BikeGremlin pretraga...
Home » Osnove » Biciklistički rečnik » Pitanja & Odgovori

Pitanja & Odgovori

Za generalna pitanja preporučujem 2bike.rs forum – najbolji biciklistički forum na našem jeziku (i bikeforums.net za one koji barataju engleskim). Tu aktivno učestvujem pod nickom “BikeGremlin”. Tamo ima još dosta stručnjaka koji besplatno daju savete i pomoć, tako da možete čuti više mišljenja. Na forumu se odgovor dobija u roku od dan-dva (ili brže), barem od strane drugih stručnih članova, čak i ako ja ne (po)stignem.

Ako imate pitanja vezana za određeni članak, iskoristite polje za komentar koje se nalazi pri dnu svakog članka. Takođe, u dnu ove stranice, u polju za komentare, možete pitati šta vas zanima. Uz molbu: pre postavljanja pitanja, probajte pretragu na sajtu – možda na vaše pitanje već postoji odgovor:


U sekciji za komentare ispod, pitanje možete postaviti i anonimno – jednostavno unesite ime koje god želite.
Pravila za postavljanje pitanja i komentara.

U posebnim člancima, objasnio sam:

Odgovaram čim stignem – ali u zavisnosti od obaveza, to može potrajati i preko nedelju dana. Ako je pitanje baš hitno, ili želite privatne 1 na 1 konsultacije, vidite moju stranicu za konsultacije.

Spisak poslednjih 100 komentara na sajtu

Uputstvo: kako postaviti sliku u komentaru

Kako je najbolje formulisati pitanja vezano za biciklizam/popravke/probleme:

Pomoć i saveti - Q&A 8


Vreme provedeno u odgovaranju na pitanja na sajtu i YouTube kanalu, po alatu Clockify:

Mesecsati : minuta
Godina 2021.
Jun7:14
Jul7:06
Avgust4:56
Septembar8:21
Oktobar4:08
Novembar6:55
Decembar4:56
Godina 2022.
Januar7:59
Februar4:50
Mart7:39
April4:34
Maj7:43
Jun6:31
Jul4:25
Avgust4:58
Septembar7:20
Oktobar4:07
Novembar5:38
Decembar7:48
Godina 2023.
Januar6:50
Februar6:39

233 misli o “Pitanja & Odgovori”

 1. Postovani,
  Planiram kupovinu bicikla koji bih vozio rekreativno, po putu, ali i malo offroad, nista preterano ekstremno, tako da bih isao na MTB sa prednjom suspenzijom koja ima mogucnost zakljucavanja. Visine sam nesto preko 190 tako da bih isao na neku XL varijantu (29 tockovi). U toj kategoriji trenutno mi se u budzet uklapa capriolo level 9.4 https://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2020/mtb-29/level-94-crno-bordo (mislim da on ima mogucnost zakljucavanja prednje vile). Ono sto me zanima je sta mislis o konkretno tom modelu i da li mozes da mi predlozis neki bolji bicikl koji se uklapa u moje potrebe i budzet (do 60 000 din, 50e gore dole). Hvala puno na odgovoru i pozdrav!
  Milos, Kragujevac

  Odgovori
 2. Poštovani gospodine Relja,
  Hvala Vam na odgovoru, i korisnim savetima

  Srećni Novogodišnji i Božićni praznici
  Milan

  Odgovori
 3. Danas sam hteo podmazati. Viljuske(amortizere) odsrafio sam ona dva srafa na dnu i kad sam hteo vratiti posle samo se okreću u mestu srafovi i to je to

  Odgovori
  • Ćao Nikola,

   Koliko znam, konkretna procedura zavisi od modela viljuške. Vredi guglati, ako je proizvođač napravio uputstvo za servisiranje (na žalost, to nije uvek slučaj, ne shvatam zašto).

   Generalno, može pomoći ako se viljuška malo sabije (optereti), kako bi se pojačala frikcija sa unutrašnje strane i omogućilo zatezanje šrafova (poželjno je pronaći na koliko Nm treba zategnuti šrafove na datom modelu).

   Da bi se lakše sabila viljuška, može pomoći ako se vazduh ispusti delimično, ili potpuno.

   Relja

 4. Pozdrav Relja, koji bicikl bi preporučio umesto capriola level 9.0, za sličan budžet i namenu, ukoliko nema dovoljno dobra zamena onda i za više novaca neki predlog. Pitam jer level 9.0 sa 21″ nema već duže vreme da se kupi iz prodavnice, sezona kreće pa da se konsultujem da uzmem nešto što valja.
  Hvala unapred!

  Odgovori
  • Ćao Nemanja,

   Napisao sam detaljan vodič za kupovinu planinskog bicikla.

   Tu sam objasnio na šta sve treba obratiti pažnju pri izboru, i prednosti i mane različitih rešenja.

   Takođe, napravio sam kraći vodič za kupovinu MTB-a do 400 evra.

   U tom članku je linkovan i video u kojem diskutujem o prednostima i manama drugih modela u tom cenovnom rangu (pored Level 9.0 modela, koji je najjeftiniji).

   Pošto je snabdevenost prodavnica dosta problematična, trudio sam se objasniti principe i šta treba gledati, pa da svako može za sebe probrati spram dostupne ponude u datom momentu. Sad, ako sednem da “guglam” ponudu po radnjama, sa izuzetkom PlanetBike, velika je verovatnoća da ono što piše da ima na sajtu, ne bude zaista dostupno da se kupi, ili da bude drugačija oprema na biciklu.

   Relja

 5. Još jedno pitanje, ako ne tražim previše. Obzirom da mi se ne sviđa ništa u cenovnom rangu level 9.0, a njega nema u 21″, biram između dva bicikla. Pogledao sam video za mtb do 700e i od vaših predloga mi se najviše dopada level 9.4 u odnosu šta se sada nudi za mirage pro i za tsunami (malo je drugačije nego tada). Ako bi mogli da mi kažete po vašem mišljenju koji je bolje sklopljen bicikli. Capriolo level 9.4 https://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2020/mtb-29/level-94-crno-bordo , scott aspect 960 https://planetbike.rs/bicikl-scott-aspect-960-black-sc286349-c.html , koliko sam shvatio iz vaših članaka, 2×8 je bolje jeftinije i lakše za održavanje nego 3×9, pa me zanima da li je na scott biciklu negde bolje iskorišćena ta ušteda (da li su kočnice ili vila kvalitetnije), ili je jednostavno cena tolika zbog brenda.
  Izvinjavam se ako sve ovo izgleda laički, prvi bajs se kupuje, tek učim polako. 🙂

  Odgovori

Komentiraj