BikeGremlin pretraga...
Home » Kočnice, točkovi » Kočnice » Mehaničke kočnice bicikla – princip rada

Mehaničke kočnice bicikla – princip rada

U ovom članku je obrađen princip rada mehaničkih kočnica, tj. kočnica koje koriste sajlu. Hidraulične kočnice biće obrađene u posebnom članku. Mada sam već napravio video u kojem objašnjavam i demonstriram princip rada hidrauličnih kočnica. Izdvojen članak objašnjava standarde sajli i bužira (menjača i) kočnica.


1. Uvod – mehanička prednost

Mehaničke kočnice rade na jednostavnom principu poluge.

Princip poluge
Princip poluge

Što je poluga duža, to je manje mase potrebno da se pokrene veća masa. Takođe, za istu dužinu puta koju prođe masa koja se pomera, što je poluga duža, to duži put treba da prođe masa koja služi kao pokretač.

Odnos dužina a i b (sa slike) se naziva mehanička prednost. Ako je b duplo duže od a, reč je o 2:1 odnosu. U tom slučaju će 1 kg mase M2 koja deluje polugom dužine b, biti dovoljno da podigne 2 kg mase M1 koja deluje polugom a. Ipak, da bi se masa M1 pomerila za 10 cm, masa M2 moraće preći dosta veći put.


2. Mehanička prednost kod kočnica

Na opisanom principu poluge rade i mehaničke kočnice. Ručica se može pomeriti za nekih 20 stepeni dok ne dodirne korman (neki maksimum pomeranja). Pakne kočnica stoje na nekih 1 do 2 mm od obruča točka (ili kočionog diska, takozvanog rotora).

Što manje sajle povlači ručica kočnice pri svom punom pokretu od 20 stepeni, to je veća mehanička prednost. Što se manje pomere čeljusti kočnice za svaki mm povlačenja sajle, to je veća mehanička prednost.

Poluga kod kočionih čeljusti.
Poluga kod kočionih čeljusti.

V-brejk i drumske, kao i disk čeljusti imaju praktično fiksnu dužinu poluge, dok se kod cantilever čeljusti, promenom dužine i ugla sajle može podešavati – veća mehanička prednost, ili manja, sa više kretanja pakni (zgodno u slučaju blata).

Slično je i sa ručicama kočnica. Na slici ispod su dve ručice, koje obe imaju po 20 stepeni hoda. Jedna povlači 7 mm sajle, a druga 15 mm:

Ručica sa većom mehaničkom prednošću - vuče manje sajle, jer je manji prečnik kruga preko kojeg se vuče sajla.
Rastojanje prihvata sajle u odnosu na pivot oko kojeg se ručica rotira je manji – 21 mm.
Tako se dobija veća mehanička prednost, jer ručica vuče samo 7 mm sajle pri rotaciji od 20 stepeni.
Ručica sa manjom mehaničkom prednošću - vuče više sajle, jer je veći prečnik kruga preko kojeg se vuče sajla.
Rastojanje prihvata sajle u odnosu na pivot oko kojeg se ručica rotira je veći – 42 mm.
Tako se dobija manja mehanička prednost, jer ručica vuče više sajle: 15 mm pri rotaciji od 20 stepeni.


3. Osećaj naspram funkcionalnosti

Premala mehanička prednost dovodi do slabe kočione sile. Osećaj na ručici će biti čvrst, jak, ali ovo je veoma varljiv osećaj. Kada se pokuša snažno kočenje, sila kojom se čeljusti pritiskaju će biti nedovoljna za efikasno zaustavljanje bicikla.

Prevelika mehanička prednost dovodi do sunđerastog osećaja na ručici, pošto se zbog velike sile pakne i bužiri bukvalno sabijaju, gnječe. Kočiona sila bi bila dovoljna kad bi pakne pri vožnji dodirivale stalno obruč/disk, tj. češale ga. Pošto su pakne uvek na 1 mm ili dalje od kočione površine, prevelika mehanička prednost u praksi rezultuje time da se ručica kočnice povuče do kraja, do kormana, a pakne ne stignu uopšte do kočione površine, ili je tek dodirnu, nedovoljno za snažno kočenje.

Zbog ovoga je važno da mehanička prednost bude izbalansirana, zlatna sredina. Količina sajle koju povlači ručica mora odgovarati pomeranju pakni. Ako ručica vuče 10 mm sajle pri punom pokretu, kočnica mora biti takva da se pakne pomere za oko 5 mm (1:2 mehanička prednost).


4. Vrste ručica i kočnica

Postoje tri vrste mehaničkih ručica kočnica: V-brejk, kantilever i drumske, koje se uparuju sa odgovarajućim čeljustima kočnica istog naziva. Mehaničke disk čeljusti za MTB rade dobro sa V-brejk ručicama kočnica. Postoje specijalne mehaničke disk čeljusti za drumske bicikle, koje rade samo sa drumskim ručicama kočnica.

Takođe postoji nekoliko standarda novijih drumskih kočnica sa različitim stepenom povlačenja sajle. Shimano ima SLR i Super SLR standarde, pa preporučuje da se kočnice upare sa odgovarajućim ručicama. Ipak, razlike u stepenu povlačenja sajle nisu dovoljno velike da bi pravile probleme i značajnije narušavale funkcionalnost i silu kočenja.

O kompatibilnosti i mogućnosti kombinovanja različitih ručica i čeljusti, može se čitati u ovom članku: Kompatibilnost kočnica bicikla.

15 misli o “Mehaničke kočnice bicikla – princip rada”

 1. ciao, eeee….svidja mi se ovo za kocnice,
  msm svidja mi se ceo projekat
  al ovo za kocaje posebno

  imam nekoliko pitanja
  prvo: vezano za fotku V-BRAKE i CANTILEVER
  ove oznake A, B i C mi deluju zbunjujuce u odnosu na ono a i b iz poglavlja a)
  ako sam dobro shvatio poluga a je zapravo dimenzija A odnosno od pina do pakne
  dok je poluga b zapravo A+B odnosno od pina do vrha kraka kod V-brakea
  i A+C (tj neki koren iz kvadrata) odnosno od pina do mesta kacenja kod cantilevera

  drugo: (sve ovo polazim od pravilno podesenih kocnica) vezano za tekst ispod slike
  kako mislis da moze da se podesava mehanicka prednost kod cantilevera promenom duzine i ugla sajli? Ne secam se da je to proizvoljni element. Koliko se secam ugao izmedju dva kraka treba bude 90 stepeni u trenutnu kad pakne/plocice dodiruju kocionu povrsinu. U slucaju kao sa slike kociona sajla putuje pravo kroz onaj okrugli razdelnik i kroz parce buzira neprekidno do vijka za stezanje a duzina tog parceta buzira odgovara duzini sajlice koja se kaci na levi krak celjusti (na slici) i msm da tu nema ni promene ugla ni duzine sajle. Za razlicite sirine ramova/vila Shimano je imao sajlice razlicitih duzina sa oznakama A, B i C

  Odgovori
  • Za crtež: koliko se ja razumem ispravno si shvatio. To je najtačnije, puno objašnjenje.
   Da se ne bi previše komplikovalo, suština je da što duži deo iznad pakne (u odnosu na deo pre nje), to je jača poluga (srazmerno).

   Preporučeni ugao jeste 90 stepeni i tada je uticaj tog dela sistema na mehaničku prednost 1, tj. neutralan. Ugao je preporučen i zbog optimalnog rastojanja sajle od točka u različitim položajima tada. Ipak, nije uklesano u kamenu i može se menjati.

   Otprilike formula je 1/(sinus tog ugla) – što za ugao od 0 stepeni daje BESKONAČNU mehaničku prednost. 🙂

   Naravno, to utiče na ukupan hod ručice i rastojanje sajle od točka, tako da se u praksi može igrati sa uglom do nekih 60ak stepeni.

  • Članak o podešavanju cantilever kočnica izaći će 5. januara 2017. 🙂

 2. štovani gosn autore,

  more li vas se zamolit za neki video tutorijal podešavanja v brake kočnica 😀 kako ih podesiti kada je potrebno previse dubok potez rucice napraviti da bi uhvatili paknovi

  Odgovori
 3. Nisam stigao ranije – uglavnom iz tehničkih razloga, ali video o podešavanju V-brejk kočnica treba još da se montira i biće na BikeGremlin Youtube kanalu. 🙂

  Odgovori
  • Osnovna stvar iz fizike je: “trenje ne zavisi od dodirne površine”.
   U ovom slučaju, mogu samo pretpostaviti razlog korištenja pakni za “V-brake” kočnice: bile su dosutpne. Naime, te Kool Stop, model “Salmon” pakne su među najboljim, pogotovo kada je kiša.

   Inače super fora za rešavanje problema dohvata čeljusti – Šeldon je legenda. 🙂

 4. Učili su nas tom pojednostavljenom modelu, po kom trenje ne zavisi od veličine površine kontakta i ne zavisi od brzine klizanja, ali noviji modeli kažu da je sila trenja srazmerna realnoj dodirnoj površini i da za neke materijale (npr. čelik) sila trenja opada sa porastom brzine klizanja.

  U svakom slučaju interesantna ideja sa paknama. I definitivno je legenda ?.

  Odgovori
  • Da, u praksi postoje varijacije vezano čak i za temperaturu, prisustvo vode i sl.
   Ali u ovom slučaju veličina pakni nije od nekog uticaja na kočionu silu, puno je važniji sastav pakni.

   Dobra stvar su i oni nosači pakni, gde se pakne samo umetnu, kao ulošci – pošto omogućavaju da cela konstrukcija bude nešto kruća, a bez da pakne moraju biti previše tvrde. Prikazao sam taj tip nosača u ovom videu, na 10:42:
   Podešavanje V-brake kočnica i zamena pakni

 5. Pozdrav,zanima me jedna stvar kupio sam skoro super bajs sa hidrauličnim kočnicama,zanima me kada ih je potrebno ozračiti i sipati novo ulje u njih,video sam tome ogledao ali nisi naglasio to što me zanima.

  Odgovori
  • Ćao Luka,

   Poželjno bi bilo na dve godine (ne smeta ako je češće).

   Ako su pakne pri kraju, ima smisla uraditi zamenu kočione tečnosti kada se menjaju pakne (ali opet, ne bih preporučio da se čeka 3-4 godine za zamenu).

Komentiraj