KRENITE odavde

Shimano XTR M9100 – (objektivan) pregled nove 12-fazne MTB grupe

Leta 2018. svetlo dana ugledala je nova MTB grupa Shimano XTR M9100. Kakvi su prvi utisci? Kako izgledaju specifikacije? Šta je promenjeno? Ovaj članak daće pregled osnovnih podataka i noviteta vezano za novu XTR M9100 grupu.

Ažuriranje 2022: ovde objašnjena nova tehnologija je “spuštena” i u 12-faznu Shimano Deore XT 8100 grupu.

Za zadnji lančanik, u tekstu je često korišten odomaćeni termin “zupčanik” . Isto važi i za masu – “težina” . Većina termina i “grešaka” sličnih ovim su objašnjeni u mom “Biciklističkom rečniku” .

Sadržaj:

  1. Istorija Shimano XTR-a
  2. Novine XTR M9100 grupe – šta se nudi?
  3. Pogon
  4. Freehub (zadnja nabla)
  5. Kaseta
  6. Lanac
  7. Ručice (menjača, kočnica, dropper šticne)
    6.1. Ručice menjača
    6.2. Ručice kočnica
    6.3. Ručica za daljinsku kontrolu dropper šticne
  8. Menjači
    7.1. Prednji menjač
    7.2. Zadnji menjač
  9. Kočnice
  10. Masa (“težina”) i cene
  11. Zaključak – procena
  12. Izvori


0. Istorija Shimano XTR-a

Shimano prvi put uvodi XTR grupu 1991. godine – kao svoju “elitnu” MTB grupu. Od tada se nudi kao najviša klasa “najbolje što Shimano ima da ponudi u MTB svetu”. Naglasak je uvek bio na najnižoj masi (“težini”), i vrhunskim performansama. Novitete Shimano po pravilu prvo uvodi u svojoj “najboljoj” grupi, a kasnije ih, i dobre i one koji se nisu najbolje pokazali, “spušta” u niže klase opreme, vremenom.

Nakon određenog perioda neprikosnovene dominacije Shimana na tržištu MTB delova, druge kompanije, na prvom mestu SRAM, pojavile su se kao ozbiljni konkurenti. XTR je u tom smislu grupa koja treba da bude “bolja od konkurencije”. SRAM 2015. godine uvodi i “forsira” 1 X sisteme (grupe sa samo jednim prednjim lančanikom), najavljujući “smrt prednjeg menjača”. 2016 SRAM uvodi 1 x 12 grupu “SRAM Eagle” (1 napred, 12 lančanika pozadi), sa novim dizajnom zadnje nable (SRAM XD) i mogućnošću montiranja kaseta koje počinju sa svega 10 zuba i završavaju se sa čak 50 zuba!

Treba spomenuti da su 1 X pogoni, osim za retke koji voze kroz duboko i lepljivo blato, rešavanje problema koji ne postoji – eliminacija prednjeg menjača zaista uklanja jedno mesto gde se takvo blato skupljalo i lepilo, ali to nije nešto što je pravilo problem velikom broju biciklista. Drugi efekti ostavljanja samo jednog lančanika napred se pak osete u praktično svim uslovima vožnje:

Bilo kako bilo, borba za dominaciju novim 1 X trendom je u punom jeku, a XTR M9100 je Shimanov odgovor na ponudu SRAM-a. Opširnije o prednostima i manama 1x sistema.


1. Novine XTR M9100 grupe – šta se nudi?

  • 1X, ali i 2X pogoni – Shimano nudi obe opcije.
  • Novi dizajn freehub mehanizma.
  • Kasete sa rasponom broja zuba od 10 do 45, i 10-51 i sa novim “Hyperglide+” profilom zuba.
  • Nov dizajn lanca, uz “brzu spojku” i novi “Hypeglide+” dizajn lanca.
  • Izmenjen dizajn svih ručica, kao i sistema montiranja istih. Uz uvođenje ručice za daljinsko obaranje sedla (kod “dropper” šticni sa hidrauličnim amortizerom).
  • Navodno bolje kočnice – u pogledu i snage i modulacije

Shimano je pokušao unaprediti sve: manja težina, bolja ergonomija, bolje performanse. Kako su to uradili, objasniću u nastavku – komponenta, po komponenta. Nešto što odmah upada u oči, a postaje redovna praksa kod proizvođača delova za bicikle: nova generacija se ne može kombinovati sa starom – menjači, šifteri, lanac, kaseta – sve je drugačije i nekompatibilno sa prethodnom generacijom. Neki kažu na to: “ali radi odlično!” Jeste, novo je, košta Boga oca, najbolje još i da loše radi.

Većina komponenti dolazi sa oznakom koja sadrži M9100, ili M9120. Modeli sa 100 su prilagođeni za XC, dok su 120 modeli dobri i za enduro MTB vožnju.


2. Pogon

Novi XTR M9100 pogoni se jednim i dva lančanika
Novi XTR M9100 pogoni se jednim i dva lančanika.
Fabričke oznake su “FC-M91X0-N”, gde je “X” oznaka modela, a “N” broj lančanika (1, ili 2).
Slika 1
  • Kombinacija lančanika za dubl je 38-28 zuba.
  • Opcije za jedan lančanik su: 30, 32, 34, 36 i 38 zuba.

Q-faktori su 162 mm (model FC-M9100-2) i 168 mm (svi ostali modeli) – uži je namenjen MTB-ima za kros, pošto DH i slični obično imaju preširoku zadnju viljušku koju bi pogon sa 162 mm Q-faktorom kačio, pošto je uzak.

Ponuđene linije lanca su 49 (model FC-M9100-2) za zadnje nable “OLD” širine 142 mm; i 52 (svi ostali modeli) za nable širine 148 mm. Pogoni sa jednim lančanikom dolaze samo sa 52 mm linijom lanca, oslanjajući se na dizajn novog lanca (kasnije o tome) da omogući veću ukrštenost na “sporijim” stepenima prenosa, ukoliko se koriste nable koje su uže linije lanca.

Lančanici su direct-mount tipa (baš kao što je SRAM bio izbacio nešto ranije! 🙂  ), tako da je na isti pogon moguće staviti i 1X i 2X lančanike, generalno. Profil zuba je takav da bolje naležu na novi tip lanca. Naravno, podrazumeva se da je pogon “lakši i krući od prethodne generacije” – kao i kod svake druge novo-izbačene grupe (manja težina je OK, ali koliko kruće još može biti? 🙂  ). Moram primetiti da gotovo svi proizvođači uporno prave kurble sve širim i pljosnatijim, kao da sila pedalanja teži da ih pritisne s boka, a ne da ih uvije oko uzdužne ose preko tereta oslonjenog na (spoljni deo osovine) pedale.

Predopterećenje ležajeva patrone pogona je urađeno konačno kako treba – to je po mom mišljenju i iskustvu bila najveća boljka dosadašnjih Hollowtech II sistema patrona i kurbli. Prikazano na slici 2.

Podešavanje predopterećenja ležaja - pomoću posebne matice za tu namenu. Slika 2
Podešavanje predopterećenja ležaja – pomoću posebne matice za tu namenu.
Slika 2


3. Freehub (zadnja nabla)

Nekoliko novih rešenja. Na prvom mestu, nabla je dizajnirana tako da omogući montiranje lančanika sa manje od 11 zuba. Shimano je uradio nešto slično davno, sa Capreo grupom, napravljenom za sklopive bicikle malih točkova, kako bi se dobio dovoljno “brz” prenos. Capreo je dolazio i sa 9 zuba, dok XTR M9100 ostaje na manje nerazumnih (po pitanju oštrog savijanja lanca zbog malog prečnika zupčanika) 10 zuba – za sada.

Što se dimenzija i broja brzina tiče, nable sa oznakom modela koji sadrži “-B” su OLD širine 148 mm, dok su ostale širine 142 mm. Model FH-M9125-B je dizajniran za samo 11 brzina, pa omogućava nešto bolji ugao žbica sa desne strane, zbog užeg tela freehuba (ali nema mesta za 12 zupčanika) – desni prihvat žbica (“flanša”) stoji za 4,7 mm dalje ka desno. Modeli sa “S” oznakom na kraju su za ravne žbice, dok ostali koriste standardne žbice, sa savijenim laktom na početku.

Novi Hyperglide+ freehub ima 23 šine napravljene na prihvatu zupčanika. Shimano ovo zove “Micro Spline” . Stari Hyperglide sistem je imao 13 šina. Shimano tvrdi da više šina omogućava ravnomerniji raspored opterećenja po šini, tako da je moguće napraviti telo freehuba i od (mekšeg, ali lakšeg) aluminijuma, ne samo od (tvrđeg, ali težeg) čelika. Meni deluje da je ovde presudnija veća dubina šina u odnosu na stari Hyperglide. To omogućava da veća površina bude u dodiru sa zupčanikom, sa manje opterećenja po jedinici površine. Mislim da je broj šina manje bitan u tom smislu, pošto, zbog elastične deformacije materijala pri naporu, bez predopterećenja na šinama, nije moguće da one podele opterećenje – uvek će jedna šina nositi najviše. Velik broj šina samo omogućava da se oštećenje usled usecanja sporije produbljuje (više šina = za manje stepeni rotacije će teret nositi jedna šina) – dok ne izađe nova grupa. 🙂

Ažuriranje 1. maja 2020: Shimano je, barem za sada, odustao od ovog novog sistema mehanizma uzubljivanja. Zanimljiva novina je novi sistem račne freehub mehanizma. Zubi su predopterećeni oprugom, tako da stoje potpuno razdvojeni od tela nable, sve dok ih okretanje zupčanika ka napred ne privuče i zabravi. Na ovaj način dodatno se smanjuje otpor koji nabla pravi dok se ne pedala, a i nema karakterističnog zvuka freehub “zujanja” – Shimano ovaj patent zove “SCYLENCE” . Video ispod prikazuje kako to radi:

(Za sada) napušteni Scylence patent

Kako se vidi sa snimka iznad, okretanje pedala unapred pritiska zube račne jedne uz druge, stvarajući predopterećenje. To omogućava ovom sistemu da praktično svi zubi račne dele opterećenje, za razliku od većine drugih mehanizama koje sam video i gde se tvrdi tako nešto, ali nije (i ne može biti, ne bez predopterećenja, koliko god bile uske tolerancije u proizvodnji). Po stvaranju predopterećenja, SCYLENCE patent je sličan patentu “RingDrive™” kompanije Chris King. Uz zabravljivanje posle samo 7,6 stepeni rotacije, što je važno za vožnju po tehnički zahtevnim stazama. Bravo za Shimano!


4. Kaseta

Nove Hyperglide+ kasete dolaze u varijantama sa 11 i 12 lančanika i donose nekoliko novina:

  • Profil zuba je takav da olakšava i prebacivanje lanca se većeg zupčanika na manji, ne samo sa manjeg na veći (kao kod Hyperglide). Ovo bi trebalo da olakša menjanje brzina pod opterećenjem i smanji osećaj “cimanja” kad lanac spadne sa većeg zupčanika na manji.
  • Širina i razmak na koji su poslagani zupčanici je isti kod 11 i 12 brzina – samo je kod prve jedan zupčanik izbačen. Obe kasete koriste isti lanac!
  • Najmanji zupčanik fiksiran je na unutrašnju stranu drugog najmanjeg, koji nadilazi telo freehuba – što omogućava da najmanji zupčanik bude manjeg unutrašnjeg (i spoljnog) prečnika od ostalih zupčanika na freehubu, tj. da ima samo 10 zuba.
Novi sistem montiranja najmanjeg zupčanika. Slika 5
Novi sistem montiranja najmanjeg zupčanika.
Slika 5

Za razliku od SRAM-a, Shimano je ostao pri montiranju kaseta na šine, čak i ako imaju najmanji zupčanik od ispod 11 zuba. Zašto? Kao prvo – omogućava jeftiniji i brži način proizvodnje, sečenjem pojedinačnih zupčanika, umesto CNC obrade jednog komada metala. Kao drugo – manja težina, zbog korištenja različitih materijala. Naime: najveća dva kod 11-faznih odnosno najveća tri zupčanika kod 12-faznih kaseta su napravljena od aluminijuma i montirana na jedan, zajednički aluminijumski nosač koji raspoređuje optrećenje svakog pojedinačnog zupčanika na veću površinu, sprečavajući oštećenje interfejsa freehuba i kasete, uz korištenje lakšeg i mekšeg aluminijuma. Na isti nosač montirani su i srednjih 5 zupčanika, napravljenih od titanijuma. Tek poslednja 4 zupčanika su bez nosača (montiraju se posebno) i napravljeni od čelika.

Što je prečnik i broj zuba zupčanika manji, to više tereta nosi na jednom zubu i brže se haba. Shimano je napravio postepen prelaz od lakših i mekših materijala, ka tvrđim i težim – kako se veličina zupčanika duž kasete smanjuje. Sa nosačem široke površine za velike zupčanike. Pametan potez!

  • 11-fazna kaseta ima raspon broja zuba 10-45 (10-12-14-16-18-21-24-28-33-39-45) – model CS-M9110-11.
  • 12-fazne postoje u verzijama 10-45 (10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-40-45) i 10-51 (10-12-14-16-18-21-24-28-33-39-45-51) – model CS-M9100-12.

Lepo raspoređen raspon prenosnih odnosa, osim možda 10-12 skoka od dva zuba, pri većim brzinama je bolje imati manji raspon u dužini prenosnih odnosa. Ipak, ovo je neophodna razlika zbog dizajna prihvata najmanjeg zupčanika (kači se za unutrašnji deo drugog najmanjeg).

Dodatna zanimljivost je što se i kasete sa 11 zuba montiraju na 12-fazne nable bez spejsera. Drugim rečima i 11 i 12-fazne kasete koriste istu dužinu tela freehuba. Razlika je što 12-fazna kaseta “visi” malo dublje ka točku. Slično kao kod 11-faznih Hyperglide MTB kaseta koje se mogu montirati na Hyperglide freehub za 8, 9 i 10 brzina. Sa druge strane, 11-fazne nabla modela FH-M9125-B ne prihvata 12-fazne kasete, pošto joj desna flanša stoji više ka desno – ka kaseti, pa bi najveći zupčanik zapinjao o žbice.


5. Lanac

Novi Hyperglide+ lanac, fabričke oznake CN-M9100, napravljen je da radi sa novim 11 i 12-faznim XTR M9100 Hypegrlide+ kasetama. Unutrašnji deo spoljnih pločica lanca je konusno zadebljan (slika 6b), kako bi se bolje oslanjao na uži profil zuba “narrow-wide” lančanika za 1X sisteme, kao i za bolji rad kada je lanac ekstremno ukošen (što je isto boljka 1X sistema). Lanac puno teže spada i manje se čuje.

Lanac je asimetričan – strana na kojoj je logo treba da bude okrenuta ka spolja.

Novi lanac dolazi sa brzom spojkom (“quick link”, “quick connect”) koja olakšava montiranje, ali je namenjena za jednokratnu upotrebu (ne preporučuje se višestruko razdvajanje-spajanje istom spojkom). Objašnjenje zašto nije bezbedno koristiti više puta brze spojke na uskim lancima za 9 i više brzina, dato je u članku: Kako podmazati lanac bicikla.

Brza spojka za XTR M9100 lanac, oznaka modela: SM-CN910-12. Slika 7
Brza spojka za XTR M9100 lanac, oznaka modela: SM-CN910-12.
Slika 7

Brza spojka ima strelicu za smer (slika 7) koja treba da pokazuje u smeru kretanja lanca kada se pedala u napred. Ona je isto asimetrična – strana sa nacrtanom strelicom treba da bude okrenuta ka spolja.


6. Ručice (menjača, kočnica, dropper šticne)

Ergonomija svih ručica je unapređena. Raspored i dizajn šelni za montiranje je tako izmenjen da omogući praktično “pakovanje” svih potrebnih ručica na korman, kako bi sve bile lako dostupne i praktične za upotrebu. Sve ručice imaju opciju za sistem kačenja “I-Spec EV” , koji omogućava montiranje šiftera na ručice kočnica, umesto direktno šelnom na korman. Elektronska grupa nije za sada u planu – Shimano se drži proverenog rešenja menjanja brzina promoću sajli.


6.1 Ručice menjača

Ručice menjača postoje u verzijama za direktno montiranje na korman, kao i na integrisanje na nosač ručice kočnice (ove imaju slovo “I” u oznaci modela).

Ručice zadnjeg menjača mogu menjati po jednu, ili po dve brzine jednim guranjem/povlačenjem poluge. Moguće je i koristiti donju polugu za menjanje ka većim, ili majnim zupčanicima pozadi – u zavisnosti od smera pomeranja poluge vrši se menjanje brzina. Takođe za do dve brzine odjednom. Posle promene jedne brzine, potrebna sila za drugu promenu (u istom povlačenju) je veća, kako bi se izbeglo slučajno menjanje dve brzine, kada se to ne želi.

Ručica je ista za 11 i 12 brzina – način rada određuje se pomoću šrafa za štelovanje (slika 8b).

Shimano tvrdi da je sila povlačenja ručice umanjena za 35%, što znači: gušće poslagani zupčanici na kaseti, ili više hoda ručice (ili oboje). Shimano tvrdi da je tajna u “unutrašjnosti mehanizma šiftera i rafinisanom dizajnu paralelograma menjača”.

Ručica prednjeg menjača ima samo jednu polugu, koja se pomera napred-nazad i tako se prebacuje lanac na veći, ili manji prednji lančanik. Ručica se, posle šiftanja, automatski vraća u početni položaj, koji se može podesiti kakav da bude (slika 9b). Takođe dolaze u verzijama za montiranje na korman, ili na ručicu kočnice (“I-Spec EV”).


6.2 Ručice kočnica

Najveći problem prethodnih generacija ručica kočnica je bilo uvijanje – usled uže šelne za montiranje – a uža šelna je opet neophodna kako bi se na kormanu napravilo mesta za montiranje svih ostalih poluga i ručica (šiftera, daljinske kontrole dropper šticne, zaključavanja amortizera…). Ovo je rešeno dodavanjem oslonca, udaljenog od same šelne, prema spoljnom delu kormana. Između šelne i oslonca ima dovoljno prostora za montiranje ručica (slika 10b). Manje uvijanja sigurno da daje jaču silu kočenja za isti primenjeni stisak ručice.

Postoji mogućnost podešavanja udaljenosti ručice od kormana, kao i tačke hoda ručice u kojoj pakne počinju pritiskati disk. Kočnice imaju “I-Spec EV” mogućnost prihvatanja drugih ručica sa tim standardom montiranja.


6.3. Ručica za daljinsku kontrolu dropper šticne

Nova stvar u ponudi Shimana – ručice za daljnisku kontrolu šticne. Montiraju se jedino preko I-Spec EV prihvata, na odgovarajuće ručice kočnica – ne postoji verzija sa šelnom za sada. Povlači 7 mm sajle.

Ručica za daljinsku kontrolu dropper šticne, model SL-MT800-IL. Slika 11
Ručica za daljinsku kontrolu dropper šticne, model SL-MT800-IL.
Slika 11

Direktno montiranje na ručicu kočnice omogućava da se koristi u kombinaciji sa ručicom prednjeg menjača, bez da se remeti “kokpit”. Lepo.


7. Menjači

Najzanimljiviji deo, u večitoj trci za više i više brzina. 🙂  Menjači su, kao i sve ostale komponente “bolji i lakši” od prethodnih generacija.


7.1. Prednji menjač

Postoji samo jedan model prednjeg menjača, oznake FD-M9100, sa ostatkom oznake koja zavisi od tipa kačenja: “-M” za kačenje šelnom, “-D” za direktno kačenje i “-E” za E-tip kačenja. Ostatak menjača je isti, a sistem pomeranja paralelograma je side-swing tipa.


7.2. Zadnji menjač

Zadnji menjači postoje u varijanti sa dužim kavezom (SGS) i sa srednjim kavezom (GS). Svi rade i sa 11 i sa 12 brzina. Ipak, GS model ne prihvata kasete sa više od 45 zuba na najvećem lančaniku, ali je nešto lakši (za cela 3 grama, videti tabelu 1) i stoji na nekoliko cm više od zemlje zbog kraćeg kaveza – kome je to bitno.

Rolnice su sa po 13 zuba, dok je montiranje standardno direktno kačenje. Modeli su:

  • RD-M9120-SGS – dugačak kavez, za 2X sisteme, u kom slučaju kaseta isto ne sme imati više od 45 zuba na najvećem zupčaniku. Kapacitet za povlačenje viška lanca je 41 zub.
  • RD-M9100-SGS – dugačak kavez, za 1X sisteme. Najveći zupčanik kasete koji prihvata je 51 zub. Kapacitet je 41 zub.
  • RD-M9100-GS – srednji kavez, za 1X sisteme. 45 najveća veličina zupčanika, kapacitet 35 zuba.

Peak Torque je imao (po meni opravdanih) zamerki na dizajn (i rad) kvačila kod ovog menjača (na 4:29 minuta snimka):


8. Kočnice

Poslednje, ali ne i najmanje važno: kočnice – čeljusti i diskovi. Uz nove kruće ručice i kvalitetna hidraulična creva, nove kočnice nude bolju zaustavnu moć (za istu silu povlačenja ručice) i bolju (linearniju) modulaciju. Postoje dva modela čeljusti:

  • BR-M9100 – čeljusti sa dva kočiona klipa. Unapređena zaustavna moć, manja težina, ali modulacija nije tako dobra kao kod modela ispod:
  • BR-M9120 – čeljusti sa četiri kočiona klipa i krilcima (radijatorom) za hlađenje! Odlična zaustavna moć sa odličnom, linearnom, modulacijom. Enduro MTB vozači su često ranije koristili kočnice grupe Saint, inače namenjene za downhill, zbog svoje veće zaustavne moći. Glavna mana Saint kočnica – loša modulacija zbog koje se dešava slučajno blokiranje točkova, ispravljena je na ovom novom modelu XTR kočnica.

Kočioni disk, model RT-MT900 sa novom “ICE TECHNOLOGIES FREEZA” konstrukcijom za bolje hlađenje.

Kočioni disk model: RT-MT900. Slika 15
Kočioni disk model: RT-MT900.
Slika 15

Raspoloživi prečnici (veličine) su: 140, 160, 180 i 203 mm.


9. Masa (“težina”) i cene

Tabela 1 prikazuje (prosečnu, navedenu) masu svih komponenti. Možete smanjiti težinu svog bicikla za preko 60% tako što ćete ga voziti na Marsu! 🙂

“Prepoučena maloprodajna cena proizvođača” je napisana u koloni ” * Cena” . Cene su izražene u dolarima ($). Cifre koje vređaju inteligenciju, poput “99,99” su zaokružene (na više). Kako se vidi iz tabele 1, dok sve mase još nisu poznate, većina cena svakako jeste.  🙂

Tabela 1:

Vrsta komponenteModelMasa (g)* Cena ($)
Ručica menjačaSL-M9100-R121 g$ 130
 SL-M9100-IR117 g$ 130
 SL-M9100-L79 g$ 130
 SL-M9100-IL74 g$ 130
Ručica dropper šticneSL-MT800-IL35 g$ 60
Prednji menjačFD-M9100-Mn/a$ 125
 FD-M9100-E86 g$ 125
 FD-M9100-Dn/a$ 125
PogonFC-M9120-B2n/a$ 590
 FC-M9100-2n/a$ 590
 FC-M9120-1n/a$ 420
 FC-M9100-1511 g$ 420
Lančanik za 1XSM-CRM95n/a$ 130
Vodič lancaSM-CD800-En/a$ 50
 SM-CD800-In/a$ 50
 SM-CD800-D28 g$ 50
Zadnji MenjačRD-M9100-SGS240 g$ 260
 RD-M9100-GS237 g$ 260
 RD-M9120-SGS241 g$ 260
KasetaCS-M9110-11310 g$ 325
 CS-M9100-12367 g$ 380
LanacCN-M9100242 g$ 65
Brza spojkaSM-CN910-12n/an/a
Par ručica kočniceBL-M9120385 g$ 210
 BL-M9100312 g$ 215
Par čeljusti kočnicaBR-M9120385 g$ 350
 BR-M9100312 g$ 310
Kočioni disk (“rotor”)RT-MT900  
 140 mm90 g140/160 mm par
 160 mm108 gcena $ 160
 180 mm133 g180/203 mm par
 203 mm149 gcena $ 180
Prednja nablaHB-MT900-BSn/a$ 80
 HB-MT900-Bn/a$ 70
 HB-M9110-BS151 g$ 190
 HB-M9110-B138 g$ 180
 HB-M9110134 g$ 180
Zadnja nablaFH-MT900-BSn/a$ 200
 FH-MT900-Bn/a$ 185
 FH-M9125-B228 g$ 330
 FH-M9110-BS235 g$ 340
 FH-M9110-B231 g$ 330
 FH-M9110231 g$ 330
Osovina točkaSM-AX76-B71 gn/a
 SM-AX7669 gn/a
 AX-MT700-148×1276 gn/a
 AX-MT700-142×1275 gn/a
PedalePD-M9120405 g$ 180
 PD-M9100320 g$ 180


10. Zaključak – procena

Može se reći da je sa XTR M9100 grupom, Shimano napravio veliki korak napred u 1X segmentu tržišta i ponudio dostojnu alternativu SRAM-ovoj ponudi. Za one koji ostaju sa starim dobrim prednjim menjačem, 2X11 grupa radi odlično, dok je 2X12 prva takva grupa na tržištu.

Rešenje freehub mehanizma da bude potpuno tih i da ne stvara otpor je lepo zamišljeno. Novi “standard” montiranja kasete omogućava montiranje zupčanika sa samo 10 zuba. Hyperglide+ dizajn freehuba, sa dubljim šinama, uz nosač zupčanika kasete gde na jednom nosaču stoje svi veliki i srednji zupčanici, omogućavaju smanjenje težine. Novi lanac bolje radi, što je pogotovo osetno kod 1X sistema.

Visoka cena i nemogućnost kombinovanja komponenata ranijih serija su cena koja se plaća za ova unapređenja. Planirano zastarevanje, eve me! 🙂

Amazon affilate link za kupovinu Shimano XTR M9100 delova i grupa.

Amazon affiliate link za kupovinu Shimano XTR M9100 delova i grupa
Amazon affiliate link za kupovinu Shimano XTR M9100 delova i grupa


Povezani članak – Bicikl – koliko brzina?

Bicikl - koliko brzina je najbolje imati na biciklu?
Bicikl – koliko brzina je najbolje imati na biciklu?

11. Izvori

Izvori su izlistani redosledom po značaju.

2 misli o “Shimano XTR M9100 – (objektivan) pregled nove 12-fazne MTB grupe”

  1. Poštovanje,

    Imam jedno pitanje. Imam MTB bicikl s pogonom 3×8. Radi se o novom biciklu. Pogonski sklop je na razini Shimano acere.

    Zanima me dali je moguće promijeniti cijeli pogonski sklop na razinu shimano deore i staviti pogon 2×10 ili eventualno 2×11?
    Pretpostavljam da će trebati i novi zadnji kotač zbog šire kasete.

    Financijski mislim da ima smisla jeftinije nego kupiti novi ili polovni 2x bicikl. S obzirom da je ovdje riječ o novom biciklu kojeg se još i ne isplati prodavati kao rabljeni.

    Ne bi htio 1x pogon jer će mi faljeniti brzine na ravnome, s obzirom da se radi o blagom brdovitom terenu, a riječ je i o XC biciklu.
    A, 2x bi mi bio lakši za prebacivanje i radio bi uglađenije, manji lančanik naprijed za brijeg, veći za ravnicu i po asfaltu.

    Hvala i veliki pozdrav.

    • Ćao Krešimire,

      Uglavnom se bicikli daju preraditi. Za MTB kasete obično nije potrebno menjati ni nablu (tj. zadnji točak).
      – O tome sam opširnije pisao u članku o kompatibilnosti zadnje nable.

      Treba obratiti pažnju na izbor patrone pogona, pogona, naći odgovarajući prednji menjač (zadnji su manje “šareni” po pitanju načina montiranja, ali ni to ne treba zanemariti) itd.
      Svi podaci postoje na sajtu – da svako može videti spram onoga što ima i što traži.

      Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content