KRENITE odavde

Pitanja & Odgovori

Za generalna pitanja preporučujem 2bike.rs forum – najbolji biciklistički forum na našem jeziku (i bikeforums.net za one koji barataju engleskim). Tu aktivno učestvujem pod nickom “BikeGremlin”. Tamo ima još dosta stručnjaka koji besplatno daju savete i pomoć, tako da možete čuti više mišljenja. Na forumu se odgovor dobija u roku od dan-dva (ili brže), barem od strane drugih stručnih članova, čak i ako ja ne (po)stignem.

Ako imate pitanja vezana za određeni članak, iskoristite polje za komentar koje se nalazi pri dnu gotovo svakog članka. Uz molbu: pre postavljanja pitanja, probajte pretragu na sajtu – možda na vaše pitanje već postoji odgovor:


Ako želite dobiti odgovor/savet od mene lično, postavite pitanje na BikeGremlin.net forumu (pitanje možete postaviti i anonimno – jednostavno unesite ime koje god želite pri registraciji).

Pravila za postavljanje pitanja i komentara.

Šta je to forum, i kako i zašto sam napravio BikeGremlin forum?

U posebnim člancima, objasnio sam:

Obično odgovaram na pitanja u roku od par nedelja – po redu kojim su pitanja postavljena.

Uputstvo: kako postaviti sliku u komentaru

Kako je najbolje formulisati pitanja vezano za biciklizam/popravke/probleme:

Pomoć i saveti - Q&A 8


Vreme provedeno u odgovaranju na pitanja na BikeGremlin sajtovima i YouTube kanalu (tj. BikeGremlin forumu, od oktobra 2023.), po alatu Clockify:

Mesecsati : minuta
2021.
Jun7:14
Jul7:06
Avgust4:56
Septembar8:21
Oktobar4:08
Novembar6:55
Decembar4:56
2022.
Januar7:59
Februar4:50
Mart7:39
April4:34
Maj7:43
Jun6:31
Jul4:25
Avgust4:58
Septembar7:20
Oktobar4:07
Novembar5:38
Decembar7:48
2023.
Januar6:50
Februar6:39
Mart5:48
April7:08
Maj7:30
Jun7:21
Jul4:33
Avgust7:43
Septembar3:43
Oktobar5:23
Novembar
(BikeGremlin forum krenuo s radom)
7:19
Decembar3:50
Zaključno sa decembrom 2023,
prestajem sa praćenjem ove statistike.
N/A


Sakupio sam dovoljno podataka za predstavu o neto-vremenu potrebnom za odgovaranje na pitanja čitalaca. Od sada, umesto korištenja Clockify tajmera, mogu dobiti grubu sliku pregledom broja svojih postova na BikeGremlin forumu.

Naime, krajem oktobra 2023, napravio sam BikeGremlin forum: www.bikegremlin.net.

Šta je forum i zašto sam ga napravio?

Manje od 1% ljudi koji pitaju nešto na Instagramu, YouTube, Fejsbuku i slično se “iscima” da naprave nalog na forumu i postave pitanje tamo. Sa druge strane, forum mi omogućava pisanje puno kvalitetnijih odgovora (omogućava ubacivanje slika, skica, podnaslova i slično). Tako da je rezultat veći kvalitet, uz puno manji kvantite – što se meni lično dopada. 🙂

Postojeći komentari premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/pitanja-odgovori-komentari-sa-stranice.107/

286 misli o “Pitanja & Odgovori”

 1. Poštovani Relja, zamolio bih vas za savet. Vršio sam neke izmene na biciklu pa sam tako stavio nov zadnji menjač, nove ručice menjača (kao i sajle) i nov lanac. Javlja se problem prilikom menjanja brzina, nikako ne mogu da naštelujem menjač, ne menja brzine kako treba, šta god sam pokušao ne daje rezultat. Menjač je Shimamno tourney SIS index, ručice menjača takođe Shimano tourney SIS index, lanac je KMC index. Sve tri navedene komponente su za 6 brzina. Jedino što meni pada na pamet da bi mogao biti problem je račna koja nije shimano već neki kinez. Šta bi po vašem mišljenju mogao biti problem i da li da kupim shimano račnu i promenim i nju?
  Hvala unapred na odgovoru.

  Srdačan pozdrav.

  • Pozdrav Vlado,

   “Ne menja brzine kako treba” je dosta širok pojam. Ono što mogu preporučiti je sledeće:
   1. Video objašnjenje kako menjati brzine (da se to eliminiše kao moguć uzrok problema)
   2. Video objašnjenje kako naštelovati menjače – sa svim detaljima, mogućim uzrocima problema i sl. Veoma dugačak, ali mislim da sam tu obuhvatio sve moguće kombinacije.

   Krenuo bih od pregleda postojećeg sistema, redom, kako sam objasnio na snimku, tj. eliminaciji potencijalnih uzroka problema.
   Lično izbegavam račne nižeg kvaliteta od najniže Shimano klase, ali ako račna ne šeta kada se pedala unapred, ako nema vidljivog lufta, ne verujem da je do nje problem (naravno, ništa nije nemoguće, možda su lančanici urađeni iznenađujuće loše, van standarda).

 2. Pozdrav… Imam cestovno biciklo s kontta kocnicom i tri brzine i unutrasnjim. Sistemo mjenja ja brzina ima neka osovinica s navojem koja se zavije u unutrasnjis nabe ta osovinica se veze na lancic a lancic ima ba sebi nastavak koi se navija na sajlu joja ima navoj na sebi sad ta sajla mi je duga kako je mogu skratit kad su zi nastavci fiksni vezani sa sajlu i lancic a mjenjac je torpedo….

  • Da li se stoperi bužira na ramu mogu pomerati ako se olabave? Ako da – na taj način se podešava zategnutost saje.
   Zatezanje se radi sa menjačem u 3. brzini – kada je sajla najopuštenija.
   Ako je sistem drugačiji, obično postoji način da se sajla fiksira na taj deo sa finim navojem – pa se na tom mestu može popustiti, ili zategnuti.
   Taj navoj na sajli staviti da je otprilike na sredini kada se inicijalno zateže sajla (da može i da se zateže, i da se popušta).

   Fino štelovanje se, nakon toga, radi sa menjačem u 2. brzini.
   Treba naštelovati tako da “osovina” koju taj lanac povlači tek-tek izviruje kada se gleda od gore, kroz rupu na matici za zatezanje (pričvršćivanje) zadnjeg točka (ili sa strane, u zavisnosti od toga kako matica “stane” kada se zategne.

   Kad se sve podesi kako treba, stegnuti kontra-maticu na tom delu sa navojima, da se ne bi pomeralo samo od sebe.

 3. Hvala nna odgovoru… Ali sajla je fiksna ne znam kako da objasnim ali na kraju je zaletovana ili navarena za taj navoj A lancic je vezan za osovinicu pa se lancic i sajla navrne i tako spoje jedno za drug kad sam promjenio volan ta sajla mi ke postala duga za nekih 5.6 cm postavio bih vam sliku kako to sve izgleda ako je moguce

 4. Poštovani Relja,
  Moje ime je Nikola,trazim novi bicikl pošto je moj u prilično lošem stanju.Koristim bicikl povremeno za vožnju sa prijateljima,većinom Offroad ali i on-road.Moja visina sa 24 godine je 192 a težina 84 kilograma.Kompanija ili vrsta bicikla mi nije previse bitna ali poželjna vrsta bicikla bi bila MTB ili Hybrid.Budžet mi je oko 30 hiljada nije mi problem dodati 2 do 5 hiljada dinara ako je bicikl dosta bolji i kvalitetniji.Voleo bih čuti tvoju preporuku za bicikl u ovom cenovnom rangu.

  Zahvaljujem, Dusan.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content