KRENITE odavde

Kompatibilnost [04] Zadnji menjači

Ovaj članak objašnjava kompatibilnost zadnjih menjača bicikla, tj. za koji broj zadnjih lančanika (kaseta) se koji menjači mogu koristiti i sa kojim šifterima. Za druga ograničenja i funkcije samog menjača, kao što je kapacitet, način kačenja i slično, videti članak: Zadnji menjač.

Pre nego što počnete, kako ne bi bilo nesporazuma,
odvojte 5 minuta za čitanje uputstva za korištenje članaka o kompatibilnosti.


Osnovni pojmovi i na šta obratiti pažnju

Većina savremenih bicikala ima indeksirane ručice menjača (šifteri u nastavku teksta), koji rade na određeni broj klikova. Jedan klik – jedna promena brzine. To jest prebacivanje lanca sa jednog zupčanika/lančanika na drugi sa svakim klikom.

Da bi ovo radilo kako treba, moraju biti usaglašene sledeće stvari:

 • Dužina sajle koju šifter povlači/otpušta sa svakim klikom. Ovo se zove stepen povlačenja sajle.
 • Rastojanje za koje se zadnji menjač pomera levo-desno za svaki mm povlačenja/otpuštanja sajle. Ovo se zove odnos pomeranja zadnjeg menjača. Ako se menjač pomeri za 2 mm ukoliko se sajla zategne, ili otpusti za jedan mm, onda je odnos pomeranja zadnjeg menjača 2.
 • Rastojanje na kojem se nalaze zadnji zupčanici.

Nije direktno vezano za kompatibilnost šiftera i menjača, ali važno je koristiti i odgovarajuće sajle i bužire. Napisao sam poseban članak koji objašnjava standarde sajli i bužira menjača (i kočnica).

Kada se govori o kompatibilnosti zadnjeg menjača, zapravo se govori o njegovoj usaglašenosti sa stepenom povlačenja sajle i razmakom na kom su poređani zupčanici. Kada je sve udešeno kako treba, svaki klik prebacuje tačno za jednu brzinu, tj. zupčanik pozadi. Pregled kompatibilnosti u ovom članku biće dat po proizvođaču menjača i po broju brzina. Ako nije drugačije naglašeno, podrazumeva se da je šifter istog proizvođača kao i zadnji menjač i da je za odgovarajući broj zupčanika koji su pozadi na biciklu. Postoje tri velika proizvođačka standarda zadnjih menjača i šiftera:

 1. Shimano
 2. SRAM
 3. Campagnolo
 4. Rotor hidraulični menjači
 5. Tabela indeksa pomeranja menjača


1. Shimano

6, 7, 8 i 9 brzina

Odnos pomeranja zadnjeg menjača je 1,7, tj. za 1 mm povlačenja/otpuštanja sajle, menjač se pomera levo/desno za 1,7 mm. Shimano to marketinški označava 1:2.

Svi ovi menjači su međusobno kompatibilni i mogu se menjati po želji – bilo koji menjač za 6 do 9 brzina će raditi savršeno sa bilo kojim šifterom, bilo da je 6, 7, 8, ili 9 brzina. Nebitno da li su drumski, ili MTB šifteri, ili menjači. Kompatibilni su i sa drumskim šifterima za 10 brzina, osim Tiagra 4700 serije.

Shimano Dura Ace iz perioda od 1984. do 1996. (6 do 8 brzina)

Odnos pomeranja zadnjeg menjača je 1,9. Kompatibilni su jedini sa Shimano Dura Ace šifterima iz istog perioda (za 6, 7 i 8 brzina).

10 brzina DRUMSKI zadnji menjač

Odnos pomeranja je 1,7, tako da je kompatibilan sa drumskim šifterima za 10 brzina, kao i MTB i drumskim šifterima za 6 do 9 brzina. MTB šifteri za 10 (i 11) brzina neće raditi dobro s ovim menjačima.

Izuzetak je Shimano Tiagra 4700 10-brzinski drumski menjač, koji ima isti odnos pomeranja kao drumski menjači za 11 brzina, tako da je kompatibilan jedino sa Tiagra 4700 šifterima, kao i Shimano drumskim šifterima za 11 brzina.

Drugi izuzetak je nova “gravel” grupa sa hidrauličnim kočnicama: Shimano GRX. U smislu povlačenja sajle, ista je kao Tiagra 4700.

10 brzina MTB zadnji menjač

Odnos pomeranja ovog zadnjeg menjača je oko 1,2.  Kompatibilan je jedino sa 10faznim Shimano MTB šifterima i ničim drugim. Ovaj menjač Shimano naziva i Dyna-Sys.

11 brzina DRUM

Odnos pomeranja zadnjeg menjača je oko 1,4. Kompatibilan sa Shimano drumskim 11faznim šifterima.

Isti odnos pomeranja koristi i Tiagra 4700 10-brzinska grupa, tako da je kompatibilan i sa njom, ali ne sa ostalim drumskim desetofaznim šifterima.

Odnos pomeranja od 1,4 odgovara starom Campagnolo standardu ali nisam probao u praksi kako radi.

11 brzina MTB

Odnos pomeranja zadnjeg menjača je oko 1,1. Kompatibilan sa Shimano 11faznim MTB šifterima. Ovaj menjač Shimano naziva i Dyna-Sys, isto kao i 10-brzinski MTB, iako nisu kompatibilni! većina aktuelnih šiftera radi sa većinom Shimano 10-brzinskim MTB zadnjim menjačima u praksi.

Sličan odnos pomeranja kao kod SRAM 1:1 standarda (objašnjeno kasnije u članku), tako da bi u teoriji trebalo da radi, ali nisam još probao!

11 i 12 brzina MTB Hyperglide+ (XTR M9100)

Leta 2018. Shimano uvodi novi Hyperglide+ standard, sa kojim dolaze posebne 11 i 12-fazne MTB kasete, kao i poseban zadnji menjač. Novi XTR M9100 menjač radi samo sa odgovarajućom ručicom menjača (koja na sebi ima polugu za izbor 11 ili 12-brzinskog režima rada) i sa Hyperglide+ 11 i 12-faznim kasetama.


2. SRAM

SRAM ima četiri familije zadnjih menjača, sa 4 standarda pomeraja menjača spram količine povučenog kabla (stepen aktuacije). Tako da jedino na šta treba obratiti pažnju je aktuacija.

Prvu familiju čine menjači kompatibilni sa Shimano 2:1 standardom. Odnos pomeraja zadnjeg menjača je 1,7. Kompatibilan sa šifterima SRAM 2:1 i Shimano 6 do 9 brzina (i drumskim i MTB), kao i Shimano drumskim za 10 brzina, osim 4700 Tiagra šiftera.
Menjači pravljeni po ovom s tandardu reklamirani su i prodavani kao modeli za 6, 7, 8 i 9 brzina, mada je šifter taj koji određuje broj brzina – menjaču je sve jedno koliko ima zadnjih zupčanika.

Druga popularnija, SRAM familija je 1:1, sa odnosom pomeraja zadnjeg menjača od 1,1. Odnos pomeraja odgovara Shimano MTB 11faznim menjačima (i šifterima), ali nisam probao u praksi kako radi.
Ovakvi menjači reklamirani su i prodavani kao modeli za 7, 8 i 9 brzina.

Treći, noviji standard, je Exact Actuation. Imaju odnos pomeraja zadnjeg menjača 1,3.
Prodavani kao 10-brzinski za drum i MTB, kao i 11-brzinski za drum.

Četvrta familija je X-Actuation, sa odnosom pomeraja 1,12 za 11 brzina i 1.01 za 12 brzina.
Nude se kao 11 i 12 fazni MTB menjači

EDIT: na osnovu ovog komentara, na engleskoj verziji ovog članka, kao i linkovanim dokumentima sa SRAM-ovog sajta, Exact Actuation i 1:1 su jedno te isto. Moraću ovo izmeriti i potvrditi, prvom prilikom.


3. Campagnolo

Campagnolo ima dva standarda pomeraja zadnjeg menjača. Stari 1,4 i novi 1,5. Takođe, ne povlači svaki šifter istu količinu kabla sa svakim klikom. Kod desetofaza, na primer, za najsporije brzine povlači/otpušta više kabla nego za ostale!  2,5 mm pet puta (od 1. do 6. zupčanika), 3 mm za 7. i 8, pa 3,5 mm za 9. i 10. U proseku je to 2,83 mm po kliku. 🙂

Osim ovoga, od 2014. (nisam potpuno siguran za tačnu godinu), campagnolo uvodi dodatni standard za 11 brzina. Prethodni je bio Revolution 11. Najnoviji je Revolution 11+. Nisu međusobno kompatibilni.

Pošto i same Campagnolo kasete nisu sa istim razmakom kao ostalih proizvođača, teško je udesiti Campagnolo zadnji menjač da radi sa bilo čim što nije istofazni Campagnolo šifter i, u najvećem broju slučajeva, i Campagnolo kaseta.


4. Rotor

Rotorovi hidraulični menjači kompatibilni su samo sa njihovim ručicama menjača.


5. Tabela pomeraja menjača za različite standarde

Shimano standard – 1.7SRAM 2:1 – 1.7Campagnolo stari – 1.4
Shimano 10 MTB – 1.2SRAM 1:1 – 1.1Campagnolo novi – 1.5
Shimano 11 drum – 1.4
* uključujući Tiagra 4700 10 brzina drum
SRAM Exact Actuation – 1.3Campagnolo Revolution 11+ – nepoznato
Shimano 11 MTB – 1.1SRAM X-Actuation
11 brzina – 1.12
 
Shimano Dura Ace 6 do 8 brzina – 1.9 SRAM X-Actuation
12 brzina – 1.01
 

Povezan članak – Kompatibilnost zadnje nable bicikla:

Kompatibilnost zadnje nable bicikla - na koju mogu koji zupčanici (kasete) da se montiraju
Kompatibilnost zadnje nable bicikla – na koju mogu koji “zupčanici” (kasete) da se montiraju

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/kompatibilnost-04-zadnji-menjaci-komentari-clanka.175/

20 misli o “Kompatibilnost [04] Zadnji menjači”

 1. @merida023
  Nisam još imao priliku probati to u praksi, na žalost. Trebalo bi da radi.
  Što se prednjeg menjača tiče, njemu ne bi trebalo da smeta. Mada ne znam koji je smisao 22-40 prenosa – osim ako se tegli teret & prikolica uz blatnjavu uzbrdicu i sl.

  • Uz prenos 22-40 se lakše penje uz banderu 🙂 .Šalim se, nikada ovako nešto nisam probao,Ali jesam se pentrao sa 22-32 prenosom i često fali još koji zub 🙂 .Verujem da bi to ispeglali sa 22-34 a verovatno sa 22-36,ali tih kaseta 8-faza nema(bar za sada).

 2. 11-34 sam našao u osmofazu. 36 ne. Kada sam poslednji put proveravao, bilo je u Novom Sadu u Vector prodavnici i u Planet Bike-u.

 3. Zdravo, imam zadnji menjac ultegra 6700, mislim da je kratak ili eventualno srednji kavez, i kasetu 10 brzina, 11-28 zuba, pa sam mislio da po potrebi promenim kasetu kad krenem u neka jaca brda na 12-32 ali ne znam dal to moj menjac moze da prihvati. Kako mogu to da utvrdim? Ako moze pomoc?!

  • Ćao Ske,

   Najsigurniji način je da se proba na biciklu. Postoji verovatnoća da će taj menjač, pogotovo ako je srednje dužine kaveza (GS), moći obuhvatiti lančanik od 32 zuba.

   Ako to ne bude radilo, može se koristiti MTB menjač sa dugačkim kavezom (SGS) za 9, ili manje brzina, ili drumski menjač koji po specifikacijama radi sa 32 zuba (videti na Shimanovom sajtu) za 10 ili manje brzina (sa izuzetkom najnovijeg Shimano drumskog 10-faznog Tiagra 4700 menjača).

   Treba obratiti pažnju i na dužinu lanca.

   Relja

 4. Da li samaraljke 105 5700 3×10 imaju isto povlacenje sajle kao recimo sifteri Deore XT 3×10?

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content