KRENITE odavde

Šta je to oprema, tj. grupa delova bicikla?

Oni koji se zanimaju za bicikle, sigurno su već čuli, ili pročitali nešto poput: “Bajs je sa full Ultegra grupom”. Ili: “Bicikl dolazi sa kompletnom Shimano Deore opremom”. U ovom članku biće objašnjeno šta je to “grupa delova bicikla”. Šta se podrazumeva pod ovim pojmom i koji sve delovi čine “grupu”, odnosno “opremu bicikla”.


1. Šta je to oprema – grupa delova na biciklu

Bicikl se sastoji iz tri osnovna dela, a to su:

 • Ram (sa sedlom, kormanom, pak tregerom, blatobranima i ostalim nosećim delovima po želji, koji su mahom nepokretni)
 • Točkovi
 • Oprema, tj. grupa delova

Pojam oprema, ili grupa, obuhvata sve delove koji čine pogon i kočnice bicikla. Dakle: prednji lančanici, s pedalama, lanac, zadnji zupčanici, kočnice, ručice kočnica i menjača. Osovine (nable) točkova se takođe ovde nekad ubrajaju, mada u užem smislu reči, grupa ne podrazumeva same nable.

Za objašnjenje koje sve klase grupa (opreme) postoje, izlistane po proizvođačima, od najjeftinijih do top klase, sa preporukom koja klasa je najbolji izbor za koju namenu, pogledati članak: Klase delova bicikla („grupa“).


2. Iz čega se grupa sastoji – delovi

Sledi kratko pojašnjenje pojedinačnih delova koji čine jednu grupu, odnosno opremu bicikla. Detaljnije objašnjenje modela i vrsta za svaki pojedinačni deo zahteva poseban članak, drugom prilikom. Prvo spisak svih delova:

 1. Pogon
 2. Kaseta
 3. Lanac
 4. Menjači
 5. Ručice menjača
 6. Ručice kočnica
 7. Kočnice


2.1. Pogon

Sastoji se od ležaja, zvanog BB (eng. bottom bracket), osovine i kurbli, na koje su našravljene pedale i lančanici.

Shimano pogon: lančanici, kurble i levo ležaj pogona. Ovaj sistem dolazi sa osovinom ugrađenom na kurble - koja se samo ugura kroz ležaj. Detaljnije o vrstama u posebnom članku.
Shimano pogon: lančanici, kurble i levo ležaj pogona.
Ovaj sistem dolazi sa osovinom ugrađenom na kurble – koja se samo ugura kroz ležaj.
Detaljnije o vrstama u posebnom članku.

Služi da se njime pokreće bicikl. Pedale se okreću nogama, pa preko kurbli pokreću prednje lančanike, koji vuku lanac. Važno je da se ne uvija, da ima jake lančanike, kao i da ima dobru i kvalitetnu osovinu (BB).


2.2. Kaseta – “zadnji zupčanik”

Snop zadnjih lančanika naziva se kaseta. Ako je samo jedan, naziva se (zadnji) zupčanik. Biciklisti i majstori bicikala koriste u praksi tehnički pogrešan izraz “zupčanik”, kada misle na zadnje lančanike. Ovakve greške su relativno česte i uobičajene kod “biciklističkih” termina. Dolaze u različitim brojevima zupčanika, sa različitim rasponom broja zuba. Skuplje su obično nešto lakše, dok one najskuplje i najlakše često traju dosta kraće jer nisu pravljene od čelika, već od lakših, ali mekših materijala.

Kaseta
Kaseta

Članci na temu: Brzine – zadnji zupčanici
Zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno


2.3. Lanac

Lanac
Lanac

Treba da odgovara broju zuba na zadnjoj kaseti. Skuplji do određene granice nešto duže traju i jači su, posle toga uglavnom se plaća manja težina.


2.4. Menjači

Služe za menjanje stepena prenosa. Prebacuju lanac s jednog zupčanika na drugi. Osim ako bicikl ima brzine ugrađene u zadnjoj osovini, tada nema mrdanja lanca za promenu brzine (videti ovde: nabla sa brzinama u glavi). Kvalitetni omogućavaju menjanje brzina u otežanim uslovima (džombe, blato, neiskusan vozač koji napinje svom snagom na pedale dok pokušava promeniti brzinu).

Članci o menjačima: Prednji menjač
Zadnji menjač


2.5. Ručice menjača – “šifteri”

Ručice pomoću kojih se upravlja menjačima. Nekada su spojene (integrisane) sa ručicama kočnica, a nekad posebne. Osnovne dve grupe su:

bez indeksa, frikcione – analogne, rukom se pomera dok ne oseti vozač da je brzina promenjena.

Frikcione ručice menjača
Frikcione ručice menjača

indeksirane – praktično digitalne, rade na klikove. Jedan klik, jedna promena brzine. Ili pritiskanjem dugmića, ili pomeranjem ručice dok se ne čuje/oseti da je kliknula.

Kvalitetnije obično nešto duže traju i pouzdanije rade, posebno indeksirane. Frikcione su praktično neuništive, nema šta da se pokvari. Metalne frikcione rade decenijama bez problema. Opširnije objašnjenje razlike između indeksnih i frikcionih ručica menjača.

Trim opcija: mnogi noviji prednji indeksni menjači imaju trim, ili trimming opciju. To je zapravo neka vrsta među koraka. Ne promeni se brzina napred, već se menjač pomeri malo u stranu, kako bi se izbeglo češanje lanca o kavez prednjeg menjača ukoliko je lanac pozadi iskošen (videti ovde: Linija lanca i ukošen lanac).


2.6. Ručice kočnica

Služe da se njima kontrolišu kočnice. Loše, jeftine su obično od plastike. Za različite vrste kočnica postoje različite vrste ručica. Dve velike grupe su:

a) hidraulične kočnice

b) kočnice aktivirane sajlom
Kočnice aktivirane sajlom se dele na nekoliko različitih vrsta (disk, V-brejk, kantilever i slično). Kompletan spisak i objašnjenje vrsta mehaničkih kočnica za bicikl.

Pored ručica kočnica koje su integrisane sa menjačima (prikazane su na slikama iznad, kod ručica menjača), postoje i posebne ručice kočnica, prikazane na slikama ispod:


2.7. Kočnice

Služe da kontrolisano uspore kotrljanje točkova. Kvalitetne kočnice moraju imati sledeća dva svojstva:

a) dobra zaustavna moć: da omoguće snažno kočenje.
b) lako doziranje sile kočenja: kako bi se izbeglo kočenje slabije nego što je planirano, ili slučajno neželjeno blokiranje točka.


3. Kombinovanje

Svi ovi navedeni delovi mogu se kombinovati po želji. U zavisnosti od namene bicikla, može svako sebi naći optimum – spram cene, težine, ostalih svojstava. Takođe i vrsta rama bicikla određuje koji delovi se mogu staviti (ovo prvenstveno utiče na izbor kočnica).


4. Kompatibilnost

Važno je znati samo šta sa čim može da ide. Nekad se mogu kombinovati delovi različitih proizvođača, dok neki delovi istih proizvođača ne mogu uvek da rade zajedno. Detalji o tome su objašnjeni u posebnim člancima, koji se nalaze ovde: Kompatibilnost.

Kvalitet i klase grupa (opreme) objašnjeni su u članku Klase delova bicikla („grupa“):

Klase opreme (grupe delova) bicikla - Dura-Ace, Ultegra, Deore, Super Record...
Klase opreme (grupe delova) bicikla – Dura-Ace, Ultegra, Deore, Super Record…

7 misli o “Šta je to oprema, tj. grupa delova bicikla?”

 1. Pozdrav,
  imam bianchi drumski bicikl star skoro 30 godina. Pozadi ima sest zupcanika, 13/21 (proucavajuci ovaj sajt shvatio sam da su siguno na navoj, racne). Na njemu je campagnolo menjac, mislim i frikcione rucice.
  Zeleo bih da stavim pozadi laksi prenos (vidim da ima u prodavnicama 14/28 ili tako nesto), ali me zanima sta mogu da stavim? Da li postoji ogranicenje u velicini najveceg zupcanika pozadi da menjac moze da prebaci? A pretpostavljam da ne mogu da stavim vise od sest zupcanika, a da se ne menja i osovina tocka?
  Hvala unapred na odgovoru.

  • Više od šest zupčanika će teško stati bez duže osovine. Koja je ograničena širinom zadnjeg trougla bicikla. To se može razvući i poravnati da stoji, ako se baš želi mogućnost stavljanja neke novije, šire nable. Moderne drumske nable imaju prečnik od kraja do kraja (deo koji ide unutar dropova) od 130 mm. Starije imaju od 120 do 126 mm. Ako je kod Vas 126 mm prečnik zadnje nable, verovatno se može “uglaviti” ona od 130 mm bez većih problema. Pogotovo ako je čelični ram.

   Moderna nabla od 130 mm će prihvatati i zupčanike sa 8 brzina, koji sasvim OK rade sa frikcionim menjačima.

   Što se većeg broja zuba tiče, menjači se obično mogu naterati da “progutaju” veći zadnji zupčanik nego što je predviđeno, pogotovo ako imaju podešavanje “B” šrafića za podešavanje odstojanja menjača od zupčanika. B šraf je na ovoj stranici, prva slika, tačka 2:
   https://bicikl.bikegremlin.com/2015/07/22/zadnji-menjac-bicikla/

   Nekad je moguće ušrafiti B šraf naopako, da mu glava ide ka ramu, pa da tera menjač dalje, a može se i zameniti nešto dužim šrafom istog prečnika i navoja, pa da se onda bez okretanja dobije veće odstojanje. Naravno, granica postoji, 21 do 28 je velika razlika, neće se znati dok se ne proba.

   Drugo rešenje za lakše prenose je stavljanje tripl pogona napred. Takođe, moguće je staviti i neki drumski moderniji compact pogon.

   Ako ram ima navoje za ležaj pogona modernijeg italijanskog, ili britanskog tipa, sam ležaj pogona može se zameniti modernom patronom, kad se već sve rasklapa. 🙂
   Za tripl pogon će verovatno trebati duža osovina da se stavlja, pa onda svakako vredi zameniti celu patronu. Menjač će raditi malo sporije sa triplom, ali može da funkcioniše. Ako loše radi, može se staviti neki tripl menjač.

   Compact dubl pogon postoji sa sistemom kačenja i na četvrtku, mada je Octalink češće rešenje koje se lakše i nalazi u prodaji – opet iziskuje zamenu patrone.

   Sad nisam siguran koliko sam dobro sve objasnio, ako ima još pitanja slobodno pitajte. Spremio sam sad za zimu par članaka o kompatibilnosti pogona, patrona pogona i slično koji objašnjavaju ovo detaljnije.

 2. Pozdrav,
  Hvala na iscrpnom odgovoru.
  Usput mi je pala ideja na pamet na osnovu linka u vezi zadnjeg menjaca… Kod mene je na samom ramu mesto, rupa za sraf kojim je nasrafljen zadnji menjac. Posto u prodaji nisam nasao set od sest zupcanika sa navojem u rasponu 14-24 (znam da taj raspon sigurno odgovara, a laksi je od ovog koji imam, 13-21) vec sam samo nasao shimano 11-28, pa zbog velike razlike u najvecem zupcaniku (sa 21 na 28) da li je mozda izvodljiva ideja da se na ram gde se inace srafi menjac nasrafi kuka, a da onda menjac bude nasrafljen na kuku, cime bi bio malo nize i time pretpostavljam mogao da ”uhvati” i taj od 28 zuba zupcanik?
  PS: Pretpostavljam da kuka koju vidim za par stotina dinara u planetbike-u odgovara za ovo?

  • Postoje adapteri za spuštanje menjača, tj. produžavanje kuke menjača. Ako se menjač kači na kuku, tj. ako je takvog tipa. Ne znam gde se kod nas mogu nabaviti, uvozi li iko to.
   Stavljanje kuke menjača na postojeću kuku na ramu nije pravo rešenje. Te kuke se prave za ram koji nema ugrađenu kuku, treba da odgovaraju profilu rama na koji se ugrađuju.

   Ako ram ima kuku za menjač, relativno jeftino rešenje je stavljanje bilo kojeg menjača za 6 do 9 brzina, bilo drumskog, ili MTB, samo da nema kratak kavez. Mada je sasvim moguće da i postojeći menjač, ako ima B šraf, dohvati i 28 zuba – dok se ne proba, neće se znati.

   Za šestofaznu kasetu, pre bih gledao 14-28, nego 11-28, zbog boljeg, gušćeg rasporeda brzina. Ovako nešto:
   http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Delovi/Zadnji%20zup%C4%8Danici/6104/

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content