnjenje izduženosti lanca i metoda za merenje istog, kao i posledica neredovne zamene, pogledati post: Kada zameniti lanac na biciklu.

– Sadržaj –


4. Čišćenje lanca bicikla

Pošto su sile koje deluju na lanac relativno male, habanju lanca najviše doprinose dve stvari: podmazanost i čistoća. Spoljni izgled je pri tom manje bitan – kritično mesto je spoj pinova i rolnica. Čak se može reći: vek lanca = čistoća + podmazanost. I jedno i drugo je podjednako važno.

Delovi lanca bicikla 1: cela karika 2: unutrašnje pločica 3: rolnica 4: pin 5: spoljna pločica Slika 2
Delovi lanca bicikla
1: cela karika
2: unutrašnje pločica
3: rolnica
4: pin
5: spoljna pločica


Kada prljavština uđe između rolnica i pinova, ona ubrzano haba lanac. Paste za šmirglanje (i poliranje) se prave praktično mešanjem peska i ulja. Zato je važno da lanac bude što čistiji pre podmazivanja. U narednim poglavljima biće objašnjene najčešće metode čišćenja lanca.

– Sadržaj –


4.1. Tegla sa uljanim razređivačem

Lanac se najbolje očisti tako što se skine sa bicikla, stavi u teglu sa uljanim razređivačem, zatvori poklopcem i dobro izmućka. Prljav razređivač se sipa u drugu teglu, kasnije se može procediti kroz filter za filter kafu i ponovo koristiti – čuvajmo okolinu! 🙂

Zatim sipati čist razređivač i ponoviti proces. Raditi tako dok god razređivač ne prestane da bude zaprljan nakon snažnog mućkanja lanca u tegli sa njim. To znači da je (gotovo) sva prljavština između rolnica i pinova isprana. Ako lanac spolja deluje čisto, ali se razređivač i dalje zaprlja prilikom mućkanja sa lancem, to znači da je ostalo još prljavštine između rolnica i pinova, gde će štetiti lancu.

Za ovu metodu čišćenja, najbolje je koristiti takozvanu brzu spojku. Neki lanci dolaze sa ovakvom spojkom (proizvođača SRAM i KMC na primer) . Za druge je moguće kupiti posebno spojku, model spram broja brzina za koje je lanac. Na primer: spojka za 8 brzina potrebna je za 8-brzinski lanac, 9 brzina za 9-brzinski i tako dalje.

Brza spojka za lanac Pinovi spojke ulaze u obeleženi rukav, zabravljujući spojku
Brza spojka za lanac
Pinovi spojke ulaze u obeležene rukave, zabravljujući spojku


Lanci za više od 9 brzina nemaju brzu spojku koja se može bezbedno koristiti za više rasklapanja i sklapanja lanca! Lanci za 10, 11 i 12 brzina su skuplji, a pri svakom sklapanju lanca potrebno je staviti ili novu brzu spojku, ili novi pin za sklapanje lanca. Lanci za više od 9 brzina imaju tanje pločice, sa manje materijala, pa i pinovi imaju manje jak žleb u koji se kače. Zato sami proizvođači najčešće ne preporučuju višekratnu upotrebu takvih brzih spojki. Mogu izdržati više zamena, ali mogu i iznenada popustiti kad ne treba!

– Sadržaj –


4.2. Specijalni aparati za čišćenje lanca na biciklu

Pokušavaju imitirati metod 4.1, samo bez skidanja lanca.

Čišćenje lanca specijalnom mašinicom
Čišćenje lanca specijalnom mašinicom u koju se sipa neki razređivač za ulje (deterdžent) i koja sadrži puno malih četki koje ribaju lanac.


Obično prskaju dosta, prljavština kaplje sa lanca, a manje su efikasne od “tegla” metoda.

– Sadržaj –


4.3. Krpa (i četka)

Ovo je brz metod za čišćenje lanca sa spoljne strane, pomoću krpe “pokvašene” s malo razređivača. Ovaj metod neće očistiti prljavštinu između pinova i rolnica, čak može i naterati još prljavštine unutar lanca, iako će delovati čisto spolja.

Brzo i lako čišćenje lanca.
Najbrži i najlakši metod za čišćenje lanca. Pedale se okreću (u nazad), krpa se drži pritisnutom uz lanac.

Prednost ovog metoda je što je ubedljivo najbrži i najmanje prlja okolo, pa kome je praktičnost ispred dugotrajnosti lanca, može je koristiti.

Ko želi da napravi veći svinjac, uz upitno bolji efekat čišćenja, može uzeti i staru četkicu za zube sa malo razređivača i trljati lanac.

– Sadržaj –


4.4. Ultrazvučna kada za čišćenje nakita

Suprotnost “krpa” metodu. Ime sve govori.

– Sadržaj –


4.5. Čišćenje ostalih komponenti pogonskog sklopa

Čist lanac će se na masnom lančaniku, punom zalepljenog peska, brzo isprljati. Zato, kada se čisti lanac, treba očistiti i ostatak pogonskog sklopa.


Gore prikazani načini čišćenja lanca ne isključuju jedan drugi – mogu se kombinovati, dopunjavati, spram potrebe i ličnih afiniteta.

Kako oprati bicikl - teorija i saveti
Video: kako oprati bicikl – teorija i saveti

– Sadržaj –


5. Kako podmazati lanac bicikla?

Pravilno podmazivanje lanca bicikla radi se na sledeći način: po jedna kap ulja na svaku rolnicu sa unutrašnje strane. Važno je da lubrikant prodre između rolnice i pina. Spoljni deo lanca ne treba (ni pokušati) podmazati.

Lubrikant za lanac bicikla
Nanošenje lubrikanta na lanac bicikla


Vrteti oko minut pedale da se ulje ravnomerno rasporedi, pa krpom obrisati višak (metodom opisanom u poglavlju 4.3.) da ne skuplja prašinu i ne prlja zupčanike… i nogavice  🙂 . Lanac je najbolje da ostane (gotovo potpuno) suv spolja, sa lubrikantom samo između rolnica i pinova.

Slika podmazivanja lanca
Pravilno podmazivanje lanca.


Postoje i specijalna suva maziva. Obično na bazi voska. Traže potpuno suv, čist lanac, bez prljavštine i drugih maziva. Nisu zgodna u slučaju kiše, brzo se speru, ali najmanje prašine lepe na lanac.

Neko voli i potopiti lanac u rastopljen vosak, ili mast, pa ga ocediti i obrisati višak. To traži čist lanac u startu, dosta vremena i truda.

U ovom videu sam prikazao i objasnio princip:

Kako pripremiti bicikl za sezonu


– Sadržaj –


6. Koji lubrikant za lanac je najbolji?

Na ovo pitanje, prvo će, pomalo bezobrazno, biti odgovoreno drugim pitanjem: koji bicikl je najbolji? Planinski bicikl je dobar za blato, ali na asfaltu će ga drumski bicikl “oduvati”, i obrnuto.

Sve zavisi od pojedinačnih uslova u kojima se vozi, metoda održavnja lanca i ličnog ukusa. Generalno, lubrikant koji je otporan na ispiranje kišom obično lepi jako puno peska i prašine na sebe – i obrnuto. Ako se koristi tečni (na bazi ulja) lubrikant, što je “gušći”, to će biti otporniji na ispiranje kišom, ali i lepiti dosta prljavštine na sebe.

Autor ovog teksta koristi uglavnom ili motorno ulje, ili ulje za motorne testere, razređeno u dizel gorivu na željenu “gustinu” – kad su jesenji potopi, obično ide gušće ulje. Za duboki minus (kakav retko bude u Srbiji), potpuno sintetička “zimska” motorna ulja za benzinske motore nisu loš izbor.

Ulje za šiveće mašine je isto sasvim OK izbor. Postoji i bezbroj ulja koja se prodaju kao baš specijalna za lanac bicikla. Uglavnom su dosta skuplja, neka i rade odlično.

Sprejevi za lance motocikala? Ovo pitanje se često postavlja, pa vredi napomenuti. Lanci motocikala se vrte ogromnom brzinom, i sprejevi za njihovo podmazivanje obično u sebi imaju silikona, ili drugih dodataka koji ih čine puno gušćim i puno lepljivijim. Ovo je loše za primenu na biciklu jer lepi puno prljavštine. Koliko god brzo da vrtite pedale, nikada nećete postići toliku brzinu lanca svog bicikla da ulje počne sletati sa njega. Zato mislim da su većina sprejeva za lanac motocikla loš izbor za lanac bicikla.

Lubrikant za lanac bicikla u spreju? Za razliku od onih za lance motocikala, ovi su uglavnom OK. Istina, koštaju puno više od onoga što bih ja nazvao najboljim uljem za lanac bicikla, a i veća je verovatnoća da ćete poprskati i ono što ne treba (poput pakni kočnica, ili diskova). Međutim, što se podmazivanja i čistoće lanca tiče, rade sasvim dobro.

Poređenje različitih vrsta lubrikanata za lanac dato je u članku: Komparativni pregled lubrikanata za lanac bicikla:

Komparativni pregled lubrikanata za lanac bicikala
Komparativni pregled lubrikanata za lance bicikala


– Sadržaj –


7. Kada (koliko često) treba podmazivati lanac?

Kada nije dovoljno podmazan, lanac počne praviti prepoznatljiv zvuk.

OK, ako je potpuno suv, onda će bukvalno škripati, ali ako ima barem malo lubrikanta na sebi, praviće karakterističan zvuk. Kako da to opišem? Veoma fino čangrtanje.

Nakon što ste podmazali lanac, i vozili bicikl neko vreme, najverovatnije da ćete lako prepoznati kada lanac postane bučniji, tj. kad počne da se čuje.

Na koliko kilometara?

Zavisi od toga koji lubrikant koristite i u kakvim uslovima vozite. Na primer: ako koristite dosta tanak lubrikant (niske viskoznosti), ili suvi lubrikant (na bazi voska), lanac će se čuti već posle jedne vožnje od par kilometara po jakoj kiši.

Suprotna krajnost je vožnja u suvim uslovima sa nekim gušćim lubrikantom (veće viskoznosti). Tada ćete imati problem sa velikom količinom prašine i peska koji će se lepiti za lanac, ali proći će dosta vremena pre nego što lanac postane zreo za podmazivanje (mada bi bilo dobro očistiti ga i podmazati nekim tanjim lubrikantom).

Generalno, ugrubo: lanac možete podmazivati na nekih 150 km. Češće ako koristite suve, ili tanke lubrikante, ili vozite po kiši, a nešto ređe ako vozite po suvom, bez puno prašine i peska.

BikeGremlin SAVET
BikeGremlin SAVET

Nov lanac kada se kupi, dolazi podmazan iz fabrike. Nisam uspeo naći formulu masti koju fabrike koriste, ali je veoma postojana, lanac bude tih, mast dugo traje. Zato je pogrešno nov lanac čistiti i podmazivati svojim omiljenim lubrikantom. Sa možda izuzetkom onih koji koriste suve lubrikante, najbolje je nov lanac ne čistiti/mazati, već samo prebrisati spolja (da se sa spoljne strane skine mast koja lepi prljavštinu), montirati i voziti, sve dok ne počne da traži čišćenje i podmazivanje… što bude posle prilično velikog broja kilometara sa fabričkom mašću.

– Sadržaj –Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/kako-podmazati-lanac-bicikla-komentari-clanka.168/

22 misli o “Kako podmazati lanac bicikla?”

 1. Sjajan i edukativan članak! Pohvale za ceo blog i entuzijazam.
  Jedno čisto tehničko pitanje🙂 Ja uvek imam na lageru ulja za motornu tesrteru, pa bi ih, osim za testeru, iskoristio za lanac mog drumaša. Koja je najoptimalnija razmera za razređivanje sa D2 leti, a koja za jesen-ranu zimu i vlažno vreme sa, temperaturama u blagom plusu?
  Unapred hvala na odgovoru 🙂

  • Što je ređe, to je lanac čistiji, ali je potrebno češće podmazivanje. Obrnuto važi za gušće, naravno.

   Tako da zavisi od toga šta ko više voli.

   Neka OK početna razmera je oko 1/4 dizela (po sadašnjim, letnjim temperaturama, zimi može ređe, osim kada ima puno kiše – tada se ređi brže spira… ali i dalje lepi manje prljavštine) – pa onda videti da li se želi ređe podmazivanje, ili čistiji lanac.

 2. Iz nekog skromnog ličnog iskustva, meni je uvek bolja varijanta čistiji lanac, a češće podmazivanje.

 3. Kako podmazati pokretne delove (pivote) zadnjeg menjaca? Imam Shimano XT (RD-T780 ). Ako stavim ulje ne vidim kako bi moglo da udje u pokretne osovine (zglobove). Ako koristim neki lubrikant u spreju (npr. teflonski) mogu samo spolja da isprskam menjac. I da li se i kako podmazuju shifteri menjaca? Unapred hvala na odgovoru Reljo.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content