KRENITE odavde

Patrone s navojima – Patrone pogona [01]

Ovaj članak objasniće koji sve postoje standardi patrona pogona bicikla. Prvi je u nizu nekoliko članaka koji obrađuju temu. Objasniće osnovne pojmove i standarde. Naredni članci objašnjavaju standarde patrona bez navoja, zatim T47 – novi standard patrone sa navojem. Poslednji u nizu članaka objasniće kompatibilnost i mogućnost kombinovanja patrona i pogona različitih standarda.


1. Šta je to ležaj pogona?

Ležaj pogona u daljem tekstu biće nazivan BB.

Pogledati sliku ispod. Bicikli se obično pokreću okretanjem pedala (1), koje su vezane kurblama (2) sa prednjim lančanikom bicikla (3). Taj lančanik pokreće lanac (5), koji prenosi tu silu na zadnje zupčanike (6) i pomoću njih na zadnji točak. Da bi se kurble mogle okretati, moraju imati neki kotrljajući ležaj i osovinu (4). Upravo taj deo (ležaj i osovina pogona) su tema ovog članka.

1. Pedala 2. Kurbla 3. Prednji lančanik 4. Ležaj i osovina pogona 5. Lanac 6. Zadnji zupčanik
1. Pedala 2. Kurbla 3. Prednji lančanik 4. Ležaj i osovina pogona 5. Lanac 6. Zadnji zupčanik


2. Istorijat

Prvobitni pogoni bili su jednostavne naprave. Kurbla na kojoj stoje lančanici bila je iz jednog dela sa osovinom, a na drugi kraj se nabijala, obično zakivkom fiksirana druga kurbla. Čest stari standard Thompson patrone pogona (link ka eng. Wikipediji):

Stari tip pogona izjedna. Sa ležajevima nanizanim na osovinu, koja je iz jednog dela zajedno sa desnom kurblom (na kojoj se nalazi i lančanik).
Stari tip pogona izjedna.
Sa ležajevima nanizanim na osovinu, koja je iz jednog dela zajedno sa desnom kurblom (na kojoj se nalazi i lančanik).

Sve što je trebalo je način da se ležaj fiksira u ramu. To se radilo sistemom konusa i šolja, sa kuglicama, kojima se predopterećenje podešavalo pomoću kontra-matice. Kako bi se šolje mogle fiksirati, školjka BB-a je imala urezane navoje za šrafljenje šolja. Postojalo je više standarda navoja šolja.


3. Standardi navoja u školjki BB-a na ramu

Naziv standardaDimenzije navojaSpoljni prečnik šoljaŠirina školjke u ramuUnutrašnji prečnik školjke u ramu
Britanski, ili BSA1.37 in x 24 TPI34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
68 mm, 73 mm Oversize, 83 mm za DH i FR bicikle, 100 mm za Fat Bikes33.6-33.9 mm
Italijanski36 mm x 24 TPI35.6-35.9 mm
Obe šolje imaju desni navoj
70 mm34.6-34.9 mm
Francuski35 mm x 1 mm34.6-34.9 mm
Obe šolje imaju desni navoj
68 mm33.6-33.9 mm
Švajcarski (egzotika)35 mm x 1 mm34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
68 mm33.6-33.9 mm
Whitworth(Raleigh 3-brzine + mnogi Raleigh drumski ramovi osim Super Course)1-3/8 in x 26 TPI34.6-34.9 mm
Desna šolja ima levi navoj
71 mm, 76 mm33.6-33.9 mm

Neki egzotični standardi koji se zaista retko pojavljuju na starinskim biciklima nisu navedeni u tabeli.

Britanski standard (naziva se i ISO, Engleski, ili BSA) je savremeni standard koji je najrasprostranjeniji. Ima levi navoj na desnoj šolji, kako bi se obe šolje u vožnji stezale.

Drugi standard koji se još koristi je italijanski. Glavna mana mu je desni navoj na desnoj šolji. Rezultat toga je da desna šolja mora jako da se zategne, često i stavi neki učvršćivač navoja, kako se ne bi odvrtala u toku vožnje. Dragulj italijanskog (i francuskog) inženjeringa.  🙂

Članak u kojem objašnjavam razliku između levog i desnog navoja.


4. Montiranje kurbli na osovinu – pojava patrona

Idealan pogon treba da bude što lakši, uz što kruću osovinu. Proizvođači su prvo počeli da prave odvojeno osovine, pričvršćujući kurble za njih pomoću četvrtke (eng. square tapper). Ubrzo su videli da će manju težinu i manje održavanja postići pomoću posebne patrone, u koju su ležajevi i osovina integrisani, kao u zatvorenu jedinicu, koja se kasnije samo ušrafi u školjku rama.


Sistem kačenja preko četvrke zasnovan je na predopterećenju i elastičnoj deformaciji same osovine (koja se blago širi u prečniku ka sredini) i kurble (čiji otvor je na knap spram prečnika osovine). Šrafovi natežu kruble na osovinu i one ostaju zaglavljene postignutim predopterećenjem spoja. Potreban je specijalan radapciger za skicanje kurbli sa ovakve osovine:

Radapciger za skidanje kurbli sa četvrtke
Radapciger za skidanje kurbli sa četvrtke


Prečnik osovine četvrtke je oko 16 mm. Odvojene osovine su ostale na sistemu četvrke, dok su savremeniji sistemi svi rađeni isključivo u sistemu patrona.

Postoje dva standarda osovina na četvrtku: JIS i ISO. Ugao je praktično identičan (2 stepena). Razlikuju se u početnom prečniku osovine. JIS počinje nešto širi, tako da će kurble dizajnirane za JIS otići previše visoko ako se montiraju na ISO osovinu. Dok kurble dizajnirane za ISO standard neće moći dovoljno duboko da nalegnu ako se stave na JIS osovinu (stajaće nekih 3 mm dalje od sredine rama, u odnosu na kada se montiraju na ISO osovinu).

Poprečni presek profila osovine za ISO i JIS standard
Poprečni presek profila osovine za ISO i JIS standard
– JIS je praktično kao ISO sa odsečenih prvih par milimetara osovine (najuži deo odsečen)
 • Japanski proizvođači, kao što je Shimano, prave osovine i kurble po JIS standardu.
 • Evropski proizvođači, kao što su Campagnolo, Mavic i Miche prave po ISO standardu.
 • Mnogi drugi, poput Sugino, FSA i Phil Wood, prave i po jednom i po drugom standardu.

Dalje izmene interfejsa kačenja kurbli od strane kompanije Shimano, prozivelo je Octalink 1, kasnije Octalink 2. Kurble se lako namaknu na šine, a skidaju odvrtanjem šrafa (dobro, u praksi znaju i da zapeknu – ako ne otpadnu – objašnjenje razloga traži poseban članak), što je i najveća mana ovog standarda – kurble hoće malo da šetaju i šraf koji ih drži hoće da se odvrne, pa da kurble spadnu (uz oštećenje). Octalink 2 ima dublji prihvat kurbli nego Octalink 1, ali i on je sklon odvrtanju šrafa i spadanju kurbli.

Prečnik osovine je povećan na 22 mm, što omogućava tanje zidove – rezultat je lakša i kruća osovina. Prečnik kuglica ležaja je smanjen, kako bi bilo mesta za širu osovinu, ali pošto je patrona dobro zašuškana unutar rama i zaštićena od prljavštine, to se nije previše odrazilo na manju dugotrajnost ležajeva u odnosu na četvrtku. Barem Octalink modeli.

Proizvođači koji nisu hteli plaćati za Shimanov patent udružili su se i napravili “International Splined Interface Standard”, skraćeno ISIS (tada nije zvučalo tako strašno 🙂  ).

S leva na desno: četvrka, Octalink 1, Octalink 2, ISIS
S leva na desno:
Četvrka, Octalink 1, Octalink 2, ISIS


Svi ovi sistemi patrona se prave i za britanski i za italijanski standard navoja u školjki rama.


5. Ležajevi sa spoljne strane – povratak na desnu kurblu i osovinu livenu izjedna

Što je veći prečnik cevi, to je moguće postići veću krutost i snagu, uz manju težinu. Kada je reč o osovinama pogona, ograničenje je širina školjke u ramu. Smanjivanje kuglica ležaja je iscrpljeno sa Octalink i ISIS standardom i dalje smanjivanje bi donelo teže kotrljanje i prekratak vek trajanja. Shimano je na ovaj izazov odgovorio izmeštanjem ležajeva sa spoljne strane rama, tako da se patrone sa šoljama samo ušrafe sa leve i desne strane školjke, dok ležajevi stoje spolja. Prečnik osovine porastao je na 24 mm. Desna kurbla je sa sobom nosila i širu, šuplju osovinu, koja se provlači kroz BB školjku i na koju se sa leve strane kačila leva kurbla. Kao pre 30ak godina, samo lakše, kruće… bolje? Tako je nastao Hollowtech II standard.Drugi proizvođači su se priključili, tako da su nastali: Race Face X-type, FSA MegaEXO, i Truvativ/SRAM Giga X Pipe (GXP). Campagnolo je jedini napravio osovinu iz dva dela za svoj standard Campagnolo Ultra Torque (traži poseban alat za montažu i skidanje i dosta je nepraktična za rad).

Campagnolo Ultra Torque osovina
Campagnolo Ultra Torque osovina


Standardi sa šupljim osovinama i spolja uvrnutim ležajevima su i dalje kompatibilni sa Britanskim, ili Italijanskim standardom školjki za pogon na ramovima (mogu se nabaviti u obe varijante).

Njihova najveća prednost, pokazala se i kao najveća mana: spolja montirani ležajevi su izloženi prljavštini i vodi, pa relativno brzo dolazi do karakterističnog iritiriajućeg krckanja ležaja. Tako mogu da rade dosta vremena, ali im je vek trajanja višestruko kraći od četvrke i Octalinka.


6. Presek

Standardi:

 • Školjka rama sa navojem: rasprostranjeni aktuelni standardi su Britanski (ISO) i Italijanski. Prečnik školjke s navojima u ramu je oko 34 mm. Širina školjke je uobičajeno 68 mm za drumske i 73 mm za MTB ramove.
 • Patrona: uvođenje donosi prednost dugog veka bez održavanja, samo se zameni kad dotraje, uz laku ugradnju i skidanje (nema lockringa).
 • Četvrtka: prečnik osovine oko 16 mm. Jeftina, dugotrajna. Veća težina, manja krutost. Teže montiranje i skidanje kurbli. Nešto komplikovanije određivanje potrebne dužine osovine – merenje linije lanca.
 • Octalink 1, 2, ISIS: prečnik osovine 22 mm. Dugotrajna, nešto kruća i lakša od četvrtke. Solidan vek trajanja, uz minimalno višu cenu. Lakše montiranje i skidanje kurbli. Sklonost kurbli da spadaju.
 • Hollowtech II, X-type, MegaEXO, Giga X Pipe (GXP): prečnik osovine 24 mm. Lakše, kruće od Octalinka. Dosta kraći vek trajanja i nešto viša cena.

Naredni standardi pravljeni su bez navoja, uz promenu dimenzije školjke pogona na ramu. O njima se može pročitati u ovom članku:
Standardi patrona pogona bez navoja

Najnoviji standard sa navojem, objašnjen je u ovom članku:
T47 – novi standard patrone sa navojem

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/patrone-s-navojima-patrone-pogona-01-komentari-clanka.159/

30 misli o “Patrone s navojima – Patrone pogona [01]”

 1. Pozdrav. Upravo mi se desava odvrtanje desne solje, prilikom voznje, i pomeranje kurbli, u pitanjunju je stari drumas. Kako resiti ovo, da li skidanjem kurbli , i vadjenjem lezaja pa lepo sve zategnuti, ili samo da zatezanjem bez skidanja kurbli ?sta koristiti kao ucvrscivac navoja?
  Hvala unapred.

  • Ćao Lespa,

   Opcija A:
   Ako je u pitanju italijanski pogon – onda treba baš jako, jako, jako zategnuti desnu šolju.
   Šolje sa starim sistemom se mogu zategnuti bez skidanja kurbli, ali je i kod njih lakše prići odgovarajućim alatom nakon skidanja kurbli.

   Vrlo verovatno da je bolje koristiti lepak za navoje, umesto ogromne sile zatezanja.
   Za to je najbolje koristiti najslabiji loctite (koji ne traži zagrevanje radi skidanja).
   Obično bude plave boje, ali bolje je proveriti oznaku, nego se oslanjati na boju.
   Postoje takvi lepkovi i drugih proizvođača, Loctite je samo najpoznatiji i (za mene) proveren.
   Link ka njihovom proizvodu.
   U Srbiji sam to nalazio teško, s nestabilnom ponudom – trenutno mislim da ima samo na kupujem-prodajem oglasima.

   Opcija B:
   Ako je engleski navoj (desna šolja se zateže na levo), onda je u pitanju neka greška pri montiranju.
   Ne bi se smelo odvrtati samo od sebe i ne bi trebalo koristiti lepak za navoje (jer je sistem dizajniran kako treba 🙂 ).

   Relja

  • Ćao Pero,

   Nisam siguran koja patrona je na tom biciklu – nisu slikali ono što je bitno da se vidi. Da se moram kladiti, rekao bih Britanska s navojem, na četvrtku, ali to je pogađanje.

   Dobra ideja za članak, ili/i video na temu. 🙂

   Relja

 2. Pozdrav. Koji srednji pogon odgovara za klasicanu poniku. Zelim da stavim moderne pedale i koji promer navoja treba da se ureze u ram ukoliko je to potrebno ?
  Hvala , odlican si !

  • Ćao Dejane,

   Ukratko – rešenje je da se nabije čaura/adapter koja ima navoje, a knap pasuje u ram. Uz pažnju da se nakuca čaura takvog promera da ne proklizava, ali i da ne pokida/ošteti ram.

   Planiram detaljniji video (i članak) na tu temu – baš sa Ponikom demonstrirano.:) Za sada sam uradio neku vrstu uvoda u videu:
   Bicikli koji nisu u voznom stanju – vredi li popravka?
   (link bi trebalo da se otvori na 2 minuta i 12 sekundi kad pričam o patroni pogona)
   – EDIT – vidim sad, nisam pokazao kako izgleda adapter ni na tom snimku. Napraviću detaljnu demonstraciju čim stignem.

   Relja

 3. Pozdrav Relja. Jedan prijatelj mi je dao stari MTB bicikl (na njegovom ramu piše: U.S. Mountain bike Galaxy) jer je hteo da ga baci, ali sam ja uzeo da ga sredim jer volim sa time da se zanimam i imam do sada urađena 3 takva projekta sređivanja starih bicikala. Naravno, MTB sam ceo rasklopio u cilju pripreme za farbanje ali Imam problem sa odvijanjem patrone srednje glave (sealed bottom bracket) koju ne mogu da odvijem. Tu imam dva problema. Kao prvo nisam siguran koji su navoji levi ili desni, a čudno mi je i to što je se onaj deo patrone koji se zavija do kraja nalazi na levoj strani bicikla a ne na desnoj gde je pogon, kod pogona je onaj plastični deo. Odgledao sam vaš video o ovoj temi i na osnovu toga primećujem da je kod mene drugačija situacija. Drugi problem je nazubljeni alat koji služi za odvijanje. Taj alat sa 20 zuba imam ali on ne može ući u zube na patroni, kao da je milimetar širi. Moja pitanja bi bila: kao prvo šta mislite o smeru odvijanja patrone (levi ili desni navoj) i drugo vezano za alat, ima li tu više standarda-prečnika tog alata. Ovaj koji ja imam ima spoljašni prečnik 32mm i kao što rekoh za malo ne ulazi u zube patrone. Možete li uporediti prečnik ovog mog alata sa onim koji vi koristite da bih znao da li treba da kupim drugi. Unapred hvala i sve najbolje u daljem radu.

  • Ćao Vlado,

   U članku o levim i desnim navojima sam se bavio ovime. Leva patrona se odvrće na levo kod svih pogona s navojima koje sam do sad video.

   Zato ako nisam siguran, svakako prvo odvrćem levu stranu, tj. levu šolju. Onda merim – ovde je tabela standardnih promera i koraka navoja patrona pogona. Po tome gledam kad nisam siguran – merenjem odvrnute leve šolje. Onda znam na koju stranu da odvrćem desnu.

   Ako na pogonu ima žljebova za 20 zuba, onda još nisam video standard koji nije Shimano monoblock. Ono što mi se dešavalo je da zbog nabijene skorene prljavštine alat neće lepo da sedne dok to sve lepo ne očistim (malim ravnim šrafcigerom, zašiljenim drvcetom i slično). Unutrašnji prečnik od vrha do vrha žljeba za taj standard je najmanje 31,5 mm. Možda i celih 32, morao bih izmeriti.

   Zbog tih izmerenih 32 mm, pada mi na pamet još jedna stvar – možda alat nije izrađen precizno, unutar zadatih tolerancija – to sam viđao. Izuzetno retko, ali ima slučajeva. To bih proverio umetanjem alata u neku drugu patronu tog tipa – u najbližem servisu bi trebalo da imaju skinutih starih patrona, ili da dozvole da se proveri na novoj, ako se lepo zamoli i ponese hladan sok. 🙂

   Ako ne zaboravim (blagi totalni haos sa poslom već mesecima 🙂 ), premeriću svoj alat u ponedeljak, da vidim koliko je tačno u mm spoljni prečnik zuba.

   Relja

  • Hvala na odgovoru. Pogledao sam tabelu i članak, probaću po ovim uputstvima pa ćemo videti šta će ispasti na kraju. U svakom slučaju prvo moram rešiti problem alata. Moguće je kao što rekoste da i sam alat nije izrađen po standardu. Pada mi na pamet da malo isturpijam svaki pojedinačni zub alata, tako mu smanjim spoljašnji prečnik kako bi ušao u zube patrone. Svakako bih vas zamolio da kada budete mogli premerite spoljašnji prečnik svog alata i date mi tu informaciju kako bih odlučio šta da radim. Hvala još jednom i sve najbolje.

  • Ćao Vlado,

   Izmerio, a zaboravio odgovoriti. 🙂
   Elem – moj alat je spoljnog prečnika 31,75 mm na delu koji ulazi u patronu (najšire izmereno mesto, ima manjih odstupanja, što usled oblika, što usled habanja, verovatno).

   Relja

 4. Poštovani Relja,

  Tekstovi su odlični.
  Da bi bili bolji, predlažem da, ako ste u mogućnosti, sarađujete sa nekim lektorom, da bi tekst uvek bio pitak i pravi. Mogu i da Vam preporučim jednu ženu koja je meni ranije radila sajt.
  To je viši nivo, pa kad god budete spremni, biće sjajno.

  Hvala Vam 😊

  • Dobar lektor zlata vredi! 🙂
   Kod članaka koje pišem za novac (po narudžbini), insistiram na lektoru, makar troškove pokrio od svog honorara. Ali za ovaj sajt, još uvek praktično neprofitni, to još uvek nije moguće.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content