KRENITE odavde

Patrone s navojima – Patrone pogona [01]

Ovaj članak objasniće koji sve postoje standardi patrona pogona bicikla. Prvi je u nizu nekoliko članaka koji obrađuju temu. Objasniće osnovne pojmove i standarde. Naredni članci objašnjavaju standarde patrona bez navoja, zatim T47 – novi standard patrone sa navojem. Poslednji u nizu članaka objasniće kompatibilnost i mogućnost kombinovanja patrona i pogona različitih standarda.


1. Šta je to ležaj pogona?

Ležaj pogona u daljem tekstu biće nazivan BB.

Pogledati sliku ispod. Bicikli se obično pokreću okretanjem pedala (1), koje su vezane kurblama (2) sa prednjim lančanikom bicikla (3). Taj lančanik pokreće lanac (5), koji prenosi tu silu na zadnje zupčanike (6) i pomoću njih na zadnji točak. Da bi se kurble mogle okretati, moraju imati neki kotrljajući ležaj i osovinu (4). Upravo taj deo (ležaj i osovina pogona) su tema ovog članka.

1. Pedala 2. Kurbla 3. Prednji lančanik 4. Ležaj i osovina pogona 5. Lanac 6. Zadnji zupčanik
1. Pedala 2. Kurbla 3. Prednji lančanik 4. Ležaj i osovina pogona 5. Lanac 6. Zadnji zupčanik


2. Istorijat

Prvobitni pogoni bili su jednostavne naprave. Kurbla na kojoj stoje lančanici bila je iz jednog dela sa osovinom, a na drugi kraj se nabijala, obično zakivkom fiksirana druga kurbla. Čest stari standard Thompson patrone pogona (link ka eng. Wikipediji):

Stari tip pogona izjedna. Sa ležajevima nanizanim na osovinu, koja je iz jednog dela zajedno sa desnom kurblom (na kojoj se nalazi i lančanik).
Stari tip pogona izjedna.
Sa ležajevima nanizanim na osovinu, koja je iz jednog dela zajedno sa desnom kurblom (na kojoj se nalazi i lančanik).

Sve što je trebalo je način da se ležaj fiksira u ramu. To se radilo sistemom konusa i šolja, sa kuglicama, kojima se predopterećenje podešavalo pomoću kontra-matice. Kako bi se šolje mogle fiksirati, školjka BB-a je imala urezane navoje za šrafljenje šolja. Postojalo je više standarda navoja šolja.


3. Standardi navoja u školjki BB-a na ramu

Naziv standardaDimenzije navojaSpoljni prečnik šoljaŠirina školjke u ramuUnutrašnji prečnik školjke u ramu
Britanski, ili BSA1.37 in x 24 TPI34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
68 mm, 73 mm Oversize, 83 mm za DH i FR bicikle, 100 mm za Fat Bikes33.6-33.9 mm
Italijanski36 mm x 24 TPI35.6-35.9 mm
Obe šolje imaju desni navoj
70 mm34.6-34.9 mm
Francuski35 mm x 1 mm34.6-34.9 mm
Obe šolje imaju desni navoj
68 mm33.6-33.9 mm
Švajcarski (egzotika)35 mm x 1 mm34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
68 mm33.6-33.9 mm
Whitworth(Raleigh 3-brzine + mnogi Raleigh drumski ramovi osim Super Course)1-3/8 in x 26 TPI34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
71 mm, 76 mm33.6-33.9 mm

Neki egzotični standardi koji se zaista retko pojavljuju na starinskim biciklima nisu navedeni u tabeli.

Britanski standard (naziva se i ISO, Engleski, ili BSA) je savremeni standard koji je najrasprostranjeniji. Ima levi navoj na desnoj šolji, kako bi se obe šolje u vožnji stezale.

Drugi standard koji se još koristi je italijanski. Glavna mana mu je desni navoj na desnoj šolji. Rezultat toga je da desna šolja mora jako da se zategne, često i stavi neki učvršćivač navoja, kako se ne bi odvrtala u toku vožnje. Dragulj italijanskog (i francuskog) inženjeringa.  🙂

Članak u kojem objašnjavam razliku između levog i desnog navoja.


4. Montiranje kurbli na osovinu – pojava patrona

Idealan pogon treba da bude što lakši, uz što kruću osovinu. Proizvođači su prvo počeli da prave odvojeno osovine, pričvršćujući kurble za njih pomoću četvrtke (eng. square tapper). Ubrzo su videli da će manju težinu i manje održavanja postići pomoću posebne patrone, u koju su ležajevi i osovina integrisani, kao u zatvorenu jedinicu, koja se kasnije samo ušrafi u školjku rama.


Sistem kačenja preko četvrke zasnovan je na predopterećenju i elastičnoj deformaciji same osovine (koja se blago širi u prečniku ka sredini) i kurble (čiji otvor je na knap spram prečnika osovine). Šrafovi natežu kruble na osovinu i one ostaju zaglavljene postignutim predopterećenjem spoja. Potreban je specijalan radapciger za skicanje kurbli sa ovakve osovine:

Radapciger za skidanje kurbli sa četvrtke
Radapciger za skidanje kurbli sa četvrtke


Prečnik osovine četvrtke je oko 16 mm. Odvojene osovine su ostale na sistemu četvrke, dok su savremeniji sistemi svi rađeni isključivo u sistemu patrona.

Postoje dva standarda osovina na četvrtku: JIS i ISO. Ugao je praktično identičan (2 stepena). Razlikuju se u početnom prečniku osovine. JIS počinje nešto širi, tako da će kurble dizajnirane za JIS otići previše visoko ako se montiraju na ISO osovinu. Dok kurble dizajnirane za ISO standard neće moći dovoljno duboko da nalegnu ako se stave na JIS osovinu (stajaće nekih 3 mm dalje od sredine rama, u odnosu na kada se montiraju na ISO osovinu).

Poprečni presek profila osovine za ISO i JIS standard
Poprečni presek profila osovine za ISO i JIS standard
– JIS je praktično kao ISO sa odsečenih prvih par milimetara osovine (najuži deo odsečen)
 • Japanski proizvođači, kao što je Shimano, prave osovine i kurble po JIS standardu.
 • Evropski proizvođači, kao što su Campagnolo, Mavic i Miche prave po ISO standardu.
 • Mnogi drugi, poput Sugino, FSA i Phil Wood, prave i po jednom i po drugom standardu.

Dalje izmene interfejsa kačenja kurbli od strane kompanije Shimano, prozivelo je Octalink 1, kasnije Octalink 2. Kurble se lako namaknu na šine, a skidaju odvrtanjem šrafa (dobro, u praksi znaju i da zapeknu – ako ne otpadnu – objašnjenje razloga traži poseban članak), što je i najveća mana ovog standarda – kurble hoće malo da šetaju i šraf koji ih drži hoće da se odvrne, pa da kurble spadnu (uz oštećenje). Octalink 2 ima dublji prihvat kurbli nego Octalink 1, ali i on je sklon odvrtanju šrafa i spadanju kurbli.

Prečnik osovine je povećan na 22 mm, što omogućava tanje zidove – rezultat je lakša i kruća osovina. Prečnik kuglica ležaja je smanjen, kako bi bilo mesta za širu osovinu, ali pošto je patrona dobro zašuškana unutar rama i zaštićena od prljavštine, to se nije previše odrazilo na manju dugotrajnost ležajeva u odnosu na četvrtku. Barem Octalink modeli.

Proizvođači koji nisu hteli plaćati za Shimanov patent udružili su se i napravili “International Splined Interface Standard”, skraćeno ISIS (tada nije zvučalo tako strašno 🙂  ).

S leva na desno: četvrka, Octalink 1, Octalink 2, ISIS
S leva na desno:
Četvrka, Octalink 1, Octalink 2, ISIS


Svi ovi sistemi patrona se prave i za britanski i za italijanski standard navoja u školjki rama.


5. Ležajevi sa spoljne strane – povratak na desnu kurblu i osovinu livenu izjedna

Što je veći prečnik cevi, to je moguće postići veću krutost i snagu, uz manju težinu. Kada je reč o osovinama pogona, ograničenje je širina školjke u ramu. Smanjivanje kuglica ležaja je iscrpljeno sa Octalink i ISIS standardom i dalje smanjivanje bi donelo teže kotrljanje i prekratak vek trajanja. Shimano je na ovaj izazov odgovorio izmeštanjem ležajeva sa spoljne strane rama, tako da se patrone sa šoljama samo ušrafe sa leve i desne strane školjke, dok ležajevi stoje spolja. Prečnik osovine porastao je na 24 mm. Desna kurbla je sa sobom nosila i širu, šuplju osovinu, koja se provlači kroz BB školjku i na koju se sa leve strane kačila leva kurbla. Kao pre 30ak godina, samo lakše, kruće… bolje? Tako je nastao Hollowtech II standard.Drugi proizvođači su se priključili, tako da su nastali: Race Face X-type, FSA MegaEXO, i Truvativ/SRAM Giga X Pipe (GXP). Campagnolo je jedini napravio osovinu iz dva dela za svoj standard Campagnolo Ultra Torque (traži poseban alat za montažu i skidanje i dosta je nepraktična za rad).

Campagnolo Ultra Torque osovina
Campagnolo Ultra Torque osovina


Standardi sa šupljim osovinama i spolja uvrnutim ležajevima su i dalje kompatibilni sa Britanskim, ili Italijanskim standardom školjki za pogon na ramovima (mogu se nabaviti u obe varijante).

Njihova najveća prednost, pokazala se i kao najveća mana: spolja montirani ležajevi su izloženi prljavštini i vodi, pa relativno brzo dolazi do karakterističnog iritiriajućeg krckanja ležaja. Tako mogu da rade dosta vremena, ali im je vek trajanja višestruko kraći od četvrke i Octalinka.


6. Presek

Standardi:

 • Školjka rama sa navojem: rasprostranjeni aktuelni standardi su Britanski (ISO) i Italijanski. Prečnik školjke s navojima u ramu je oko 34 mm. Širina školjke je uobičajeno 68 mm za drumske i 73 mm za MTB ramove.
 • Patrona: uvođenje donosi prednost dugog veka bez održavanja, samo se zameni kad dotraje, uz laku ugradnju i skidanje (nema lockringa).
 • Četvrtka: prečnik osovine oko 16 mm. Jeftina, dugotrajna. Veća težina, manja krutost. Teže montiranje i skidanje kurbli. Nešto komplikovanije određivanje potrebne dužine osovine – merenje linije lanca.
 • Octalink 1, 2, ISIS: prečnik osovine 22 mm. Dugotrajna, nešto kruća i lakša od četvrtke. Solidan vek trajanja, uz minimalno višu cenu. Lakše montiranje i skidanje kurbli. Sklonost kurbli da spadaju.
 • Hollowtech II, X-type, MegaEXO, Giga X Pipe (GXP): prečnik osovine 24 mm. Lakše, kruće od Octalinka. Dosta kraći vek trajanja i nešto viša cena.

Naredni standardi pravljeni su bez navoja, uz promenu dimenzije školjke pogona na ramu. O njima se može pročitati u ovom članku:
Standardi patrona pogona bez navoja

Najnoviji standard sa navojem, objašnjen je u ovom članku:
T47 – novi standard patrone sa navojem

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/patrone-s-navojima-patrone-pogona-01-komentari-clanka.159/

30 misli o “Patrone s navojima – Patrone pogona [01]”

 1. Zdravo Relja,

  Da li je neophodno da svaki put kad tražim da budem obavešten o eventualnim komentarima, dobijem mejl sa opcijom da potvrdim zahtev?
  Zatrpava me, pomišljam da odustanem od traženja da budem obavešten, a to mi ne odgovara.

  Da li želite da pitanja ovog tipa postavljam na drugom mestu?

  Hvala Vam 😊

  • To je kao i brave na vratima stana – neophodne su, ne zbog većine, već zbog onih 0,1% ljudi.

   Mejl koji stiže je radi potvrde da je upisan ispravan mejl za slanje obaveštenja.
   U suprotnom bi se vremenom desilo da sajt šalje hiljade mejlova na adrese koje su (najčešće slučajno, ali ima i zlonamernih) upisane sa greškom, tj. nepostojeće.
   To može dovesti do blokiranja mogućnosti slanja mejlova od strane sajta – čak i na ispravne adrese.

   Opširnije o tome sam pisao u članku o pravljenju mejling lista – princip je isti i za bilo kakve druge liste, poput prijave na nove komentare i odgovore.

   Još nisam našao bolje rešenje, a tražio sam. Najmanje zlo, što se kaže. 🙂

 2. Hvala Vam 😊

  Molim Vas, da li je ovakvo zahvaljivanje kao odgovor,
  više cimanje nego da je potrebno?
  (Da li Vam više odgovara da dobijete takav odgovor ili ne?)

  Hvala Vam 😊

  • Kada mi dobra energija postane cimanje, otići ću u neki manastir da razmislim o svom životu. 🙂

 3. Relja, ovo je jako zanimljivo sada, resio sam da zamenim stari monoblok, originalan je pod oznakom RPM BB-7420, britanski standard BC1.37x24T 110mm osovina, za 68mm ram. e sad, ja sam na sajtu planet bike narucio ovaj model. SHIMANO ALIVIO BB-UN26 B10 SQUARE 110mm 68mm BSA. prvo sto mi nisu poslali levi navoj, ali to nije toliki problem kao sto je ovo, kad izmerim precnik navoja na zavrtnjima monobloka koji je prvobitno bio na bicikli, mera je 34.6mm ali kad izmerim novi monoblok precnik je 34.7 i jedva krene da se navija. Na sajtu planetbike je zemlja porekla singapur, a meni su poslali indonezijsku proizvodnju, ali svakako sve mere se poklapaju, kako je moguce da je sam navoj 34.7 u mesto 34.6, pozdrav.

  • Ćao Stefane,

   Čudno. Sama razlika u prečniku nije ništa strašno. Patrone za britanski navoj imaju spoljni prečnik u rasponu od 34,6 do 34,9 mm. Zavisi od serije, preciznosti izrade, čak i temperature dela kada se meri (u manjoj meri).

   Ono što je čudno je ako i desna šolja ima desni navoj. Italijanski standard (gde su obe šolje sa desnim navojem) ima spoljni prečnik šolja u rasponu od 35,6 do 35,9 mm. Tako da bi ova patrona, ako su obe šolje sa desnim navojem i tog promera, mogla biti po francuskom standardu. Što je dosta egzotično.

   Za svaki slučaj, razmišljanje na glas & pretpostavka:
   Ako se pod onim “levi navoj” misli na levu šolju – a ako desna šolja ima levi navoj, onda je to britanska patrona (samo fali leva šolja, moguće da je ispala pri pakovanju, transportu i sl. – što kažu: ko radi, taj i greši). Korektni prodavci bi trebalo da to reše besplatnim slanjem nedostajuće šolje. Ako zatežu, vredi obići najbliži servis bicikala, obično imaju poneku u nekoj kutiji sa delovima. U krajnjem slučaju, ako sve drugo padne u vodu, treba mi adresa i kontakt telefon za slanje (u komentaru – neću objaviti, zbog zaštite privatnosti) pa mogu poslati kurirom jer imam sigurno bar jednu levu šolju viška za Shimano patrone u garaži – ili još bolje svraćanje do garaže ako je tehnički izvodljivo (meni to štedi odlazak do kurira na periferiju, a imam i dobre rakije 🙂 ).

 4. Pozdrav svima.
  Imam možda čudno pitanje. Naime, na mom biciklu je pogon 1×8. Nazad Claris R2000 a napred Prowheel pogon sa 44 zuba i patronom koja ima četvrtku. Mene interesuje da li mogu ili bolje smem da u ram stavim Hollowtech II patronu, da kupim pogon sa 3 brzine sa tim da veliki zupčanik ima 44 zuba kao kod mene, da skinem srednji i mali zupčanik i da tako ostavim. I dalje da bude 1×8. Pošto pametni inženjeri rama nisu ostavili mogućnost montaže prednjeg menjača.
  Hvala unapred.

  • Ćao Kosta,

   Evo nekoliko ideja i informacija, ako pomažu:

   Ima raznih šelni za montiranje prednjih menjača i stopera bužira. Ako cevi rama nisu baš previše nestandardne (ovalne, ili neuobičajenog prečnika), to može pomoći.

   Postoje pogoni sa jednim lančanikom i za Hollowtech II ležajeve.

   Korištenje spoljnog lančanika na tripl, ili čak dubl pogonu može praviti problem sa linijom lanca (pisao sam članke i radio video snimke o linij lanca).

   Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content