KRENITE odavde

Kako skladištiti bicikl preko zime

Gostujući članak autora: Keindl-sport

Hladno vrijeme nije nešto što bi nas posebno trebalo brinuti kada je u pitanju vožnja bicikla zimi. Samo se moramo dobro obući za vožnju bicikla zimi. Osim toga, treba obratiti pozornost na to kakve su nam gume (zimske gume za bicikl), popraviti kočnice i redovno podmazivati lanac (kako pripremiti bicikl za zimsku vožnju). No, ako bicikl želimo pravilno „spremiti“ preko zime, priča je nešto drugačija. Krenimo redom.

Ideje za praktično smeštanje bicikla u stanu, ili garaži.


1. Priprema bicikla za zimsko skladištenje

Većina ljudi preko zime doslovno objesi bicikl na zid koji onda služi kao ukras. Što i nije loša ideja. Ali ako će vam bicikl stajati na kotačima 3 i više mjeseci, obavezno napumpajte gume. Ako su vam gume ispuhane, težina bicikla može dovesti do toga da sabijene gume brže ispucaju. Naravno, pritisak ne treba ni da je previsok. Videti: na koji pritisak duvati gume bicikla. Stoga, prije spremanja u garažu napumpajte gume i povremeno ih provjeravajte. Tijekom stajanja zna se dogoditi da se tlak u gumama jednostavno smanji, osobito tijekom zimskih mjeseci.

Provjerite kočnice i sajle kočnica. Obratite pažnju na istrošenost pakni. Ako su pakne istrošene, zamijenite ih novima (video – kako zameniti pakne i naštelovati kočnice). Slijedi provjera lanca. Kako proveriti je li lanac “zreo” za zamenu. Zima je, ako se ne vozi, dobra prilika da se servisira sve što je potrebno.

Sjećate se kad ste kupili bicikl (link za kupovinu)? Bio je sav sjajan i ulašten, zar ne? Zato, prije nego što spremite bicikl preko zime, temeljito ga očistite kako bi vas u proljeće dočekalo njegovo „novu ruho“. Dakle, nanesite namjensko sredstvo za čišćenje, ili tekućinu za pranje posuđa na okvir bicikla, namočite spužvu u toploj vodi i sve prebrišite: ramu bicikla, sjedalo i unutarnju stranu kotača. Uputno je očistiti lanac i lančanike bicikla. Na kraju isperite bicikl čistom vodom i obrišite ga spužvom, ili krpom.

Nakon svega ovoga slijedi podmazivanje lanca bicikla. Podmazivanje sprječava koroziju i štiti pokretne dijelove od prekomjernog trošenja, te je kao takvo presudno za dobre performanse. Zatim, potrebno je i podmazati sajle kočnica i mjenjača za dugotrajnost i sigurnost tijekom vožnje. Važno je napomenuti da odaberete „lagano“ mazivo za bicikl, jer pregusto privlači prljavštinu, dok se prerijetko neće zadržati na tretiranim dijelovima (objašnjenje lubrikanata za lanac bicikla).

Polako smo se približili kraju kada je u pitanju pripremanje bicikla za zimu. Nakon svega ostaje vam još samo da pokrijete bicikl dekom, plahtom, ili namjenskom zaštitom za bicikl kako biste spriječili prolaz malim česticama prašine do bilo kojih pokretnih dijelova bicikla. Najlon nije najbolji izbor jer zadržava vlagu – bolji su materijali koji “dišu”, pogotovo ako je bicikl skroz umotan.


2. Kako pripremiti bicikl za proljeće?

Nakon svega što smo naveli, logično je pitanje kako pripremiti bicikl za proljeće, kako bi svaka vaša vožnja bila sigurna i ugodna. Vedro nebo i toplo vrijeme savršeni je spoj za vožnju bicikla. Vrijeme je da izvadite bicikl iz garaže i pripremite ga za novu sezonu. Najprije očistite bicikl od prljavštine. Prebrišite bicikl krpom ili spužvom. Zatim provjerite tlak u gumama. Ako bicikl nije vožen neko vrijeme, gume se mogu same od sebe ispuhati, stoga ćete zasigurno trebati povećati tlak u njima. Zato vam savjetujemo da nabavite vlastitu pumpu za bicikl koja ima pripadajući mjerni uređaj na kojem možete lagano očitati stvarno stanje tlaka. Maksimalan dozvoljeni tlaka je naveden na bočnim stranama gume, a poseban članak objašnjava koji je optimalan (najbolji) pritisak za gume bicikla.

Prije korištenja bicikla podesite visinu sjedala bicikla i zategnite ga. Nedovoljno stegnuto sjedalo može uzrokovati probleme i neudobnost tijekom vožnje. Naposljetku provjerite imate li svu potrebnu dodatnu opremu (link za kupovinu): prednje i stražnje svjetlo za bicikl, lokot za bicikl, reflektirajući prsluk, kacigu, namjenske rukavice za vožnju i ostale stvari koje su vam potrebne.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content