KRENITE odavde

Unutrašnje gume bicikla – veličine, i vrste ventila

Velika većina bicikala, sa izuzetkom tubeless, koristi unutrašnje gume na točkovima. Njihova funkcija je da zadržavaju vazduh unutra, dok je spoljna guma zadužena za čvrstoću i prijanjanje na podlogu. Ovaj članak objasniće bitne stvari u vezi unutrašnje gume bicikla, kao što su: dimenzije, vrste ventila (presta, auto/schrader, dunlop), dužine ventila itd.

Vezano za ovu temu, postoje još dva članka:
Lepljenje probušene unutrašnje gume
Montiranje guma na točak

Sadržaj:

 1. Kvalitet same gume i izrade ventila
 2. Dimenzije unutrašnjih guma
  2.1. Dužina ventila
 3. Vrste ventila (standardi)
  3.1. Danlop ventil
  3.2. Šreder (auto) ventil
  3.3. Presta ventil
  3.4. Ventil za tubeless gume


1. Kvalitet same gume i izrade ventila

Dobra unutrašnja guma treba da bude od kvalitetnog materijala, tako da ne istruli i da dugo drži vazduh u sebi kada se naduva. Takođe potrebno je da ima dobar ventil, koji dobro dihtuje.

Sam ventil poželjno je da na sebi ima žljebove, kako bi se spolja mogla navrnuti matica koja sprečava upadanje ventila, kada se izduvana guma pumpa.

uto ventil bez navoja za maticu
Auto ventil bez navoja za maticu koja ga drži (samo su urezani navoji za kapicu ventila). Ovakav ventil ne ostaje miran, mora se rukom pridržavati.
Auto ventil sa navojima
Auto ventil sa navojima na kojima je navrnuta matica – koja ga sprečava da utone u felnu kad se unutrašnja guma izduva.


Matica drži ventil na mestu kad se unutrašnja guma izduva. Ipak, ne bi ga trebalo pritezati, zavrtati do kraja, jer će tada čupati bazu ventila iz unutrašnje gume.

– Sadržaj –


2. Dimenzije unutrašnjih guma

Unutrašnje gume su po svojoj konstrukciji dosta fleksibilne, tako da obično jedna obuhvata širok raspon dimenzija spoljnih guma. Kako po širini gume, tako i po prečniku točka. Obično proizvođač unutrašnje gume na pakovanju napiše za koje dimenzije spoljašnje gume ta unutrašnja odgovara.

Proizvođač je naveo raspon širina spoljne gume za koje unutrašnja odgovara (37 do 54 mm), kao i prečnik točka (i spoljne gume) za koji je unutrašnja napravljena (559 mm).
Proizvođač je naveo raspon širina spoljne gume za koje unutrašnja odgovara
(1,5 do 2,10 inča, tj. 37 do 54 mm),
kao i prečnik točka (i spoljne gume) za koji je unutrašnja napravljena
(26 inča, tj. 559 mm).
Proizvođač je taksativno naveo sve (standardne) dimenzije spoljnih guma za koje unutrašnja guma odgovara.
Proizvođač je taksativno naveo sve (standardne) dimenzije spoljnih guma za koje unutrašnja guma odgovara.
Ova konretno pasuje i za točkove (i gume) prečnika 622 mm (različitih širina), kao i za one prečnika 630 i 635 mm.

Ne možete naći unutrašnju gumu odgovarajuće veličine? Ukoliko se ne može naći odgovarajuće dimenzije (pogotovo se odnosi na širinu), generalno pravilo je da broj manja ne smeta koliko broj veća (teže se spakuje ispod spoljne, ne legne lepo kad se naduva i slično). Dimenzije spoljnih guma objašnjene su u članku: Veličina guma za bicikl – standardi dimenzija.

Samo budite razumni. Na primer, koristio sam unutrašnje gume dimenzije 622 – 18 do 28 mm u gumama širine 32 mm bez ikakvih problema. Međutim, kada takvu unutrašnju ubacim u gumu širine 37 mm, dešavalo se da se unutrašnja sama od sebe pokida, pogotovo pri višim pritiscima i opterećenjima.

– Sadržaj –


2.1. Dužina ventila

Treba takođe obratiti pažnju na dužinu ventila. Za dublje felne potrebni su duži ventili, dok na plićim felnama takav ventil previše štrči.

Prekratak ventil
Ventil je previše kratak za ovu duplozidnu aluminijumsku felnu. Teško će se naduvati.
Predugačak ventil
Ovaj ventil je predugačak – upadljivo štrči iz felne. Par cm kraći bi bio sasvim odgovarajući.

– Sadržaj –


3. Vrste ventila (standardi)

Od svih vrsta ventila, najrasprostranjeniji su u upotrebi tri: danlop, šreder (auto) i presta ventil.


3.1. Danlop ventil

U narodu poznat i kao: “onaj stari, obični” .  🙂

Dunlop ventil
Rasprostranjen na “starim” biciklima – ponike i slično. U svakom smislu prevaziđen danas.

Ovaj ventil je danas u svakom smislu prevaziđen. Mnogi ljudi ga još koriste jer imaju staru pumpu, pa da se ne uzima nova pumpa. Pri kupovini nove unutrašnje gume, trebalo bi odabrati jedan od naredna dva, savremena standarda. Praktičniji su. Po širini odgovara otvoru u felni za šreder (auto) ventil, a može se naduvati pumpom za auto ventile pomoću istog adaptera kao za presta ventil.

Širina tela ventila je oko 7,7 mm (važno zbog prolaska ventila kroz felnu, neke felne su pravljene za uže, presta ventile).

– Sadržaj –


3.2. Šreder (auto) ventil

Šreder (auto) ventil
Auto ventil (šreder).

Ovaj ventil je veoma rasprostranjen, jednostavan za upotrebu, može se naduvati na svakoj pumpi, auto ventili su po tom standardu, pa je pumpu moguće pozajmiti na putu i od mnogih vozača. Preporuka za sve, osim felni koje nemaju dovoljno široku rupu da prođe (mahom tanje, za tanje trkačke gume i točkove).

Jezgro auto ventila
Jezgro auto ventila – standardno je i može se menjati.
Alat za zamenu jezgra ventila (i za Schrader/auto, i za Presta ventile) - Amazon affiliate link
Alat za zamenu jezgra ventila (i za Schrader/auto, i za Presta ventile) – Amazon affiliate link

Ako nemate specifičan razlog za izbor baš određenog ventila, ovo je najbolji izbor.

Širina tela ventila je oko 7,7 mm (kao danlop ventili).

– Sadržaj –


3.3. Presta ventil

Presta ventil
S leva na desno:
zatvoren presta ventil, otvoren presta, odvoren presta sa adapterom za šreder pumpu, na kraju skroz desno šreder ventil.

Prednost presta ventila je što nema jaku oprugu (kao auto ventil), pa se može lakše napumpati. Takođe, manjih je dimenzija, što ga čini nezamenjivim na uskim trkačkim felnama. Pumpe za prestu takođe mogu biti manjih dimenzija (one male koje se nose sa sobom u vožnju). Kada se stavi adapter, presta se može naduvati običnom pumpom za auto ventile.

Pri duvanju presta ventila, kapica se mora odvrnuti za par krugova (slika iznad – skroz levo je zatvoren, a druga s leva slika je otvoren, spreman za duvanje). Zatim je poželjno pritisnuti na kratko ventil od gore, da se dihtung odlepi, kako bi se guma mogla naduvati. Kratak pritisak prilikom kojeg će malo vazduha izaći ako guma nije skroz izduvana. Nakon duvanja, kapica se čvrsto zavrne, kako bi se sprečilo ispuštanje vazduha.

Jezgro presta ventila se kod manjeg broja modela menja (Švalbe i Kontinental još prave takve presta ventile), ali to je više izuzetak nego pravilo. Izmenjivo jezgro se prepoznaje po tome što ima zaravnate dve strane, da se može uhvatiti malim ključem, ili specijalnim alatom.

Presta ventil sa izmenjivim jezgrom.
Presta ventil sa izmenjivim jezgrom.


Felne obično imaju ili tanke otvore za presta ventile, ili široke za auto ventile. Nije pametno staviti gumu sa presta ventilom na felnu koja ima širok otvor za auto ventil. Obrnuto nije moguće bez razbušivanja felne, što se takođe ne savetuje. Tako da od samog izbora felne zavisi izbor jednog od dva savremena standarda ventila unutrašnjih guma.

Širina tela presta ventila je oko 6 mm.

– Sadržaj –


3.4. Ventil za tubeless gume

Tubeless gume nemaju unutrašnju gumu da drži vazduh. Ventil se zato montira direktno na felnu i mora dobro zaptivati, kako vazduh ne bi “cureo” između ventila i felne.

Ovi ventili moraju imati izmenjivo jezgro, kako bi se mogla kroz njega uliti tečnost za zaptivanje.

Pri prvom duvanju tubeless gume, često se mora puno vazduha upumpati u veoma brzo (kompresorom), kako bi se guma pribila uz zidove felne. Ako se polako pumpa, vazduh samo prolazi između felne i gume i ne postiže se zaptivanje. Nekad je i za dovoljno brzo naduvavanje poželjno izvaditi jezgro ventila.

Tubeless ventili sa izmenjivim jezgrom i gumom za dihtovanje u bazi tela ventila
Tubeless ventili sa izmenjivim jezgrom i gumom za dihtovanje u bazi tela ventila
Amazon affiliate link

– Sadržaj –

2 misli o “Unutrašnje gume bicikla – veličine, i vrste ventila”

 1. Postovani Relja,
  Imam jedno pitanje na koje nisam uspeo da nadjem odgovor,ili tacnije receno da budem 100% siguran u njega.Interesuje me da li na tockove koji su namenjeni za tubeles gume mogu da se montiraju obicne gume(sa ili bez zice) sa unutrasnjom gumom?Konkretno me interesuje za tockove REYNOLDS AR 58 C.Uopsteno,mozete li objasniti malo vise o ovoj temi,tj. da li tockovi koji su namenjeni za tubeles gume moraju da se uparuju iskljucivo sa tubeles gumama i obratno,ds li na obicne tockove mogu tubeles gume?
  Pozdrav

 2. Točkovi za tubeles se neće buniti ako se stave “obične” gume sa unutrašnjom.

  Obrnuto je problem. Ako felna nije pravljena za tubeless, da zaptiva, onda se može desiti da bez unutrašnje gume pušta vazduh. Ima načina da se i “obična” felna prilagodi za tubeles – specijalne trake za felnu, ventili i sl, ali nemam iskustva sa ovakvim preradama. Koliko sam čuo – umeju sasvim OK da rade, ali nemojte me držati za reč.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content