KRENITE odavde

Podešavanje drumskog kormana

Članak o hvatovima drumskog kormana (dropovi, hoods i slično): Hvatovi drumskog kormana.
Za slučaj da nikakvo podešavanje ne pomogne da se dobije udoban položaj, pročitati članak o oblicima i geometriji kormana, jer je možda potreban korman drugačije geometrije: Geometrija drumskog kormana.

Ovaj tekst obrađuje podešavanje kormana drumskog bicikla. Puno ljudi, posebno onih koji sa ravnog kormana gradskog, ili planinskog bicikla prelaze na drumaše, ima problema pri podešavanju udobnog položaja na drumskom biciklu. Neke stvari nisu dovoljno intuitivne i treba dosta iskustva i probanja da se “potrefe”. Ovaj tekst je u tom smislu neka vrsta prečice.  🙂

Sadržaj:

 1. Početne napomene
 2. Raspoloživa podešavanja kormana
  1.1. Podešavanje visine
  1.2. Podešavanje udaljenosti od ose upravljača
  1.3. Podešavanje ugla kormana
 3. Podešavanje položaja
  2.1. Visina kormana
  2.2. Ugao kormana
  2.3. Dužina lule
  2.4. Probna vožnja
  2.5. Podešavanje položaja ručica kočnica
 4. Video priča – demonstracija


0. Početne napomene

 • Ne zamerite ako je glupa napomena, ali: nemojte podešavati korman u toku vožnje. Zvuči glupo, ali dešava se, u želji da se što pre proba novi ugao, novi položaj… setite se ovoga ako dođete u iskušenje.   🙂   Neka svi šrafovi budu čvrsto stegnuti pre kretanja u vožnju. Uvek.
 • Nemojte praviti izmene daleko od kuće. Ako neki šraf slučajno oblajzne, ili se neki kabel pričkine, ošteti, otkači – puno je lakše kad nema rizika da se ostane na putu. Poželjno je praviti izmene u vreme kada radnje i servisi rade. Za svaki slučaj. 🙂
 • Nabavite odgovarajući alat pre početka. U “žaru borbe” lako se može desiti da probate improvizovati krstasti šrafciger manjim ravnim, po principu – “proći će, kad sam već krenuo”. Zato treba pogledati kakvi sve šrafovi postoje na i oko kormana i proveriti postoji li sav odgovarajući alat. Uglavnom su to imbusi 4, 5 i 6, ravan i krstasti šrafciger filips 1 i 2. Ali ipak proverite.
 • Pri dotezanju, ako nemate osećaj, nabavite moment ključ i pratite uputstva proizvođača za silu dotezanja. Posebno pažljivo sa karbonskim delovima.
 • Ukoliko se premeštaju ručice kočnica, traka kormana će morati da se razmota, pa posle namota nazad. Verovatno će posle toga biti oštećena – kad se odlepi, pa vrati. Obavite par probnih vožnji, da budete sigurni da je položaj dobar pre namotavanja nove trake kormana.

– Sadržaj –


1. Raspoloživa podešavanja kormana

Moguće je korman podešavati po visini, udaljenost od ose upravljača (samim tim i sedla) i uglu.

– Sadržaj –


1.1. Podešavanje visine

Postoje dva standarda viljuške od kojih zavisi i način podešavanja visine. Objašnjenje kako se podešava visina se može naći u ovom članku: Podešavanje ugla i visine kormana.

U zavisnosti od vrste viljuške, visina se podešava na različit način, do željene.
U zavisnosti od vrste viljuške, visina se podešava na različit način, do željene.

– Sadržaj –


1.2. Podešavanje udaljenosti od ose upravljača

Ovo se menja promenom dužine lule.

Bicikl sa tri različite dužine lule.
Bicikl sa tri različite dužine lule.

– Sadržaj –


1.3. Podešavanje ugla kormana

Popuštanjem šrafa koji drži korman pričvršćen na lulu, korman se može rotirati gore-dole.

Ugao kormana može se menjati rotiranjem. Desno je korman zarotiran na gore u odnosu na isti levo.
Ugao kormana može se menjati rotiranjem.
Desno je korman zarotiran na gore u odnosu na isti levo.

– Sadržaj –


2. Podešavanje položaja

Pre podešavanja samog kormana, treba prvo pravilno podesiti sedlo, po ovom uputstvu: Podešavanje položaja sedenja na biciklu – bike fitting.

– Sadržaj –


2.1. Visina kormana

Postaviti korman tako da gornji deo kormana bude oko 1 do 2 cm niži od nivoa sedla.

Označeno sa "drop" na slici. Korman bi trebalo za početak da je u nivou sedla, ili svega par cm niže.
Označeno sa “drop” na slici.
Korman bi trebalo za početak da je u nivou sedla, ili svega par cm niže.

Za bicikliste koji nisu u super-formi, ili takmičari: ako ne možete udobno voziti u dropovima, slobodno postavite vrh kormana da bude 4-5 cm iznad visine sedla. Tako da možete normalno koristiti i dropove (što omogućava stabilniji hvat i jače kočenje). Ako je dosezanje dropova problem, ili ne možete udobno pedalati dok držite korman u dropovima, nije sramota podići korman. Viđam puno biciklista koji uopšte ne koriste dropove, čak ni na spustevima, jer je korman za njih postavljen prenisko.

“Agresivna,” trkački podešena visina kormana ne treba da bude sama sebi svrha. Bicikl treba da odgovara vama, a ne obrnuto. Uz to, bolja aerodinamika se može dobiti ako je korman postavljen više, a laktovi oštrije savijeni, nego ako su ruke skroz ispružene da bi se dohvatio korman.

– Sadržaj –


2.2. Ugao kormana

Početi popuštanjem šrafova koji drže korman fiksiran u lulu tako da se korman može rotirati.

Šrafovi koji fiksiraju korman. Po malo popustiti svaki - ravnomerno. Pri dotezanju obrnuto - unakrsno dotezati šrafove sa suprotnih strana dok nisu svi zategnuti.
Šrafovi koji fiksiraju korman.
Po malo popustiti svaki – ravnomerno.
Pri dotezanju obrnuto – unakrsno dotezati šrafove sa suprotnih strana dok nisu svi zategnuti.


Sesti na bicikl (paziti da je stabilan i da stoji), uhvatiti korman u dropovima i rotirati tako da hvat bude udoban i prirodan.

5. Dropovi
5. Dropovi

Ne obraćati pažnju na ručice kočnica – samo rotirati korman da bude udoban i prirodan osećaj u dropovima. Podesiti i zategnuti šrafove. Najčešće će biti najprijatnije kada je donji deo kormana paralelan sa tlom, ili tik malo na dole pokazuje (ka osovini zadnjeg točka, ili više). Ipak, prava mera je ono što je vozaču najudobnije i samo to.

– Sadržaj –


2.3. Dužina lule

Sesti normalno na bicikl, uhvatiti korman u dropovima, sa blago povijenim rukama u laktovima. Korman bi trebalo da zaklanja pogled na osovinu prednjeg točka, ili da osovina ne štrči previše ni sa jedne strane.

Pogled na osovinu preko kormana. Gore je napred na slici. Ova lula je na granici da bude prekratka.
Pogled na osovinu preko kormana.
Gore je napred na slici.
Ova lula je na granici da bude prekratka, ali osovina ne štrči baš previše daleko, tako da je verovatno u granicama prihvatljivog.
 • Ako je osovina previše ispred kormana, znači da je lula prekratka i treba probati sa cm dva dužom.
 • Ako je osovina previše iza kormana, znači da je lula verovatno za par cm predugačka.

Ovo je samo orijentaciono merenje. Ukoliko osovine ne štrči previše (ne više od prikazanog na slici iznad), onda pre promene dužine lule treba prvo obaviti ostala podešavanja objašnjena u ovom tekstu. Najvažnija će biti probna vožnja. Ako se u probnoj vožnji korman nalazi iza prednje nable (kao na slici gore), a osećaj je kao da je korman preblizu, da je vozač zgrčen na biciklu, treba definitivno staviti dužu lulu. Ako je osećaj da je vozač istegnut na biciklu, još ako je nabla bliže vozaču u odnosu na korman (suprotna situacija od one na slici), onda je potrebno staviti kraću lulu.

Kako ovo izgleda je prikazano i objašnjeno u ovom videu, od 4:50 do 8:40 (video objašnjava i izbor optimalne veličine rama drumskog bicikla):

Veličina rama (drumskog) bicikla
Veličina rama drumskog bicikla i osnove podešavanja položaja sedenja

– Sadržaj –


2.4. Probna vožnja

Sada treba otići na dužu probnu vožnju. Proveriti da li su svi šrafovi stegnuti kako treba. I dalje je akcenat samo na dropovima, ručice kočnica neka ostanu za sad kako jesu. Trebalo bi da je udobno biti u ovom položaju po 20 i više minuta (u dropovima).

Dosta spušten, agresivan položaj u dropovima.
Dosta spušten, agresivan položaj u dropovima.
Torzo je gotovo paralelan sa tlom.
Ko je manje savitljiv, može mu odgovarati nešto više postavljen korman.


Ukoliko je vrat previše ukočen od podizanja glave, korman je verovatno prenisko postavljen, podići ga za par cm, pa ponovo probati.

Ukoliko je opterećenje na rukama preveliko, proveriti da li je nos sedla spušten. Ukoliko jeste, izravnati sedlo da bude vodoravno. Zatim proveriti da nije sedlo montirano previše ka napred u nosaču. Ukoliko se javlja pritisak na rukama, a sedlo je vodoravno, možda ga treba pomeriti malo u nazad – 1 cm iza KOPS položaja za početak.

Početni KOPS položaj. Kada su pedale paralelne sa tlom, čašica kolena je tačno iznad osovine pedale.
Početni KOPS položaj.
Kada su pedale paralelne sa tlom, čašica kolena je tačno iznad osovine pedale.


Ponovo probati vožnju. U slučaju da neprijatno opterećenje na rukama postoji i dalje:

 • ako je gornji deo kormana u ravni sedla, spustiti korman za par cm
 • ako je gornji deo kormana dosta ispod nivoa sedla, probati prvo podići korman za par cm

Sada treba ponovo fino podesiti ugao kormana, korak 2.2. Potom probati novu vožnju i videti je li situacija bolja. Ako je situacija gora nego pre, onda vratiti korman na početnu visinu i zatim još par cm u suprotnom smeru (ako je spuštan, podići ga i obrnuto).

Posle određenog broja iteracija, trebalo bi da se pronađe udoban položaj u dropovima. Ovo je spor proces, ne treba očekivati da se potrefi iz prve. Dobro je dok god postaje udobnije i prirodnije nakon izmena – da se ide u pravom smeru. Iskusni biciklisti, treneri, mogu samo gledanjem bicikla i vozača na njemu potrefiti barem 90% optimalnog položaja, pa da onda ostane vremenom samo da se uradi neka sitna izmena eventualno.

Kada je postignut udoban položaj u dropovima, vreme je da se pozabavi ručicama kočnica.

– Sadržaj –


2.5. Podešavanje položaja ručica kočnica

Odmotati traku kormana, zatim popustiti šraf koji steže ručicu. Na različitim modelima je na različitim mestima – proveriti uputstvo proizvođača. Obično je šraf za imbus od 5 mm, ali ne uvek.

Šamaraljke porizvođača SRAM - šraf je dostupan kada se guma svuče ka napred.
Šamaraljke porizvođača SRAM – šraf je dostupan kada se guma svuče ka napred.

Zatim treba, za početak, podesiti ručice tako da gornji deo bude paralelan sa tlom, ili za par stepeni na gore. Nikako da ide na dole. Ručice kočnica trebalo bi da su pri tom otprilike vertikalne. Ne zaboraviti stegnuti šrafove koji drže ručice.

Ravan deo na kom stoji ruka je za par stepeni na gore.
Ravan deo na kom stoji ruka je za par stepeni na gore.


Kormani na slikama iznad su moderne, compact geometrije kormana. Gornji deo ručica je gotovo paralelan sa gornjim delom kormana koji im prethodi – u liniji su. Kormani klasičnog oblika imaju taj gornji deo zakrivljen, pa će biti veći pad pre samih ručica (koje se i tu montiraju da budu vodoravne). Evo slika kako to izgleda:

Gornji deo ručica je isto gotovo paralelan. Zbog krivine kormana stiče se utisak da su više na gore, nego što stvarno jesu.
Gornji deo ručica je isto gotovo vodoravan.
Zbog krivine kormana stiče se utisak da su više na gore, nego što stvarno jesu.


Nekim vozačima više odgovara ovakav oblik, drugima je udobnije kad je sve u liniji. Izmena ovoga traži zamenu kormana.  🙂

Kada se ovako postavi, ručice bi trebalo da su lako dostupne i iz dropova, i sa gornjeg dela kormana (hoods). Vozači sa manjim šakama mogu namestiti čeljusti kočnica da kasnije hvataju, pa da bude otpora tek kad privuku ručicu sebi za cm ili više i kad je obuhvate bolje celim prstima.

Kočnica nameštena da hvata tek kad se ručica privuče. VODITI RAČUNA da se ne pretera, da ostane hoda ručice dovoljno za jako kočenje!
Kočnica nameštena da hvata tek kad se ručica privuče.
VODITI RAČUNA da se ne pretera, da ostane  dovoljno hoda ručice za snažno kočenje!

Ovako podešavanje položaja ručica izgleda u brojkama, orijentaciono:

Glavno merilo je i dalje vozač. Ovo je neka sredina, idealna, više orijentaciono.
Glavno merilo je i dalje vozač.
Ovo je neka srednja, “idealna” pozicija, više orijentaciono.


Ovo treba da se dobije u praksi:

Hvat na gornjem delu. Ručni zglob je gotovo prav, laktovi blago povijeni, prirodan udoban položaj.
Hvat na gornjem delu. Ručni zglob je gotovo prav, laktovi blago povijeni, prirodan udoban položaj.
Hvat iz dropova: Ručni zglob blago povijen, laktovi više povijeni. Isto treba da bude udoban, bez previše izvijanja, ali ni da ruke stoje skroz pravo.
Hvat iz dropova: Ručni zglob blago povijen, laktovi više povijeni. Isto treba da bude udoban, bez previše izvijanja, ali ni da ruke stoje skroz pravo.


Za kraj, jedna “tajna” koju neće svi da kažu: ručice se mogu podesiti tako da budu 100% udobne i lako dostupne samo iz jednog položaja – dropovi, ili gornji deo (hoods). Onaj drugi položaj će biti negde na 80% od idealnog , ako je sve dobro podešeno. Tako da treba ili izabrati koji položaj je važniji da bude savršeno podešen, ili namestiti da oba budu na nekih 90% od savršenog, neki kompromis.

– Sadržaj –


3. Video priča – demonstracija

Moj video u kojem objašnjavam osnove geometrije ramova bicikala, kao i podešavanja udobnog položaja sedenja:

Geometrija ramova bicikala i podešavanje položaja sedenja [0066]


Povezan članak – „Stack“ i „Reach“ – “prava” veličina rama bicikla:

Stack i reach - efektivna veličina rama bicikla
Stack i reach – efektivna veličina rama bicikla

Autorov izbor kormana i trake za korman sa Amazon.com (klik na sličicu za otvaranje Amazon pretrage za kupovinu – kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina):

FSA Vero kompakt drop korman. Date širine su merene od kraja do kraja kormana.
FSA Vero kompakt drop korman.
Date širine su merene od kraja do kraja kormana.
Fiz:k Superlight Classic traka za korman. Izdržljiva i udobna za hvat čak i sa znojavim rukama.
Fiz:k Superlight Classic traka za korman.
Izdržljiva i udobna za hvat čak i sa znojavim rukama.

– Sadržaj –

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/podesavanje-drumskog-kormana-komentari-clanka.109/

59 misli o “Podešavanje drumskog kormana”

 1. Jeste, i meni zvuči prilično nepouzdano. Inače, koliko znam, taj šraf ne pukne od sile zatezanja, već od zamora materijala.

  Lula sa dužim vratom bi se mogla gurnuti unutar cevi rama do nekih 5 cm od samog kraja cevi (treba videti ima li zadebljanje pri kraju, dok god ne dođe do zadebljanja (tj. suženja prečnika cevi unutra), lula se može ubaciti (zadebljanje je granica). Tako da postoji šansa da ne štrči baš previše, u zavisnosti od toga koliko se može “sakriti” unutar samog rama. Opet, najbolje otvoriti, videti, premeriti.

 2. Za visinu od 166 je ram od 55 cm prevelik. 52 cm bi bila prava mera.

  Za treking bajseve važe nešto drugačija pravila (ne vozi se toliko polegnuto i korman je efektivno bliže, jer nije izvijen), tako da tu lakše “prođe” ako se uzme broj-dva veći.

  Što se prenosa tiče, 39-53, ili pomenuti compact 34-50 su nešto bolji za uspone. Za uspone bi mogla pomoći MTB kaseta (12-32) na primer, samo treba videti kako će se zadnji menjač ponašati s njom – možda će se morati staviti neki MTB menjač.

  • Da tako kaže standardni proračun….

   No, po jednom detaljnom proračunu za moju ukupnu građu (a meri se sve od ukupne visine preko dužine ruku, potkolenica, natkolenica, širine kukova, unutarnje dužine nogu… a ovo su moji rezultati na tom on-line proračunu:
   https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp?INT_ID=IB12809#results
   ispada da gotovo sve dimenzije na biciklu odgovaraju osim gornje prečke rama (po proračunu bi trebala da bude oko 53, a kod mene je 55cm, – e, tu bi mogao da bude uzrok mog problema jer da je tu kraća šipka, to bi mi uzdiglo položaj sedanja…dok bi ova sedalna šipka ( kod njih “seat tube range CT”, po kojoj se inače najčešće utvrđuje odgovara li vozaču dimenzija rama, trebala biti – 55.9 – 56.4 cm, praktično klasični ram od 56cm!, čak i veći od ovog mog sadašnjeg za rang od oko 1 cm!
   Po njima bih još jedino sedište morao pomeriti malo unazad (1-1,5cm da bi ono bilo po dužini gde treba i da bi bilo na “pravilnoj” udaljenosti od kormana) – a to bi me još više zaleglo u još agresivnij položaj.

   Tako da tu polagano valja videti šta će se uklopiti… od pravila sa unutarnjim osećajem…

   Uzbrdo mogu da vozim na Fruškoj gori, ili kad idem do Beograda na višnjičku banju, ovde po Vojvodini, “uzbrdica” ima samo kada se “penjem” na mostove… tako da ne bih žurio sa izmenama pogona, za sada.

  • Da pročitao sam te tekstove i po linkovima na njima izlazi da mi je sedalna cev rama OK po dužini, ali je izgleda ona gornja (od sica prema volanu) preduga za mene.

   Danas sam opet vozio bajs i definitivno korman mora da se podigne, i nije samo nizak nego je i lula predugačka, valjalo bi da je i ona kraća, ionako je gornja cev za mene preduga, a dužina lule taj za mene pretaran razmak još uvećava.

   Mislim da bi kraća lula i duža cev koja ide u vile, ako ne rešile ovaj problem, a ono ga makar ublažile. Inače bajs ide dobro i sve ostalo na njemu funkcioniše ko sat. Tako da sada tražim odgovarajuću lulu.

 3. Ono što sam pokušao objasniti u tekstu o veličini rama je upravo činjenica da dužina sedalne cevi gotovo uopšte nije bitna (kao što je prikazano u primerima sa slikama). Rastojanje (horizontalno) od sedla do kormana je veoma bitno sa druge strane i ono je to koje najčešće pravi razliku između odgovarajućeg i premalog/prevelikog rama.

  Inače se slažem da bi rešenje moglo biti više podignut korman, uz kraću lulu. Mada bi najbolje rešenje bilo naći odgovarajući ram (ovaj je za gotovo “dva broja” veći od odgovarajućeg za tu visinu). Ovako se od dva broja većih cipela pokušava napraviti da se nose… može, ali nije to-to.

  • Tu je Relja nešto još uvek čudno i nejasno, jer drugi, treking, bicikl koji imam, ima tu “top tube” skoro 60cm! (a za mene bi trebao da je 53, to je 7 brojeva više!), ali korman je na kraćoj luli (koja je uz to povijena unazad (podesiva je kod tog bicikla), tj još skraćena od pune dužine, i položaj kormana po visini je za 2 cm viši od sedla i tu nemam ovaj problem sa prevelikim pritiskom na ruke, bez obzira na toliku dužinu “top tuba-a”, no to je i drugačiji tip bicikla, ali opet tolika razlika… a da se nema taj problem kao ovde što imam…

 4. Sama geometrija rama za trekking je drugacija od drumasa. 1 – Seat tube je kod trekking bicikla pod pravijim uglom u odnosu na osu srednjeg pogona. Kod drumskog bicikla je oboren da bi sediste doslo vise iznad tocka (zabaceno unazad). 2 – Viljuska je kod trekkinga pod ostrijim uglom zbog povecane udobnosti, dok je kod drumasa pod dosta pravijim uglom da bi se smanjilo medjuosovinsko odstojanje tj. da prednji tocak dodje sto blize ramu. Lepo kaze relja – najbitnija dimenzija za drumski ram je toptube, a i za cipele. I dva para carapa ne pomaze ako je velika 🙂 Preporuka za ram Toptube 52-53, seattube 54-55

  • Upravo tako. Odlično objašnjeno! Dodatna stvar je i sam korman. Drumski korman je izvijen ka napred, u odnosu na mesto gde ga lula hvata, dok je treking korman ravan (često i malo zakrenut ka nazad, u smeru sedla). Kad se treking korman zameni drumskim, hvat je efektivno za nekih 10ak cm udaljeniji od sedla

  • Izvesne razlike između dimenzija za treking i drumski bicikl postoje, ali nisu tako velike, Procene veličine razma treking bicikla za moju građu su čak i manji ram od drumskog kad se procenjuje na osnovu visine, a isti ram kad se procenjuje na osnovu dužine nogu.
   https://www.merida-bikes.com/en_int/bike/frame-size-calculator

   Čak i ako to nisu precizne i strogo personalizovane, nego generalne procene – razlike nisu tako velike!

   Stoga mi se ne čini da je analogija sa cipelama tako egzaktna i prosta kada je u pitanju biciklo, tu ima puno više faktora nego dužina stopala (da ne kažem dužina unutarnjeg gazišta cipele). Inače kako objasniti da je procena veličine rama treking bicikla za mene 52-53, a ja bez ometajućih problema (osim opšteg vizuelenog utiska da je biciklo zaista preveliko za mene) vozim biciklo od 60cm! Neću da kažem da mi ne bi bolje pasovalo ono od 53 ili 52 cm, svakako bi, ali ja ovo od 60 cm vozim evo već 8-9 godina bez bitnih neugodnosti.
   Ostaje da u praksi vidim šta će biti kada korigujem visinu kormana i dužinu lule na ovom trkaćem biciklu, koje sad ne mogu tek tako da menjam za neko koje bi se uklopilo u teoretski ispravnu ili idealnu veličinu. (mada verujem da bi bilo najbolje da je dimenzija ta koja je teoretski preporučena, no ako se pokaže da je i bez te idealne veličine biciklo dovoljno dobro za vožnju, iako ne idealno i najbolje moguće – to će biti OK. Pa ne idem negde na trke da su mi bitni sekundi i maksimum koji mogu izvući iz bicikla, između “najbolje” i “dobro” za moje potrebe nije neka velika razlika. Ne valja da bude “loše” kao sada što je. Ako se u praksi pokaže da biciklo nije vozivo zbog tih 2cm veće dužine gornje šipke, ni nakon korigovanja visine volana, pa i dalje bude loše za vožnju, onda bi to zahtevalo potragu za drugim biciklom.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content