KRENITE odavde

Capriolo Sunrise – dugoročni test 01


1. Kako je sve počelo

Kum je rešio da uzme nov bicikl, za do posla i nazad – nekih 15ak km u jednom pravcu. Ima i uzbrdica na putu, nekih 500 m blage, pa isto toliko strmije. Odlučio se za Capriolo Sunrise bicikl, po ceni od nekih 160 evra (19.900 dinara). Konsultovao se sa mnom oko kupovine, rekao sam da je taj bicikl sa minimalnom klasom opreme i da postoji šansa, ako se puno vozi, da će vrlo brzo morati da menja delove na njemu, uz troškove. Capriolo jeste marka koja u Srbiji nudi najviše za dati novac (po mom mišljenju i iskustvu), ali ovaj model je baš jeftin, sa uštedom na cenama (i kvalitetu) delova gde god je bilo moguće. Sa druge strane, bicikl je nov i ima dve godine garancije. Na kraju je rešio da uzme taj bicikl, prati kilometražu i troškove i vidi kako se jeftin bicikl drži na duži rok.

Slika iz kataloga: Capriolo Sunrise
Slika iz kataloga:
Capriolo Sunrise


2. Prvi servis

Pošto je odmah po izlasku iz radnje u toku prve vožnje konstatovano da je korman kriv, bicikl je odmah morao na reklamaciju. Po povratku bicikla sa reklamacije, dogovoreno je da se uradi veliki servis bicikla, sve pregleda i namesti kako treba. Ovo ima smisla svakako uraditi sa svakim novim biciklom, jer proizvođači obično štede na masti gde treba (da ne bi curila sa novih proizvoda), a prodavnice bicikala retko imaju vremena da detaljno sve provere i podese. Kao što će se videti u nastavku teksta, dosta stvari trebalo je podesiti. Ovo nije ništa čudno, dešava se često i na puno skupljim biciklima. Ono što nas kopka je kako će se bicikl ponašati posle dužeg vremena upotrebe.

Prvo što upada u oči su loše okrenute i podešene pakne kočnica.

Loše podešene pakne kočnica.
Loše podešene pakne kočnica.

Pivoti kočnica i mehanizam čeljusti podmazani su litijumskom mašću. Svi montažni šrafovi na biciklu podmazani su bakarnom montažnom pastom (“bakarna mast”), kako ne bi zapekli posle dužeg vremena.

Preuređen je raspored spejsera tako da ugao čeljusti bude povoljniji, tj. da bude bolja poluga (kliknuti na sliku za uvećanje):

Sledeća stvar koja je došla na red je sam korman. Šraf koji drži konus kormana je bio veoma jako stegnut i izuzetno teško ga je bilo odvrnuti. Možda je već bio malo zapekao.

Šraf komana je već bio zapekao
Šraf komana je već bio zapekao

Korman je rasklopljen. Šolje i konusi su podmazani, jer je fabrički bilo jako malo masti i bila je već isušena. Takođe, bakarna mast stavljena je na konus koji drži korman, kao i na šraf, kako bi se sprečilo da korman ponovo zapekne.

Točkovi su skinuti da se servisiraju i ostavljeni sa strane. Sledeća stvar koja je upala u oko, po skidanju točkova, su šrafovi blatobrana. Obične matice zamenjene su maticama sa plastičnim prstenom, koje se neće odvrnuti same vremenom usled vibracija. Takođe, prekratak šraf bez podloški, sa filips glavom, zamenjen je dužim, sa imbus glavom i dodate su podloške. Filips glava je nezgodna za blatobran jer vremenom istruli od vlage, pa se nema u šta uprti šrafcigerom ukoliko je potrebno iz bilo kog razloga odvrnuti šraf (zamena blatobrana, zamena zarđalog šrafa i sl.).

Onda su na red došli točkovi. Glave su bile sa premalo masti, koja je već bila dosta osušena. Ovaj članak objašnjava servisiranje nable (glavčine) točka bicikla: Servis nabli bicikla.

Venčići sa manje kuglica zamenjeni su slobodno složenim većim brojem kuglica i stavljeno je više masti. Što je bolje i dugotrajnije rešenje.

Na zadnjem točku, pored zamene ležaja, navoji frivila (kasete) namazani su bakarnom mašću kako bi se mogla lako skinuti  kada za to dođe vreme.

Posle sređivanja glava, došla je na red provera zategnutosti žbica i centriranosti točkova. Zategnutost žbica bila je prilično ujednačena. Prednja nabla bila je vrlo malo smaknuta u stranu i točak je imao veoma blago izraženu “osmicu”. Nabla zadnjeg točka bila je tačno u sredini, ali je točak trebalo centrirati zbog nešto izraženije osmice.

Minimalno odstupanje nable u stranu Lenjir duplira grešku, tako da deluje strašnije nego što jeste. Ipak, pošto je svakako trebalo centrirati točak i dotegnuti malo žbice, i ovo (malo) odstupanje je ispravljeno
Minimalno odstupanje nable u stranu
Lenjir duplira grešku, tako da deluje strašnije nego što jeste. Ipak, pošto je svakako trebalo centrirati točak i dotegnuti malo žbice, i ovo (malo) odstupanje je ispravljeno

Oslobađanje žbica stresa i teranje da lepo sednu u ležište, pa potom ponovo kontrola centriranosti točka:

Traka felne na točkovima je bila jeftina gumena, a felne su duplozidne, aluminijumske. Gumena traka je previše savitljiva i mekana, pa bi u slučaju duvanja guma na viši pritisak, unutrašnja guma mogla da se proseče na oštre zidove rupa za niple unutar same felne. Zato je felna oblepljena keper trakom, kako bi se ojačala slaba traka za felnu.

Spoljne gume su širine 37 mm, tako da ne bi trebalo da se duvaju puno iznad 4 bara. Verovatno je zato procenjeno da će gumena traka biti dovoljno dobra. Ipak, za svaki slučaj urađeno je ojačavanje konstrukcije, a da se ne daju novci baš za novu traku.

Menjačima je isto trebalo štelovanje. Pogotovo B-šraf zadnjeg menjača (pretegnut) i šrafovi za ograničavanje hoda.

Montiran je brzinomer sa odometrom. Čeka se prva probna vožnja… 🙂

Čeka prvu vožnju...
Čeka prvu vožnju…

Nastavak: Capriolo Sunrise – dugoročni test 02.

2 misli o “Capriolo Sunrise – dugoročni test 01”

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content