KRENITE odavde

Doboš kočnice (i roller kočnice) – prednosti i mane

U ovom članku objasniću osnovne stvari vezano za doboš (i “Shimano roller”) kočnice, uz poređenje njihovih prednosti i mana u odnosu na disk i “obične” kočnice (koje koriste felnu, poput V-brake i sličnih). Akcenat je prvenstveno na kočnicama bicikala, ali princip je isti i za motorna vozila (automobile i motocikle).
Naslovna fotografija: Michael Denney (mikedvb.com link) – hvala 🙂

Posebni članci objašnjavaju pravilnu tehniku kočenja biciklom (i zašto pretežno treba koristiti prednju kočnicu), i prednosti i mane disk kočnica.

Sadržaj:

  1. Šta su to doboš kočnice (i “Shimano roller”)?
  2. Prednosti doboš kočnica
  3. Mane doboš kočnica
  4. Zaključak


1. Šta su to doboš kočnice (i “Shimano roller”)?

Doboš kočnice se tako zovu jer se sastoje od okruglog silindra unutar kojeg se nalaze kočione pakne. Kočenje se postiže pritiskanjem pakni na metalni cilindar, sa unutrašnje strane.

Različite vrste dizajna doboš kočnica
Različite vrste dizajna doboš kočnica
Izvor: Wikipedia
Slika 1

Kod većine auto i biciklističkih doboš kočnica, sam doboš se okreće zajedno sa točkom, a pakne su fiksirane u sredini. Aktiviranjem poluge kočnice, pakne se istiskuju ka spolja, i pritiskaju unutrašnjost doboša, stvarajući trenje i kočionu silu, tj. kočioni obrtni momenat (link ka mom videu na temu).

Shimano roller kočnice su izuzetak, tu doboš stoji, a pakne se rotiraju zajedno sa nablom (i točkom). Ali princip rada je praktično isti.

Shimano "roller" kočnica montirana na bicikl
Shimano “roller” kočnica montirana na bicikl
Slika 2

– Sadržaj –


2. Prednosti doboš kočnica

Doboš kočnice su više od pola veka stariji dizajn u odnosu na disk kočnice, ali su još uvek u širokoj upotrebi, sa dobrim razlozima:

  • Relativno dugačak servisni interval (ređe je potrebno menjati pakne i slično).
  • Odlična zaštita od fizičkih oštećenja/udaraca.
  • Ogromna zaustavna moć, veća i od disk kočnica sličnog promera diska.
  • Jeftine za napraviti.
  • Češanje im nije inherentna karakteristika dizajna – za razliku od disk kočnica.

Zbog ovih prednosti, doboš kočnice su odličan izbor za parkirne (“ručne”) kočnice na automobilima i kamionima, kao i za zadnje kočnice mnogih vozila. Takođe, odlične su za gradske bicikle koji se voze po ravnim predelima.

– Sadržaj –


3. Mane doboš kočnica

U mehanici (kao i u fudbalu) ne postoji najbolje, postoji samo optimalno – tj. najbolji izbor kad se izvagaju sve prednosti i mane spram prioriteta i namene. Da vidimo koje mane sprečavaju doboš kočnice da budu često prvi izbor:

  • Efekat samo-pojačavanja kočione sile (opširnije u nastavku) onemogućava modulaciju kočenja i čini ove kočnice opasnim za brzu vožnju.
  • Lošije hlađenje, što može dovesti do gubitka kočione sile pri dužem intenzivnijem kočenju (trke, vožnja po krivudavim nizbrdicama i slično).

Postoji još mana (i još prednosti), ali ovde navedene su po meni glavne za imati u vidu.

Ko god je imao zadovoljstvo “entuzijastične” vožnje klasičnih motocikala (sa doboš kočnicama) po kiši, zna kako izgleda efekat samo-pojačavanja kočione sile. Naime, kada se pakne pritisnu uz doboš, stvara se trenje. Zbog položaja pivota pakni u odnosu na smer rotacije doboša, ovo trenje dodatno jače pritiska pakne uz doboš, čime se kočenje pojačava samo od sebe. Vidite koda ovo vodi? Da – do blokiranja točka!

Da bi se ovo sprečilo, često je potrebno gotovo potpuno otpustiti ručicu/pedalu kočnice i sačekati delić sekunde da opruga vrati pakne na mesto, dalje od doboša.

Disk kočnice (i V-brake i slične) nemaju ovih problema, jer na kočionu površinu (disk/felnu) deluju pod pravim uglom, sa bočnih strana.

Rešenje koliko znam ne postoji. Shimano je pokušao ovo sprečiti dizajnom svojih roller kočnica:

Shimano "roller brake" dizajn
Shimano “roller brake” dizajn
Izvor: Shimano
Slika 3

Na žalost, smanjivanje tendencije samo-pojačavanja kočnica dovodi do drastično slabije sile kočenja, pogotovo merene spram količine zagrevanja kočnice. Tj. Shimano roller kočnice imaju osetno slabiju zaustavnu moć u odnosu na “klasične” doboš kočnice bicikala – ali da, manju tendenciju da blokiraju točak. Ovo ih čini pogodnim za laganu vožnju po ravnim predelima (po mom mišljenju i iskustvu).

Sve u svemu, sa postojećim rešenjima doboš kočnica možemo birati između blokiranja točkova, i kočnica koje ne koče.

– Sadržaj –


4. Zaključak

Doboš kočnice, same po sebi nisu ni dobre, ni loše. Imaju svoju namenu, a ima i situacija kada su loš izbor. Za vožnju po brdovitom terenu, ili “sportskiju” vožnju, ja ih ne bih savetovao.

Drugim rečima, da kažem prosto (po cenu da zvučim kao paničar):
Zbog loše modulacije, smatram doboš kočnice (pogotovo prednje) nebezbednim, naročito za brdovite predele, ili bržu vožnju.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content