KRENITE odavde

Najbolji lubrikant (ulje) za lanac bicikla

Često pitanje među biciklistima, bilo da su početnici, ili iskusni: “Koje je najbolje ulje za lanac bicikla?”

  • Kratak odgovor: ulje za lance motornih testera, razblaženo sa oko 30 % dizela.
  • Za one koji su spremni češće do-podmazivati lanac, čak i u toku jedne duže vožnje, dobro rešenje su i “suvi” lubrikanti na bazi voska.

Lanac koji je čist i podmazan traje puno duže.

Na ovu temu postoji već nekoliko članaka na bikegremlin sajtu. Ipak, autoru se i dalje često postavlja, tako da je ovde dat najkraći mogući odgovor na “večito” pitanje najboljeg lubrikanta za lanac bicikla.

Ako se isto pitanje postavi većem broju iskusnih biciklista, najverovatnije će velik broj njih dati različite odgovore… i najverovatnije će svi biti u pravu! Zbog čega je ovo? Zato što ne postoji “najbolji” lubrikant za lanac bicikla – postoji samo optimalan izbor spram uslova vožnje, režima održavanja (podmazivanja) i načina vožnje. Ovo zvuči komplikovanije nego što jeste, pa će sada biti objašnjeno.

U članku o vrstama lubrikanata za lanac bicikla je dato detaljno objašnjenje, a ovde će samo biti spomenuto da svaka vrsta lubrikanta ima prednosti i mana:

  • Lubrikanti koji su otporniji na ispiranje kišom obično kupe više prljavštine i obrnuto, oni koji su “čistiji” , obično se lako speru na kiši, pa se posle moraju ponovo nanositi.
  • Iz gore navedenog razloga, lubrikanti koji su odlični za kišu su po pravilu užasni za pesak i prašinu.
  • Lubrikanti koji su dugotrajni, tj. dugo ostaju na lancu i ne moraju se ponovo nanositi svakih 50-ak kilometara, obično skupljaju više prljavštine i otežavaju čišćenje lanca.
  • Lubrikant koji se odlično ponašaja na letnjoj vrelini, neće biti podjednako dobar na ledenom vremenu – i obrnuto.

Uz sve navedeno:

  • BIciklima sa jednom brzinom (tj. sa po jednim lančanikom napred i nazad) zaprljan lanac puno manje smeta – nema gusto poslaganih lančanika i menjača koji prevlači lanac s jednog na drugi lančanik.
  • Neki biciklisti ne vole čistiti lanac. Neki ne vole brinuti o čestom do-podmazivanju. Neki pak baš vole kad je lanac što čistiji. Povrh toga, navedeni tipovi ne isključuju jedan drugi.

Da li je posle ovoga jasnije zbog čega je teško dobiti “univerzalan” odgovor na ovo pitanje? Drumski bicikl koji se vozi na duže vožnje po asfaltu će tražiti drugačiju vrstu lubrikanta od planinskog bicikla koji se vozi po prašnjavom šumskom putu, ili po blatu.

Solidno univerzalno rešenje dato je na početku ovog članka: razblaženo ulje za lance motornih testera. Što je gušće, to će duže trajati i bolje se opirati ispiranju vodom, ali će kupiti više prljavštine – i, opet, obrnuto važi za razređenije ulje. Kupovni lubrikanti koji se prodaju kao “specijalni, baš za lanac bicikla” su često samo skupo pakovanje za nešto slično mešavini koja je ovde preporučena.

Za one koji žele sami eksperimentisati i pronaći optimalan lubrikant spram svojih uslova/vrste vožnje, navika (koliko često se podmazuje i čisti lanac) i preferenci, vredi pogledati sledeće članke:

Klikom na slike ispod dobija se Amazon.com on-line kupovina (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina).

Za one koji insistiraju na savršeno čistom lancu, po cenu češćeg do-podmazivanja:

White Lightning - Clean Ride. Suvi lubrikant na bazi voska. Ne previše dugotrajan (na kiši), ali veoma čist. Naneti prvi put na 100% očišćen i odmašćen lanac, posle dodavati po potrebi.
White Lightning – Clean Ride.
Suvi lubrikant na bazi voska. Ne previše dugotrajan (na kiši), ali veoma čist.
Naneti prvi put na 100% očišćen i odmašćen lanac, posle dodavati po potrebi.
(Amazon affiliate link)

Jednostavno i dobro rešenje – bilo koje ulje za lance motornih testera, razređeno dizelom, ili razređivačem po želji. NIS Testerol, na primer, ili s Amazona (affiliate link):

Makita ulje za lance motornih testera. Razblažiti sa dizelom ukoliko je potrebno da bude ređe u razmeri po želji/osećaju.
Makita ulje za lance motornih testera. Razblažiti sa dizelom u razmeri po želji/osećaju.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content