Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Tabela efektivnih prečnika felni (ERD)

U posebnom članku objasnio sam koje su to važne dimenzije felne i kako se mere. Ovde ću samo tabelarno i pregledno napraviti neku vrstu baze podataka za felne sa kojima sam do sada radio (popunjavaće se vremenom). Za generalne informacije na ovu temu, videti članak: Osnove pravljenja točkova bicikala.

Tabela je složena po veličini točka (objašnjene veličine točkova bicikala), zatim po proizvođaču, pa onda po modelu felne.

Još jedan dobar izvor (uglavnom pouzdanih) podataka o dimenzijama nabli je kstoerz.com – sekcija sa dimenzijama felni.

Sadržaj:

r.i.r.=razmak između rupa.


622 mm (28″ i 29″)

ProizvođačModelBr.
Žbica
ERDAsim.r.i.r.
DT SwissPR 1600 Spline
Disk
2457600
H Plus SonTB143261200
Kryptonno-name alu3259200
Krypton*no-name alu3659200
MaduxRS 3.03260200
MavicOpen Pro3660400
SpectraTec Comp3659600

* Krypton felne nemaju naveden podatak koliko ukupne tenzije podnose, ali pleo sam točkove sa 36 žbica i doveo tenziju do 150+ kiloponda za desne žbice, i 120+ kiloponda za leve, bez da je točak izgubio centriranost prilikom oslobađanja stresa žbica. To je tek ispod 5000 kiloponda ukupne tenzije! Ove felne jesu relativno teške, ali su među najjačim i najizdržljivijim koje sam video. Čak i sa poslednjim poskupljenjem (kraj 2022.), cena im je bliže $10, nego $20, u Novom Sadu, a ERD im je izuzetno konzistentan već decenijama.

– Sadržaj –


559 mm (26″)

ProizvođačModelBr.
Žbica
ERDAsim.r.i.r.
AlexrimsTD243254600
Kryptonno-name alu3252900
Kryptonno-name alu3652900

– Sadržaj –

4 misli o “Tabela efektivnih prečnika felni (ERD)”

  1. Da li mogu da pretpostavim da je ERD za KryptonX felnu sa 36 rupa isti kao i za istu tu felnu sa 32 rupe (529mm)? Ili bolje da ipak premerim?

    • Ćao Marko,

      Naravno da je puno bolje izmeriti, nego pretpostaviti, ali mislim da da.
      U stvari ne mislim, i izmerio sam – samo treba da ažuriram tabele. 🙂

      Opet, za slučaj da nešto promene iz serije u seriju (malo verovatno za Krypton pošto već skoro deset godina nisam primetio neka odstupanja od starog kalupa), jedino 100% sigurno je da se izmeri.

  2. Pozdrav Relja,
    Hvala na svim informacijama koje nam pružaš, ne znam da li sam trenutno pogodio temu sa pitanjem koje ču postaviti.
    Savlada sam tehniku ukrštanja, pletenja, a problem je već sa trećim točkom da mi felna poskakuje, dve su bile polovne pa sam sumnjao u felne, medjutim sada sam kupio jednu niskobudžetnu felnu za probu i vežbu, ali problem je isti na odredjenom delu felne ona poskoči a oseća se i po malo u vožnji, kao da je jajasta, a ucentriranost točka u toleranciji, tražim članak na temu ali nisam našao.
    Hvala unapred, pozdrav!

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content