KRENITE odavde

Pitanja čitalaca – 2023.

Pored pitanja preko komentara na sajtu, puno pitanja dobijam i putem stranica za konsultacije, mejla, društvenih mreža i slično.

Kako bi odgovori koristili svima koji imaju sličan problem, odlučio sam ovde kopirati ta pitanja (bez privatnih podataka čitalaca) i odgovarati na njih…
…i za sva pitanja u buduće uputiti ljude na BikeGremlin forum.

Sadržaj – pitanja:

  1. Dilema oko kupovine MTB-a sa karbonskim ramom
    Odgovor
  2. Mleko za gume, da ili ne?
    Odgovor
  3. Valjaju li ove retro kočnice?
    Odgovor
  4. Kako da znam koju dimenziju gume da kupim?
    Odgovor
  5. Pritisak na zglobove ruku na MTB-u
    Odgovor
  6. Unior ključ za kasete 1670/2BI
    Odgovor
  7. Problem sa novim točkovima i gumama
    Odgovor


Pitanje 1:
Dilema oko kupovine MTB-a sa karbonskim ramom

Putem e-maila

Pozdrav Relja!

Nakon 13 godina doslo je vreme za kupovinu drugog bicikla.

Do sada sam vozio wheeler, aluminijmski ram, kupljen nov. Odlicno me je sluzio i sluzi i dan danas. Necu ga ni prodavati, sluzice mi za svaki dan, do posla, prodavnice…

Volim da koristim ali i cuvam stvari, vrlo sam pedantan po tom pitanju, tako da mi ljudi ne veruju kada im kazem da je moj bicikl star preko 13 godina.

Sada hocu da kupim dobar bicikl, sa dobrom opremom, za duzu ali rekreativnu voznju. 

Bicikl koji ce mi trajati narednih 10 godina, ne volim cesto da menjam stvari.

Ali prvo mora da je u odlicnom stanju, sto bi se reklo kao nov. Da ima dobru opremu, i na kraju da mi se svidi, da je atraktivan i lep.

Listao sam oglase bas dugo, ima sve i svasta. Retko kada bi mi se neki posvideo i da odgovara u celosti…boja, velicina, oprema, ocuvanost.

Trenutno sam nasao tri bicikla koji dolaze u obzir ali merim, vagam, razmisljam. 

Jedan sam licno pogledao i probao. Na osnovu tvojih video klipova, odradio sam pregled tog bicikla.

Navescu ih redom:

Superior XP 979  2019     Trazi 1300 evra

Scott scale 930 2019        Trazi 1250  evra

Ghost Lector 29 2022       Nov je, cena 1450 evra

Superior

https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/sup-u-full-u

Njega sam pregledao i probao.

Svidja mi se, ima odlicnu opremu, lagan je.

Poprilicno je ocuvan, diskovi kao novi sto govori mozda da nije puno presao.

Odgovara mi i to sto je 2×11 , volim nekako da imam dva lancanika napred. 

Kod njega bih imao dovoljno prenosa za brdo, a i za nizbrdice posto mu ovaj veci lancanik napred ima 38 zuba. To bi mi bas odgovaralo.  Navika, do sada sam vozio 3×9.

Mozda mane:

ceski je brend, nije toliko poznat. Ne znam puno o njima, ni kako su se pokazali njihovi karbonski ramovi. Valjda je bilo nekih problema do 2014, 2015, dodine a posle su to ispravili, pucali su oko pogona. To sam uspeo nesto da nadjem na  forumima.

Sifteri xt m8000, rade tesko, moras da upotrebis jacu silu prstom, bukvalno ti se prst zalepi za polugu, i onda brzinski promeni stepen prenosa. Dakle rade ali treba veca sila. Kazu da je to tako kod njih. Da li je to normalo? Ja naviko na moj stari deore, radi mekano.

Vila je DT SWISS, lepo radi za sada, ali sutra kada dodje vreme za servis, nema kod nas ni servisa ni delova. Ni u nekim evropskim zemljama. 

Morao bih kod njega mozda da zamenim vilu kroz jednu/dve godine.

Nije ni to problem, narucio bih neku preko bike diskount/a npr rockshox i miran sam posle.

I najvise sto me brine je to sto na sticni ima dosta ogrebotina bas gde ulazi u ram, da li je bila labava pa je ubadala, ili uza fabricki, strah me da tu ram nije ostecen. To nisam pregledao. Morao bih to da vidim opet i da izvadim sticnu iz rama i sve detaljno da pogledam da nema pukotine.

Ima jednu tackicu bas ispod vile, na donjoj cevi rama, ostecena je malo farba, mislim deluje onako sivkasto/belo, kao kada se skine lak i ogrebe malo farba. Karbon se ne vidi. Mislim da je od stajanja na nekom drzacu malo ogrebana ili u transportu. Valjda to moze da se sredi.

Sta mislis o ovom biciklu? Da li mozes da po slikama ocenis koliko je presao to jest u kakvom su stanju pogon, kaseta, kocnice…Da  nije puno rabljen.

Imam i dodatne slike sto mi je prodavac poslao na viber, pa ako treba mogu ti proslediti na telefon da bolje vidis bicikl. Moraces mi poslati tvoj broj telefona.

Drugi bicikl Scott scale 930

https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/scott-scale-93o-size-l-1×12-sram-nx-29-carbon

Na slikama jako lepo deluje, prodavac mi je pokazo i bicikl preko video poziva.

Sto bi se reklo nema ogrebotinicu.

Fabricka je oprema, sediste kao novo, na gumama ima jos one iglice. Deluje bar tako da je kao nov.

Vila odlicna.

Mane:

kocnice su mu slabe, mislim da su altus.  Znas ono, vozis neki Audi sa kocnicama od Skode Fabije. Ako je ram dobar i vila , i ostalo mara da bude na tom nivou. Ostalo je u klasi deore.

Sram delova kod nas nema bas previse.

Tu se razmisljam, da su ram i vila odlicni, i onda bih kasnije ja to sve prebacio na shimano xt 8100. 

Mada bih morao i tockove da menjam zbog zadnje nable. Stavio bih kasetu shimano micro spline 10/51.

Za Fox vile kod nas ima i delova i servisa.

Sta mislis i o ovom biciklu? Kako ti deluje, istrosenost komponenti?

Dakle u onaj prvi bih imao ulaganje npr, kupovina nove vile. Za te pare i dodao bih jos malo, kod Scotta bih zamenio celu grupu da bude xt, i tockove i kocnice.

Treci bicikl Ghost Lector 29 model za 2022. godinu.

https://www.ghost-bikes.com/int-en/lector-lc/

On je nov u prodavnici trenutno na akciji od 2200 na 1450 evra.

Oprema je sve Deore.

Mada isti model samo za 2021. je imao bolju vilu, u boji rama, nekako je sve to skladnije delovalo i lepse nego sada.

Nekako mi ga oko ne hvata sa ovom kombinacijom boja, ali bicikl nisam video uzivo. Mozda je uzivo lepsi. Inace, Ghost mi se mnogo svideo ali oni modeli iz 2018/2019 i kada su imali fabricki 2×11 pogon.

Koje je tvoje misljenje, i sta bi mi preporucio? Neki savet?

Pozdrav


Odgovor

Ćao,

Generalno, za karbon, samo ultrazvučno skeniranje može otkriti nedostatke ako se ne vide fizička oštećenja spolja. Tako da po tom pitanju jedino što može je da se pregleda ram spolja, ima li ogrebotina i oštećenja.

Prvi, koji si probao, ako odgovara po veličini, mi deluje OK.

Shimano je pao sa kontrolom kvaliteta. Ima tih novijih serija (8100, i 9100) koje znaju biti malo tvrđe/kruće dok se ne razrade. Tako da to može biti znak da bicikl nije vožen. Ali može biti i do loših sajli i bužira (ako su zapekli i slično). Rutiranje bužira i sajli kroz ram svakako ne pomaže da olakša posao šifterima – a ne pomaže ni pri njihovoj zameni.  🙁

Svakako je problem za rezervne delove viljuški, čak i za popularnije brendove kod nas. Ima smisla vilu zameniti nekom Fox, ili Rock-Shox kada za to dođe vreme. Fox je dosta skup, koliko znam Rock-Shox ima povoljnijih delova, a i OK modele vila. Odnosno, za planirani Fox model bih prvo pitao u servisima imaju li delova za isti i koliko bi se čekalo da završe servis. Čisto da se informišem pre kupovine, da znam šta me čeka.

Relja

– Sadržaj –


Pitanje 2:
Mleko za gume, da ili ne?

Preko BikeGremlin Facebook poruke

Poz Relja.Na bicikli su bile Schwalbe Ge-One allround.Zadnja mi se malo malo busila,pa sam zadnju stavio Al Grounder,a usled nedostatka finansija prednja ostala Ge-One.Mozes li mi reci da li ima nekog efekta staviti mleko u unutrasnju gumu makar da spreci ispustanje od manjih proboja?


Odgovor

Ćao,

Mleko može da pomogne ako je unutrašnja guma porozna, ali neće pomoći da se zapuši baš rupa. Uz to, posle kraćeg vremena stajanja razvija užasan miris (što se može iskusiti kasnije pri ispuštanju vazduha iz gume, iz bilo kog razloga) i lično nisam ljubitelj takvog rešavanja poroznosti.

Postoje specijalna sredstva za zaptivanje, kako spoljnih tubeless guma, tako i unutrašnjih. “Slime” je jedan od najpoznatijih proizvođača (Slime sredstvo za zaptivanje unutrašnjih guma – Amazon.de affiliate link).

Mana ovakvih rešenja je što znaju zapušiti ventil.

Ono što ja radim je da kupim tri krštene Schwalbe unutrašnje gume. Dve su na bajsu, treća u torbici sa priborom za krpljenje. Kada mi se probuši guma, stavim onu iz torbice, a bušnu zakrpim i spakujem u torbicu. Tako mi tri gume znaju potrajati i po deset godina. Schwalbe unutrašnje gume imaju dobre ventile (sa izmenjivim jezgrom), sama guma je dobra i ne bude porozna (dobro drže vazduh), i flekice za krpljenje se lepo hvataju na njih. Po ceni su otprilike duplo skuplje od najjeftinijih, ali meni se to isplati (pošto krpim, ne menjam, tj. ne bacam bušne unutrašnje).
Kako zakrpiti gumu bicikla

Za krpljenje koristim Rema Tip-Top flekice i lepak – ubedljivo su najbolji. Jednom kupim set (zbog kutijice), a posle samo dokupljujem flekice i lepak kada se potroše. Gledam da uvek imam nov, neotvoren lepak, za slučaj da se načeti rasuši (posle godinu dana otprilike). Zato uzimam najmanja pakovanja i često imam po dva u kutijici (načeti, i nov).

Kada su spoljne gume u pitanju, bolju gumu (noviju) volim staviti napred, pošto je prednja guma važna zbog bezbednosti.

Za tesan budžet, dobro su mi se pokazale kineske CST gume (“Cheng Shin Tire”). Po biciklističkim radnjama u Srbiji se mogu naći za nekih 10-ak evra i rekao bih da nema boljih guma od njih sve do cene od nekih 20-30 evra za komad.

Dodao bih još da, ako se guma često buši, problem može biti do pritiska (na koliki pritisak naduvati gume bicikla?), a može biti i do toga kuda se vozi (kako izbeći bušenje gume).

Relja

– Sadržaj –


Pitanje 3:
Valjaju li ove retro kočnice?

Preko BikeGremlin Instagram poruke

Retro kočnice

Izvinite na smetnji treba mi invormacija koji je naziv ovog tipa kocnica?

I kako su se pokazale?

Molim vas ako mogu dobiti odgovor, hvala u napred!

Vase malo bih meni puno značilo


Odgovor

Po slici mi liče na “centre-pull” (ili “centerpull”) tip kočnica kakve je proizvodio Weinmann (Švajcarska).

Weinman "centre-pull" kočione čeljusti
Weinman “centre-pull” kočione čeljusti

Uz dogovor, isti patent je počeo proizvoditi i japanski Dia Compe, koji ih, koliko znam, proizvodi i dan danas:

Nove Dia Compe centre-pull kočnice
Nove Dia Compe centre-pull kočnice

Na slici iznad vide se svi potrebni delovi da bi takva kočnica radila: sajla koja spaja krajeve čeljusti, i kuka (u dnu slike) na koju se šrafi sajla koja ide od ručice kočnice, a koja svojim donjim delom kači i povlači sajlu samih čeljusti prilikom kočenja.

Mehanizam dosta liči na sistem cantilever kočnica. Da bi sve radilo, potrebno je imati stoper bužira kočnice na ramu, koji zaustavlja bužir u sredini, iznad čeljusti kočnica. U videu o podešavanju cantilever kočnica vidi se (ne baš najsjajnije) kako taj stoper izgleda (do njega ide bužir, a od tog stopera ide gola sajla kočnice sa na-slici-gore-prikazanom kukom na kraju).

Sve u svemu, te kočnice, ako su i ispravnom stanju, sa krštenim paknama, sajlom i bužirom i dobro podešene, su sasvim OK.

Relja

– Sadržaj –


Pitanje 4:
Kako da znam koju dimenziju gume da kupim?

Kako da odredim dimenziju gume koju treba da kupim ako su mi se brojevi izbrisali i ne mogu da ih vidim?

Hvala u napred!


Odgovor

U tom slučaju, ja bih prvo izmerio prečnik felne (u ovom videu sam demonstrirao merenje efektivnog prečnika felne, a za nabavku gume bitan je baš spoljni prečnik).

Zatim bih u tabeli standardnih dimenzija guma za bicikl video koja je najpribližnija dimenzija gume.

Relja

– Sadržaj –


Pitanje 5:
Pritisak na zglobove ruku na MTB-u

Dobar dan
Pratim već dugo vaš kanal i zaista mogu uputiti samo sve pohvale kako radite i kako detaljno objasnite svaki segment o kome pričate.Puno vam hvala na svim informacija koje sam naučio od vas.
Imam jedan problem vezano za položaj vožnje na bajsu,vozim MTB Cube Attention 2022 ,veličina točkova 29,ram veličine L.Moja visina je 180 cm ,75 kg.Upoznat sam da visina cica mora da se izračuna ili da se podesi da koljena budu ispravljena tokom vožnje ili bar malo savijena.Nakon 30ak kilometara vožnje osjećam pritisak na ručne zglobove.Podešavao sam cic po visini,naprijed-nazad, korman.Da li predlažete da postavim na neku podlošku na korman pa da ga malo podignem.
Unaprije hvala.
Lijep pozdrav


Odgovor

Ćao,

Hvala na lepim rečima. 🙂

Pre “pravog” odgovora, spomenuću redovan trening za jačanje mišića i razgibanost – to u velikoj meri može pomoći da se spreče i umanje bolovi i u vožnji bicikla (i kod sedenja, stajanja i slično).

Sad, vezano za podešavanje položaja na biciklu:

  • Pomeranje sedla ka nazad smanjuje opterćenje na rukama/šakama.
  • Pomeranje kormana ka gore i ka sebi isto može pomoći.

U članku o podešavanju udobnog položaja na biciklu sam objasnio kako se startni položaj meri i podešava. Naravno, to je samo osnova i sasvim je u redu pomeriti sedlo i za cm (pa čak i dva) u nazad od tog “početnog” položaja, pa videti da li pomaže (pomeranje sedla unapred će pogoršati problem).

Može se probati i sa mekšim, “mesnatijim,” “sunđerastijim” ručkama – pogotovo ako se bolovi javljaju usled vibracija.

Naravno, vredi pokušati i sa podizanjem kormana (i primicanjem ka sebi). Postoje lule koje su podesivog ugla, pa omogućavaju da se korman podigne ka gore i ka sebi.

Lula podesivog ugla. Slika 7b
Lula podesivog ugla

Postoje i adapteri za “produžavanje” vrata viljuške, za sistem viljuški bez navoja.

Adapter za promenu visine kormana. Slika 8
Adapter za promenu visine kormana za ahead viljuške

Niko ne brani da se kombinuje i jedno i drugo, pogotovo ako se vodi računa i ne vozi neki baš agresivan off-road.

Ipak, pre toga bih pokušao sa pomeranjem sedla ka nazad (u odnosu na “nulti” položaj kako sam opisao u gore-linkovanom članku), i video ima li promena na bolje.

Relja

– Sadržaj –


Pitanje 6:
Unior ključ za kasete 1670/2BI

Preko direktne poruke na 2bike.rs forumu

Dobar dan Relja,

Nisam našao Vašu recenziju o Uniorovom ključu za kasete 1670/2BI ( https://uniorteos.com/catalog/kljuc-za-lancanik-kasetu-1670-2bi/ ). Da li ste koristili ovaj ključ i da li mislite da je ovaj način skidanja kasete bolji od onog sa lancem?

Srdačno,


Odgovor

Ćao,

Dobro pitanje. Nisam imao priliku koristiti taj alat (samo ga videti). Tako da ovo sve što pišem treba uzeti sa rezervom:

Deluje mi nepraktično. Jedan alat je za kasete sa 11 ili 12 zuba na najmanjem lančaniku, a drugi za kasete sa 13 ili 14 zuba.

Dakle, čak i ako ubrzava rad u odnosu na običan ključ za kasetu (ključ sa lancem na sebi), komplikuje stvari time što nije univerzalan, pa je potrebno držati pri ruci (i vući sa sobom na teren) dva ključa.

Svakako ga ne bih preporučio za kućnu odnosno hobi upotrebu.

Za servise? Možda, ako u praksi zaista osetno ubrzava posao u odnosu na klasičan ključ za kasete.

Relja VolimKlasiku Novović

– Sadržaj –


Pitanje 7:
Problem sa novim točkovima i gumama

Putem e-maila

Dobar dan Relja, imam problem sa ganc novim bicikom, duduse je nov ali mi i prednji i zadnji tocak idu u osmicu kako, odskakuju. Bio sam na servisu al tamo se ceka po dve nedelje, al rekao mi je samo da naduvam jace gume i sve je kao okej, naduvao sam ali i dalje mi je tako. Sta da radim? Hvala


Odgovor

Osmica (ako nije drastična) može biti uzrokovana time što guma nije lepo legla na felnu.

Istina je da duvanje gume na viši pritisak može pomoći da guma legne kako treba na mesto. Pisao sam članak (i u njemu je “ubačena” i video demonstracija) o tome kako montirati gumu na točak bicikla, pa se tu može videti za detalje oko montiranja i duvanja guma.

Moguće je i da točak nije dobro centriran (u tom slučaju, naravno, treba centrirati točak), ali svakako ima smisla prvo proveriti da li je do gume.

Sad, šta je najbolje raditi?

  • Ja volim sam sve uraditi.
  • Može se oterati u servis ovlašten za rešavanje garancija (pogotovo ako je bicikl nov, pod garancijom) – odnosno tamo gde je bicikl kupljen (ako prodavnica ima i svoj servis).
  • Može se oterati i u servis koji nije ovlašten za reklamacije u vezi garancije, ako u ovlaštenom neće da reše problem (šta drugo ostaje u praksi onda, ako čovek ne namešta sam sebi sve?).

Spisak servisa bicikala u Srbiji

Servisi imaju manu što se često čeka na to da bicikl dođe na red i bude popravljen. Samostalno popravljanje takođe ima svojih prednosti i mana. Svako za sebe mora odlučiti šta od ta dva je bolje za njega.

Video na temu samostalne popravke svog bicikla (generalno).

Relja UradiSam Novović

– Sadržaj –

2 misli o “Pitanja čitalaca – 2023.”

  1. Hvala na odgovoru. I ja sa sobom u rancu nosim set za krpljenje i novu rezervnu gumu,ali posto mi je na zadnjem tocku motor skinuti i nije toliko,ali vratiti je bas zeznuto treba ram natezati i rastezati levo desno da bi tocak upao.Zbog toga sam se i odlucio da makar na zadnjoj stavim spoljasnju sa ojacanjem,ali sam ipak hteo malo da pojacam sa mlekom ili tim sredstvom sto si rekao da je bas namenjeno za to.

    • Da – to savršeno ima smisla u tom slučaju.
      Mada je guma sa zaštitom od bušenja (Schwalbe Marathon Plus i slične) efektnije rešenje od sredstva za zaptivanje unutrašnje gume.

      Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content