KRENITE odavde

Kompatibilnost [04] Zadnji menjači

Ovaj članak objašnjava kompatibilnost zadnjih menjača bicikla, tj. za koji broj zadnjih lančanika (kaseta) se koji menjači mogu koristiti i sa kojim šifterima. Za druga ograničenja i funkcije samog menjača, kao što je kapacitet, način kačenja i slično, videti članak: Zadnji menjač.

Pre nego što počnete, kako ne bi bilo nesporazuma,
odvojte 5 minuta za čitanje uputstva za korištenje članaka o kompatibilnosti.


Osnovni pojmovi i na šta obratiti pažnju

Većina savremenih bicikala ima indeksirane ručice menjača (šifteri u nastavku teksta), koji rade na određeni broj klikova. Jedan klik – jedna promena brzine. To jest prebacivanje lanca sa jednog zupčanika/lančanika na drugi sa svakim klikom.

Da bi ovo radilo kako treba, moraju biti usaglašene sledeće stvari:

 • Dužina sajle koju šifter povlači/otpušta sa svakim klikom. Ovo se zove stepen povlačenja sajle.
 • Rastojanje za koje se zadnji menjač pomera levo-desno za svaki mm povlačenja/otpuštanja sajle. Ovo se zove odnos pomeranja zadnjeg menjača. Ako se menjač pomeri za 2 mm ukoliko se sajla zategne, ili otpusti za jedan mm, onda je odnos pomeranja zadnjeg menjača 2.
 • Rastojanje na kojem se nalaze zadnji zupčanici.

Nije direktno vezano za kompatibilnost šiftera i menjača, ali važno je koristiti i odgovarajuće sajle i bužire. Napisao sam poseban članak koji objašnjava standarde sajli i bužira menjača (i kočnica).

Kada se govori o kompatibilnosti zadnjeg menjača, zapravo se govori o njegovoj usaglašenosti sa stepenom povlačenja sajle i razmakom na kom su poređani zupčanici. Kada je sve udešeno kako treba, svaki klik prebacuje tačno za jednu brzinu, tj. zupčanik pozadi. Pregled kompatibilnosti u ovom članku biće dat po proizvođaču menjača i po broju brzina. Ako nije drugačije naglašeno, podrazumeva se da je šifter istog proizvođača kao i zadnji menjač i da je za odgovarajući broj zupčanika koji su pozadi na biciklu. Postoje tri velika proizvođačka standarda zadnjih menjača i šiftera:

 1. Shimano
 2. SRAM
 3. Campagnolo
 4. Rotor hidraulični menjači
 5. Tabela indeksa pomeranja menjača


1. Shimano

6, 7, 8 i 9 brzina

Odnos pomeranja zadnjeg menjača je 1,7, tj. za 1 mm povlačenja/otpuštanja sajle, menjač se pomera levo/desno za 1,7 mm. Shimano to marketinški označava 1:2.

Svi ovi menjači su međusobno kompatibilni i mogu se menjati po želji – bilo koji menjač za 6 do 9 brzina će raditi savršeno sa bilo kojim šifterom, bilo da je 6, 7, 8, ili 9 brzina. Nebitno da li su drumski, ili MTB šifteri, ili menjači. Kompatibilni su i sa drumskim šifterima za 10 brzina, osim Tiagra 4700 serije.

Shimano Dura Ace iz perioda od 1984. do 1996. (6 do 8 brzina)

Odnos pomeranja zadnjeg menjača je 1,9. Kompatibilni su jedini sa Shimano Dura Ace šifterima iz istog perioda (za 6, 7 i 8 brzina).

10 brzina DRUMSKI zadnji menjač

Odnos pomeranja je 1,7, tako da je kompatibilan sa drumskim šifterima za 10 brzina, kao i MTB i drumskim šifterima za 6 do 9 brzina. MTB šifteri za 10 (i 11) brzina neće raditi dobro s ovim menjačima.

Izuzetak je Shimano Tiagra 4700 10-brzinski drumski menjač, koji ima isti odnos pomeranja kao drumski menjači za 11 brzina, tako da je kompatibilan jedino sa Tiagra 4700 šifterima, kao i Shimano drumskim šifterima za 11 brzina.

Drugi izuzetak je nova “gravel” grupa sa hidrauličnim kočnicama: Shimano GRX. U smislu povlačenja sajle, ista je kao Tiagra 4700.

10 brzina MTB zadnji menjač

Odnos pomeranja ovog zadnjeg menjača je oko 1,2.  Kompatibilan je jedino sa 10faznim Shimano MTB šifterima i ničim drugim. Ovaj menjač Shimano naziva i Dyna-Sys.

11 brzina DRUM

Odnos pomeranja zadnjeg menjača je oko 1,4. Kompatibilan sa Shimano drumskim 11faznim šifterima.

Isti odnos pomeranja koristi i Tiagra 4700 10-brzinska grupa, tako da je kompatibilan i sa njom, ali ne sa ostalim drumskim desetofaznim šifterima.

Odnos pomeranja od 1,4 odgovara starom Campagnolo standardu ali nisam probao u praksi kako radi.

11 brzina MTB

Odnos pomeranja zadnjeg menjača je oko 1,1. Kompatibilan sa Shimano 11faznim MTB šifterima. Ovaj menjač Shimano naziva i Dyna-Sys, isto kao i 10-brzinski MTB, iako nisu kompatibilni! većina aktuelnih šiftera radi sa većinom Shimano 10-brzinskim MTB zadnjim menjačima u praksi.

Sličan odnos pomeranja kao kod SRAM 1:1 standarda (objašnjeno kasnije u članku), tako da bi u teoriji trebalo da radi, ali nisam još probao!

11 i 12 brzina MTB Hyperglide+ (XTR M9100)

Leta 2018. Shimano uvodi novi Hyperglide+ standard, sa kojim dolaze posebne 11 i 12-fazne MTB kasete, kao i poseban zadnji menjač. Novi XTR M9100 menjač radi samo sa odgovarajućom ručicom menjača (koja na sebi ima polugu za izbor 11 ili 12-brzinskog režima rada) i sa Hyperglide+ 11 i 12-faznim kasetama.


2. SRAM

SRAM ima četiri familije zadnjih menjača, sa 4 standarda pomeraja menjača spram količine povučenog kabla (stepen aktuacije). Tako da jedino na šta treba obratiti pažnju je aktuacija.

Prvu familiju čine menjači kompatibilni sa Shimano 2:1 standardom. Odnos pomeraja zadnjeg menjača je 1,7. Kompatibilan sa šifterima SRAM 2:1 i Shimano 6 do 9 brzina (i drumskim i MTB), kao i Shimano drumskim za 10 brzina, osim 4700 Tiagra šiftera.
Menjači pravljeni po ovom s tandardu reklamirani su i prodavani kao modeli za 6, 7, 8 i 9 brzina, mada je šifter taj koji određuje broj brzina – menjaču je sve jedno koliko ima zadnjih zupčanika.

Druga popularnija, SRAM familija je 1:1, sa odnosom pomeraja zadnjeg menjača od 1,1. Odnos pomeraja odgovara Shimano MTB 11faznim menjačima (i šifterima), ali nisam probao u praksi kako radi.
Ovakvi menjači reklamirani su i prodavani kao modeli za 7, 8 i 9 brzina.

Treći, noviji standard, je Exact Actuation. Imaju odnos pomeraja zadnjeg menjača 1,3.
Prodavani kao 10-brzinski za drum i MTB, kao i 11-brzinski za drum.

Četvrta familija je X-Actuation, sa odnosom pomeraja 1,12 za 11 brzina i 1.01 za 12 brzina.
Nude se kao 11 i 12 fazni MTB menjači

EDIT: na osnovu ovog komentara, na engleskoj verziji ovog članka, kao i linkovanim dokumentima sa SRAM-ovog sajta, Exact Actuation i 1:1 su jedno te isto. Moraću ovo izmeriti i potvrditi, prvom prilikom.


3. Campagnolo

Campagnolo ima dva standarda pomeraja zadnjeg menjača. Stari 1,4 i novi 1,5. Takođe, ne povlači svaki šifter istu količinu kabla sa svakim klikom. Kod desetofaza, na primer, za najsporije brzine povlači/otpušta više kabla nego za ostale!  2,5 mm pet puta (od 1. do 6. zupčanika), 3 mm za 7. i 8, pa 3,5 mm za 9. i 10. U proseku je to 2,83 mm po kliku. 🙂

Osim ovoga, od 2014. (nisam potpuno siguran za tačnu godinu), campagnolo uvodi dodatni standard za 11 brzina. Prethodni je bio Revolution 11. Najnoviji je Revolution 11+. Nisu međusobno kompatibilni.

Pošto i same Campagnolo kasete nisu sa istim razmakom kao ostalih proizvođača, teško je udesiti Campagnolo zadnji menjač da radi sa bilo čim što nije istofazni Campagnolo šifter i, u najvećem broju slučajeva, i Campagnolo kaseta.


4. Rotor

Rotorovi hidraulični menjači kompatibilni su samo sa njihovim ručicama menjača.


5. Tabela pomeraja menjača za različite standarde

Shimano standard – 1.7SRAM 2:1 – 1.7Campagnolo stari – 1.4
Shimano 10 MTB – 1.2SRAM 1:1 – 1.1Campagnolo novi – 1.5
Shimano 11 drum – 1.4
* uključujući Tiagra 4700 10 brzina drum
SRAM Exact Actuation – 1.3Campagnolo Revolution 11+ – nepoznato
Shimano 11 MTB – 1.1SRAM X-Actuation
11 brzina – 1.12
 
Shimano Dura Ace 6 do 8 brzina – 1.9 SRAM X-Actuation
12 brzina – 1.01
 

Povezan članak – Kompatibilnost zadnje nable bicikla:

Kompatibilnost zadnje nable bicikla - na koju mogu koji zupčanici (kasete) da se montiraju
Kompatibilnost zadnje nable bicikla – na koju mogu koji “zupčanici” (kasete) da se montiraju

20 misli o “Kompatibilnost [04] Zadnji menjači”

 1. Zdravo.Moze li zadnji zupčanik SHIMANO CS-HG400-9 kombinacija: 11-34T MTB
  11-13-15-17-20-23-26-30-34T zameniti sa zupčanikom Drumski zadnji lančanik SHIMANO Tiagra CS-HG50-9 kombinacija:
  12-13-14-15-17-19-21-24-27T ?.Pozdrav

 2. Može bez problema. S tim što:

  Šraf za zabravljivanje kasete (lockring) je prečnika spram najmanjeg zupčanika. Kaseta 12-27 dolazi sa svojim lockringom koji je nešto većeg prečnika od onog sa kaseta koje počinju najmanjim zupčanikom sa 11 zuba (kao 11-34). Nove kasete uvek stižu sa sve lockringom, dok u slučaju polovne, treba obratiti pažnju da li stari lockring dobro naleže na zupčanik. Ukoliko to nije slučaj, može se sa stare kasete iskoristiti najmanji zupčanik sa 11 zuba, ili naći odgovarajući lockring.

  Druga stvar: b-šraf za štelovanje menjača će verovatno morati dosta da se popusti, kako bi menjač prišao bliže kaseti koja više nema 34, već 27 zuba na najvećem zupčaniku. Ukoliko se to ne uradi, menjanje brzina će ići nešto sporije verovatno.

 3. Pozdrav
  Da li ovo znaci da sram zadnji mjenjac 1:1 actuation familije , moze da radi sa 11 brzina sifterom shimano i obratno (sifter sramov sa 11 brzina mjenjacem shimano mtb), jer njegov mjenjac odgovara stepenu pomjeranja sramovog mjenjaca te (1:1) familije?
  I jos jedno pitanje mjenjac Sram ( 1:1actuation) familije brzina nije kompaktibilan sa sramovim sifterom (ne pise na njemu koje je familije) koji je dosao sa mjenjacem exat actuation familije?
  Hvala
  P.S. super blog, mnogo korisnih stvari

  • Kao što sam napisao: isti je stepen pomeranja sajle, s tim što nisam bio u prilici to proveriti u praksi. Dakle SRAM 1:1 i Shimano MTB 11 brzina bi trebalo da rade. I menjači i šifteri.

   Šifter koji je došao sa Exact Actuation menjačem je najverovatnije Exact Actuation. 🙂
   Exact Actuation nije kompatibilan sa 1:1 Actuation, kao ni sa X-Actuation standardom. Ni menjači, ni šifteri, naravno.

   Hvala za pohvale. 🙂

  • Ja sam ljubitelj Mtb sistema 3×8 .I zanima me ova kompatibilnost 11-faznog menjača Shimano sa Sram šiterom ili twist 8-faz.,ali u praksi,teorija kaže da može…Ovo me zanima pošto videh 8-faz kasete 11-40T da se mogu poručiti na internetu,pa je potreban i zadnji menjač koji to može da podnese.Sadašnji prednji menjač mi je Sram x9 a pogon 22-32-44.Može li predni menjač podneti toliku kasetu!?.Znam da postoje i kasete u 8.fazu od 11-34 ali ne videh nigde 11-36!(jel neko video tako nešto?).Sve ovo pružilo bi dodatne mogućnosti sistemu 3×8 koji niko ne želi da isporučuje “u klasi”, i da ga razvija, jer moda čini svoje …

 4. kuoio sam biciklu misleci da mi je kuka zadnjeg menjaca kriva ali kada sam je zamenio zadnji menjac je i dalje malo ukrivljen ka unutra. ram sam proveravao i prav je. Mene zanim kali moze da se ispravi menjac i da dalje dobro da radi ili da kupum nov. U pitanju je shimano deore xt m772?

 5. Za slučaj da još nekom koristi odgovor:
  Ako menjač radi, bolje ne dirati, a ako ne radi – nema se šta izgubiti. Grubom silom može se pokušati ispravljanje kaveza menjača, ili dela kojim se kači na kuku. Naravno, kada je menjač demontiran, kako ne bi došlo do krivljenja kuke, ili, u gorem slučaju, rama.

 6. @merida023
  Nisam još imao priliku probati to u praksi, na žalost. Trebalo bi da radi.
  Što se prednjeg menjača tiče, njemu ne bi trebalo da smeta. Mada ne znam koji je smisao 22-40 prenosa – osim ako se tegli teret & prikolica uz blatnjavu uzbrdicu i sl.

  • Uz prenos 22-40 se lakše penje uz banderu 🙂 .Šalim se, nikada ovako nešto nisam probao,Ali jesam se pentrao sa 22-32 prenosom i često fali još koji zub 🙂 .Verujem da bi to ispeglali sa 22-34 a verovatno sa 22-36,ali tih kaseta 8-faza nema(bar za sada).

 7. 11-34 sam našao u osmofazu. 36 ne. Kada sam poslednji put proveravao, bilo je u Novom Sadu u Vector prodavnici i u Planet Bike-u.

 8. Zdravo, imam zadnji menjac ultegra 6700, mislim da je kratak ili eventualno srednji kavez, i kasetu 10 brzina, 11-28 zuba, pa sam mislio da po potrebi promenim kasetu kad krenem u neka jaca brda na 12-32 ali ne znam dal to moj menjac moze da prihvati. Kako mogu to da utvrdim? Ako moze pomoc?!

  • Ćao Ske,

   Najsigurniji način je da se proba na biciklu. Postoji verovatnoća da će taj menjač, pogotovo ako je srednje dužine kaveza (GS), moći obuhvatiti lančanik od 32 zuba.

   Ako to ne bude radilo, može se koristiti MTB menjač sa dugačkim kavezom (SGS) za 9, ili manje brzina, ili drumski menjač koji po specifikacijama radi sa 32 zuba (videti na Shimanovom sajtu) za 10 ili manje brzina (sa izuzetkom najnovijeg Shimano drumskog 10-faznog Tiagra 4700 menjača).

   Treba obratiti pažnju i na dužinu lanca.

   Relja

 9. Da li samaraljke 105 5700 3×10 imaju isto povlacenje sajle kao recimo sifteri Deore XT 3×10?

 10. Hvala!
  A u slucaju isto samaraljke 105 5700 3×10, a deore xt 3×9?
  Cini mi se da deore 3×10 i 3×9 nemaju isto povlacenje sajle.
  Unapred zahvalan.

  • Ćao Đole,

   Za detalje najbolje videti članke o kompatibilnosti šiftera i menjača.

   Ukratko:
   Zadnji menjač bi trebalo da radi OK, ali prednji neće biti baš idealan.

 11. Pozdrav Relja.
  Prvo, sve pohvale za posao koji radis sa ovim sajtom! Ne znam da li na netu postoji ovako sveobuhvatno stivo o tehnici bicikala. Svaka cast!
  Imam jedno pitanje na koje se nadam da mi mozes dati korisne odgovore. Vozim Polar Shadow kao sa ovog linka (i kupljen na ovom mjestu) http://tempo.co.me/prodavnica/bicikli/polar-shadow-black-a/
  Pomalo sam nezadovoljan komforom i preciznoscu saltovanja, sto sam i pisao na forumu 2bike. Ukoliko bi se odlucio da vremenom ulazem u unapredjenje bicikla u ovom smislu, sta mislis da li bi bio pametan slijed radnji :
  za prvi korak bi se odlucio na promjenu prednjeg i zadnjeg mjenjaca, uz zadrzavanje svega ostalog. Stavljam linkove koji bi po meni, laicki gledano, bili dobro poboljsanje:
  zadnji mjenjac http://tempo.co.me/prodavnica/djelovi-za-bicikle/zadnji-mjenjac-shimano-alivio-rd-m3100-sgs-9-brzina-shadow/
  prednji mjenjac http://tempo.co.me/prodavnica/djelovi-za-bicikle/prednji-mjenjac-shimano-altus-fd-m371/
  za prednji mjenjac ne bi se dvoumio da idem isto na alivio model, ali za njega stoji u spec.da podrzava maksimalno lancanik sa 40 zuba, pa sam stavio altus.
  Avram

  • Ćao Avrame,

   Na tom biciklu su, koliko vidim, sajle i bužiri rutirani kroz ram.

   Pošto sistem sa 9 brzina traži relativno mali pomak menjača za svaku promenu brzine, i u isto vreme se to pomeranje obavlja pomoću dosta kratkog povlačenja/otpuštanja sajle, nisam siguran koliko bi zamena samo menjača pomogla.

   Sistemi sa 10 brzina imaju još gušće poslagane lančanike, ali traže puno više povlačenja sajle pri promeni brzine, tako da je barem deo problema eliminisan (menjač se puno manje pomera za svaki mm povlačenja/puštanja sajle).
   Sistemi sa 8 i manje brzina (ako pričamo o Šimanu) imaju isti odnos pomeraja menjača za 1mm povlačenja sajle kao sistemi sa 9 brzina, ali su lančanici tu manje gusto poslagani.
   Time se postiže da sistem bude manje osetljiv na svaku nesavršenost.

   Pošto komponente pogonskog sklopa utiču jedne na druge, za precizno i dobro menjanje brzina (pogotovo kod indeksnih šiftera, onih na “klik”), potrebno je da se sve potrefi:
   – Kvalitetne sajle i bužiri koji su dobro rutirani (provlačenje kroz ram tu definitivno ne pomaže kada je rutiranje u pitanju).
   – Dobri menjači.
   – Prava kuka menjača (ako je i malo kriva, biće problema, pogotovo za 9 i više brzina pozadi).
   – Dobre ručice menjača.
   – Dobar lanac i lančanici.
   – Dobra linija lanca.

   Pisao sam članke i snimao videe na praktično sve pomenute teme (šta je dobro, kako se održava, montira i šteluje). Pretraga sajta i YouTube kanala po datim pojmovima bi trebalo da daju rezultate.

   Zašto sve ovo pišem? Zato što nisam siguran unapred da će zamena menjača pomoći. OK su ti menjači (pogotovo Alivio). Ali ne mora značiti da je do menjača problem, ili da je samo do njih problem.

   Frikcione ručice menjača (uglavnom se mogu naći kao polovne) rešavaju većinu ovih problema i ja sam se vratio na njih, puno je opuštenije tako. 🙂

   Ako se ostaje sa indeksnim menjanjem brzina, onda bih gledao zameniti šiftere, lanac i kasetu nekim 8-faznim. Uz nove, kvalitetne sajle i bužire. Problem je što se teško mogu naći 8-fazni šifteri u kvalitetu. Sa 10faznim šifterima (i kasetom i lancem) je problem što je taj sistem osetljiv na nesavršenost kuke menjača (dok je povlačenje sajle tu dobro rešeno).

   Naravno, moguće je i samo montirati te menjače pa videti. Možda pomogne. Samo nisam unapred siguran i bio bih spreman na dalja ulaganja ako to ne pomogne. Inače, ti menjači će raditi sasvim lepo i sa 8-faznim šifterima, kasetom i lancem, ali neće raditi za 10faz.

   Relja

 12. Relja,
  Hvala puno na iscrpnom odgovoru, svakako cu prvo probati sa stelovanjem postojecih mjenjaca, i nadam se da ce to popraviti situaciju. Ne bi onda ulazio u ovu pricu pogotovo sto mislis da nije izvjesno da bi dalo rezultate. Nego mi je problem sto kod nas u Kotoru, a boga mi i u CG uopste nije lako naci dobrog servisera koji je voljan da se zauzme i odradi posao kako treba.
  Jos jednom hvala i svako dobro!
  Nastavljam da iscitavam sajt, i svaki dan saznajem nesto novo. Mozda se jednog dana i sam odlucim da krenem u stelovanje mjenjaca, ali mi sa sad djeluje komplikovano da bi se upustio u to (gledao sam tvoje uputstvo na Youtube)

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content