KRENITE odavde

Kako podmazati lanac bicikla?

Ovaj članak objasniće osnovne stvari o održavanju lanca bicikla. Prvo će biti objašnjena funkcija lanca, kao i habanje lanca i lančanika, zatim tehnike čišćenja lanca, a onda i tehnika podmazivanja. Uz grube preporuke lubrikanta za lanac. Za detaljan opis vrsta lubrikanata za lanac i njihovih svojstava, videti ovaj (poduži) članak: O lubrikantima za lanac bicikla – detaljno. Za kratku preporuku videti: Najbolje ulje za lanac bicikla.

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

Sadržaj:

 1. Funkcija (uloga) lanca bicikla
 2. Habanje lanca (“istegnutost”) i habanje zupčanika/lančanika
 3. Kada zameniti lanac na biciklu?
 4. Čišćenje lanca bicikla
  4.1. Tegla sa uljanim razređivačem
  4.2. Specijalni aparati za čišćenje lanca na biciklu
  4.3. Krpa (i četka)
  4.4. Ultrazvučna kada za čišćenje nakita
  4.5. Čišćenje ostalih komponenti pogonskog sklopa
 5. Kako podmazati lanac bicikla?
 6. Koji lubrikant za lanac je najbolji?
 7. Kada (koliko često) treba podmazivati lanac?


1. Funkcija (uloga) lanca bicikla

Lanac bicikla služi da prenosi snagu pedalanja sa prednjeg lančanika na zadnje zupčanike (i preko njih na zadnji točak). Da bi radio efikasno, mora se dobro uklapati sa zupčanicima i mora se glatko uvijati, prateći konturu zupčanika. Pošto je napolju, izložen je prljavštini, vodi, pesku, naprezanju. Zbog toga se čak i dobro održavan lanac vremenom istroši.


Podržite BikeGremin
da ostane online & nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Koliko košta WordPress sajt?

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


www.patreon.com/bikegremlin

Ukupna podrška trenutno: $38,43 mesečno
(Patreon podrška: $29,47
YouTube pretplate: $4,29
Ostale platforme: $4,67)


2. Habanje lanca (“istegnutost”) i habanje zupčanika/lančanika

Kada se lanac istroši, pohaba, vizuelno se dobije efekat “istegnutosti”, međutim, povećana dužina lanca nije zbog istezanja čelika, već zbog potrošenosti pinova koji povezuju karike. Članak koji detaljno objašnjava efekat habanja lanca nalazi se ovde: Habanje (izduživanje) lanca bicikla.

Istegnut lanac
Nov (gore) i pohaban, izdužen lanac (dole). Usled habanja pinova i rolnica oko njih, dobija se efektivno “istezanje” lanca.
Istrošen pin lanca
Istrošen pin lanca


Kada izduženost lanca pređe određenu granicu, lanac počinje da se “penje” po zupčanicima, a krajnji stadijum je da samo jedna, do dve karike nalegnu na zube, dok ostale “vise”. Na taj način se i trošenje zupčanika ubrzava eksponencijalno, u odnosu na trošenje preko novog, neizduženog lanca.

Istegnut lanac na zupčaniku
Izdužen lanac je praktično duži, pa se “penje” po zubima lančanika (gornje kuglice), dok nov naleže taman kako treba.


Zato, ako se “istegnut” lanac ne zameni na vreme, može početi da “preskače” kad se snažno pedala (osećaj kao da pedala propada u prazno, ili da zadnji točak prokliza na kratko), može čak i da pukne, a izvesna je zamena i kompletnog seta prednjih i zadnjih zupčanika, jer se sa izduženim lancem i oni puno brže i više habaju.

Istrošeni zadnji zupčanici ne mogu se (lako) prepoznati golim okom (jedino specijalnim alatom za merenje), ali ako nov lanac “preskače” preko (nekih) zupčanika, to je siguran pokazatelj da su zupčanici zreli za zamenu.

Istrošeni prednji lančanici, sa druge strane, lako se prepoznaju. Zubi potrošenih lančanika izgledaju kao zubi testere (ili gornje peraje ajkule), umesto da budu simetrični.

Istrošen i ispravan lančanik.
GORE: nov lančanik, DOLE: istrošen lančanik, sa istrošenim zubima.


Za razliku od potrošenih zadnjih zupčanika, potrošeni prednji lančanici ne preskaču. Oni, naprotiv, previše dobro drže lanac – sa donje strane, gde treba da ga puste da slobodno klizi, istrošeni lančanici će kačiti lanac i vući ga malo ka gore. Efekat poznat kao “uvlačenje lanca”. Neprijatan osećaj u vožnji.


3. Kada zameniti lanac na biciklu?

Kada izduženost dosegne 0,5% nominalne dužine, vreme je za zamenu lanca. Postoje zgodni alati za merenje, a može se koristiti i lenjir. Lanac treba da je zategnut, prav. Može biti skinut, ili na biciklu.

Uz redovno menjanje lanca, zadnji zupčanici mogu trajati od 2 do 4 zamene lanca, pre nego se i sami istroše. Prednji lančanici, čak i (lakši, ali mekši) aluminijumski, mogu trajati i puno duže, od 20 do 40 i više zamena lanca.

Za detaljno objašnjenje izduženosti lanca i metoda za merenje istog, kao i posledica neredovne zamene, pogledati post: Kada zameniti lanac na biciklu.


4. Čišćenje lanca bicikla

Pošto su sile koje deluju na lanac relativno male, habanju lanca najviše doprinose dve stvari: podmazanost i čistoća. Spoljni izgled je pri tom manje bitan – kritično mesto je spoj pinova i rolnica. Čak se može reći: vek lanca = čistoća + podmazanost. I jedno i drugo je podjednako važno.

Delovi lanca bicikla 1: cela karika 2: unutrašnje pločica 3: rolnica 4: pin 5: spoljna pločica Slika 2
Delovi lanca bicikla
1: cela karika
2: unutrašnje pločica
3: rolnica
4: pin
5: spoljna pločica


Kada prljavština uđe između rolnica i pinova, ona ubrzano haba lanac. Paste za šmirglanje (i poliranje) se prave praktično mešanjem peska i ulja. Zato je važno da lanac bude što čistiji pre podmazivanja. U narednim poglavljima biće objašnjene najčešće metode čišćenja lanca.


4.1. Tegla sa uljanim razređivačem

Lanac se najbolje očisti tako što se skine sa bicikla, stavi u teglu sa uljanim razređivačem, zatvori poklopcem i dobro izmućka. Prljav razređivač se sipa u drugu teglu, kasnije se može procediti kroz filter za filter kafu i ponovo koristiti – čuvajmo okolinu! 🙂

Zatim sipati čist razređivač i ponoviti proces. Raditi tako dok god razređivač ne prestane da bude zaprljan nakon snažnog mućkanja lanca u tegli sa njim. To znači da je (gotovo) sva prljavština između rolnica i pinova isprana. Ako lanac spolja deluje čisto, ali se razređivač i dalje zaprlja prilikom mućkanja sa lancem, to znači da je ostalo još prljavštine između rolnica i pinova, gde će štetiti lancu.

Za ovu metodu čišćenja, najbolje je koristiti takozvanu brzu spojku. Neki lanci dolaze sa ovakvom spojkom (proizvođača SRAM i KMC na primer) . Za druge je moguće kupiti posebno spojku, model spram broja brzina za koje je lanac. Na primer: spojka za 8 brzina potrebna je za 8-brzinski lanac, 9 brzina za 9-brzinski i tako dalje.

Brza spojka za lanac Pinovi spojke ulaze u obeleženi rukav, zabravljujući spojku
Brza spojka za lanac
Pinovi spojke ulaze u obeležene rukave, zabravljujući spojku


Lanci za više od 9 brzina nemaju brzu spojku koja se može bezbedno koristiti za više rasklapanja i sklapanja lanca! Lanci za 10, 11 i 12 brzina su skuplji, a pri svakom sklapanju lanca potrebno je staviti ili novu brzu spojku, ili novi pin za sklapanje lanca. Lanci za više od 9 brzina imaju tanje pločice, sa manje materijala, pa i pinovi imaju manje jak žleb u koji se kače. Zato sami proizvođači najčešće ne preporučuju višekratnu upotrebu takvih brzih spojki. Mogu izdržati više zamena, ali mogu i iznenada popustiti kad ne treba!


4.2. Specijalni aparati za čišćenje lanca na biciklu

Pokušavaju imitirati metod 4.1, samo bez skidanja lanca.

Čišćenje lanca specijalnom mašinicom
Čišćenje lanca specijalnom mašinicom u koju se sipa neki razređivač za ulje (deterdžent) i koja sadrži puno malih četki koje ribaju lanac.


Obično prskaju dosta, prljavština kaplje sa lanca, a manje su efikasne od “tegla” metoda.


4.3. Krpa (i četka)

Ovo je brz metod za čišćenje lanca sa spoljne strane, pomoću krpe “pokvašene” s malo razređivača. Ovaj metod neće očistiti prljavštinu između pinova i rolnica, čak može i naterati još prljavštine unutar lanca, iako će delovati čisto spolja.

Brzo i lako čišćenje lanca.
Najbrži i najlakši metod za čišćenje lanca. Pedale se okreću (u nazad), krpa se drži pritisnutom uz lanac.

Prednost ovog metoda je što je ubedljivo najbrži i najmanje prlja okolo, pa kome je praktičnost ispred dugotrajnosti lanca, može je koristiti.

Ko želi da napravi veći svinjac, uz upitno bolji efekat čišćenja, može uzeti i staru četkicu za zube sa malo razređivača i trljati lanac.


4.4. Ultrazvučna kada za čišćenje nakita

Suprotnost “krpa” metodu. Ime sve govori.


4.5. Čišćenje ostalih komponenti pogonskog sklopa

Čist lanac će se na masnom lančaniku, punom zalepljenog peska, brzo isprljati. Zato, kada se čisti lanac, treba očistiti i ostatak pogonskog sklopa.


Gore prikazani načini čišćenja lanca ne isključuju jedan drugi – mogu se kombinovati, dopunjavati, spram potrebe i ličnih afiniteta.

Kako oprati bicikl - teorija i saveti [0057]
Video: kako oprati bicikl – teorija i saveti


5. Kako podmazati lanac bicikla?

Pravilno podmazivanje lanca bicikla radi se na sledeći način: po jedna kap ulja na svaku rolnicu sa unutrašnje strane. Važno je da lubrikant prodre između rolnice i pina. Spoljni deo lanca ne treba (ni pokušati) podmazati.

Lubrikant za lanac bicikla
Nanošenje lubrikanta na lanac bicikla


Vrteti oko minut pedale da se ulje ravnomerno rasporedi, pa krpom obrisati višak (metodom opisanom u poglavlju 4.3.) da ne skuplja prašinu i ne prlja zupčanike… i nogavice  🙂 . Lanac je najbolje da ostane (gotovo potpuno) suv spolja, sa lubrikantom samo između rolnica i pinova.

Slika podmazivanja lanca
Pravilno podmazivanje lanca.


Postoje i specijalna suva maziva. Obično na bazi voska. Traže potpuno suv, čist lanac, bez prljavštine i drugih maziva. Nisu zgodna u slučaju kiše, brzo se speru, ali najmanje prašine lepe na lanac.

Neko voli i potopiti lanac u rastopljen vosak, ili mast, pa ga ocediti i obrisati višak. To traži čist lanac u startu, dosta vremena i truda.

U ovom videu sam prikazao i objasnio princip:

Kako pripremiti bicikl za sezonu


6. Koji lubrikant za lanac je najbolji?

Na ovo pitanje, prvo će, pomalo bezobrazno, biti odgovoreno drugim pitanjem: koji bicikl je najbolji? Planinski bicikl je dobar za blato, ali na asfaltu će ga drumski bicikl “oduvati”, i obrnuto.

Sve zavisi od pojedinačnih uslova u kojima se vozi, metoda održavnja lanca i ličnog ukusa. Generalno, lubrikant koji je otporan na ispiranje kišom obično lepi jako puno peska i prašine na sebe – i obrnuto. Ako se koristi tečni (na bazi ulja) lubrikant, što je “gušći”, to će biti otporniji na ispiranje kišom, ali i lepiti dosta prljavštine na sebe.

Autor ovog teksta koristi uglavnom ili motorno ulje, ili ulje za motorne testere, razređeno u dizel gorivu na željenu “gustinu” – kad su jesenji potopi, obično ide gušće ulje. Za duboki minus (kakav retko bude u Srbiji), potpuno sintetička “zimska” motorna ulja za benzinske motore nisu loš izbor.

Ulje za šiveće mašine je isto sasvim OK izbor. Postoji i bezbroj ulja koja se prodaju kao baš specijalna za lanac bicikla. Uglavnom su dosta skuplja, neka i rade odlično.

Sprejevi za lance motocikala? Ovo pitanje se često postavlja, pa vredi napomenuti. Lanci motocikala se vrte ogromnom brzinom, i sprejevi za njihovo podmazivanje obično u sebi imaju silikona, ili drugih dodataka koji ih čine puno gušćim i puno lepljivijim. Ovo je loše za primenu na biciklu jer lepi puno prljavštine. Koliko god brzo da vrtite pedale, nikada nećete postići toliku brzinu lanca svog bicikla da ulje počne sletati sa njega. Zato mislim da su većina sprejeva za lanac motocikla loš izbor za lanac bicikla.

Lubrikant za lanac bicikla u spreju? Za razliku od onih za lance motocikala, ovi su uglavnom OK. Istina, koštaju puno više od onoga što bih ja nazvao najboljim uljem za lanac bicikla, a i veća je verovatnoća da ćete poprskati i ono što ne treba (poput pakni kočnica, ili diskova). Međutim, što se podmazivanja i čistoće lanca tiče, rade sasvim dobro.

Poređenje različitih vrsta lubrikanata za lanac dato je u članku: Komparativni pregled lubrikanata za lanac bicikla:

Komparativni pregled lubrikanata za lanac bicikala
Komparativni pregled lubrikanata za lance bicikala


7. Kada (koliko često) treba podmazivati lanac?

Kada nije dovoljno podmazan, lanac počne praviti prepoznatljiv zvuk.

OK, ako je potpuno suv, onda će bukvalno škripati, ali ako ima barem malo lubrikanta na sebi, praviće karakterističan zvuk. Kako da to opišem? Veoma fino čangrtanje.

Nakon što ste podmazali lanac, i vozili bicikl neko vreme, najverovatnije da ćete lako prepoznati kada lanac postane bučniji, tj. kad počne da se čuje.

Na koliko kilometara?

Zavisi od toga koji lubrikant koristite i u kakvim uslovima vozite. Na primer: ako koristite dosta tanak lubrikant (niske viskoznosti), ili suvi lubrikant (na bazi voska), lanac će se čuti već posle jedne vožnje od par kilometara po jakoj kiši.

Suprotna krajnost je vožnja u suvim uslovima sa nekim gušćim lubrikantom (veće viskoznosti). Tada ćete imati problem sa velikom količinom prašine i peska koji će se lepiti za lanac, ali proći će dosta vremena pre nego što lanac postane zreo za podmazivanje (mada bi bilo dobro očistiti ga i podmazati nekim tanjim lubrikantom).

Generalno, ugrubo: lanac možete podmazivati na nekih 150 km. Češće ako koristite suve, ili tanke lubrikante, ili vozite po kiši, a nešto ređe ako vozite po suvom, bez puno prašine i peska.

BikeGremlin SAVET
BikeGremlin SAVET

Nov lanac kada se kupi, dolazi podmazan iz fabrike. Nisam uspeo naći formulu masti koju fabrike koriste, ali je veoma postojana, lanac bude tih, mast dugo traje. Zato je pogrešno nov lanac čistiti i podmazivati svojim omiljenim lubrikantom. Sa možda izuzetkom onih koji koriste suve lubrikante, najbolje je nov lanac ne čistiti/mazati, već samo prebrisati spolja (da se sa spoljne strane skine mast koja lepi prljavštinu), montirati i voziti, sve dok ne počne da traži čišćenje i podmazivanje… što bude posle prilično velikog broja kilometara sa fabričkom mašću.

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

22 misli o “Kako podmazati lanac bicikla?”

  • Teflonski sprej je odličan za podmazivanje svih pivota: kočnica, menjača i slično.

   Za lanac je isto dobar, ali je dosta skup, a za podmazivanje celog lanca se troši dosta spreja. Manje lepljiv od ulja, malo manje prljavštine i prašine se lepi na lanac, ali i malo ranije lanac počne da se čuje, da bude bučniji, pa se mora naneti ponovo.

 1. Koje tačno motorno ulje najbolje kupiti za podmazivanje lanca? Za suvo vreme i drum. Hvala unapred

  • Ako se kupuje, nema preostalog od zamene. Za zimu, duboki minus: full sintetičko 0W, ili 5W, a druga cifra da bude bilo šta (0W30, 5W30, 5W40…). Bolje za benzinske, ne dizel motore (manje deterdženata).

   Za ne-duboki minus – NIS Testerol. 🙂 Smešna cena, ispod 400 din. litar.

   I jedno i drugo razblažiti sa dizelom, ili, ako se nema, uljanim razređivačem da se dobije gustina po želji. Što gušće – duže ostaje, teže se ispira, ali lepi više prljavštine. I obrnuto – što ređe, to je čistije, ali treba češće do-podmazivati, a i manje je otporno na dejstvo kiše.

   Najbolje podmazati uveče, da se preko noći osuši, tj. da ispari malo razređivača, pa onda još jednom prebrisati spolja lanac, da spolja bude što suvlji. Mada nije problem ni ako se podmazuje i pre same vožnje.

   Inače, ovih dana radim neke testove i spremam članak baš o različitim lubrikantima za lanac. Očekujem da bude gotovo do kraja ovog meseca. 🙂

 2. Ja nisam neka picajzla da svake nedelje briskam svoj lanac i da mu pridajem toliku paznju. Vozim stalno i tacno osetim kada mi lanac ostane bez masti onda uzmem motorno ulje nanesem na lanac i krpom obrisem visak,tako se skine i deo prljavstine. U zadnje vreme ga podmazujem sprejom wd40. Wd 40 mi ne prlja nogavice i utisa lanac prilicno dug period. Nisam od onih koji robuju biciklu i tljkaju ga svaki dan.

  • Slična filozofija – više volim jeftin lanac oko kojeg se neću puno mučiti. Izuzetno retko skidam lanac da bi ga oprao. Opet, gledam da koristim ulje koje ne lepi previše prašine, a (pošto vozim dosta i svaki dan) jednom nedeljno mi nije teško prebrisati i do-podmazati lanac.

   WD40 u sebi sadrži veoma malo lubrikanta – a nije jeftin. Činjenica je da ne prlja nogavice, ali ako je čistoća prioritet, mislim da je bolje rešenje parafinsko ulje (poznato i kao “medicinsko ulje”, “ulje za kozmetiku”). Čak i fino mašinsko ulje može biti dobro. Meni se super pokazalo ulje za lance motornih testera razblaženo sa naftom (1:1 obično) – nešto prljavije, ali duže ostaje na lancu i teže se spira na kiši.

   WD40 sadrži vrlo malo finog mašinskog ulja (oko 20%), ostalo su razni dodaci za zaštitu od korozije, (bolje) odbijanje vode, sprečavanje zamrzavanja na dubokom minusu i rastvarači koji najvećim delom ispare.

   Moje iskustvo sa WD40 je upravo takvo – ne zadržava se dovoljno dugo na lancu i ne drži ga tihim – potrebno je do-podmazivati svakih 30ak km. Sa druge strane, definitivno je među čistijim sredstvima, mada, bilo koje ulje razblaženo sa naftom tako da ga ostane svega 20% u rastvoru će lepiti vrlo malo prašine i prljavštine.

   Na kraju, slično kao i kod teflonskih (PTFE) sprejeva: cena WD40 spreja je meni lično previsoka da bih ga koristio kao lubrikant za lanac.

 3. Interesuje me kakve i koje odmascivace treba da koristim da ne ostetim karbonski ram i druge stvari(gumu npr),ako je uopste moguce ostetiti odmascivacem?U Planetu 1l kosta 2500din sto mi deluje prilicno prenaduvano s obzirom da se masinski odmascivaci mogu kupiti za 300-400 din/l.Vozim drumski bicikl,lanac cistim prilicno cesto cetkom(ne skidam ga).Ovo pominjem zato sto mi lanac nikada nije nesto preterano zapljan.Hvala

 4. Osim starog dobrog dizela, meni se odlično pokazao “Akra K2 odmašćivač motora” (ako se se “gugla” sa navedenom rečenicom, dobiće se ponuda u radnjama, inače ga krste kao “Akra K2 Engine cleaner”).

  Akra nisam primetio da ostavlja ikakve tragove na plastici i gumi. Mada ni dizel, koliko primećujem, nije agresivan, samo se nešto teže spira vodom (Akra se spira običnom hladnom vodom iznenađujuće dobro, zajedno sa prljavštinom).

 5. Prvo da pohvalim sajt, pa da se uključim u diskusiju oko čišćenja lanca. Praktikujem čišćenje cele bicikle vodom pod pritiskom (auto praonica). Nakon tretmana sve se sjaji, uključujući i lanac, kasetu, lančanike. Zahteva malo vremena i nije skupo. To su dobre starne, a možda ima i loših. Čuo sam da se može desiti da se zrna prašine uvuku u ne pristupačne delove i da kasnije prave proble. Zanima me Vaše mišljenje o čišćenju bicikle na ovaj način.
  Hvala unapred i pozdrav.

 6. Pranje vodom pod pritiskom nipošto ne bih savetovao. Pošto, kada je pod pritiskom, voda ulazi unutar ležajeva, istiskujući mast. Isto važi za praktično sve druge delove (ram, bužiri…).

  Jeste najlakše tako do čistog bicikla, ali je štetno. Automobil je drugo – on je spolja komplet zaštićen limom, koji se (uz stakla) obično i pere tim aparatima pod pritiskom.

  Ovde sam se dotakao toga, ali nisam još pisao članak o pranju bicikla, možda bi trebalo:

  https://bicikl.bikegremlin.com/2233/masti-za-lezajeve-bicikla/#Krit.%203.%20otpornost%20na%20ispiranje%20vodom

 7. Ovaj metod čišćenja razređivačem je odličan. Ostao mi je problem zaprljanog razređivača, ne znam gde da nabavim te filtere. Gde se mogu nabaviti i ima li neka alternativa?

 8. Da li je preporuceno cistiti zadnji zupcanik i lancanik nitro razredjivacem ili benzinom i cetkom za farbanje?

  • U članku sam objasnio više načina čišćenja, uz navođenje prednosti i mana.
   Četka, sem što prska na sve strane, može sasvim OK očistiti lančanike. Za lanac nije baš najefikasnije rešenje – ali je bolja od samo krpe, a puno lošija od skidanja lanca i čišćenja istog u tegli.

   Nitrorazređivač bih probao prvo na delu farbe koji mi nije žao oštetiti. Mada mislim da nafta radi sasvim dobro. Benzin takođe, plus što ne zamašćuje ni malo, ali je izuzetno toksičan i zapaljiv, pa se ne bih usudio da ga preporučim (i ne koristim ga lično). Akra K2 sredstvo za “pranje motora automobila” je isto fenomenalno. Naprska se, ostavi 10ak minuta i spere vodom. Ali je i dosta skuplje od nafte.

 9. Sjajan i edukativan članak! Pohvale za ceo blog i entuzijazam.
  Jedno čisto tehničko pitanje🙂 Ja uvek imam na lageru ulja za motornu tesrteru, pa bi ih, osim za testeru, iskoristio za lanac mog drumaša. Koja je najoptimalnija razmera za razređivanje sa D2 leti, a koja za jesen-ranu zimu i vlažno vreme sa, temperaturama u blagom plusu?
  Unapred hvala na odgovoru 🙂

  • Što je ređe, to je lanac čistiji, ali je potrebno češće podmazivanje. Obrnuto važi za gušće, naravno.

   Tako da zavisi od toga šta ko više voli.

   Neka OK početna razmera je oko 1/4 dizela (po sadašnjim, letnjim temperaturama, zimi može ređe, osim kada ima puno kiše – tada se ređi brže spira… ali i dalje lepi manje prljavštine) – pa onda videti da li se želi ređe podmazivanje, ili čistiji lanac.

 10. Iz nekog skromnog ličnog iskustva, meni je uvek bolja varijanta čistiji lanac, a češće podmazivanje.

 11. Kako podmazati pokretne delove (pivote) zadnjeg menjaca? Imam Shimano XT (RD-T780 ). Ako stavim ulje ne vidim kako bi moglo da udje u pokretne osovine (zglobove). Ako koristim neki lubrikant u spreju (npr. teflonski) mogu samo spolja da isprskam menjac. I da li se i kako podmazuju shifteri menjaca? Unapred hvala na odgovoru Reljo.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content