KRENITE odavde

Pitanja & Odgovori

Za generalna pitanja preporučujem 2bike.rs forum – najbolji biciklistički forum na našem jeziku (i bikeforums.net za one koji barataju engleskim). Tu aktivno učestvujem pod nickom “BikeGremlin”. Tamo ima još dosta stručnjaka koji besplatno daju savete i pomoć, tako da možete čuti više mišljenja. Na forumu se odgovor dobija u roku od dan-dva (ili brže), barem od strane drugih stručnih članova, čak i ako ja ne (po)stignem.

Ako imate pitanja vezana za određeni članak, iskoristite polje za komentar koje se nalazi pri dnu gotovo svakog članka. Uz molbu: pre postavljanja pitanja, probajte pretragu na sajtu – možda na vaše pitanje već postoji odgovor:


Ako želite dobiti odgovor/savet od mene lično, postavite pitanje na BikeGremlin.net forumu (pitanje možete postaviti i anonimno – jednostavno unesite ime koje god želite pri registraciji).

Pravila za postavljanje pitanja i komentara.

Šta je to forum, i kako i zašto sam napravio BikeGremlin forum?

U posebnim člancima, objasnio sam:

Obično odgovaram na pitanja u roku od par nedelja – po redu kojim su pitanja postavljena.

Uputstvo: kako postaviti sliku u komentaru

Kako je najbolje formulisati pitanja vezano za biciklizam/popravke/probleme:

Pomoć i saveti - Q&A 8


Vreme provedeno u odgovaranju na pitanja na BikeGremlin sajtovima i YouTube kanalu (tj. BikeGremlin forumu, od oktobra 2023.), po alatu Clockify:

Mesecsati : minuta
2021.
Jun7:14
Jul7:06
Avgust4:56
Septembar8:21
Oktobar4:08
Novembar6:55
Decembar4:56
2022.
Januar7:59
Februar4:50
Mart7:39
April4:34
Maj7:43
Jun6:31
Jul4:25
Avgust4:58
Septembar7:20
Oktobar4:07
Novembar5:38
Decembar7:48
2023.
Januar6:50
Februar6:39
Mart5:48
April7:08
Maj7:30
Jun7:21
Jul4:33
Avgust7:43
Septembar3:43
Oktobar5:23
Novembar
(BikeGremlin forum krenuo s radom)
7:19
Decembar3:50
Zaključno sa decembrom 2023,
prestajem sa praćenjem ove statistike.
N/A


Sakupio sam dovoljno podataka za predstavu o neto-vremenu potrebnom za odgovaranje na pitanja čitalaca. Od sada, umesto korištenja Clockify tajmera, mogu dobiti grubu sliku pregledom broja svojih postova na BikeGremlin forumu.

Naime, krajem oktobra 2023, napravio sam BikeGremlin forum: www.bikegremlin.net.

Šta je forum i zašto sam ga napravio?

Manje od 1% ljudi koji pitaju nešto na Instagramu, YouTube, Fejsbuku i slično se “iscima” da naprave nalog na forumu i postave pitanje tamo. Sa druge strane, forum mi omogućava pisanje puno kvalitetnijih odgovora (omogućava ubacivanje slika, skica, podnaslova i slično). Tako da je rezultat veći kvalitet, uz puno manji kvantite – što se meni lično dopada. 🙂

Postojeći komentari premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/pitanja-odgovori-komentari-sa-stranice.107/

286 misli o “Pitanja & Odgovori”

  1. Hvala puno, pročitao sam sad odgovor. Mislim da ću ipak pazariti ocaj sa L-twoo opremom, pod garancijom je dve godine, valjda neće zezati, a nakon toga se isplati i zameniti shimanom ili nekim drugim… ????

  2. Hvala Relja na brzom i očekivano kvalitetnom odgovoru.

    Ako sam dobro razumeo Giant i Trek nisu baš ulaganja za preporuku shodno njihovom stanju?

    Na žalost Goran (trenutno) nema u ponudi biciklo sa krutom viljuškom, a u medjuvremenu sam pronašao ova dva u ponudi na 2bike.rs pa te molim za mišljenje:

    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/city-turing-10/tretwerk-subs-1-germany

    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/city-turing-10/cube-ltd-pro-trekking-bicikl-ram-58-cm

    Ili ako možeš da mi predložiš nešto od novih bicikala koja su u ponudi kod nas a da je prihvatljivog kvaliteta i u iznosu do nekih 300-400 evra

    Još jednom velio hvala

    Mladja

    • Ćao Mlađo,

      Ta dva bicikla mi deluju puno bolje od onih prethodno linkovanih. Cube deluje nešto, ali ima disk kočnice, što ima i prednosti, ali ima i mana (ako je jeftino održavanje bitno).

      Od novih za taj novac – slaba je ponuda, veoma.

      Relja

  3. Hvala Relja,
    I meni Cube deluje bolje i slažem se za kočnice, više bih voleo da nisu diskovi.
    Možda ipak da još pokušavam i nastavim da trażim ponudu bez disk kočnica.
    Još jednom hvala i do sledećeg slušanja????
    Mladja

  4. Relja, imam problem sa luftom u viljušci. Dotegnem sve lepo, ne pretegnem, i onda zategnem šrafove na luli (sve kako si objasnio????), ali posle nekih 150-200km opet krene da se pojavljuje luft.
    Šta bi mogao da bude problem i koje je rešenje?
    U pitanju je drumaš, a-head alu lula.

    • Ćao Miodraže,

      Zvuči mi kao da nešto nije selo kako treba, ili da lula nije dovoljno zategnuta, ili da klizi (ako je karbonski vrat viljuške, ili karbonska lula, a zamašćen je spoj).

      Eventualno može biti i do oštećenog ležaja, pa da se sada ubrzano dodatno haba. To se isto može proveriti, bilo vizuelno kada se sve rasklopi (ako je ležaj sa šoljama i konusima), bilo okretanjem ležaja u ruci (ako su ketridž, odnosno “industrijski” ležajevi).

      Relja

  5. Poštovani Relja,

    Hvala prvo na količini vremena i posvećenosti koju svakodnevno delite pokazujete u ovom online svetu kako bi pomogli biciklističkoj zajednici.
    Zovem se Siniša i treba mi pomoć oko odabira pravog bicikla za kupovinu. Pa da krenemo redom…
    1. Visok sam 184, kad se dobro naspavam, nekim danima možda i cm manje. 🙂
    2. Bicikl koji želim da kupim bih najviše koristio za trening, vožnju po asfaltu, kao zamenu za trčanje(da prištedim zglobove malo). Uglavnom po gradu, i van grada tipa Avala ili neko manje brdo. Uglavnom pozicija stanovanja u Beogradu mi je takva da gde god krenem imaću uglavnom prvo veliku uzbrdicu, pa onda sve ostalo. Začkoljica je u ćerki od 2 godine koja želi da se nekad provoza sa tatom i koja već ima svoje sedište koje smo koristili na kumovom biciklu na moru. Montaža je na vertikalnu srednju šipku rama i ide ka napred, tako da mi je drumaš skoro pa otpisan zbog položaja volana i mesta za nju.
    3. Uglavnom ono što sam gledao su hibrid ili treking bicikli. Pa pretpostavljam da je to željeni bicikl i nešto što bi odgovaralo svim mojim trenutnim zahtevima. Bar dok ćera ne pređe na svoj bicikl i krenemo zajedno da vozimo.
    4. Budžet je do nekih 100K dinara, ako odnos uloženo/dobijeno zahteva može se ići u razumnoj meri i gore i dole sa bužetom.
    5. Kao što napisah, živim u Beogradu pa bih bicikl kupio u Srbiji.

    Što se tiče mog znanja i poznavanja bicikala mogu da kažem što više čitam, manje znam. Neki modeli koje sam gledao su:

    https://planetbike.rs/bicikl-scott-sub-cross-50-men-sc280837-c.html
    https://planetbike.rs/bicikl-polar-shadow-black.html
    https://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2020/trekking/roadster-trek-man-sivo-crno

    Prosto za koji god bicikl da se uhvatim ne mogu da procenim, zbog svog ograničenog znanja za šta je najbolje se odlučiti shodno uloženom novcu i dobijenom od toga… Otvoren sam za sve predloge, ne samo ovo što sam naveo u linkovima.

    Unapred hvala,
    Siniša

    • Ćao Siniša,

      Na žalost, sve je manje bicikala koji su pravljeni da služe korisniku, uz jeftino i jednostavno održavanje. Tako da su praktično neizbežni modeli sa amortizerima, a ako se to kojim slučajem izbegne, disk kočnice nema šanse da se “propuste.” Opremu koju bih nazvao zdravorazumskom stavljaju samo na modele niske klase, sa veoma lošim kvalitetom delova.

      Pogledao sam ponudu po Internetu u ovom trenutku, i od onoga što vidim da ima na stanju u potrebnoj veličini, mislim da je taj linkovani Polar Shadow OK izbor. Jeftiniji je, a ima bolje kočnice od Scott Sub Cross 50 modela.

      Roadster Trek Man bicikl ima jeftin loš amortizer, i pozadi ima nablu sa račnom, a ne kasetnu nablu (lošija nosivost).

      Nisam siguran da li će Polar Shadow više odgovarati u L, ili u XL veličini (uz eventualno kraću lulu kormana). Najbolje bi bilo probati u prodavnici pre kupovine, mada to kod nas zna biti zahtev kao da se traži žirant (da se sklope dva bicikla i da se, uz ostavljanje depozita, kapare, ili kako god, napravi krug probna vožnja).

      Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content