KRENITE odavde

Pitanja & Odgovori

Za generalna pitanja preporučujem 2bike.rs forum – najbolji biciklistički forum na našem jeziku (i bikeforums.net za one koji barataju engleskim). Tu aktivno učestvujem pod nickom “BikeGremlin”. Tamo ima još dosta stručnjaka koji besplatno daju savete i pomoć, tako da možete čuti više mišljenja. Na forumu se odgovor dobija u roku od dan-dva (ili brže), barem od strane drugih stručnih članova, čak i ako ja ne (po)stignem.

Ako imate pitanja vezana za određeni članak, iskoristite polje za komentar koje se nalazi pri dnu gotovo svakog članka. Uz molbu: pre postavljanja pitanja, probajte pretragu na sajtu – možda na vaše pitanje već postoji odgovor:


Ako želite dobiti odgovor/savet od mene lično, postavite pitanje na BikeGremlin.net forumu (pitanje možete postaviti i anonimno – jednostavno unesite ime koje god želite pri registraciji).

Pravila za postavljanje pitanja i komentara.

Šta je to forum, i kako i zašto sam napravio BikeGremlin forum?

U posebnim člancima, objasnio sam:

Obično odgovaram na pitanja u roku od par nedelja – po redu kojim su pitanja postavljena.

Uputstvo: kako postaviti sliku u komentaru

Kako je najbolje formulisati pitanja vezano za biciklizam/popravke/probleme:

Pomoć i saveti - Q&A 8


Vreme provedeno u odgovaranju na pitanja na BikeGremlin sajtovima i YouTube kanalu (tj. BikeGremlin forumu, od oktobra 2023.), po alatu Clockify:

Mesecsati : minuta
2021.
Jun7:14
Jul7:06
Avgust4:56
Septembar8:21
Oktobar4:08
Novembar6:55
Decembar4:56
2022.
Januar7:59
Februar4:50
Mart7:39
April4:34
Maj7:43
Jun6:31
Jul4:25
Avgust4:58
Septembar7:20
Oktobar4:07
Novembar5:38
Decembar7:48
2023.
Januar6:50
Februar6:39
Mart5:48
April7:08
Maj7:30
Jun7:21
Jul4:33
Avgust7:43
Septembar3:43
Oktobar5:23
Novembar
(BikeGremlin forum krenuo s radom)
7:19
Decembar3:50
Zaključno sa decembrom 2023,
prestajem sa praćenjem ove statistike.
N/A


Sakupio sam dovoljno podataka za predstavu o neto-vremenu potrebnom za odgovaranje na pitanja čitalaca. Od sada, umesto korištenja Clockify tajmera, mogu dobiti grubu sliku pregledom broja svojih postova na BikeGremlin forumu.

Naime, krajem oktobra 2023, napravio sam BikeGremlin forum: www.bikegremlin.net.

Šta je forum i zašto sam ga napravio?

Manje od 1% ljudi koji pitaju nešto na Instagramu, YouTube, Fejsbuku i slično se “iscima” da naprave nalog na forumu i postave pitanje tamo. Sa druge strane, forum mi omogućava pisanje puno kvalitetnijih odgovora (omogućava ubacivanje slika, skica, podnaslova i slično). Tako da je rezultat veći kvalitet, uz puno manji kvantite – što se meni lično dopada. 🙂

Postojeći komentari premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/pitanja-odgovori-komentari-sa-stranice.107/

286 misli o “Pitanja & Odgovori”

  1. Pozdrav još jednom Relja,

    ispravljanje felne je proteklo relativno ok, dovoljno je bilo ispravljeno da sam uspeo da prihvatljivo centriram (oko +-0.5mm bočno i vertikalno). Kasnije su u servisu ispravili još malo na mašini i to mu je to. Hvala još jednom na pomoći oko toga.

    Sad je došao red i da sebi sredim nešto na biciklu, tema je šoljica viljuške i, iako sam pročitao sve što si pisao na sajtu, i dalje imam određene nedoumice. Sve što sam napišem imam dokumentovano i poslaću link za slike na kraju komentara. Šoljice su bez navoja.

    Ceo volan se prilikom vožnje malo klacka, kao da ima lufta, što sam potvrdio kad sam demontirao viljušku. Na donjem ležaju se prvo vide lageri da su se utisnuli u zatpivku, a onda se i pod prstim oseća blago klackanje, pa sam rešio da zamenim šoljicu da me ne boli glava, a i nije skup deo. Klackanje je jako malo, ali može se osetiti na cimanje bicikla napred nazad, verujem da kasnije utiče i na prenos vibracija sa puta, što na ram, što na moje zglobove.

    Ono oko čega me je zabolela glava su opet svi oni standardi. Ono što meni izgleda da se nalazi na biciklu je šolja sa eksternim ležajem izgleda kao budža na cevi i definitivno nema nikakav uklop u cev. Ispod te budže se nalazi nešto što mi liči kao da je za integrisane ležajeve, kao malo proširenje cevi na ramu. Ovako kako je stajalo do sad, osim tog klackanja koje traje od kad je bicikl kod mene, nije pravilo nikakav problem u vožnji.

    Da li je moguće da je neko uglavio šolju sa eksternim ležajem u cev predviđenu za šolje sa integrisanim ležajem? Ili je možda taj prošireni deo samo dekor koji nije za integrisani ležaj?

    Ovde sam okačio slike sa svim merenjima i komentarima, pa ako može neki komentar na ovo. Napravio sam nalog na Flickr kako bi slike trajno bile tu i sve koje su tu trenutno se odnose na ovaj problem. Ima 10tak slika gde sam što bolje probao da uslikam situaciju.

    https://www.flickr.com/photos/192447726@N08/

    Pozdrav
    Igor

  2. Pozdrav Relja, zamolila bih te za pomoc. Htela bih da kupim bicikl koji bi mi koristio za gradsku voznju ali i rekreaciju, cenovnog ranga oko 30.000,00
    Uslov je Planet bike, pa se dvoumim izmedju sledecih:
    https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-athena-rigid.html
    https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-athena-1.html
    https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-forester-comp-zenski-1.html
    https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-scott-sportster-x40-lady-black-white-purple.html
    E sad, ono sto me zanima je da li se na njih može staviti dečja korpa napred, kasnije i nazad, kao i pak tregeri?
    Da li možda imaš neki drugi predlog, rešenje kad je u pitanju odabir?
    Hvala unapred

    • Ponuda nije sjajna, ali onaj prvi – Athena Rigid je po meni najmanje loš izbor za namenu. Ima lulu sa orahom, što je mana.
      S tim što ne vidim kako je sprovedena sajla zadnje kočnice, tj. da li će se moći montirati zadnje dečije sedište koje se drži šapom za ram (što je po meni najbolje rešenje) – pisao sam opširnije o tome u članku o prevozu dece na biciklu. To bi verovatno vredelo pitati odmah u prodavnici.

      Ovaj bicikl nema brzine, pa nije zgodan za brdovit teren, ali tu mi deluje da bi i prednje i zadnje sedište mogli bez problema da se montiraju:
      https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-maccina-avenue.html

      Generalno je ponuda nekih da kažem “zdravorazumskih” bicikala za obične smrtnike katastrofalna – globalno, ne samo kod nas. Kad je krenuo ovaj Kung-flu prošle godine, potražnja je drastično premašila ponudu i situacija je još uvek takva. Čak i da se ne ograničim samo na Planet Bike, nisam pametan koji bicikl preporučiti da je zaista dobar za prevoz dvoje dece, a i za rekreaciju – čak i nevezano za cenu.

      Sa vedrije strane: pak tregeri bih rekao da se mogu montirati na sve te linkovane bicikle. 🙂

  3. Poštovani,

    Prvo sve pohvale za ovaj fenomenalni sajt! Svaka čast!
    Imam Polar Matrix team (XL ram) i Polar Mirage Pro (M ram). Da li se može prepakovati oprema sa manjeg na veći ram odnosno obrnuto, koliko je zahtevan posao i da li je potreban poseban alat?

    Hvala

    • Potencijalni problemi mogu biti:
      Montiranje prednjeg menjača (ako jedan ram ima širu cev). Postoje adapteri doduše. Zavisi od konkretnog menjača, načina na koji je montiran i razlike između ramova.
      Kočnice: da li ramovi koriste isti tip kočnica. Mnogi ramovi prihvataju samo disk, ili samo kočnice koje koriste felnu kao kočionu površinu. Neki imaju prihvate za oba sistema, većina novijih to nema.
      Nove sajle će verovatno biti potrebne. Za provlačenje sajli kroz postojeće bužire su generalno dovoljne samo pristojne sečice da se iste skrate na kraju – i imbus ključevi za pričvršćivanje sajle na kraju.
      Izuzetak su ramovi kojima sajle idu kroz sam ram – tu nekad treba poseban alat, ili da se improvizuje – kako bi se magnetom spolja mogla provlačiti sajla kroz ram. Moguće je i iskoristiti staru sajlu da se provuče nova, uz malo improvizacije (pre nego što se stara skroz izvuče).

      Način montiranja zadnjeg menjača – da li je sa kukom, ili se direktno montira (na kuku koja već postoji na ramu).

      Pogon – kakvu osovinu, odnosno patronu koristi. Ako se razlikuju, da li postoji odgovarajuća za drugi ram (na koji se premešta), ili se čak postojeća može odmah prebaciti. Zavisi od konkretnog standarda.

      Uglavnom, nije ništa strašno, niti komplikovano, samo ima puno raznih sitnica koje mogu, a ne moraju da komplikuju stvari. Neke se lako reše, tj. lako se nabavi šta treba – a neke teže.

      Već sam pisao članke o standardima patrona pogona, vrstama viljuški, prihvata kočnica, sve o menjačima i njihovom načinu montiranja itd.
      Ostaje da se prouče detalji delova na oba bicikla, pa vidi šta bi moglo odmah da pasuje, šta uz adapter, a za šta nema rešenja (ako bude takav slučaj).

      Bukvalno ići od dela do dela, videti kako je montiran, pa gledati da li isto tako može na drugom biciklu da se stavi.

      Varijanta B je da se sve isfotka, na oba bicikla, da se napiše koje oznake pišu na kojem delu, premere prečnici cevi na koje je montiran menjač, pa to sve postavi u novoj temi na 2bike.rs forumu, u odeljku “Servis.” I ako ja ne stignem, neko će sigurno odgovoriti šta i kako može, uz kakve eventualne komplikacije.

  4. Pozdrav, naravno prvo pohvale za rad i promociju biciklizma.

    Moje pitanje je da li imate iskustva sa Shimano Nexus mehanizmom i da li planirate u narednom periodu uraditi video vezan za Shimano Nexus prenos (prednosti, mane, održavanje i potencijalni problemi). Posedujem gradski bicikl sa Nexus 7 i zanima me održavanje istog. Hvala unaprijed.

    • Pozdrav Žarko,

      Planiram snimiti (i napisati članke) o svemu vezanom za bicikle i biciklizam – samo je pitanje vremena.

      Za Nexus (i brzine u glavi generalno) sam baš tokom ove zime pokušao napraviti saradnju sa nekim servisima u gradu. Računajući da, dok ne krene prolećna gužva, njima napravim neku vrstu dobre reklame, a sebi olakšam posao jer bih tada samo držao kameru i pričao, umesto da montiram kameru na stalak, pomeram i proveravam je li sve u kadru, i radim, i još se koncentrišem na objašnjavanje.

      Očigledno da nisam dobar pregovarač – nula bodova. 🙂

      Tako da uglavnom radim sam, kad šta stignem, uz redovan posao vezan za računare. 🙂

      Jagoda na šlagu torte su tehnički problemi sa opremom za snimanje koje sam imao prethodnih meseci. Dobra oprema za snimanje je dosta skupa, a pošto želim ostati nezavistan i objektivan, pregovori o eventualnim sponzorstvima idu dosta teško (u suštini insistiram samo na tome da govorim isključivo ono što mislim, i da obavezno spomenem i uočene bitne mane proizvoda).

      Zbog svega toga ne mogu obećavati nikakve rokove, ali svakako planiram i Nexus (generalno sisteme sa brzinama u glavi).

      Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content